Şimdi Ara

Ay madenciliği ile helyum-3 izotopu toplanmak isteniyor: Peki neden?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
461
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ay madenciliği ile helyum-3 izotopu toplanmak isteniyor: Peki neden?
    Ay, günümüzde eski statüsünden uzakta ve bu statü değişimi nedeniyle uydumuz artık bir “doğal kaynak” konumunda. Uzay ajanslarının planladığı kapsamlı Ay görevleri orada kalıcı üstlerin kurulmasını amaçlarken aynı zamanda çok sayıda özel uzay şirketi de gözlerini Ay kaynaklarına çevirmiş durumda. Bunlardan birisi olan Interlune, Ay'da bol miktarda bulunan bir helyum izotopu olan helyum-3'e odaklanıyor.



    Ay madenciliğinde hedef helyum-3 izotopu



    Helyum-3, helyum elementinin radyoaktif olmayan, daha hafif bir izotopudur. Bu izotop, nükleer füzyon reaksiyonlarında alev alma reaksiyonunu başlatmak için kullanılabilir. Helyum-3’ün kullanım alanlarına manyetik rezonans görüntüleme (MRG) tarayıcıları ve kuantum hesaplama alanı da örnek olarak verilebilir. Ancak helyum-3, Dünya’da oldukça az miktarda bulunan bir izotop konumunda ve aslında bu onu son derece değerli hale getiriyor.



    Ay madenciliği ile helyum-3 izotopu toplanmak isteniyor: Peki neden?
    Dünya’nın aksine helyum-3’ün güneş rüzgarları tarafından taşınarak Ay'ın regolitinde (toprak) birikmiş olduğu düşünülüyor. Interlune ise bu izotopu Ay yüzeyinden toplamak ve Dünya’ya geri getirmek istiyor. Interlune'un kurucularından ve Blue Origin'in eski başkanlarından Rob Meyerson, yapmış olduğu açıklamada şirketin helyum hasat makinesini NASA tarafından desteklenen ticari ay görevlerinden biriyle uçurmayı umduğunu söyledi. Aktarılanlara göre Interlune, 2028 yılına kadar Ay'da bir pilot tesis kurmak ve 2030 yılına kadar faaliyete geçmek niyetinde.



    Ayrıca Bkz.Çin, kritik öneme sahip iki uydusunu uzayda kaybetti



    Interlune, büyük miktarlarda ay toprağını (veya regolit) kazmayı, işlemeyi ve daha sonra Dünya'ya geri göndereceği helyum-3 gazını çıkarmayı hedefliyor. Interlune, tescilli Ay hasat makinesinin yanı sıra, yüzeyde seçilen konumdaki helyum-3 konsantrasyonunu değerlendirmek için robotik bir iniş aracı görevi planlıyor. Meyerson’a göre tarihte ilk defa Ay’dan doğal kaynakları toplamak ekonomik olarka mümkün durumda.




    Kaynak:https://www.engadget.com/moon-mining-startup-interlune-wants-to-start-digging-for-helium-3-by-2030-152216803.html







  • rockefeller roschild bebeleri is basinda ama insanlar anlayamazlar sonra kapitalist sisteme kufur ederler bos bos

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • son 3-5 senedir ay'da birşey bulundu ve çoğu ülke ay seferleri yapacağını ilan etti. hazırlıklar son sürat devam ediyor diye haberler okuyorum. sade vatandaşlar kuru ekmek kavgasında. enteresan bir dünyada yaşıyoruz.

  • Peki o zaman bu he-3 çok işlevsel ve dünyada magnetosferimiz yüzünden doğal olarak çok az bulunuyor ise taa 384 bin km uzaklıktaki aydan gidip getirmek yerine, yaklaşık 65 bin km yükseklikte dünya orbitine bağlı bir uzay istasyonu inşa edip bir nevi onu he-3 tarlası olarak kullansak uzun vadede daha ekonomik olmaz mı acaba? Hem de magnetosfer dışı deneyler için de base olarak kullanılabilir. Hani magnetosfer dışında yer alan bir üsteki cihazlar koruma olmadığı için uzun süre etkilere fazla dayanamaz denirse o başka. Misal sadece bir kaç ay çalışıp sonra bozulacaksa tabi uygun olmaz.

  • erniko34 E kullanıcısına yanıt
    bu dediğin zerzevatlar şimdide deli hisse satıyorlar, neye gebeysek

  • Spider_hip kullanıcısına yanıt
    he-3 gunes ruzgarlariyla yuksek enerjili plazma halinde geliyor. yakalamasi zor olur, yogunlugu cok dusuktur. ay topragindaki he-3 binlerce milyonlarca yilin birikiminin sonucu.

  • darkaura kullanıcısına yanıt

    aga siz bu bilgileri nerden biliyonuz,ne çeşit bi ilgi alanı he-3 ün çevresel faktörlere verdiği tepkiyi öğrenmeye iter

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.