Şimdi Ara

Aşırı Aktif Süper Kütleli Karadeliklerin En Büyük Evren Haritası Yayınlandı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
383
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Aşırı Aktif Süper Kütleli Karadeliklerin En Büyük Evren Haritası Yayınlandı


    Bir grup astrofizikçi evrenin geniş ölçekli yapısal araştırmalarında kullanılmak üzere Gaia Uzay Teleskobu verilerine de başvurarak şimdiye kadarki en büyük hacimli kuasar haritasını (Quaia) bir araya getirdi. Bu harita hazırlayıcılarından birisi olan uzman araştırma görevlisi astrofizikçi David Hogg tarafından şimdiye kadar hazırlanmış kataloglar içerisinde aslında evrenin en geniş toplam hacimde haritalamasını yapan üç boyutlu harita olarak tanımlanıyor:


    Alıntı

    metni:
    This quasar catalog is different from all previous catalogs in that it gives us a three-dimensional map of the largest-ever volume of the universe," map co-creator David Hogg, an astrophysicist at New York University and senior research scientist at the Simons Foundation's Flatiron Institute, said in the statement. "It isn't the catalog with the most quasars, and it isn't the catalog with the best-quality measurements of quasars, but it is the catalog with the largest total volume of the universe mapped," Hogg added.


    Alıntı

    metni:
    We compare Quaia to existing quasar catalogs, showing that its large effective volume makes it a highly competitive sample for cosmological large-scale structure analyses.


    Araştırma grubu haritayı oluşturabilmek için 6.6 milyon kuasar adayı barındıran Gaia veri setiyle NASA'nın geniş kapsamlı kızılötesi ve Sloan veri setlerine başvurdular. Araştırma grubu ilgili veri setlerini karşılaştırarak Gaia'nın orijinal veri setindeki kuasar olmayan astrofizik unsurları ayıkladılar ve kuasarlara olan mesafeyi daha isabetli biçimde vurguladılar. Ayrıca kuasarların önündeki görüşü kapatan engelleri gösteren yardımcı bir harita da meydana getirdiler:


    Alıntı

    metni:
    The team used data from Gaia's third data release, which contained 6.6 million quasar candidates, and data from NASA's Wide-Field Infrared Survey Explorer and the Sloan Digital Sky Survey. By combining the datasets, the team removed contaminants such as stars and galaxies from Gaia's original dataset and more precisely pinpointed the distances to the quasars.
    The team also created a map showing where dust, stars, and other nuisances are expected to block our view of certain quasars, which is critical for interpreting the quasar map.


    Araştırma grubu bu çabalarının sonucunda kainatın derinliklerine ve erken dönemlerine kadar uzay ve zamana dağılmış 1.3 milyon kuasar barındıran 3D bir harita meydana getirip yayınladılar:


    Alıntı

    metni:
    The new map logs the location of about 1.3 million quasars in space and time, the furthest of which shone bright when the universe was only 1.5 billion years old. (For comparison, the universe is now 13.7 billion years old.)



    Şimdi konuya biraz yabancı ama meraklı olanları aydınlatacak soruya ve cevabına gelelim. Başlığı da şimdiye kadar yaptığımız kuasar muhabbetine bağlayalım. Kuasar nedir? En kısa ve öz tanımıyla aşırı parlak aktif galaktik çekirdeklerdir. Kuasarlar galaksilerin merkezlerinde yer alan süper masif karadeliklerin tükettikleri ve ısıttıkları yığılımlarıyla (akresyon diskiyle) kainatta vuku bulan en parlak objelerdir.



    Aşırı Aktif Süper Kütleli Karadeliklerin En Büyük Evren Haritası Yayınlandı


    Normalde büyük miktarlardaki kütlenin gravitasyonal çökmesinin ürünü olan karadelikler popüler kültürdeki imgelerinin etkisiyle ilk bakışta farz edilebileceğinin aksine her şeyi anında yut(a)mazlar. Karadeliğin aşırı güçlü çekim etkisiyle beraber gaz ve toz bulutları halindeki madde çok yüksek hızlarda süratlenerek karadeliğin çevresinde eğilim ve girdap hatlarında (tendex and vortex lines) yığılma yapmaya ve sürtünmeyle parıldamaya başlar.




    Aşırı Aktif Süper Kütleli Karadeliklerin En Büyük Evren Haritası Yayınlandı


    Bu o denli enerjetik sürtüşmedir ki, büyük bir parlaklığa yol açan çok güçlü ve geniş spektrumda bir ışın kaynağı ortaya çıkar. Bu yığılım ve ışıması karadeliklerin çekim alanına karşı işleyen devasa bir elektromanyetik kuvvet uygulayıp Eddington Limiti (LEdd) çerçevesinde karadeliğin yutma ve kütle kazanma hızına da bir sınır koyar; böylece inanılmaz bir güçle parıldayan bir akresyon diskinin katılan ve ısınan yeni materyalle beraber uzun süreli varlığını garantiler. Birçok örnekte akresyonlu karadeliklerin dönme eksenine dik fırlatılan astrofizik madde jetleri de bu söz konusu beslenen, parçacık hızlandırıcı ve çarpıştırıcı bir girdap gibi davranan karadelik tablosuna şahane bir görsel manzara vererek dahil olur. Bir kuasar işte böylesi karadelik sistemlerinin galaksi merkezlerinde yer alan süper masif kütleli karadelikler tarafından desteklenen aşırı büyük ve parlak versiyonlarıdır. Süper kütleli karadeliklerin masifliği yıldızsal karadeliklere nazarla çok daha büyük bir akresyon diski meydana getirip taşımalarına ve onlarca galaksiden - yani trilyonlarca yıldızdan - daha parlak olmalarına izin verir. Süper masif karadelikler bilhassa mevzubahis kuasarlar formunda yarattıkları çeşitli - geri beslemeli olabilen - etkilerle galaksilerin ve evrenin gelişim ve evrimine ışık tutarlar. Büyük kozmolojik resme bilhassa kendi adlarıyla anılan Kuasar Devri (Quasar Epoch) ile dahil olurlar.



    Şimdiye kadarki en kapsamlı kuasar haritasına sahip olmak fiziksel kainat puzzle'nın çözülmesinde kritik bir parçaya sahip olmak, evrenin yapısal bilmecelerinin çözülmesinde önemli bir adım atılmış olduğu anlamına geliyor.



    Kaynaklar:


    Quaia, the Gaia-unWISE Quasar Catalog: An All-sky Spectroscopic Quasar Sample (iop.org)


    Quaia, the Gaia-unWISE Quasar Catalog: An All-sky Spectroscopic Quasar Sample - IOPscience


    Quaia: The Gaia-unWISE Quasar Catalog (zenodo.org)



    Aşırı Aktif Süper Kütleli Karadeliklerin En Büyük Evren Haritası Yayınlandıwww.cosmos.esa.int
    Gaia Data Release 3 contents summary - Gaia - Cosmos
    https://www.cosmos.esa.int/web/gaia/dr3


    Aşırı Aktif Süper Kütleli Karadeliklerin En Büyük Evren Haritası Yayınlandı
    Aşırı Aktif Süper Kütleli Karadeliklerin En Büyük Evren Haritası Yayınlandıphys.org
    Largest-ever map of universe's active supermassive black holes released
    https://phys.org/news/2024-03-largest-universe-supermassive-black-holes.html


    Aşırı Aktif Süper Kütleli Karadeliklerin En Büyük Evren Haritası Yayınlandı
    Aşırı Aktif Süper Kütleli Karadeliklerin En Büyük Evren Haritası Yayınlandılivescience.com
    Scientists reveal largest map of the universe's active supermassive black holes ever created
    https://www.livescience.com/space/black-holes/scientists-reveal-largest-map-of-the-universes-active-supermassive-black-holes-ever-created

    Bonus:


    https://universemagazine.com/en/quasars-can-hide-in-the-dust/








  • şimdi bu samanyolu galaksimizin boyutları hakkında, genişliği için 100bin ışık yılı ve kalınlığı için de 20bin ışık yılı diyen ben değilim. dünyanın samanyolu galaksisindeki konumu için galaksinin kenarına kabaca yarı mesafede ve galaksi merkezine olan uzaklığına da 26bin ışık yılı mesafede diyen de yine ben değilim.


    yani bir ışığın galaksimizi terk etmesi için 20bin ışık yılı felan gerekiyor. bu durumda evrenin haritasını kim, nasıl yayınlıyor acaba? bu açıklamalar ile ne yapmaya çalışıyorlar acaba? bu karadelikleri kimler kabullendi bilmiyorum ama insanoğlu daha yürürken, önündeki nesneye takılıp düşüyor. kaldı ki samanyolunu terk edip, evrenin haritasını nasıl çıkaracak? hadi diyelim gözlemlenebilir olan evren diyecektiler. peki, samanyolu galaksisinin haritasını çıkardılar da haberimiz mi olmadı? Aşırı Aktif Süper Kütleli Karadeliklerin En Büyük Evren Haritası Yayınlandı 


    basitinden bir örnek vereceğim. her şeyin siyah ve beyaz ya da grinin açık ve koyu renklerinde olduğu bir veri üzerinde yapılacak olan gözlemde, şu ne başı ne de sonu belli olmayan evrenin haritasını çıkardık diyene, şu forumdaki kaç üye inanır?


    ben inanmıyorum. delik bulmak istiyorlardı buldular. deliğin içinde gözlem de yaptık derler bir 50 yıl sonra. sonra kapısında bir kilit var, gözlemliyoruz. bazen açılıyor bazen de kapanıyor derler.. sonra bir de ne görsünler, gökyüzü yarılmış ve kara delik yakına gelmiş.. Aşırı Aktif Süper Kütleli Karadeliklerin En Büyük Evren Haritası Yayınlandı 



    haber yapılmasına karşı değilim ama bu haberin gerçekçiliğine karşı durabilecek deliller çok. komik olan ise bu delillere, bu açıklmaları yapanlar da sahip ama insanları mı yoksa kendilerini mi kandırmaya çalışıyorlar, buna henüz karar veremedim.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.