Şimdi Ara

Aziz Sancar:Din ve Bilimi ayrı tutmamız lazım. Aksi takdirde din saygınlığını kaybederBilim Körleşir (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
89
Cevap
1
Favori
1.878
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Din ve devlet işlerini birbirinden ayıramayan tayfanın din ve bilimi iç içe görmesi hiç şaşırtmadı. Adam yanlış bir şey söylememiş, ikisininde olaylara yaklaşma metodu çok farklıyken ikisini bir tutmak istemek neden, bunun faydası nedir?

  • Bilimin gelişimi koşullara bağlı ama birincil koşul kültür, emperyalizm değil.

  • torlofan T kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Bırak Arap tarihini. Basit mantık ile soruyorum. Muhammed zamanında ölen insanın mirası bu ayetler ile nasıl paylaştırıldı?


    Bu sorunun cevabı tarihin konusu ortada yeteri kadar tarihi belge yoksa hiç bir zaman cevaplanamayadabilir. Zaten spekülatif bir soru.


    Belki de bu hata yüzünden peygamber zamanında bile miras kavgaları çıktı.



    Alıntı

    metni:

    Kesir hatası olsa bölüşüm yapamaz, yeniden ayet! üretip eksikleri tamamlar mantıken. Hiç mi aklınız yok? Adam Arap tarihini ve tüm dünya tarihini değiştirdi 2/3ünü buna verirsem geriye bir şey kalmıyor diye düşünmediğini mi sanıyorsunuz?


    Bu yazdığın şey de spekülatif. Yok öyle olsaydı böyle olsaydı falan filan.... Sen sadece ayetin sonuçları ile ilgili yok öyle olsaydı böyle olsaydı iye tahminler yürütüyorsun.


    Ortada kesin olarak bildiğimiz bir şey var ki o da paylaşımın kuralı yazılırken kesir hatası yapıldığı. Çünkü bu matematiğin konusudur. ya 1'dir ya da 0.


    Ve evet bariz bir kesir hatası vardır. Bu da kuranı yazan kişinin matematiğinin tırt olduğunu gösterir.





  • Din ve bilim zaten ayrıdır. İnanan bi insan bilime iman penceresinsen bakar, inanmayan aynı şeye metaryalist felsefeyle bakar. İman eden kainatı Allah'ın kudretini, büyüklüğünü gözlemleyerek okur. İman etmeyen herşeyin cevabını maddede arar, bi noktadan sonrasına ise materyalist gözle cevap bulamaz ve tıkanır.

    Bilim somut araştırmaya dayalıdır. Sonuç olarak din ve bilim ayrıdır. Tıpkı felsefe ve bilimin ayrı olması gibi. Ancak birbirini tamamlayabilir. Bilimsel araştırmaları okuduğun gözlüğe etki eden faktörlerdir bunlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • OPTİMİST kullanıcısına yanıt

    Tam tersi, bilimsel olarak ileri oldukları için sömürgeci güç olabildiler. Sadece Avrupa sömürgeci imiş de dünyanın geri kalanı melekmiş gibi bir durum yok. Hemen hemen her medeniyet gücü yettiğince diğer medeniyetleri sömürmeye çalıştı ve Avrupalı medeniyetler sömürü yarışında öne geçti.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DarkTechno kullanıcısına yanıt

    Aynen öyle. Emperyalizmin çeşitli formları var. Bildiğimiz en üstün formunu Avrupa meydana getirdi; neden? Kurumsal bilim ve teknolojinin gelişimi için münasip hale gelmiş kültürel-sosyal dünyası ve bu kültürel-sosyal dünyayla elde ettiği teknik üstünlükle diğerlerini geçmesi sayesinde. Yoksa emperyalizm esasında antik bir olgu. Muhtemelen insanlık kadar eski. İlk imparatorluk kurucular olarak geçen Akkadlar da şüphesiz bir çeşit emperyalisttiler ve onların zamanında Batı, Avrupa, Doğu gibi konseptler ve tarihsel olgular bile daha varolmamıştı. Batıya emperyalizmin günahını yıkma refleksi çok popüler ama emperyalizmin Batı'nın değil; tarih içerisinde insanlığın bir özelliği olduğu unutulmamalıdır. Batı - daha özel olarak Avrupa - emperyalizmi sadece bunun - epey başarılı ve kendi içinde eşsiz - bir cinsi addedilmelidir.


    Kısaca @Optimist kullanıcı arkadaşın iddiasının aksine Batı emperyalizm sayesinde bilim ve teknolojide ilerledi tezinden ziyade emperyalist rekabette üstünlüğünü sağlayacak şekilde gelişen bilimi ve teknolojisiyle ilave veriler ve kaynaklar sağlayan emperyalist sömürgeciliğin birbirini karşılıklı beslemesi ile ilerledi tezi akla daha yatkın.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • torlofan T kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Sana göre o zaman Zeus, Thor gibi tanrılar olabilir sonucu çıkıyor bir bakıma. İşte insan bilmediğini düşünceleri ile üretir. Hiç kimse şimşek gücüne sahip bir canlının var olamayacağını iddia edemez bu evrende.


    Yani olmaya olabilir de burada bilimin boş hipotezi devreye giriyor.


    " En basit tanımıyla boş hipotez, bilimsel olarak ispatı henüz yapılmamış bir iddia ileri sürüldüğünde, bilimin o iddiayı otomatik olarak ("varsayılan tutum" olarak) yanlış varsaymasıdır. "





  • mechatengu kullanıcısına yanıt

    Ben de onu söylüyorum ya madem tırt neden kimse bir şey demedi? Neden bunu cevaplamıyorsunuz diyorum.


    Neyi spekülatif bu durumun? Araplar Muhammed zamanında kesir bilmiyor diye bir iddianız mı var? Araplar kesir biliyor ama Muhammed bilmiyor diyorsunuz sizler. Yanlışım varsa düzelt.


    1000 tane adam öldü illa geriye eşini bırakan var. 500ü diyelim geriye eşini bıraktı, hiç bir şart altında bölüşülmez miras oranlar düz verilmeye bakılırsa. 500 tane ölünün mirasını nasıl dağıttı Muhammed bu ayetler ile? Madem kesir bilmiyor diye iddia ediyorsunuz bu soruma da cevap vermek zorundasınız. Ancak veremiyorsunuz.

  • Dünyanın dini, imanı para olmuş, halâ o mu bumu tartışılıyor.Mutlu bir dünyada yaşamanın birinci kuralı, adalet ve eşit paylaşım olmalı.

    Dini, öyle bir hale getirdiler ki, fakirler şükretsin, bize ve çocuklarımıza saldırıp, paramıza, yatımıza, katımıza dokunmasınlar, fakirliğin içinde debelenip dursunlar, noktasına getirdiler.

    Peki, bu işler yeni mi oldu? yo , firavundan beri bu ''hep bana'' düzeni var, sadece bu devirde, sosyal medya ve internet sayesinde, işler ayyuka çıktı, daha bi görünür oldu.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • MRTFR kullanıcısına yanıt

    Paralel evrenler nasıl teori olmuş merak ettim bak. Ne gibi bilimsel ispatı var acaba o teorinin. Araştırayım bakayım.


    Materyalist bakış açısı ile boş tabiki de. Hayal gücü ve düşünceler somut değiller ve insan gerçek olmayan şeyleri de düşüncede gerçek gibi varsayabilir. Ben eskiden çok fazla materyalist bakardım ancak artık somut olmayan şeyleri de değerlendiriyorum. İnsan düşüncelerini sınırlandırmamalı imiş.

  • selamivural kullanıcısına yanıt

    Evrimsel süreç uyarınca organizma bencil olduğu için tarih boyunca kaynak ve adalet dağıtım sistemleri de özgeci veya eşitlikçi olmaktan ziyade bencil olma eğiliminde oldu. Tek çaresi de etkin politik aktivizm. Büyük bir kısmı emekçi olan insanlar günümüzde pek çok hakkını böyle kazandı. Ama bu yolda aşırı sol akımlarda yapıldığı gibi eşitlik nosyonunu da kesinlikle saplantı haline getirmemeli. Eşitliğin kendi dezavantajları bulunur.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mesela yağmur'un nasıl yağdığını bugün yakın nedensellik olarak biliyoruz. Ama niçin yağdığını, Yağmuru yağdıran doğa üstü mutlak bir fail olup olmadığını hiç bir bilimsel yöntem bize açıklayamaz, buna kabiliyieti yoktur. Din ve Metafizik burada devreye girer.. Bilim bu alanda söz söyleyemez..




    bunu yazan ozurluleri dovsen bela aciklasan zaman kaybi kufretsen bann ayni ulkede yasamak iskence.. 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • selamivural kullanıcısına yanıt

    Sana bana kotu diye anlattiklari firanlar donemi son 1000 yildan daha medeni ve cagdasti.

    Demokratik haklar gelistiren ve din kurumunun etkinligini sinirlayan tum liderleri kaynaklara firavun sunnetsiz yezid ebu cehil sufyan diye gecirip onlardan nefret etmemize sebep oldular.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilim denilen ? Yani fizik kuralları mesela zaten bir müslümana göre Allahın emri değil midir ? Din ve bilim neden ayrılıyor ben bir türlü anlayamıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Bilim zenginde olsa aptallarin hakim oldugu toplumda gelismez.o toplum ancak savss teknolojileri gelistirebilir.bu bilim degildir.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sething S kullanıcısına yanıt

    ABD'yi mi anlatıyorsunuz?  

  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Abd suud tc paki  

    Sizde tam degilsini.. 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • OPTİMİST kullanıcısına yanıt

    Dinler dünyaya vaad ettigi neyi getirmiş?


    Şu soruyu kendine sor? Bugün dinler olmasa dünya daha huzurlu bir yer olur muydu? Mesela hristiyan muslumanla en basitinden 2 ay önce cikmis olan yahudi muslim savasi din eksenli bir savaş olur muydu?


    Dunyada her zaman savaşlar olmuştur. Olacaktir da, ancak dinler ekstra yakit, yakacak, odun görevi gormustur. Dinlerin varliginin huzur getirdigi sorusunu kendine sor? Benim cevabim vaad ettigi huzurun zerresini getirmeyı birak, bugun dinlerin tamami olmasa dunyada olmuş olan savaşlarin bircogunun olmayacagindan emin olurdum. Tarihe bakmak yeterli. Çikmiş savaslarin yarisina yakini, din eksenli. Savaslari gectim, sen daha komşu ulkelerle olan davalarini bile din yuzunden yasiyorsun.

    Bugun dinsel ayrim olmasa, Yunanla senin kardeşce yasamani engelleyecek ne olabilirdi? Ama dinlerin yakiti tükenene kadar senden olmayan herkesle hir gür kanla savasacaksin.


    bunu anladiginiz gün sadece islamla ilgili gorusunuz degil tüm dinlerin fasafiso, tarikatçilik, bir orgüt oldugunu, bir dergah oldugunu anlayacaksiniz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • krstarica kullanıcısına yanıt

    dini çıkar yerine bilimi koy. Aynı iddiayı sürdürebilirsin. Bilim olmasa 2 dünya savaşında 100 milyon insan ölmezdi, Emperyalizm bu kadar yayılmazdı, kapitalizm olmazdı, savaş kıtlık, kan ve göz yaşı bu kadar yaygınlaşamazdı. Bilim ve Teknik dünyada çoğu insana ve milletlere huzur getirmedi , savaşların çapını ve maliyetini artırdı...

  • BeQuiet! kullanıcısına yanıt

    sizin din hangisi.? 

  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.