Şimdi Ara

Aselsan ASELFLIR-500, yerli İHA ve SİHA’ların yeni kartal gözü olacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
316
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Aselsan ASELFLIR-500, yerli İHA ve SİHA’ların yeni kartal gözü olacak
    Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) tarafından düzenlenen IDEF kapsamında ASELSAN, birbirinden önemli yeni sistemlerini sergiledi. ASELSAN bu etkinlikte elektronik harp ve insansız sistemlerinin yanında ASELFLIR-500 gözetleme ve hedefleme sistemini tanıttı. ASELFLIR-500, mevcutta kullanılan muadillerine göre yapabildikleriyle öne çıkıyor.



    Türkiye’nin İHA ve SİHA’larının yeni gözü



    ASELFLIR-500, İnsansız Hava Araçları (İHA), Helikopterler ve Uçaklar dahil sabit kanatlı ve döner kanatlı hava platformları için geliştirilmiş yüksek performanslı bir elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi konumunda. ASELFLIR-500 sisteminde 3-5 mikrometre Yüksek Çözünürlüklü Kızılötesi Kamera, Yüksek Çözünürlüklü Gündüz Görüş Kamerası, Yüksek Çözünürlüklü SWIR Kamera, Lazer Hedef İşaretleme Birimi, Lazer Mesafe Ölçme Birimi, Lazer Nokta Takibi ve Lazer Noktalama bulunuyor. Bu geniş yelpaze her hava koşulunda sistemin hedefi görmesi ve işaretlemesi sağlanıyor.



    Ayrıca Bkz.ASELSAN yeni elektronik harp ve insansız sistemlerini tanıttı



    Gökyüzündeki yeni kartal göz



    Aselsan ASELFLIR-500, yerli İHA ve SİHA’ların yeni kartal gözü olacak
    Elbette bu saydıklarımız kağıt üzerindeki veriler. ASELFLIR-500, kompakt formu, benzersiz lazer tasarımları, görüntü kalitesi, üstün menzil performansı, yüksek stabilizasyon yetenekleri ve gelişmiş algoritmaları ile ön plana çıkıyor. Sistem, çoklu optik kanalları (VIS, MWIR ve SWIR) bir araya getiren, boyut ve ağırlığı artırmadan olağanüstü menzil performansı sağlayan, gündüz ve olumsuz hava koşullarında çalışabilen çok spektralli bir açıklığa sahip.



    ASELFLIR-500, rijit yapısı, titreşim sönümleme ve 4 eksenli gimbal & 2 eksenli optik stabilizasyonu ile yüksek stabilizasyon performansı sunuyor. Sistem, yüksek alçalma açılarında (aşağı bakış veya hedefin üzerinden geçildiğinde) hedef üzerindeki kontrolü kaybetmeme kabiliyetine de sahip. ASELSAN, sisteme gömülü dahili boresight modülü, operasyonlar sırasında farklı irtifalarda sıcaklık değişimleri ve titreşim etkileri ile oluşabilecek sensörler arası hiza bozukluklarının giderilmesini sağlayarak kullanıcının göreve devam etmesine olanak sağlıyor.



    ASELFLIR-500 sisteminde aynı zamanda yapay zeka tabanlı algoritmalar da bulunuyor. Derin öğrenme teknikleri kullanılarak ve model tabanlı algoritmalar uygulanarak tüm kanallarda görüntü kalitesinin desteklenmesi sağlanıyor.



    ASELFLIR-500 yakında İHA’larda



    Aselsan ASELFLIR-500, yerli İHA ve SİHA’ların yeni kartal gözü olacak
    Görüntü kalitesi demişken üstteki görselde Kanada menşeili MX-15D (sağda) kamera ile yeni ASELFLIR-500 (solda) kıyaslaması görülebiliyor. Her iki görüntü de 56 km uzaklıktan çekildi. ASELFLIR-500’ün oldukça bariz görüntü kalite avantajı olduğu görülebiliyor. ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol da CNN Türk’e yaptığı açıklamalarda bu durumu şu şekilde vurgu yapıyor: “Entegrasyonu bitti. Yakın zamanda İHA'larımız ile uçacak. CATS'e göre %30-35 daha fazla menzil sağlıyor. Siste görme kabiliyeti de var. Dünyadaki muadilleri ile yarışıyor hatta bazı özellikleri onlardan iyi.”



    Hatırlanacağı üzere Bayraktar TB2’lerde yer alacak olan kameralara Kanada ambargo uygulamıştı. ASELSAN o dönemde halihazırda kullanılan CATS kamera sistemini geliştirmiş ve Baykar’a ve diğer ülkelere tedarik etmişti. CATS her ne kadar başarılı bir sistem olsa da modern ve üst düzey rakip İHA/SİHA’lardaki muadillerinin biraz gerisinde kalıyordu. ASELFLIR-500 ise bu açığı kapatmış olacak.




    Kaynak:https://www.aselsan.com/tr/savunma/urun/2704/aselflir500







  • Hatalı bilgi hocam. MX-15D ve MX-25D'nin kullanım alanları farklı, MX-15D Medium Altitude yani orta irtifa için kullanılıyor. MX-20D High Altitude yani yüksek irtifa, MX-25D ise Ultra High Altitude yani çok yüksek irtifa uçan araçlara özel, bu yüzden ASELFLIR-500 kendi rakibi karşılaştırılmış.

    Kısaca MX-25D, MX-15D'den üstün teknoloji değil, kullanım alanları farklı ürünler.
  • Kanada'lılara buradan selam olsun sağolsunlar sayelerinde daha iyisini yaptık.

  • Yaptik diyoruzda bunu yapmasi kolay degil basit birsey degil yani adamlar büyük birsey basardilar

  • Gerçekten büyük iş, tebrik ederim.

  • Seçim yaklaşıyor diyenler nerede? Gelsenize kankalar bişey dicem

  • venomboy_85 kullanıcısına yanıt
    gelemezlar artik chpden mamalari kesildi 40bin kisinin 😁

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • SARI TORBALAR LOADING.....

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Çok gurur verici devamı gelsin.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • "Görüntü kalitesi demişken üstteki görselde Kanada menşeili MX-15D (sağda) kamera ile yeni ASELFLIR-500 (solda) kıyaslaması görülebiliyor. Her iki görüntü de 56 km uzaklıktan çekildi. ASELFLIR-500’ün oldukça bariz görüntü kalite avantajı olduğu görülebiliyor.

    Öncelikle yapanların eline sağlık, umarım bu boş gazlardan etkilenmeden işlerine odaklanıp yollarına devam ederler ama ortada bu ülkeyi içten çürüten bir durum var ki, gereksiz kibir, gereksiz biz en iyisiyiz, üstünüz vs. istesek herşeyin en iyisini biz yaparız şeklindeki efelik laflar... Dolayısıyla haberin sunumu ve medyaya veriliş şekli oldukça taraflı, ben bile teknik bir alanda uzman olmama rağmen basit bir arama ile, ula bunların en iyisi MX-15D de acaba bizim yaptığımız görüntü açısından daha üstün olsa da onların da en iyisi MX-15D mi diye basit bir Google araması yapınca adamların MX-25D diye bir modeli var. Gözünü seveyim bu tür teknik konulardan anlayan biri varsa işin içerisine siyaset/ülkeyi karıştırmadan objektif olarak yorumlasa da, biraz doğru bilgilensek...

    Kısaca: Apple 7 plus ile çekilen fotoğrafın yeni çıkan bir Xiaomi amiral modeli ile çekilen fotoğrafın kıyaslaması gibi olmuş, ne diyeyim ki...

    https://www.l3harris.com/all-capabilities/wescam-mx-25d-airborne-targeting-and-designating



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serdarcenk -- 31 Temmuz 2023; 0:19:52 >




  • serdarcenk kullanıcısına yanıt
    Hatalı bilgi hocam. MX-15D ve MX-25D'nin kullanım alanları farklı, MX-15D Medium Altitude yani orta irtifa için kullanılıyor. MX-20D High Altitude yani yüksek irtifa, MX-25D ise Ultra High Altitude yani çok yüksek irtifa uçan araçlara özel, bu yüzden ASELFLIR-500 kendi rakibi karşılaştırılmış.

    Kısaca MX-25D, MX-15D'den üstün teknoloji değil, kullanım alanları farklı ürünler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bloodin -- 31 Temmuz 2023; 03:12:51 >
  • Emeği geçenleri tebrik ediyor,başarılarının devamını diliyorum…

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Böyle çalışmalar ve üretimler güzel ama sorun şu ki ülkenin yönetimi kötü, liyakatsiz insanlar üst kademelerde vs. Ülkenin genel durumu da iyi olsa böyle gelişmeler tadından yenmez

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Öncelikle mühendisleri tebrik ederim ancak burada fiyat/ performans da önemli gidip sony' nin en pahalı sensörünü koyup yurt dışına satılamayacak bir denge kurulduysa yazık olur çünkü bu gibi teknolojilerde toplu alımda fiyat düşer. Bu yüzden keşke fiyat bilgisi de paylaşılsaydı Kanada kaç para cats kaç lira bu kaç lira.

  • Yorum yazanlara ve yazacak olanlara buradan birşey söylemek istiyorum. Bundan 15 sene önce toplum olarak söylem ve hareketlerimizde bu kadar ayrışmamıştık. Özellikle son 5 sene de o kadar çok ayrıştık ki yok sağcısı yok solcusu yok alevisi yok muhafazakarı. Şu haberde ki teknoloji milli bir mesele. Bu kurumlar yeni değil. Cumhuriyetten sonra temeli atılmış. Altyapıları oluşturulmuş. Sürekli teknoloji inovasyonu yapan milli şirketlerimiz. Ortak paydamız. Lütfen ayrıştırıcı ifadeler kullanmayalım.

  • Bu şekilde 2019 yılında uygulanıp geri çekilen daha sonra 2021 yılından günümüze kadar uygulanan Kanada ambargosu da anlamsızlaştı. Umarım 40'a yakın ülke ile yapılan ihracat anlaşmasında elde edemediğimiz gelir kaybı bu platform ile giderilir. Gerek Wescam gerek Hendsoldt yapmış oldukları EO sistemleri ile İHA anlaşmalarından fazlasıyla gelir elde etti.

  • Bloodin kullanıcısına yanıt

    Bu güzel ve bilgilendirici yanıt için teşekkürler, tekrardan baktığımda dediğiniz gibiymiş, ortaya çıkan iş için birkat daha sevindim, ekibe tebrikler.

    Sayfada bilgilenmek isteyenler için benim de ekstra bir katkım olsun; MX serisi 10(alçak)-15(orta)-20(yüksek) ve 25(çok yüksek irtifa) şeklinde sınıflandırılmış... Bu tür forum kullanıcılarını teknik/bilimsel yorumlarda daha fazla görmek ümidiyle...

  • rte , aselsan gibi devlet kurumlarına talimat vermiş ürettiğiniz ürünleri damadın şirketi ile paylaşın onlara kolaylık sağlayın demiş; motoru roketi kamerası bilgisayarı olmayan oha siha sadece bir uçan teneke imiş.

  • Tebrik ediyorum, çok önemli bir projeydi.

  • Rabbim, devletime zeval, boşboğaz soysuzlara da fırsat vermesin!

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.