Şimdi Ara

Basit notebooklarda conductonaut denemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
1.208
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Biri çok eski, biri çok güncel i3 sıradan bir pc için conductonaut sıvı metal macun uygulaması denedim ve deneyimlerimi aktarmak için uzun süre sonra forumda giriş yaptım :)

    UYARI - anlatım rehber veya tavsiye niteliğinde değildir cihazlarınızın başına gelecek sorundan yana sorumluluk tamamen size aittir.

    kullandığım 2 notebook var. biri 2008 model compaq 610- core 2 duo t8100 işlemcili, bir diğeri acer a515-51g i3 6006u ve 940mx'li notebooklar.

    uygulamadan notlar - elimde o akşam elektrik bandı olmadığı için para bandı ile yaptım işlemi :D şeffaf oje bu işin ideali biliyorsunuz. benim önerdiğim uygulama şekli önce bant ile işlemci çekirdeğinin kenarlarını taşmaya engel olmak için sınırlamak, sonrasında sıvı metal macundan mercimek tanesi kadar damlatıp yanında gelen çubuk ile iyice ezip yaydırmak. biliyorsunuz şırıngaya biraz fazla bastırsanız metali anakarta fışkırtmanız söz konusu. elinizin ayarına güvenmiyorsanız kesinlikle metali şırıngadan önce ayrı biyere çıkarıp, yanına gelen çubukla alıp çekirdeğe sürün. fazlalıkları alıp soğutucu bloğun tabanına sürmek daha mantıklı ona ayrı işlemciye ayrı uygulamak akma-taşma durumlarına sebep olabilir diye düşünüyorum. mümkün olduğunca az miktar metali maksimum alana yaymak en güzeli. işlemciye uygulama yaptıktan sonra bantları kaldırıp pcb üzerinde ki açık uçları ve devre elemanlarını şeffaf oje ile yalıtıp kuruduktan sonra soğutucu bloğu yerine monte etmek sureti ile uygulamayı bitiriyoruz.

    sonuçlar

    compaq 610 da soğutucu bloğun işlemciye gelen kısmı bakır olsa da kuzey köprüsüne temas eden kısmı alaşım. sıvı metali kesinlikle kabul etmiyor alaşım kısım. damla damla kalıyor üzerinde. bakırın ya da işlemci çekirdeğinin yüzeyine yaydığınız gibi yayamıyorsunuz. o şekilde kullandığınızda kesinlikle daha az ısınacağına daha çok ısınıyor. ben tekrar söküp alaşım kısma xigmatek termal macunumdan kullandım. aida 64 ile tüm bileşenleri yarım saat stres testine sokup sıcaklıkları gözlemledim. açıkçası bu sistemde sıvı metal hiçbir işe yaramadı. aşağı yukarı aynı değerlerde tutuyor sıcaklığı. bunda 45nm işlemci çekirdeğinin, 65nm kuzey köprüsünün ve artık 10 yaşında bir soğutucu bloğunun etkisi olduğunu düşünüyorum.

    asıl merak ettiğim ve mühim olduğunu düşündüğüm i3 ve 940 mx li sistem. normal şartlarda, 940mx (gpu 1300mhz'e(+120mhz) gddr5 ler 6000mhz(+1000mhz) overclocklu) oyunlarda ve stres testinde max 80 dereceye ulaşıyor. çok nadir 81-82 görüyordum. şimdi maksimum 70 derece gördüm. 71 görmüş değilim henüz. boşta zaten 38 derecelerde geziyor cpu da gpu da. boşta termal macun ile 42-44 arası geziyordu önceden. oynamaktan vazgeçemediğim dirt 3 gibi hafif oyunlarda 60fps e sabitlendiğinde gpu çok nadir 65 derecenin üzerinde geziniyor çoğunlukla gpu-cpu 60 derecenin altında kalıyor.

    değerlendirmeler - conductonaut'un en yoğun kullanımı x700k işlemcileri delidleyip overclock yapmak için biliyorsunuz. sanırım en yerinde kullanımı yine o. delid yapıp 5.0ghz e overclock yapınca 25 derecelere yakın farklar görebiliyorlar benim hatırladığım gördüğüm kadarıyla. ancak 10 derece için bu işlemi yapmaya değer mi takdiri size bırakıyorum. olmasa da olurdu diyorum şuan kendi sistemim için. noctua nt-h1 ya da krynout falan kullanıp 5 derece fark elde edebileceksem onu elde etmem daha manalı olurdu gibi geliyor. acer pc mi 1700tl ye almıştım 4000tl lik sistemime kısa devre riskini göze alıp uygularmıydım bilmiyorum. nasılsa 1700tl bozulursa napalım diyip yenemediğim merakımı doyurmak için uyguladım sıvı metali :) 15 gündür kullanıyorum şimdilik bir sorun yok. ama o para bantlarının hala orda olduğu aklıma gelince söküp terhmal macuna geri dönesim geliyor :D bakalım ona bişey düşünücez artık.







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.