Şimdi Ara

Askere giderken tazminat alınır mı? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
2
Favori
44.363
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: djisis


    quote:

    Orjinalden alıntı: E.Kalkan


    quote:

    Orjinalden alıntı: ahmedinan


    quote:

    Orjinalden alıntı: gozden84

    Arkadaşlar bende bişi sorucam, Aralık'ta hayırlısıyla bende askere gidicem çalıştığım firma sahibinin aynı sektörde 2 farklı isimde şirketi var ve ben Kasım 2007'de çalışmaya başladım, Aralık 2007'de beni diğer şirkete geçirdiler. Yani şu an çalıştığım şirkette 11 ay çalışıyor görünüyorum ama aslında 1 yıldır aynı adamlara aynı hizmeti sunuyorum. Tazminat almamı engeller mi acaba??



    arkadaşım malesef alamazsın. zaten amaç bu, 1 seneyi doldurmadan diğer şirkete geçirip tazminat verme yükümlülüğünden kurtuluyorlar. benim kuzen de aynen senin gibi çok büyük bir firmada çalışmasına rağmen 6 ayda bir şirket değişikliği oluyor sigortasında, bu yüzden de 20 sene de çalışsa çıkarken tazminat alamaz.

    işe yeni girerken bunu konuşmak lazım aslında...
    slmlar.



    Evet arkadaşım malesef alamazsın

    en az 1 yılı aynı yerde sigortalı olarak doldurmak gerekiyor...

    Ancak senin çalıştığın yerle aran iyiyse ve üç kağıtçı değilseler konuş ve anlaş...




    Eğer firma değişirken tüm haklarının aktarılması konusunda bir sözleşme yaparsan tazminat alabilirsin. Yoksa arkadaşların dediği gibi...


    Cevaplarınız için teşekkür ederim arkadaşlar..İki şirketinde patronunun aynı olması benim lehime bir durum yaratmaz mı peki?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gozden84 -- 21 Kasım 2008; 0:15:21 >




  • Sana çıkış verdiğine dair bir belge imzalatmalarıda lazım ayrıca
    Diğer durumda çalışma bakanlığına başvurabilirsin
    Bu tür durumlara göz yummazlar...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: djisis

    Sana çıkış verdiğine dair bir belge imzalatmalarıda lazım ayrıca
    Diğer durumda çalışma bakanlığına başvurabilirsin
    Bu tür durumlara göz yummazlar...

    Son kozum olarak bunu kullanırım artık
  • Konuyu hortlatmış gibi olacağım ama :) Bende aralıkta askere gideceğim kısa dönem, ama döndükten sonra işe devam edeceğim. Tazminat almam gerekir mi? Alırsam dönüşte sıfırdan başlıyormuş gibi oluyormuşum sanırım, bilgisi olan varsa aydınlatırsa sevinirim teşekkürler.
  • üstteki arkadaşla aynı derdi paylaşıyorum . 6 senedir üniversite hastanesinde taşaron firmadan çalışıyorum. ssk hizmet dökümünden bakıyorum hersene farklı bir şirkette gibi görünüyorum. şimdi kasımda askere gideceğim tazminat alabilirmiyim. kısa dönem olacak heralde döndüğümde aynı işe devam edebilirmiyim. lütfen yardım. ayrıca sendikalı değilim ama acilen üye olmayı düşübüyorum bunun faydası olurmu. lütfen yardımlarınızı bekliyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: volkantipi

    Konuyu hortlatmış gibi olacağım ama :) Bende aralıkta askere gideceğim kısa dönem, ama döndükten sonra işe devam edeceğim. Tazminat almam gerekir mi? Alırsam dönüşte sıfırdan başlıyormuş gibi oluyormuşum sanırım, bilgisi olan varsa aydınlatırsa sevinirim teşekkürler.


    Şimdi önünde 2 seçenek var.

    1- tazminatını alıp gidersin. Şirketin sana ihtiyacı varsa döndüğünde oturup konuşup tekrar başlarsın (ama yasal olarak geri almayabilirler)
    2- tazminatını bırakırsın. döndükten sonra seve seve seni işe almak zorundalar :D

    Ayrıca bu tazmınat olayı şirketten şirkete değişiyor mesela benimki mecburen verdi. çünkü askeriyedeyken ssk ödeyemez firman. Genelde türk firmaları 6 ay ucretsız izine cıkarıyorlar çalışanlarını :D




  • quote:

    Orijinalden alıntı: firstemperor

    üstteki arkadaşla aynı derdi paylaşıyorum . 6 senedir üniversite hastanesinde taşaron firmadan çalışıyorum. ssk hizmet dökümünden bakıyorum hersene farklı bir şirkette gibi görünüyorum. şimdi kasımda askere gideceğim tazminat alabilirmiyim. kısa dönem olacak heralde döndüğümde aynı işe devam edebilirmiyim. lütfen yardım. ayrıca sendikalı değilim ama acilen üye olmayı düşübüyorum bunun faydası olurmu. lütfen yardımlarınızı bekliyorum.


    normal şartlarda tazminat alman için aynı işyerinde 1 seneyi doldurman lazım. Görünüşe göre alamıyacaksın. Fatak tekrar orada çalışmayı düşünmüyorsan vergi müdürlüğüne şikayet et yüklü para alırsın.

    Ayrıca döndüğünde tekrar orada yasal olarak bir dayanagı olmadıgından işe tekrar almayabilirler...




  • muhasebeci olarak hemen ekleyeyim.
    aynı işverene bağlı bir veya birden fazla işyerinde çalışan sigortalıların hizmetleri birleştirilir.
    bu kanunumuzda var. yani bence aynı işverenin farklıı işyerlerinde çalışanların kıdem tazminatı hesabı
    birleştirilir.
    http://www.alomaliye.com/bilgi_kidem_tazminati.htm
    14ncü maddede açıkça yazıyor.
    ama benin bu kanunda kafama takılan bir konu var. o da şu. ticari kişiliği yada ünvanı
    şahıs şirketi olan (örneğin Yıldız Tekstil - Ahmet Yıldız vs. gibi) olan kuruluşlarda
    bu kanun birebir uygulanabilir. ama tüzel kişiliği olan kuruluşlarda
    (örneğin atlas petrol ltd. şti. yada Yıldız Tekstil A.Ş) bu nasıl uygulanır. çünkü bu tür
    şirketler tüzel yani kendisi bir şahıs gibidir. bunu iyice araştırmalı.
    yalnız işverenin ilk işyerinden diğer işyerinde geçişiniz yapıldığında
    işveren tarafından hiç bir alacağım kalmamıştır diye ibraname imzalarsanız,
    ilk işyerinizdeki haklarınızdan feragat etmiş olrsunuz.

    kıdem tazminatı brüt ücretten hesaplanır. ama maalesef ülkemizde gerçek maaşı bordrolarda gösterilen
    işçi sayısı yok denecek kadar az. yani 1000 lira maaş alan biri bordrolarda brüt 700 lira gözükür.
    olması gereken bordrolarda gerçek alınan net maaşın brüt üzerinden hesaplanmasıdır.

    askere giden işçi için kıdem tazminati hesaplanır. ayrıca ihbar tazminatı ödenmez.

    askerlik dönüşünüzde işverenin askere giden işçisini geri almak gibi kanunen bir zorunluğu yoktur.
    kendi insiyatifine kalmıştır. askere gitmeden önce tazminatınızı almışsanız, döndükten sonra
    aynı işyerine başlamış olsanız bile kıdeminiz sıfırdan başlar.

    taşeron olarak çalışan arkadaşımızın durumu farklı gibi görünsede aslında aynıdır.
    hizmetlerinin hesabında kendi bağlı olduğu şirket tarafından, çalıştığı yerlerdeki tüm hizmetleri birleştirilerek hesaplanır.




  • EVet alırsın ben aldım tazminat
  • tazminat alınır ve sadece öncesinde sözlü olarak uyarsa yeterlidir.

    askerlik sizin tercihiniz olan bir konu olmadığı için, çıkarken iş yeriniz tüm tazminatlarınızı vermek zorunda. kullanmadığınız izinlerinde parasını alırsın.

    vermemeleri halinde " fazladan olan tüm haklarım saklı kalmak kaydıyla işten ayrılıyorum" yazman lazım. sana imzalattıkları çıkış formuna bunu mutlaka yazıp imzala. sonra sana tazminat vermeseler bile askerlik dönüşü mahkemeye başvurur, paranı çatır çatır alırsın.
  • Eğer benim çalıştığım firma gibi adi bir firma değilse çıkarır paşalar gibi tazminatını verir. Hatta iyi niyetli biriyse üstüne bir de harçlık vererek askerden sonra kapımız sana açık bile der...
    Ama öteki türlü iş mahkemesi ve SGK'nın kapısını biraz aşındırman lazımdır. Ki burası Türkiye olduğundan 2. ihtimal daha yüksek.
    Adam gibi bir yargılama sistemimiz olsa, bu tür durumlarda 2-3 kere işçinin hakkını yemeye çalışan işverenin ticaret sicilinin iptal edilmesi gerekir... Umarım böyle bir uygulamanın olduğu günleri de görürüz...
  • merhabalar ben 2006 dan bu zamana kadar (2006-2013) beri özel bir şirkete bağlı kamu hastanesinde çalışmaktayım. haziranda ihale olacak büyük ihtimalle başka firma ihaleyi alacaktır. bende temmuzda askere gideceğim tam ihalenin yeni şirketin başlama tarihi olacak diye düşünüyorum. askerlik nedeniyle tazminatımı ödemek zorunda şirket ama yeni firma alınca geçen haberlerde duymuştum. firma değişse bile tüm çalışanın tüm hakları saklı kalacak diyordu çalışma bakanı. ben firma değişmeden mi askere gideyim yoksa ihale olsa da mı? gitsem diye ikilim de kaldım. askere gitmeyip askerliğimi biraz uzattam yeni firmaya gecersem 2006 beri tazmınatı mı alırmıyım yeni firmada yoksa firmanın ihaleyi aldığı tarihten itibaren mi tazmınat hakkım olur. lütfen güncel bilgisi olan yardımcı olursa sevinirim şimdiden teşekkürler....
  • quote:

    Orijinalden alıntı: seyhantokbay

    merhabalar ben 2006 dan bu zamana kadar (2006-2013) beri özel bir şirkete bağlı kamu hastanesinde çalışmaktayım. haziranda ihale olacak büyük ihtimalle başka firma ihaleyi alacaktır. bende temmuzda askere gideceğim tam ihalenin yeni şirketin başlama tarihi olacak diye düşünüyorum. askerlik nedeniyle tazminatımı ödemek zorunda şirket ama yeni firma alınca geçen haberlerde duymuştum. firma değişse bile tüm çalışanın tüm hakları saklı kalacak diyordu çalışma bakanı. ben firma değişmeden mi askere gideyim yoksa ihale olsa da mı? gitsem diye ikilim de kaldım. askere gitmeyip askerliğimi biraz uzattam yeni firmaya gecersem 2006 beri tazmınatı mı alırmıyım yeni firmada yoksa firmanın ihaleyi aldığı tarihten itibaren mi tazmınat hakkım olur. lütfen güncel bilgisi olan yardımcı olursa sevinirim şimdiden teşekkürler....

    Dostum senin yerinde olsam ihaleden önce tazminatımı almaya bakarım. İhaleyi alan firma her ne kadar yükümlü olsa da bu konuda, gereginden fazla uğraştıracaklarından emin olabilirsin. Gerçi şu an çalıştığın firma bile sorun çıkaracaktır.... Taşeronların neredeyse tamamı bu şekilde adilik yapıyor. Benim tavsiyem sülüsünü aldığın gibi çıkışını yapıp tazminatını iste. Baktın vermiyorlar direkt sgk'ya ilet durumu ve ardından sgk'nın tebligatnamesi ile iş mahkemesine başvur. Zaten askerden gelene kadar anca sonuçlanır... Gitmeden önce uğraşamam para da lazım değil diyorsan geldikten sonra da iş mahkemesine yasal faizi işlemek kaydıyla başvurabilirsin. Lakin firma batar mı, kaçar mı ona sen karar ver. Ayrıca, askerden sonra da iş problemin olursa 1 ay içinde işsizlik maaşına başvur... 10 ay boyunca maaş alma hakkın var. Şimdiden kolay gelsin... Ve hayırlı tezkereler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • merhabalar , Sezonluk bir otelde çalışıyorum.. otel kasım 1'de kapanıyor.. geçen sene Mayıs gibi girip Kasım gibi çıkmıştım,bu senede geçen hafta iş başı yaptım ve kasıma kadarda çalışmayı düşünüyorum
    kafama takılan konu ise ;
    Kasım'da askerim Sülüsü Kasımın ilk haftası (1-7) verilcek denmişti muaynede,ben şimdi şunu merak etiyorum ;
    Kasımın ilk haftası sülüsü alsam gelsem otele versem tazminatımı alabilirmiyim acaba ?
    ve bilen arkadaşlar varsa nasıl bi yol izlememi tavsiye ederler
  • upppppp
  • Merhaba askelik kıdem tazminatıyla ilgili bilgiyi istersen kaynaktan elde edebilirsin. Bu konular sürekli güncelleniyor, değişmiş olabilir.
    http://soru.ozgunduzhukuk.com/kidem-tazminati-nasil-odenir/
  • Merhaba arkadaşlar benimde benzer bi konuda sorum olacak 2012 temmuzdan beri tüzel kişilik olan bi kuruluşta yıllık sözleşmeli olarak çalışıyorum 2014 temmuz 13 te 2. sözleşmem bitiyor ve ağustos tertibi ile askere gideceğim bürüt 1550 lira maaş aliyorum acaba tazminat alma şansim varmı benimde

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu arada 2012 de askerliği tecil ettirirken verdikleri askerlik durum belgesinde erteleme bitiş tarihi 27.06
    2014 yaziyor yani sözleşme bitiminden önce

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nemo77

    muhasebeci olarak hemen ekleyeyim.
    aynı işverene bağlı bir veya birden fazla işyerinde çalışan sigortalıların hizmetleri birleştirilir.
    bu kanunumuzda var. yani bence aynı işverenin farklıı işyerlerinde çalışanların kıdem tazminatı hesabı
    birleştirilir.
    http://www.alomaliye.com/bilgi_kidem_tazminati.htm
    14ncü maddede açıkça yazıyor.
    ama benin bu kanunda kafama takılan bir konu var. o da şu. ticari kişiliği yada ünvanı
    şahıs şirketi olan (örneğin Yıldız Tekstil - Ahmet Yıldız vs. gibi) olan kuruluşlarda
    bu kanun birebir uygulanabilir. ama tüzel kişiliği olan kuruluşlarda
    (örneğin atlas petrol ltd. şti. yada Yıldız Tekstil A.Ş) bu nasıl uygulanır. çünkü bu tür
    şirketler tüzel yani kendisi bir şahıs gibidir. bunu iyice araştırmalı.
    yalnız işverenin ilk işyerinden diğer işyerinde geçişiniz yapıldığında
    işveren tarafından hiç bir alacağım kalmamıştır diye ibraname imzalarsanız,
    ilk işyerinizdeki haklarınızdan feragat etmiş olrsunuz.

    kıdem tazminatı brüt ücretten hesaplanır. ama maalesef ülkemizde gerçek maaşı bordrolarda gösterilen
    işçi sayısı yok denecek kadar az. yani 1000 lira maaş alan biri bordrolarda brüt 700 lira gözükür.
    olması gereken bordrolarda gerçek alınan net maaşın brüt üzerinden hesaplanmasıdır.

    askere giden işçi için kıdem tazminati hesaplanır. ayrıca ihbar tazminatı ödenmez.

    askerlik dönüşünüzde işverenin askere giden işçisini geri almak gibi kanunen bir zorunluğu yoktur.
    kendi insiyatifine kalmıştır. askere gitmeden önce tazminatınızı almışsanız, döndükten sonra
    aynı işyerine başlamış olsanız bile kıdeminiz sıfırdan başlar.

    taşeron olarak çalışan arkadaşımızın durumu farklı gibi görünsede aslında aynıdır.
    hizmetlerinin hesabında kendi bağlı olduğu şirket tarafından, çalıştığı yerlerdeki tüm hizmetleri birleştirilerek hesaplanır.


    8 aydir bi yerde calisiyorum askerlik nedeniyle isten ciktigim da tazminat alabilirmiyim?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Askerlik şubesinden sülüs alıp çalıştığınız yere götürdüğünüzde kanunen tazminat vermek zorundalar yani alabilirsiniz.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.