Şimdi Ara

Balkon Kapısının Dış Kapı Kolunu Nasıl İptal Ederim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
15.342
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar, geçen sene balkona pimapen kapı yaptırdık. Ama hem içeride hem dışarıda kolu var. Evin içindeki herhangi bir oda kapısı gibi resmen. Hem içeriden hem dışarıdan açılıyor. Dışarıda kapı kolu olmasa iyiydi. Bu dış kolu sökersem de ben balkondayken kapısı geçiverdiğinde balkonda kalakalırım.

    Dışarıdan eve girmek bu kadar kolay olmamalı. Çözüm için anahtar kilidi var ama bu anahtarla kilitlemek için kapıyı kapattıktan sonra kolu yukarı kaldırıp ispanyolet kavramalarının geçmesini sağlamak gerekiyor. Bu da biraz sert, kapı kolunu iyice yukarı doğru zorlamak lazım. Sonuna kadar kaldırdım mı biraz daha zorlayacak mıyım emin olamıyorum. Anahtarı deniyorum olmuyor bi daha. Bu iş, evden çıkarken dış kapıyı kilitlemekten daha zahmetli. Halbuki dış kapıyı günde bir iki defa kilitliyoruz da bir yerlere gidiyoruz. Ama balkona sürekli girip çıkıyoruz. Her seferinde balkonu kilitlemesen evden çıkarken aklına bile gelmeyecek, gelse bile eve girip balkona kadar gidip kapıyı kilitlemeye üşeneceksin.

    Keşke balkon kapısının kolunu yukarı kaldırmak kapını dışarıdan açılmaması için yeterli olsaydı. Şöyle bir şey düşündüm. İki kapı kolunu birleştiren ve kapı koluyla beraber dönen demiri keseceğim ve tekrardan şeffaf bantla birleştireceğim. Eğer ben ispanyolet kavramalarını içerideki kolla sıkıştırmışsam dışarıdaki kolla bunlar çözülemeyecek, denendiğinde banttan sıyıracak. Ama sadece kapıyı iterek dilini geçirdiysem dış kapı kolu bunu açabilecek. Banttan daha profesyonel çözümler var mıdır, belli bir zorlamadan sonra sıyıran bir aparat biliyor musunuz?

    Başka tavsiyeleriniz nedir? Kapıya neler yapılabilir? Emniyet kilidi takmayı düşünüyorum ama dışarıda hala kapı kolu olması rahatsız edici.







  • sevenkul S kullanıcısına yanıt
    Merhaba, ben de geçen sene evin tüm kapı ve pencerelerini Pimapen firmasına yaptırdım. Bizim kapılar sizin dediğiniz gibi zorlanmıyor.Kolu yukarı kaldırıp bırakıyorum sonra kolayca kilitliyorum, siz kol yukarı konumda iken mi kilitlemeye çalışıyorsunuz? Kapınızın ayara ihtiyacı var gibi görünüyor. Yaptırdığınız yeri arayın gelip baksınlar. Dışarıda kolun olmaması iyi değil kapı kapanırsa balkonda kalınır.
  • egenin_efesi E kullanıcısına yanıt
    Cevabınız için teşekkür ederim. Bizimkinin de kolu yukarı doğru rahatça kaldırılabiliyordu ama kapının altındaki ispanyolet kavraması yuvanın içine değil dışına geçiyordu ve kapı iyice kapanacağına iyice aralanıyordu. Birkaç ay kışın soğuğunu yaladıktan sonra adamların gönlü oldu da geldiler, ayar yapmış gitmişler. Şimdi kavrama yuvasına geçiyor ama çok sert geçiyor. Daha sonra da kaç defa tuvalet banyo camlarını da takmaları için çağırdık, kaç defa takarken kırdıkları camları yenilemeleri için çağırdık vs. vs. Artık onlarla bir işim kalmadığı için seviniyorum.

    Kolu bir kere yukarıya kaldırıyorum, iyice sıkıştırıyorum sonra normal konumda kilitliyorum. Birkaç kişi böyle zorlamasının normal olduğunu söylemişti, dişler yerine geçiyor demişlerdi. O yüzden kendim ayar yapmaya girişmemiştim.
  • Bu haftasonu balkon kapısına operasyon yaptım. Önce kapı kolunu söktüm. Sonra silindiri (bareli) çıkardım. Sonra ispanyoleti çıkardım. Sonra kilitleme kutusunu ispanyoletten ayrdım. Kilitleme kutusunu açıp kapı dilini çıkardım. Kilitleme kutusunda dil çıkınca boş kalan yere çirkin durmasın diye elektirik bandı yapıştırdım. Çok da güzel oldu. İki kapı kolunu birbirine bağlayan kare çubuk vardı onbes santim falan. Nalburcudan iki liraya aldığım demir testeresi ucu ile bu çubuğu 4,7 mm kısalttım. Şimdi bu çubuk dıştaki kapı koluna erişemeyecek. Çubuk diğer kola doğru kayıp gitmesin ve dışarıdan başka çubuk takılamasın diye çubuğun geçtiği deliğin diğer ucuna beş kuruş büyüklüğünde metal bir şey yapıştırdım. Her şeyi tekrar monte ettim.

    Şu an balkona çıktığımda kapı arkamdan kapanmıyor çünkü dil yok. Kapı içeriden pencere kilitler gibi kilitlenebiliyor. Dışarıdaki kol boşa döndüğü için kilit dışarıdan açılamıyor. Hepsini yaptım bitirdim. Harika oldu diye seviniyordum. Sonra baktım ki menteşeler dışarıda. Oda kapılarının aksine kapıyı sökmek için kapının açık olması da gerekmiyor. Bir tornavida tamam. Sonra içimden bunu tasarlayan mühendislere, bunun reklamını yapan firmalara, bunu takan ustalara, hırsızlara, yasalara küfrettim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sevenkul -- 7 Temmuz 2014; 11:44:30 >




  • sevenkul S kullanıcısına yanıt
    Emeğinize sağlık epey uğraşmışsınız, istediğiniz gibi olmuş sanırım. Bu dışa açılan kapılarda maalesef menteşeler dışarıda kalıyor. Firmalar ona da ileride bir çözüm bulurlar herhalde.
  • Dışarı açılan kapılar hep sıkıntı, çünkü zaten bunları açması 5 dk dediğiniz gibi. Herkes çelik kapısına bakıyor kimse asıl zayıf yeri görmüyor. İçeri doğru açılan kapı ve pencereler için süper çözüm var, alarmlı pimapen kilidi çıktı (http://www.hirdavatfirsati.com/p-4510-Alarmli-pimapen-emniyet-kilidi-pencere-kapi-guvenlik-kilidi.html ) çok faydalı bir ürün. İçeriden koyuyorsunuz, kapıyı veya pencereyi zorlayınca dışarıdan alarmı çalmaya başlıyor, hem kapıyı açamıyor hem de ses çıktığı için daha fazla uğraşamıyor.

    Bu pimapenciler falan kullanılabilecek en dandik malzemeleri kullanıyorlar ve o yüzden güvenlik eksilerde oluyor. Boş olsa orası bari daha çok dikkat edersiniz, pimapen olunca sanki güvenlik oluyor gibi hissediyorsunuz ki daha tehlikeli yani. Bu tip yardımcı ürünler kesin lazım bence.

    Sizin durum için iyi uğraşmışsınız tebrik ederim, dili iptal etmek iyi bir çözüm, ama tabi her seferinde kilitlemeniz lazım yoksa kapı kapalı durmaz. menteşeler de ayrı bir sorun tabi.. İçeriden bir sürgü falan yapın olmadı.




  • mimarin M kullanıcısına yanıt
    İspanyolet olarak Roto veya GU markayı tercih etmek lazım, diğer markalara göre daha kaliteliler. Pencere kollarında ise Hoppe veya Roto'nun Secustik modelini tercih etmek doğru olacaktır, bu kollar pencereye dışarıdan müdahale olunca kolu otomatik olarak kilitliyor, açılmasını engelliyor. Kapılar için de arkadan kilit ve alarm yapılabilir.
  • egenin_efesi E kullanıcısına yanıt
    Sağolasın iyi bilgi olmuş, benim pimapenle ilgili bilgim alarmlı pimapen mandalıyla sınırlı bayağı bir işe yaradığını gördüm çünkü ama bir sürü insan pimapen malzemeleriyle ilgili soru soruyor, yedek parça arıyor. Allah herkese kolaylık versin bu kötü mallarla ilgili. Ahşap kapı ve çelik kapıların malzemelerinde biraz daha iyiyim, bilgi gerekirse sorabilir arkadaşlar.
  • Bİraz aradan sonra balkon kapısına tekrar müdahale etmeye karar verdim. Aslında menteşe çivisi dışarıdan çıkarıldığında bile kapının açılmaması için çok basit yöntemler var. Mesela "security hinge stud" dedikleri bir şeyin patenti ta 1978 yılında alınmış. Menteşe kapatılınca menteşenin bir kanadındaki çivi diğer kanattaki bir oyuğa geçiyor. PVC kapı menteşelerinin bu teknikle üretilmesi aşırı derecede bir çaba gerektirmiyor. Yine menteşe güvenliği ile ilgili olarak çelik kapılarda görebileceğimiz "hinge bolt" denilen bir sistem var. Bir PVC kapı mühendisi PVC kapılarına özel bir "hinge bolt" tasarlasa Türkiye'nin gururu diye övüneceğiz. Nitekim yabancılar bunu da yapmış.

    Kendim bir "hinge bolt" yapmaya karar verdim. Bunun için değişik yöntemler düşündüm. Mobilya köşe bağlantı elemanları falan hep kafamı meşgul etti. Hiçbiri işimi görmedi. Olan kapıya oldu. En son yapacağımı vidayla yapmaya karar verdim. Nalburdan iki adet 7cm vida aldım. Ama bu vidaların deliğe rahat bir şekilde girmesi için başlarını kesmem gerekiyor diye düşündüm. Çelik vidayı demir testeresi ucu ile kesemedim. Gittim sarı vidalardan aldım.

    Çakmakla ısıttığım çelik vidayla önce yol açtım sonra başını kestiğim vidayı pense ile çevirerek kapı kenarındaki bu deliğe vidaladım. Aşağı yukarı yarısı içeride yarısı dışarıda kaldı. Kapı kapandığında vidanın değdiği yere matkapla delik deldim. Her şey bittikten sonra bu son tekniğe kadarki başarısız deliklerimi gizlemek için elektirik bandı kullandım.

    Deldiğim delikler, vidaladığım vidalar metal iskelete geldi kaç defa. En son nerede metal iskelet var nerede yok ekteki gibi bir resim hazırladım. Vida için en uygun yeri de gösteriyor. Keşke bunu en başından yapsaymışım. Bu menteşe kilidi gibi şeyin nasıl çalıştığını göstermek için bir video da çektim:http://www.youtube.com/watch?v=SQQpCzejqlI


     Balkon Kapısının Dış Kapı Kolunu Nasıl İptal Ederim?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sevenkul -- 14 Temmuz 2014; 12:00:05 >




  • merhaba

    benim sorum tam tersi.
    ben balkon kapisinin disardan da acilabilmesi icin kol takmak istiyorum. mevcutta disa tarafta kapi kolu yok. guvenlikle alakali bir problem yok.
    kendim matkapla kapi kolunun demirine denk gelecek hizada delik acsam ve kolu monte etsem basarili olur mu acaba ?
  • Bende bunu merak ediyorum balkona çıkınca kapıyı kapatamıyorum ikinci kol takılması için delip kol takmak yeterli olur mu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hiperaktifdizayn H kullanıcısına yanıt
    Görmedim ama yeterli olacağını düşünüyorum. Ancak kapılarda iki kolu birbirine bağlayan kare profil var. Sizdeki mevcut profil kısa gelebilir ve kapının diğer tarafına varmayabilir. Bir yerden kapı kolu bulurken o profilden de bulmanız gerekir zannımca.
  • Konuyu hortlamış olacağım ama, yukarıda sadece içeriden açılan PVC pencere/ kapıları çift taraflı hale getirebildiniz mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba benim sorunum yanlış sipariş sonucu gelen balkon kapısı ne yazık ki kilit dışarıda kaldı. İçeriden hırsız kilidi taktık ama normal kilidi içeri alamaz mıyız?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.