Şimdi Ara

Başbakan Yardımcısı Şimşek Enflasyonda Düşüş Öngörüyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
477
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Piyasa beklentisinin üzerinde gelen enflasyon rakamları sonrasında Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten önemli açıklamalar geldi. Detaylar şöyle...

    Başbakan Yardımcısı Şimşek Enflasyonda Düşüş Öngörüyor


    Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Kasım ayı enflasyon rakamları piyasada yine endişe yarattı. Yıllık enflasyonun %12,98 gelmesi üzerine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten önemli açıklamalar gelirken, uzmanlar söz konusu verileri değerlendirdi.

    Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, enflasyonda Aralık ayından itibaren kalıcı bir düşüş başlayacağını söyledi.

    Başbakan Yardımcısı Şimşek Enflasyonda Düşüş Öngörüyor


    Enflasyonda aylık bazda %1,2 artış bekliyordu ancak bu oran %1,49 düzeyinde geldi. Yıllık enflasyon ise neredeyse %13’e yaklaştı. Bu artışın daha çok gıda fiyatlarından kaynaklandığını söyleyen Şimşek, bu faktörlerin dönemsel ve geçici olduğunu, Aralık ayında ters yönde düzelme olacağını belirtti. Bu doğrultuda gerekli tedbirleri aldıklarını ifade eden Mehmet Şimşek, hükümetin bu amaç için gerekli olan desteği vermeye de hazır olduğunun altını çizdi.

    Özyeğin Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Özlale de enflasyondaki sert yükselişi değerlendirdi.

    Başbakan Yardımcısı Şimşek Enflasyonda Düşüş Öngörüyor


    Ümit Özlale de Başbakan Yardımcısı’nın düşünceleriyle aynı doğrultuda, enflasyondaki artışı gıda fiyatlarına bağladı. Ek olarak dolar kurundaki yükseliş de olağan şüpheliler arasında yer alıyor dedi. 2017 yılını %11,50 civarında yıllık enflasyonla kapatacağımızı öngören Özlale, söz konusu verilerin 2018 yılının ikinci yarısına kadar herhangi bir rahatlama sinyali vermediğini bildirdi.

    Gedik Yatırım ekonomistlerinden Erol Gürcan, yıl sonu TÜFE beklentilerini %10,5’ten %10,8’e revize ettiklerini söyledi.

    Başbakan Yardımcısı Şimşek Enflasyonda Düşüş Öngörüyor


    Kurdaki artış da göz önünde bulundurulduğunda, olumlu baz etkilerinin sınırlı kalma riskinin bulunduğunu söyleyen Gürcan, Merkez Bankası’nın kurdaki yükselişe müdahale olarak getirdiği geç likidite penceresi hamlesi konusuna da değindi.

    Merkez Bankası’nın 14 Aralık’ta gerçekleştireceği yılın son toplantısı için; “En azından geç likidite borç verme faizinde, kendisine manevra alanı açmak maksadıyla, yukarı yönlü ayarlamaya gitmesini bekliyoruz. Bu toplantıda, faiz tarafında herhangi bir aksiyon alınmaması durumunda TCMB’nin duruşunun sıkılığı daha yüksek perdeden sorgulanarak özellikle kur tarafında yeni ataklar görülmesine neden olabilir.” dedi.

    İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, önümüzdeki ay baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyonda biraz düşüş beklediklerini ifade etti.

    Başbakan Yardımcısı Şimşek Enflasyonda Düşüş Öngörüyor


    Yıllık enflasyonun 2003 serisinin en yüksek rakamına ulaşmasından sonra gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na çevrildi. Kömürcüoğlu, bugün açıklanan enflasyon rakamlarının Merkez Bankası’nın faiz artışına gitmesi gerektiğine işaret ettiğini söyledi. Dr. İsmet Demirkol ise faiz artışının çözüm olmayacağını, yıl sonunda enflasyonda %13’ün üzerini görebileceğimizi belirtti.

    Kaynak: https://paratic.com/







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.