Şimdi Ara

Bakan Uraloğlu'ndan 5G açıklaması: Yerli ve milli üretim desteklenecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
0
Favori
1.279
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bakan Uraloğlu'ndan 5G açıklaması: Yerli ve milli üretim desteklenecek
    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 5. Nesil (5G) Mobil Haberleşme Altyapısının Geliştirme Projelerinin Desteklenmesi Amacıyla Çağrı Programı ile yerli ve milli üretimin teşvik edilmesini amaçladıklarını belirterek, "Bu projeyle Türkiye'de ilk defa üretici firma, ürünü kullanabilecek operatör ve destekleyici kurum işbirliğiyle yerli ve milli ürün geliştirilmesi yönünde çalışma yapılmış olacak." dedi.



    Uraloğlu, ülkelerin sağlıklı iletişim altyapısına sahip olmadan küreselleşen dünyada rekabet etmesinin mümkün olmadığına dikkati çekerek, dijital teknolojilerin üretkenliğinin artırmasının ekonomik büyümenin önemli itici güçlerinden biri haline geldiğini anlattı.



    Uraloğlu, Bakanlık olarak hem mevcut 4,5G hem de 5G ve ötesi teknolojilere yönelik çalışmaların desteklenmesi ve nihai ürüne dönüşmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:



    "Teknoloji dünyasında bir çığır açacak 5G ağlarının, ekonomik değerde trilyonlarca dolar ve milyonlarca iş fırsatı yaratacağı aşikar. 5G altyapısında ihtiyaç duyulan, anteninden çekirdek şebekesine kadar tüm ürünlerin yerli ve milli imkanlarla geliştirilmesine çalışıyoruz. 5G ile meydana gelecek olan dönüşümün, sunduğu fırsatların farkında olarak Bakanlığımızca çalışmalarımızı sürdürüyoruz."



    Ayrıca Bkz.81 ilde 100 TEKNOFEST atölyesi kurulacak



    Elektronik haberleşme sektöründe yerli ve milli üretim ekosisteminin geliştirilmesi için 2017'de Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesini (HTK) kurduklarını hatırlatan Uraloğlu, üye firmalar tarafından 5G'ye giden yolda donanım ve yazılım ihtiyaçlarına yerli ve milli imkanlarla cevap verebilmek amacıyla "Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi"nin geliştirildiğini söyledi. Uraloğlu, projeyle elektronik haberleşme altyapısında dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak istediklerini dile getirdi.



    İstanbul Havalimanı'nda cihazları uyumlu vatandaşların ve uluslararası yolcuların 5G'yi deneyimleyebileceği bir altyapı kurduklarını anımsatan Uraloğlu, 5G'ye hazırlık çalışmaları kapsamında mobil şebeke işletmecilerine ve yerli üreticilere deneme izinleri vererek teknolojik olarak 5G'ye hazırlanmalarını sağladıklarını anlattı.



    25 yerde 5G denemesi yapılıyor



    Uraloğlu, aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Edirne ve Kocaeli'nin de bulunduğu 25 yerde 5G şebekesinin verilen izinler çerçevesinde denendiğini aktararak, "İstanbul Havalimanı'nda 5G hizmetinin sunulması için BTK tarafından 3 mobil işletmeciye izin verildi. İşletmecilerden aldığımız raporlara göre, abonelerin ortalama veri indirme hızları saniyede 1 gigabit ve gönderme hızları saniyede 90 megabit. Yani internet hızımız adeta uçuyor. 5G ile ülkemize, dünyayla rekabet edecek hızı sunmak ve yüksek oranda yerli ve milli ürünleri kullanarak geçişi sağlamak öncelikli hedefimiz. Ülkemiz, dijitalleşme konusunda attığı adımlarla geleceğin lider ekonomilerinden biri olmaya doğru emin adımlarla ilerliyor." ifadelerini kullandı.



    5G için yerli ve milli üretim hedefi



    Uraloğlu, Bakanlık olarak mobil haberleşme altyapısı için gerekli yazılım ve donanım ürünlerinin geliştirilmesini istediklerini belirterek, şunları söyledi:



    "Bu kapsamda 2022 içinde BTK, HGM, mobil operatörler ve 5G üzerine çalışan firmaların da katkılarıyla 5G destek çağrısı başlıklarını belirledik. Yaptığımız çalışmalar sonucu 5 Ocak 2023'te '5. Nesil (5G) Mobil Haberleşme Altyapısının Geliştirme Projelerinin Desteklenmesi Amacıyla Çağrı Programı' adı altında 5G çağrısı yaptık. Bu çağrımızla AR-GE desteği verilecek projeler ile yerli ve milli üretimin teşvik edilmesini, ileri teknoloji ürünlerde dışa bağımlılığın azaltılmasını ve haberleşme alanındaki AR-GE faaliyetlerinin desteklenmesini amaçladık. Çağrı programıyla toplam 200 milyon liralık destek verilmesini planladık. Farklı çağrı alt başlıklarında birden fazla başlığa başvuruda bulunan her firma başına üst sınırı 20 milyon lira belirledik."



    AR-GE desteği çağrısı süreçlerini 14 firmayla tamamladıkları bilgisini veren Uraloğlu, "Yerli ve milli ürün tedariki hususlarında ilgili paydaşları bir araya getiren süreçte BTK, HGM ve mobil operatörler Vodafone, Turkcell, Türk Telekom ile proje izleme ve değerlendirme hususlarında işbirliği yapıyoruz. Burada olmamıza vesile olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Araştırmaları Merkezi (UDHAM), BTK, HGM ve GSM operatörleri ile Proje İzleme İşbirliği Protokolü imza törenini gerçekleştireceğiz. Projeyle Türkiye'de ilk defa üretici firma, ürünü kullanabilecek operatör ve destekleyici kurum işbirliğiyle yerli ve milli ürün geliştirilmesi yönünde çalışma yapılmış olacak." dedi.




    Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/5gye-geciste-altyapi-gelistirilmesi-icin-yerli-ve-milli-uretim-desteklenecek/3059221







  • 300 yıl sonra falan kullanmaya başlarız. Cumhurbaşkanımızın talimatlarını bekliyorlar sanırım 5G'ye geçiş için

  • 2027'da 5,5G'ye geçer bunlar.

  • Bu kotalar ne olacak merak ediyorum. en az 50 gb kota lazım ki 5G hemen kotayı yok etmesin.

  • Kimbilir hangi beşli daltonlar o işe girmeye veya havadan teşvik almaya karar verdi.

    Atılım diye gösterilen, yerli ve milli diye lafa başlanan şeylerin içeriğinden hayırlı birşey çıktığını hiç görmedim.

    Muhalefet te kürdolarla opera opera gezsin. Derdiniz memleket değil ki a…

  • yerli ve milli olarak transistörü bırak direnç bile üretemeyen ülkeden bahsediliyor bu arada..

  • "5G şebekesinin verilen izinler çerçevesinde denendiğini" izinler çerçevesinde gelişiyoruz gelişmeye çalışıyorum. 5G ne zaman? 2 sene sonra mı? Çok yavaşız çok.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Acele etmesinler ya. Avrupa bir 10G'ye geçsin biz öyle geçeriz 5G'ye.

  • Siz laf üretmeye devam edin Avrupa 10g ye geçer bizde 50 yıl sonra saraydan talimat gelir 5.5 ye geçeriz

  • Direkt olarak 5,5G ye geçeriz, moruk bizde, hemisi de yerli ve milli.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • sniper23 kullanıcısına yanıt
    3g çıkınca da aynı şeyler yazıldı 4g çıkınca da.

  • İlk 2 sene yatırım yaparlar. Sonra yatarlar.

    İlk başlarda 1_2gbit 5gli telefonlar yoğunlaşınca 50-100mbit alırız.

    mmWave 5G ağları ultra hızlıdır ancak aynı zamanda ultra kısa menzillidir. MmWave teknolojisini kullanmak için 5G kulesinin yaklaşık bir blok yakınında olmanız gerekir; bu da banliyö ve kırsal alanlarda mümkün değildir. mmWave spektrumu ayrıca kapılar, pencereler, ağaçlar ve duvarlar tarafından engelleniyor ve gizleniyor, bu da mevcut menzilini daha da sınırlıyor ve kapsama için çok fazla kule gerektirdiğinden, taşıyıcıların konuşlandırılması pahalı.


    Sub-6 şebekesini kullanırlar büyük ihtimal


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • byJuck kullanıcısına yanıt

    İlk başta 4.5gde 200-300mbit veriyorlardı operatörler. Sonra 50-100mbite düştü. Simdi bazı operatörler bazı bölgelerde 1-10mbite kadar düştü yoğunluktan dolayı


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eagleoneye E kullanıcısına yanıt
    Neyimiz düzgün ki bir örnek istiyorum?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yani 5G hayal oldu. Aynı 4G gibi milletten 10 sene sonra geçeriz 5G'ye

    Sonra bu ülkede genç yatırımcılar neden risk almıyor diye ağlayıp durursun :)

    Gencin kafa yapısına göre olanaklar sunmazsanız böyle açarsınız ağzınızı "neden gelişemiyoz biizz" diye sayıklar durursunuz :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 21 Kasım 2023; 9:35:11 >
  • hala calısma yapacaz diyor...bir ulkede brokrasi bu kadar mı kotu olur....bu calısmalar cumhurbaskanı hedef gosterirken niye baslamadı??

  • doruhüso D kullanıcısına yanıt
    bizde 4g yok ki. 5g hayal ediyorlar birde.

  • Olsa ne olacak ki en dandik telefon 15 bin civarı, konuşma/internet paketleri 500 liraya yaklaştı ve hala, evet hala dakika bazlı ücretlendiriliyor ve hala konuşulmayan/kullanılmayan dakikalar/GB'ler yanıyor. Hiçbir iyileştirme emaresi de yok...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lterlemez -- 21 Kasım 2023; 10:16:23 >
  • sniper23 kullanıcısına yanıt

    Kotayı nasıl bitiriyorsunuz onu anlamıyorum 2023 yılında evde int yok heralde

  • eagleoneye E kullanıcısına yanıt

    5G için en heyecan verici kısım zaten o bence. 2 yıldır 5G destekleyen telefon kullanıyorum ama 5G çıkınca 3/4G deki hız artışı çok rahatlatıcaktır bence.


    İstanbul'da 4G'nin dediğin gibi 1-10 verdiği yerlerde 3G'e geçersen 2-3 kat daha hızlı sonuç alıyorsun mesela


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.