Şimdi Ara

ATATÜRK neden sosyalist devrim yapmadı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
35
Cevap
0
Favori
1.275
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ya da böyle bir devrim yapsaydı ülkenin yararına mı olurdu zararına mı?



  • sosyalist değildi de ondan.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adam ne yapsa bu ülkeye yaranamadi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hayatında 13kitap oku 1ülke kurtar kitap okumayan adam seni eleştirsin."Atatürk olmakda zor"

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Atatürk ün izinde giden eski yugoslavya devlet başkanı Tito aklıma geldi. Adam sosyalistti şu an yugoslavya diye bir ülke yok.

    Akıl sosyal eşitlikten yanadır. Herkese eşit olunması eşit fayda eşit muamele. Ancak insan yaratılışı naturası gereği zekası ve farklı fikirleriyle de vardır. Bu fikirler akıldaki eşitlikle çoğu zaman çatışır insan egosu daha çok sahip olmaya meyillidir. Bu naturasından kaynaklanan egolar yasakla ya da akıl sosyal eşitlikten yanadır argümanlarıyla kaybedilemez. Atatürk ün sosyal eşitliği gelişmeyi sağlayan fikirlerin kaybolmaması açısından yasaklayıcı olmamış diyebiliriz. Ancak sosyal eşitliği zamanla azaltabilecek hale gelmeden fikirsel egoların ve istemlerin engellenebileceği adil sistem de olmalıdır. Örneğin çok kazanandan çok vergi almak gibi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0z0z -- 2 Nisan 2017; 17:10:42 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • iyi bir şey olsaydı yapardı. bu konuda olumsuz görüşleri var hatta.
  • Yanlış anlamışsınız.''eleştiri'' yok istifham var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The SkippeR -- 2 Nisan 2017; 17:22:30 >
  • İnsanları eleştirmek için kral olmaya gerek yok. Atatürkü bir köylüde bir prof da eleştirebilir. Yada hiç kitap okumamış biri.

    Atatürk iyi bir liderdi fakat en iyisi değil. Hep övüyoruz tabi ki kötü yanları da var bunları söyleyip o hataları biz

    yapmamalıyız.

    Ve eleştirmek kötü bir şey değildir aksine kendimizi geliştirmemizi hatalarımızı görmemizi sağlar.
  • Atatürk sosyalist ve komünist değildi. O yüzden ve onları da sevmezdi.
  • Atatürk sol görüşlü değildi. Türkçüydü yaptığı devrimlerde liberal devrimlerdi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lenin öncelikle şunu söylüyor:

    "Mustafa Kemal Paşa tabii ki sosyalist değildir. Ama görülüyor ki iyi bir teşkilatçı.. kabiliyetli bir lider. Milli burjuva ihtilâlini idare ediyor. Ona, yani Türk milletine yardım etmemiz gerekiyor..."

    devrim konakları açısından, mustafa kemal'in yaptığı devrim feodalizmden kurtuluş ve burjuvanın hakimiyetini kurma devrimidir. mustafa kemal'in bilinci de buna yöneliktir. yani mustafa kemal'in görevi tarihin basamaklarında ilerlerken sosyalizme, yani üretim araçlarının mülkiyetinin toplumsallaştığı düzene bir yuva oluşturmaktır.

    zaten mustafa kemal'in bunu pratikte yapmaya başladığı zaman, mustafa kemal'i savaş sürecinde destekleyen tekelci parababaları (bugünün tüsiad, müsiad, tisk, tobb'u) mustafa kemal'i ortaçağcı gericilikle el ele ortadan kaldırmaya karar vermiştir (1926 izmir suikasti).

    ha mustafa kemal işçi sınıfına dayalı, demokratik devrim çalışması yapsaydı ne olurdu (çin'de yapıldığı gibi). yani tekelci parababalarının gücü işçi sınıfı öncüleri ile müttefikliğe yetecek kadar az olsaydı ne olurdu? türkiye nato'ya girmezdi başlıca olarak. köy enstitüleri kapanmazdı. sürekli olarak ikinci bir parti açılması çalışması aranmazdı (çünkü o parti komünist parti olurdu). tabii ki tefeci-bezirganlık tasfiye edilmiş olurdu. bu sebeple de emperyalizm çin'e nasıl japonya'yı saldıysa, türkiye üzerine de salınacak faşist bir güç bulurdu.




  • atatürk solcu ve sosyalist kavramlarına uzak bir adam uyguladığı politikalar genelde sağ milliyetçi liberal eksen..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 3 Nisan 2017; 11:13:24 >
  • Öncelikle solcu ve sosyalist olmadığından yapmadı.
    Öyle olsaydı bile ülke iktisadi olarak böyle bir devrime uygun değildi.
  • Tek cümleyle açıklayabilirim. Atatürk sol görüşlü bi insan değildi çünkü. Yok olmaya yüz tutmuş türk milliyetçiliğini müthiş bi şekilde yükseltti bir millet yeniden doğdu resmen. Böyle bir adama sosyalist demek yüzyılın espirisi olur ancak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkiye'nin mürekkep yalamışlarının genelinin düştüğü ortak hata, Atatürk'ün hangi tarafta olduğunu çözmeye çalışmaktır.

    Bir sağcı ya da solcu, Atatürk'ten yola çıkmak yerine, soldan ya da sağdan yola çıktığı için Atatürk'ü ya kendinden ya da karşı taraftan görmeye çalışıp, yaptıklarını buna göre yorumluyor. Oysa ki bir bakış açısı daha vardır; Atatürk'ün durduğu yerden bakmak...

    Atatürk'ün sağcılığı ya da solculuğu, sermayeye yakınlığı ya da uzaklığından ziyade, ihtimaller üzerinden "Yaşasaydı" konuna odaklanmak gerekiyor.

    Atatürk, sağ görüşlüydü fakat bu bizim bildiğimiz sağ görüşten oldukça uzak bir çizgideydi. Atatürk bireylerin sermaye birikiminin eksikliği nedeniyle, birçok projeyi devletin hayata geçirmesini sağlamış ve batıdaki gelişmiş kapitalizmlerin aksine, sanayi yatırımlarını bile devletin yapmasını sağlamıştır ama yine de sermayenin önüne engel koymamıştır. Bu noktada hem sağcılar Atatürk'ü sağcı olarak nitelemekte, hem de solcular sağcı olarak nitelemektedir.

    Atatürk ile ilgili "Sağcı" argümanının temelinde, genelde bu durum yatar.

    Ama, Atatürk'ün asıl bakılması gereken devrimleri bunlar değildir. Atatürk'ün eğitim ve insan hakları konusundaki devrimleri gerçek görüşünü yansıtır.

    Kadınlara seçme hakkı, işçi hakları, Köy Enstitüleri, çok partili rejim denemeleri, Yahudi bilim insanları üzerine kurulu üniversiteler gibi birçok devrimi, batıda toplumların yüzlerce yıl ve on binlerce cana mal olduktan sonra elde ettikleri hakları topluma sağlaması Atatürk hakkında asıl konuşulması gereken konudur.

    Kapitalizm için en değersiz kavramlardan olan insan hakları ya da işçi hakları, Atatürk'ün eliyle, hem de henüz teba olmaktan birey olmaya geçememiş bir topluma verilmiştir. İşte bu nokta, kapitalizmin önündeki en büyük engel olarak yıllarca durdu. Kapitalistlerin kara propagandaları arasında yer alan "Karma ekonomi çok kötü" argümanının yanlışlığını ise, Büyük Buhran dönemi de dahil olmak üzere, Amerika'daki en son finansal krizde bile gördük. Karma ekonomiye sabahtan akşama küfreden kapitalistler, kriz anında devlete dönüp "Kurtar bizi" diye ağladığında, kapitalizmin yıkılmaz bekçisi Amerika bile karma ekonomik tepkiler verip, batan bankaları devletleştirdi.

    Bu konuda buraya sığmayacak kadar uzun bir konudur. Eğer Atatürk'ün ne yapmaya çalıştığını anlamak istiyorsanız, yüzünüzü Orta Doğu'ya dönün ve bakın, ama bunu yaparken, petrolün olmadığı ülkeleri tercih edin. İşte Atatürk olmasaydı, biz onlardık.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Devon Jade

    Tek cümleyle açıklayabilirim. Atatürk sol görüşlü bi insan değildi çünkü. Yok olmaya yüz tutmuş türk milliyetçiliğini müthiş bi şekilde yükseltti bir millet yeniden doğdu resmen. Böyle bir adama sosyalist demek yüzyılın espirisi olur ancak

    Yok olmaya yüz tutmuş Türk milliyetçiliği ? Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmanın birebir örneğisin resmen... Türk milliyetçiliği dediğin şey, Atatürk'ten hemen önce başlamış bir akımdır, nereye bitiyor ? En alevli zamanıdır... Osmanlıcılık akımı denenmiş, tutmamış, İslamcı olalım denmiş, o da tutmamış, son olarak Türkçü olalım da elimizdekileri kaybetmeyelim denmiştir, biten bitmeye yüz tutmuş birşey yok ortada.
  • yaptı. hem de en alasını yaptı. köy enstitülerini kurdu binlerce genç yetiştirdi ama sağolsun münafik sağcılarımız her zamanki gibi abd ile birlik olup 1950 lerde bütün köy enstitülerini kapatıp yetişmiş üretmeye hazır binlerce köy enstitüsü mezunu genci boşa çıkardı.

    binlerce öğretmen teknisyen mühendis aklınıza gelebilecek her meslekten mezun genç bir anda vasıfsız işçi konumuna düştü köylerine geri döndüler....

    yakın türk tarihini inceleyin türkün yıllarca çalışıp çabalayıp elde ettiği birikimleri bu münafıklar her defasına tek kalemde mahvetmiştir.

    menderes hükümeti 30 yıllık genç cumhuriyetin bütün birikimlerini tek seferde bitirdi. bu da yetmezmiş gibi ülkeyi abdye borçlandırdı.

    yıl 2002 akp gelDi ve aynı senaryo.. tam toparlamışsın ülke olarak rahat nefes alacaz, menderes hükümetinden kalan harabeyi onarmışız adamlar ne var ne yoksa sattılar, .ıçımızda ki dona kadar herşeyi sattılar,geçmişimizi de sattılar, ülkeyi milyarlarca dolar borca soktular geleceğimizi de sattılar.

    ıraka amerika asker yollarken bunlar destek verdi, amerikan altıncı filosuna bunlar destek verdi, suriyede milyonlarca müslümannın şehit edilmesine bunlar razı geldi..

    fetö kalkışmasında sonra hükümetin evet için görüştüğü cemaatler listesi :Risale-i Nur Cemati: Yazıcılar Grubu (Hayrat Vakfı), Nesil Grubu, 'Okuyucular' olarak bilinen Kurdoğlu Grubu, Hizmet Vakfı Grubu, Meşveret Grubu, Med-Zehra Grubu, Zehra Grubu, İhlas Nur Grubu, Arslanbey Eğitim ve Kültür Vakfı, S. Hilmi Tunahan Cemaati, Mustazaflar Cemiyeti, İhvan Cemaati, Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV), Cerrahi Tekkesi ve Kubbealtı Grubu; Nakşibendi Tarikatı: İskender Paşa Cemaati, İsmailağa Cemaati, Menzil Cemaati, Norşin'de Şeyh Nurettin Mutlu, Şeyh Abdülkerim Çevik ile Şeyh Alamuddin, Şanlıurfa'da Şeyh İzettin Aksan, Erzincan'da Şeyh Muhammed Nayır; Süleyman Efendi cemaati

    bunların hepsi fetö cemaati. hepsi bağlantılı. hani bunlar neden tasviye edilmedi???? HANİ FETÖ TASFİYELERİ VARDI???

    atatürk düsmanın en sadık yardımcılarının tekke ve cemaatler olduğunu gördüğü için hepsini kapatmıştı...

    menderes zamanında yine açılmaya başladılar..




  • kerimcem K kullanıcısına yanıt
    Sağcılar Atatürk hakkında pek iyi şeyler düşünmüyor ama...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The SkippeR -- 3 Nisan 2017; 12:50:18 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: noktalı virgülün noktası

    Sağcılar Atatürk hakkında pek iyi şeyler düşünmüyor ama...

    Arap hayranları öyle düşünmüyor diyelim, MHPli olup Atatürk'ü sevmeyen arkadaşım yok

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: noktalı virgülün noktası

    Sağcılar Atatürk hakkında pek iyi şeyler düşünmüyor ama...

    sağcılık solculuk gibi boş bir sistem yok zaten bizde sağ ne tam sağ ne sol tam sol..hepsi dejenere ideoloji...iyi bolduler boyle boş işlerle zaten....hele türkiyedeki sol demeye bin şahit lazım....tamamen dejenere bir ideoloji evrensel solculukla %10 bile alakası yok...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 3 Nisan 2017; 12:55:50 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.