Şimdi Ara

Askere alma kanununun iptali için başvuru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
182
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Doğumla erkek olduğum için dezavantajlı grupta yer almak canımı sıkıyor. Yüjsek öğretim mezunlarının çoğunluğu kadınken kadınlara eğitim yardımları yapılması, erken emekli olmaları, gss ödememeleri yetmiyormuş gibi tck'daki suçlardan zarar görmeleri halinde cezanın 1/2 oranında artırılması, üstüne üstlük bir de askerden muaf olmaları tamamen vicdansızlık. Ben de kadınlar gibi askerlikten muaf edilmek istiyorum. Ya askerlik yapsınlar ya da askerlik zorunlu olmasın. Konu hakkında kanuni haklarımı kullanmak istiyorum. Nereye dilekçe vermem gerekiyor ya da nerede dava açmam gerekiyor yol gösterirseniz sevinirim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Askerlik Kanunu


    1111 sayılı kanun


    Madde 1 – Türkiye Cumhuriyeti tebaası olan her erkek, işbu kanun mucibince askerlik yapmağa mecburdur.


    https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.3.1111.pdf



    Kanunların iptali ile ilgili Anayasa mahkemesi yetkilidir.


    Alıntı

    metni:
    Anayasa’nın 150. Maddesine göre iptal davası açabilme yetkisi Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir. Cumhurbaşkanı iptal davası açma yetkisini tek başına kullanabilir ve bu yetkisi karşı imza kuralına tabi değildir.


    https://kadimhukuk.com.tr/makale/anayasa-mahkemesi-iptal-davasi/




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 4 Mart 2024; 21:16:0 >




  • ANAYASA

    VII. Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı 26
    Madde 74 – Vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye’de ikamet eden yabancılar kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurma hakkına sahiptir. 27

    Kendileriyle ilgili başvurmaların sonucu gecikmeksizin, dilekçe sahiplerine yazılı olarak bildirilir.28

    https://www.tbmm.gov.tr/ihtisaskomisyonlaridilekce-yazili-basvuru

    Meclise düşünceleri dilekçe ile ilet. Kanunları ve anayasayı değiştirme yetkisi meclisindir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Storm Raider -- 5 Mart 2024; 21:10:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Evvela bir mahkemeye dava açma imkanı varsa, itirazları ile birlikte karar kesinleştikten sonra AYMye gidilebilir. AYnı zamanda bakanlık, milletvekilleri ve bahsedildiği gibi meclise de başvurulabiliyorsa bakılır. AYMde dava devam ederken başka makamlarca sorunun istendiği gibi çözümlenmesi durumunda AYMye de bilgi verilme mecburiyeti var. AMa çözülebilir mi ????????


    Yalnız konuda çelişki var. Sitem edilen kadınların ayrıcalıkları ama dava edilmek istenen erkeklerin mecburiyetleri. Bu durumda kadınlara da aynı görevin yüklenmesi mevzu edilebilir. Yok tüm erkeklerden bu görev kaldırılsın denmesi için; kadınlar değil görevin varlık sebepleri konu edilebilmeli. Olmasa da olur mu mesela ?


    Herşeyden evvela kadınlara zorluk yüklenmesini asla istemeyiz. Şımaranları olabilir ama o da bizim erkekliğimiz olsun. Bizi kandırdığını sananlar vardır belki ama tebessümümüzle hallolsun...


    Askerliğin gerekliği yok mudur ki bu konu olmuş ? Elbette vardır ama sizler yok diyorsanız ortaya koyabilmelisiniz. Mesela harcanan zamanda elde edilen fazla birşey yoksa gerçekten gerekli mi diye düşündürebilir. Ancak gerekliliğinden önce kişiyi hürriyetinden yoksun bırakan tarafları ele alınmalıdır. Elinden alınanlar, zorla bir şekle sokulmaya mecbur edilmeleri ve birilerinin emirleri altında ezilmeye mecbur görülmeleri gibi. Ayrıca aynı ortamdaki bir kısım yönetici diğerlerine göre büyük ayrıcalık içindedir ve eşitlik ilkesine de ayrıdır.


    Askerlik gereksiz sayılamaz ama doğasına döndürülmeli. Askere gelen birisi genelkurmay başkanı da olabilir diye düşünülüp, diğer insanlardan aşşağıda sayılmamalı. Sadece yönetici-rütbeli sayılanlara karşı değil aynı zamanda sokaktaki herhangi birisine göre de (düşük seviye ile karşılandığından) iki türlü eşitsizlik var.


    Kadın ayrıcalığı aşırılaştığı yerde durdurulmalı. Askerlikteki baskıyla insan sindirme yok edilmeli. Ama askerlik hele ki günümüz şartlarında yok sayılmamalı. Sakallı sarıklı asker olunabilmeli ama askerlik güncel olmalıdır. Zorla olur mu? Savaş anında elbette olur ama savaş yokken pek sayılmaz. Zaten baskı kalksa gönüllü olur herkes.





  • Anayasa Mahkemesine Kanunun iptalinin istenmesi için belirli yollar var. Şöyle ki:

    1) İç hukuk yolları tüketildikten sonra bireysel başvuru ile gidilebilir.

    2) Mahkemeler norm denetimiyle gidebilir.

    3) Muhalefet veya C.Başkanı kanunun Anayasa'ya aykırılığı iddiasıyla gidebilir.


    Siz, Mahkemeye dava açtığınızda, Mahkeme sizin Anayasa'ya aykırılık iddianız olur ve bunu ciddi bulursa o zaman Anayasa Mahkemesine gidebiliyor.

  • Negatif Statü Hakları N kullanıcısına yanıt

    Konu mahkemeye taşındığında mahkemenin AYMye gitmesi şart değil, zaten gitmeyecektir. Vatandaş da AYMye bireysel başvuru yapabilir.


    Mesela idare-hukuk ya da ceza konusuna bağlamaya çalıştı. İster savcılık aşamasında kalsın isterse de mahkemede, itiraz edilebilecek son merci de talebi reddetmişse, AYM bireysel başvuru yolu açılır.


    Ancak eğer bakanlık gibi bir kurum şikayet edilirse, kurumun avukat vekaleti ve daha neler olabileceği muamma amsrafları bir vatandaşa çok ağır gelebilir. Baştan uyarması !!!

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.