Şimdi Ara

Aşırı hızlı dönen fan ve restart problematiği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
663
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar.
    Toshiba Satellite a500-19w notebook kullanıyorum ve ısınma / fan aşırı çalıştığı sırada kendiliğinden restart atma sorunuyla karşı karşıyayım. Sorunumu hangi başlık altına yazsam bilemedim, buraya yazayım dedim. Genelde oyun oynarken başıma gelen bu durum şöyle gerçekleşiyor, oyunu açtığım sırada( ki çok fazla bellek gerektiren bi oyun olmayan oyunlar oynuyorum dotA olsun, medieval total war gibi ) cpu fan hızı %80-90 civarı oluyor 2-3 dk içerisinde de tam gaz çalışırken PAT diye restart atıyor. Bunu bazen birden çok sekmede internet tarayıcısında gezinirken de yapıyor. Önceleri fazla ısındığını düşünüyordum bu yüzden eski notebookumdan ve masaüstündeki fanları birleştirip ev tipi bir soğutucu bile yaptım. Artık rahatça oyun oynarım derken yine aynı sorun, notebook fanı yine %80-90 ları buluyor ve restart. O kadar lanet ettimki oyun oynamaktan notebooku yumruklamayı, penreceden aşağı atmayı bile düşündüm. Oyun oynarken cpu ısısı 40-50 derece arasında gidip geliyor. Sanırsam yazılımsal bişeyden dolayıda olabilir (örneğin fan hızı %90'ı geçtiğinde restart atsın gibi bi yazılım/kod yapılmış olabilir) biostan cpu fan hızını ayarlamakla ilgili bişeyler okumuştum. fakat bios a girdiğimde bununla ilgili bi bölüm bulamadım veya göremedim. Bu işten anlayan abilerim,ablalarım,kardeşlerim bi yardım ediverin lütfen :)







  • Fan hızı herhangi bir program açmadan hızlanmıyorsa, mutlaka CPU ısınmaya başladığında artmaya başlıyordur. Bunun sebepleri şunlar olabilir. CPU soğutucu bloğunun çıkış kısmı tozdan tıkanmış olabilir ki bunu dışarıdan görmek mümkün değil. Soğutucu bloğunun önü tıkandığında sirkülasyon olmadığından dolayı aşırı ısınma yapar ve restart atması normaldir. Çoğu notebookda biosda fan ayarı ve ısı ayarları yok malesef.
  • bende de oluyor arada bakalım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: lover00

    Fan hızı herhangi bir program açmadan hızlanmıyorsa, mutlaka CPU ısınmaya başladığında artmaya başlıyordur. Bunun sebepleri şunlar olabilir. CPU soğutucu bloğunun çıkış kısmı tozdan tıkanmış olabilir ki bunu dışarıdan görmek mümkün değil. Soğutucu bloğunun önü tıkandığında sirkülasyon olmadığından dolayı aşırı ısınma yapar ve restart atması normaldir. Çoğu notebookda biosda fan ayarı ve ısı ayarları yok malesef.

    öncelikle cevabın için teşekkür ederim. daha bikaç ay önce içini açıp temizlemiştik, temizlediğimiz gün bile restart attı kafayı yedirdi bana değiştirmenin zamanı geldi sanırsam notebooku komple :)




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.