Şimdi Ara

BATMAN ( Karakter ana başlığı )

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
2
Favori
4.654
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet arkadaşlar burası da daha çok bilgilerimizi paylaşma amaçlı.

    Batman le ve Batman dünyasıyla, filmleriyle, karakterleriyle ilgili fikir ve bilgilerimizi paylaşabiliriz buradan. Buraya da yakında daha çok bilgiyle güncelleme yapacağım arkadaşlar.

     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi urazs -- 11 Ağustos 2012; 2:01:20 >







  • Batman bölümünde yapılması daha doğru olmaz mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gabriel Van Helsing

    Batman bölümünde yapılması daha doğru olmaz mı?

    Bende baktım da Fan Club ve direk karakterlere açılan yerler var. Mesela İRON MAN topiği fan club değil, Watchmen de öyle. Buradan daha çok bilgileri paylaşırız diye düşündüm, Batman hakkında çok şey yazdık ben ve bir kaç arkadaşım forumda, genel anlamda hem o yazıları derler toplarız hemde bilgilendirme amaçlı olur diye düşündüm.

    Yani Fan Club olayı ile genel topik ayrı olacak gibi geldi genel tabloya bakınca.

    Özetle her kahramanın kendine has bir sayfası olur popüler olanların fan club' ı da olur diye düşündüm.

    Şimdi her çr karakterine fan club diye topik açamayız sanırım değil mi ?

    Yani aslında ana başlıklar bu tarz yerler ( bilgilendirme amaçlı ) daha çok sohbet ve paylaşım amaçlı yerlerde fan club amaçlı olabilir.

    Tabii insanlar nereden daha çok yazı gönderirlerse oraya daha çok ağırlık da verilebilir haliyle.

    Amaç her kahramanın kendi ana başlığı olsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi urazs -- 9 Ağustos 2012; 2:21:23 >




  • Hani insanlar içeriğini istediği gibi doldursun sevdiği karakterle ilgili .

    Mesela ben çok fazla yazı yazdım BATMAN le ilgili, onları paylaşırım, yeni yazılar yazarım, daha yığınla oyunu olsun çr si olsun konuşulacak şey var, eski filmler var, amaç genel bir başlık altında toplansın hepsi.
  • Küçük bir galeri...

    Daha sonra yazılar ve daha pek çok çizimlerde eklenicek arkadaşlar, herkes dilediğini paylaşsın buradan
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )




  • Bir kaç tane daha...

     BATMAN ( Karakter ana başlığı )
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


    Burada başımız biraz belada.
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


    SPAWN a küçük bir hatıra...
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


    Spawn Batman çr kapağı...
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )




  • Arkadaşlar ufak ufak yazıları burada toplamaya başlıyorum.

    DARK KNİGHT üzerinden yaptığım bir BATMAN JOKER HARVEY analizini paylaşmak istiyorum sizinle. DARK KNİGHT çözümlemelerimden biridir bu yazım. Umarım beğenirsiniz.

    İlk olarak bir kaç resim koyalım konuya ısınma amaçlı...
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


    ...İlk yazımı veriyorum arkadaşlar başlığa ( TDKR başlığında da bulunuyor bu yazı )

    BATMAN ve JOKER arasında ki ilişkiyi ve THE DARK KNİGHT' ı kendi anladığım şekilde çözümledim, buyrun.

    ( HARVEY, JOKER ve RACHEL ile ilgili kısa bir mesajın daha sonradan böyle uzun bir yazıya dönüşmesinden dolayı bu mesaj böyle tuhaf başlıyor arkadaşlar, sonradan ayırdım yani. )

    JOKER' in Harvey Dent' in Batman olmadığını anladığı an, Tumbler la Batman' in çöp kamyonunu durdurduğu sahnenin hemen sonrasında cereyan ediyor.

    JOKER Tumbler' ı görünce bir an duraksıyor, tırdan şöyle bir bakış atıp '' Hmmm '' diyor. O ana kadar Harvey' i cidden Batman sanıyor.

    İşte o anda tüm planını değiştiriyor ve Batman' in maskesini çıkaramadan yakalanıyor. Sonra da artık maskenin ardındaki ile ilgilenmiyor.

    Tabii yakalanmak başından beri planıydı, çünkü LAU ile kaçıp paranın yerini öğrenmek istiyordu.

    Aslında Maroni Joker' i devreye sokan adam ve bir yerden sonra ikisi de birbirini devreden çıkarmaya çalışıyor aslında. Joker buluyor Maroni' yi BATMAN' i durdurma planını anlatıyor ( filmde verilmedi tabii bunlar ) Maroni de diğer mafya liderlerinden gizli onu işe alıyor, planları için gerekecek paranın sağlanması adına bir mafya bankasını soymasına göz yumuyor çaktırmadan. ( diğer mafya liderleri Maroni ve Joker bağını bilmiyorlar, o yüzden şaşırıyorlar toplantıya geldiğinde Joker birden bire, ama Maroni eğlenerek izliyor Joker' i, ayrıca Rus mafya babası Joker' i tutuyoruz adam haklı, Batman' i durdurmamız lazım deyince Maroni gülümsüyor )

    Maroni Joker' i kullanıyor aslında, ama farkında olmadığı şey Joker' in hepsini tek tek eleyip şehrin tek suç dehası olarak kalma hedefi ve bunu da adım adım yapıyor zaten.

    Önce Gambol' un tehdidini ona karşı çevirip onu devreden çıkarıyor, sonra kalem numarasıyla saygısını kazandığı Rus lideri tuzağa düşürüp hallediyor.( aralarında ki o konuşmada Gotham' ın suç dünyası ile ilgili niyetini zaten, '' bu şehir daha klas bir suçluyu hakediyor, adamların bana çalışacak, bu benim şehrim, '' cümleleriyle açıklıyor zaten )

    Ve dikkatlerden kaçması muhtemel başka bir an o sahnelerle ilgili, bunlar ard arda geliyor ve anlamı da şu; Gordon ile Maroni Harvey' in odasının dışında konuşuyorlar, buradan Gordon ile Maroni' nin karşılıklı bir çıkar içerisinde işbirliği yapmış olduklarını anlıyoruz.

    Anlaşma şu ; Maroni Gordon' a diğer mafya babalarının işini bitirecek imkanları verecek, Gordon da Maroni ye bulaşmayacak.

    Ama Maroni Joker' in ona gelip de Batman ile ilgili teklifini kabul ettirdiğinde denklem bozuluyor...

    Gordon aslında mafya ile işbirliğini iyi bir amaç için yapıyor, tek bir mafya lideri ile yapıyor, suç oranını düşürmek için yapıyor.

    Maroni nin gizli amacı da diğer rakiplerini saf dışı bırakmak ve Gordon dan da gelecek baskıyı önlemek.

    Harvey '' Şeytanla işbirliği yapmasaydın ! '' diye kızarken bunu kastediyor yani... Gordon' un iyi niyetle de olsa hatası budur, HARVEY' i dışarıda tutar ( tam olarak açık olmaz yani yüzde yüz, bunu bir sebebi de kendi ekibinde de olma ihtimali olan köstebeklerin Harvey' in etrafında da olduğunu bilmesidir ve asıl hatası belki de Maroni ile işbirliği yapmasıdır, böyle bir şeyi mesela BATMAN yapmaz, HARVEY de yapmaz, Gordon buna mecbur kalmış gibi hissetmişse de bu yinede onun adına bir hata olmuştur. ) tam olarak güvenmediğinden ona ( BATMAN de tam olarak güvenmez ama HARVEY de kendi kurtuluş umudunu görür ve cidden etkilenir iyi tarafından. ) HARVEY' in uyarılarını dinlemez. O yüzden HARVEY' in başına gelenlerden suçluluk ve sorumluluk duyar

    Joker herkesin planını alt üst ediyor ama.

    Maroni Joker' i küçümsüyor, Batman de öyle...

    Asıl tehdit Joker ken kimse bunu fark edemiyor.

    Joker le Maroni aslında bir güç savaşındalar son anlarda.

    Maroni nihayet Joker' in amacını yani şehrin suç dünyasının lideri olma gizli amacını anlayıp işte hastane de Gordon' a Joker' in bu öğlen nerede olacağını sana söyleyebilirim diyerek JOKER' i bertaraf etmek istiyor.

    Joker' in de Maroni yi tuzağa düşürmek istediği gelen RUS mafya liderine sorduğu dikkatten kaçması muhtemel sorudan anlıyoruz para dağının tepesinden atlar atlamaz sorduğu...

    '' Where is the İtalian ? ''

    İtalyan olan kişi Maroni dir burada...

    Maroni' yi de orada Rus gibi tuzağa düşürüp rakipleri arasından çıkartmayı planlıyordu JOKER yani.

    Ama Maroni geçte olsa Joker' in gizli niyetini çözüyor ve oda Gordon' a gidip Gordon' a Joker' in yerini söyleyerek Joker den kurtulmak istiyor.

    Joker çok katmanlı planının MARONİ yi yok etme kısmını da bakın nasıl çözüyor.

    Harvey Dent in güvenini kazanarak, aklını bozarak birden çok amacına hizmet etmesini sağlıyor. Asıl amacı zaten Harvey' i dejenere ederek Gotham' ın ruhuna saldırmaktı. Ama Harvey' in Maroni yi de haklayacağını biliyor ve böylece dolaylı yoldan HARVEY' in haberi bile olmadan ( MARONİ JOKER güç savaşını bilmiyor Harvey yani, zaten bu mücadeleyi filmde MARONİ ve JOKER den başka bilen de yok. ) JOKER adına MARONİ' nin de icabına bakmış oluyor...

    Böylece HARVEY üzerinden tek taşla yığınla kuş indiriyor Joker' imiz.

    Özetle Joker her ne kadar Harvey' e ben plan yapan birine benziyormuyum, araba kovalayan köpeğim falan da dese alayı HARVEY' i inandırmak için manipülasyon amaçlı sözlerdir.

    Dark Knight ta planın, duruma göre karşı planın alasını, komplonun kralını ( komplocu değilim diyor bide kerata. ) yapan JOKER' dir.

    Anarşi yi, kaos' u sevmesi çok zekice, çok katmanlı, çoktan seçmeli ve duruma rakibe göre kolayca form değiştirebilen planlar yapan biri olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

    HARVEY' e dediklerinin arasında yüzde yüz ( kendi ile ilgili yani ) samimi olarak kurduğu tek cümle şudur ; Bende en iyi yaptığım şeyi yaptım, sizin planınızı alıp size karşı kullandım...

    Diğer söylediği her cümle HARVEY i manipüle etme amaçlı söylenen şeylerdir.

    Arkadaşlar çok üzgünüm ama JOKER idealist bir ANTİ kahraman, bir anarşist falan değildir, anarşiyi sever o başka. Bu Dark Knight' ı tam okuyamamanın verdiği bir yanılgıdır insanlara. İşte o yüzden BATMAN, JOKER ne dese ciddiye almamıştır. Evet belli bir düşünce sistemi vardır, anarşi ve kaosu sever, evet insanları kendi kadar dejenere etmeye çalışır, çünkü böylece kendi varlığını onamış olacaktır. Batman joker' in bu hasta tarafını çözdüğü için filmin sonunda '' içerlerde bir yerde herkesin senin kadar çirkin mi olduğunu ispatlamaya çalışıyorsun, sen yalnızsın '' demiştir.

    Özetle insanların resmen nerdeyse % 90' ı JOKER' i yanlış eksik yorumlayıp düşüncelerine hayran kalmıştır. Oysa JOKER o düşünceleri ( hani BATMAN le sorgu odasındayken söylediği etkileyici tespitler vardı ya hani ) ispatlamaya çalışır, o düşüncelerin gerçek olduğunu ispatlarsa ancak kendi varlığının son derece normal olduğunu ve herkesin aslında onun kadar potansiyel kötü olduğunu görüp huzura erecektir. O yüzden o FERİBOTLAR patlamadığında YÜZÜNDE O ŞAŞKINLIK ÖFKE VE HAYAL KIRIKLIĞINI YANSITAN MİMİKLERİ GÖRÜRÜZ...

    jOKER ORADA KENDİNDEN ŞÜPHE ETMİŞTİR İŞTE... Kısa zamanda toplar kendini yine ama o ayrı. Ah ah öldürüyor beni bu Joker' i yanlış yorumlayan algılayan bakış açısı.

    JOKER' in iki ana hedefi vardı filmde. Bir hedefi Batman' in kimliğini öğrenmekti ama Batman i tanıdıkça bundan vazgeçti ve onun kendisinin tamamlayıcısı olduğuna inandı her anlamda.

    Ayrıca bunu söylediği '' You complete me ! '' repliğinde HEATH inanılmaz bir oyunculuk gösteriyor, mimikleri olağanüstü, açıp tekrar izleyin.

    Gelelim JOKER neden sanıldığı gibi bir ANARŞİST değil sadece anarşiyi kullanan seven biri sorusuna...

    2 temel hedefi vardı demiştim Joker' in.

    1.' si çaktırmadan Gotham yeraltı, suç dünyasının mutlak hakimi olmak ki bunu yukarı da anlattım.

    İkinci hedefi de kendini kendine, düşüncelerini kendine ispatlama amaçlı bir hedef...

    Gotham' ın ruhuna, insanlarına saldırıp onları dejenere etmek... İki ayrı planını basamak basamak sürekli geliştirip değiştirerek yürüttü film boyunca...

    Bir de gizli hedef edindi film içerisinde yavaş yavaş...

    Oda şuydu ; İlk önce cidden Batman' i saf dışı etmek ve maskesini çıkarmasını sağlamak istiyordu ama sonra Batman' in kendisinin tam zıttı olduğunu anlayıp bunu çok manidar buldu...

    Böylece Batman le ilgili hedefi de değişti...

    Artık Gotham' ın ruhuna saldırmakla birlikte BATMAN' i de yolundan çıkarmak, dejenere etmek istiyordu, ruhani olarak kendisi kadar dayanıklı bulduğu tek kişi Batman di çünkü.

    Ama amacı onu öldürmek değildi, Gotham' ı bozarak, onu her türlü, psikolojik olarak ( rachel ın yerini bilerek farklı söyledi manyak, Rachel ölsünde Batman yaralansın diye, o yüzden Batman onu aşağı atınca gülüyordu zevkten aha ! adamı yoldan çıkardım işte feribotları patlatamasamda Batman' i bozdum diye seviniyordu yani hasta herif , ölüm o yüzden umrunda değildi. ) yıpratarak dejenere edebilmekti.

    Harvey i çökertmesi kolay oldu ama asıl BATMAN' i ruhen yenerse zafer kazanacağını biliyordu. Ama yapamadı...

    Batman öldürmedi Joker' i...

    Tabii manyak Joker' imiz bunun da olabileceğini bildiğinden hem Gotham' a saldırı hem de Batman' i daha da yıpratmak için HARVEY' i yozlaştırmıştı koz olarak...

    Ne diyordu sallanırken baş aşağı ; '' her zaman bir kozun olmalı benim kozum da HARVEY, ne yani Gotham' ın ruhu için savaşı seninle yumruk yumruğa dövüşte riske atacağımı mı düşündün ? ''

    Herif hem feribot deneyiyle halkın özgüvenine öz saygısına saldırmayı denedi, hem çok güvenilen sevilen Harvey' i dejenere etti, hem Rachel' ı öldürerek Batman' i ruhen yaraladı, hem binbir türlü oyunla MARONİ ye yardım ediyormuş (Maroni de hem Joker vasıtasıyla Batman den, belki de diğer mafya liderlerinden de onların haberi olmadan, hem de Gordon la işbirliği yaparak diğer mafya liderlerinden kurtulup şehrin tek suç hakimi olmak istiyordu ) gibi gözüküp ( maroni uzun süre böyle sandı Joker le ilgili, diğer mafya babaları MAroni Joker bağlantısını tam olarak bilmediler ) tüm mafyayı ve MARONİ yi devreden çıkartıp şehrin tek hakimi olmayı denedi.

    Tüm mafyayı temizledi, Batman' e zarar verdi, Harvey' i dejenere etti, Maroni yi bertaraf etti, en büyük suç lideri konumuna ulaştı ama sosyal deneyi başarılı olamadı ve BATMAN' i ruhen YARALASA da dejenere edemedi.

    Yani pek çok zaferleri oldu ama en çok arzuladığı şeyler olan BATMAN' in dejenere edilmesi ( bu arada filmin sonunda Batman' i şahsen ruhsal anlamda asla yenemeyeceğini anlamış oldu yinede bunu her zaman inatla dener Joker ) ve GOTHAM ın kendine olan saygı ve özgüvenini kaybetmesini Dark Knight ta başaramadı.

    Feribot deneyi başarısız olsa da Gotham a saldırı HARVEY yüzünden başarılı olacaktı ki işte orada da BATMAN JOKER' in tüm oyunlarını bozabilmek adına büyük bir fedakarlık yapıp HARVEY' in suçlarını üstlendi.

    Joker' in BATMAN' i yozlaştırma çabalarından birinin çok güzel anlatıldığı bir sahne vardır.

    Tır rövaşataya kalktıktan sonra Joker içinden taramalı tüfekle çıkar ve kendine doğru gelen Batman' e ateş açarken bağırır ; '' İ want you to do it, i want you to do it, hit me, HİT ME ! ''.

    Bu arada da dikkat ettiyseniz taramalı tüfekle BATMAN' e nişan almaz, sağa sola arabalara ateş eder, çünkü amacı BATMAN' i fiziken yenmek, durdurmak, öldürmek değil onu kışkırtmak deli etmek ve öfkesine yenilip

    ( ölüm bile umrunda değildir bu uğurda, çünkü BATMAN' in ruhu = Gotham dır manevi olarak onun için, Batman' i bozabilirse Gotham da çözülecektir zaten, Batman den sonra Gotham' ı yozlaştırmak kolaydır Joker için, o yüzden en çok bu gizli hedefi olan BATMAN' i yozlaştırmayı arzular Joker hem filmde hem çr de... Tabii Batman' e yakalandıktan, feribotlar patlamadıktan sonra bile mutlu olmasının sebebi HARVEY dir. HARVEY' in suçları ortaya çıktığında Gotham ın inancını yitireceğini bilir ve bunun da BATMAN' i kahredeceğini bilir, bizzat yenemese de dolaylı yoldan BATMAN' i yenmiş olacaktır çünkü BATMAN' in çok sevdiği GOTHAM' ı yozlaştırarak, bizzat yenemeyeceğini anlayıp kabul etmesine rağmen mutlu olmasının sebebi budur yani Ama oda Batman' in kendini feda edip HARVEY' i sahte kahraman yapacağını hesaba katmaz. )

    iradesinin kırılmasını sağlamaktır.

    İşte Batman çok çok istese de ona çarpmayı ( bağırıyordu deli gibi son anlarda öfkeyle Batman ) son anda kendine hakim olur.

    Ve Joker de filmde ki ilk yenilgisini alır, ilk hayalkırıklığını yaşar BATMAN üzerinden.

    Yüz ifadesinden bunu çok net görebilirsiniz Batman düştükten sonra.

    Sorgu odasında da aslında Joker Batman' i milletin sandığı gibi konuşarak madara falan etmez aslında, çünkü Batman onu dinlemez, ne kadar gerçeğe yakın gibi görünen şeyler söylese de onu ciddiye almaz. Tabii bu Joker in de kendi perspektifinden bakarsak doğru tespitlerde yaptığı gerçeğini değiştirmez.

    Diyeceksiniz ki Joker Batman' i çıldırtı ama !

    Batman in öfkesini kontrol etmekte ( sonradan ) zorlanmasının sebebi RACHEL' ın hayatının tehlikede olduğunu anlamasıdır.

    O andan itibaren BATMAN şöyle düşünür, bu manyağın beni manipüle ettiğini düşünmesini engellemek için kendimi frenlemeye çalışma lüksüm yok artık, Rachel' ın hayatı tehlikede gerekirse kafasını da kırıp konuşturmak zorundayım !

    Aslında tam olarak kontrolünü kaybetmez orada Batman öyle gözükse de, sadece yerlerini öğrenmek için o kadar kararlıdır ki ve haliyle de öfkelidir ki ( ama şiddeti uygulama amacı tamamen sonuç elde etme amaçlıdır, evet çok öfkelenmiştir ama ne yaptığını bilir ve amacına ulaşmak için normalden çok daha fazla sertleşir, BATMAN ÇR lerini okuyanlar Batman' in bu yarı deli hallerini bilirler, yinede delirse de kontrolüne sahiptir kendisinin ) daha sert olmaktan kaçınmaz.

    İşte insanlar bunu Joker' in psikolojik zaferi sanıyor işin komiği, Batman Jokerin manipülasyonunun etkisinde değildi halbuki ( Batman' i etkileyen şey, düşündüğü ciddiye aldığı şey JOKER değil Rachel' ın ölüm riskiydi ) Joker bile öyle sandı orada. Batman Joker den bağımsız olarak tamamen yerlerini öğrenme motivasyonuyla ve normalden daha fazla bir öfkeyle ( amaç şiddetle Joker' i konuşturmak ama buda Joker' e sökmedi işte, yani ikisinin de bir şey kazandığı yok orada aslında, Joker dayaktan değil zaten söylemek istediğinden söyledi yerlerini Batman' e , planı öyle olduğu için ) sonuç odaklı şiddete başvurdu, yerlerini hiç söylemese de öldüreceği yoktu dayaktan Joker' i yani.

    Şöyle dersem daha açıklayıcı olur sanırım; Batman' in odağı Joker, Joker' e duyduğu nefret değil, RACHEL' ın can güvenliğiydi, öfkesinin, sertliğinin sebebi Joker' e duyduğu nefret değil, RACHEL a ulaşma arzusuydu.

    Yani çok sertleşmiş ve normalden daha çok öfkelenmiş olsa da Batman orada o sertliği ve öfkeyi JOKER' i konuşturmak için bir araç olarak kullandı.

    Genel kanının aksine tam olarak kontrolünü kaybetmedi.

    O sandalyeyi kapıya sıkıştırırken, bu ileri gitme ve joker' i konuşturma kararını almıştı yani.

    Hangi öfkeden kendini komple kaybedip cinnet geçiren insan evladı sandalyeyi alıp, kapıyı kapatıp kaldığı yerden devam etmeyi planlar ki. Durmadan düşünmeden plansızca saldırması gerekirdi kontrolünü kaybetmiş olsaydı doğal olarak...

    Neyse... Gelelim Joker' e...

    Evet Joker GAYETTE PLANLARI HEDEFLERİ AMAÇLARI OLAN BİR KARAKTERDİR ARKADAŞLAR YUKARIDA YAZDIĞIM ÜZERE, KENDİNİ KAOSUN ELÇİSİ OLARAK TANITTIĞINA BAKMAYIN YANİ.

    TEK AMACI KAOS VE ANARŞİ DEĞİLDİR, ANARŞİ VE KAOSU BİR ŞEYLER ( DÜŞÜNCELERİ ,İNANÇLARI ) İSPATLAMAK İÇİN ARAÇ OLARAK KULLANIR.

    ARABA KOVALAYAN KÖPEK FALAN HELE HİÇ DEĞİLDİR, O LAFLARIN HEPSİNİN AMACI HARVEY' İ İNANDIRMAKTIR BÖYLE BİRİ OLDUĞUNA, EH TABİİ BUDA JOKER' İN DEYİMİYLE ; İTS ALL PART OF THE PLAN !. JOKER' E OLDUĞUNDAN FARKLI BİR ANLAM YÜKLEMİŞTİR İNSANLAR İZLEDİKTEN SONRA FİLMİ, NOLAN DEĞİLDİR BUNU YAPAN YANİ. İNSANLARIN ALGISIDIR.

    JOKER ŞEYTAN DIR YANİ TÜM BU YAZIDAN ÇIKACAK EN KESİN SONUÇ OLARAK. CİDDİ ANLAMDA ŞEYTANIN TA KENDİSİDİR. DEHŞET PLAN YAPAR, BAŞKALARININ PLANLARINI SEZER FARK EDER ONLARA KARŞI KULLANIR, İNSANLARIN ZAAFLARINI HASSAS YERLERİNİ BULUR VE ONLARI RUHEN VE İRADE OLARAK ÇÖKERTMEK İÇİN, YENMEK İÇİN ONLARA SALDIRIR.

    JOKER şeytandır sembolik olarak, tüm insanlığı her türlü fikirle, yöntemle, kurnazlıkla yozlaştırmaya çalışan.

    O yüzden '' saf kötülük '' tür zaten.

    Batman de diyelim ki Şeytanın ne yapsa dize getiremediği, ruhunu teslim alamadığı ( zaafları olsa da, çok çok zorlansa da ) bir insanın iradesidir sembolik olarak.

    Yani Joker' e anarşist gözüyle bakmak oldukça iyi niyetli kaçar. Joker her şeyi ama her şeyi, her kavramı, anarşiyi, kaos' u tek bir amaçla araç olarak kullanır; İnsan ruhunu çürütmek.

    Varoluş ve yaratılış amacı budur Joker karakterinin.

    Ciddi anlamda Şeytanın vücut bulmuş halidir.

    Daha beterini bulamazsınız yani Joker den.

    Ve filmde Joker' in dediği '' bunu sonsuza kadar yapacağız '' cümlesi de iyilik ve kötülüğün, baştan çıkma, yoldan çıkma ve sabır ile iradenin bitmek bilmeyen, hiç bitmeyecek mücadelesine Joker VS Batman üzerinden bir göndermedir.

    Farklı bir okumayla Joker insanın doğasında bulunan kötülüğü Batman de irade ve erdemleri temsil eder.

    Joker İD se Batman SÜPER EGO dur.

    Bu durumda HARVEY de ikisinin arasında sıkışıp kalan, bocalayan EGO muzu temsil eder...

    Bıkmadan okuyan arkadaşlar olduysa şayet ( biraz zor tabii, çok yazdım sanırım. ) şimdiden teşekkürler...

     BATMAN ( Karakter ana başlığı )



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi urazs -- 9 Ağustos 2012; 4:58:17 >




  • Bu da başka bir çr forumuna attığım bir mesajdan kesit arkadaşlar. İron Man vs Batman sorusuna verdiğim cevabın BATMAN le ilgili olan kısmı. Aslen bu soruyu özelden soran bir arkadaşa pm olarak atıp sonradan foruma taşıdığım bir mesaj, üslubu da ona göre yani. ( pm den mesajın tamamı 4 5 ayrı pm ile anca gitmişti sanırım. )

    BATMAN' i daha yakından tanımak isteyen arkadaşlara yardımcı olacağını düşünüyorum.

    ...Tabii tüm bu üstünlükler bir yana BATMAN in olayı bambaşkadır.

    Öyle bir şekilde yaklaşır ki olaylara her şeyi mutlaka planlamış, önceden her olasılığı hesaplamıştır.

    Superman dahil tüm DC evreni BATMAN den bir bakıma az da olsa çekinir, saygıyla karışık korku besler.

    Psikolojiyi çok iyi kullanır BATMAN. Rakiplerinin kalbine korku salar, öyle yada böyle, süper güçlü olmanız 100.000 ton kaldırmanız bunu değiştirmez.

    Tüm rakiplerinin zayıf noktalarını önceden bilmese bile ( İron Man i tanımıyor diyelim ) çok kısa zamanda keşfeder, ister fiziksel ister ruhsal psikolojik olsun, arar bulur.

    Çok temkinlidir. Kazanamayacağı durumlara asla girmez. BATMAN neden en güçlü kahramandır çoğuna göre biliyormusun ?

    Çünkü aklını zihnini ve bedenini öyle bir noktada eğitmiştir ki, açığı kusuru, korkusu yoktur, olduğu zamanda bile onlarla savaşacak planları ardır.

    Basit bir örnek vereyim en bilinenlerinden.

    Atıyorum ( bunu çok güçlü iradesi ve kişiliği sayesinde BATMAN kadar olmasa da Superman de yapabiliyor mesela. ) Professor X yada Jean Grey telepatik olarak Bruce un zihnine saldırdı, bilinçaltında farklı katmanlarda farklı karakterler kişilikler geliştirmiştir BRUCE WAYNE o derece manyak bir adamdır.

    Bu telepetik saldırılar sonucu Bruce un kontrolü Professor X e geçmez şu olur ; saldırıya uğrayan ve etkisiz hale gelen BRUCE kimliğini başka bir kendi yarattığı kimliğe teslim eder, nasıl davranacağı önceden Bruce tarafından türlü meditasyon yöntemleriyle belirlenmiş, oda alt edilirse bir diğerine geçer ve tüm bu kimlikler tehlike geçtiğinde BRUCE a dnmek üzere tasarlanmışlardır.

    Özetle Prof X bile BATMAN i kolay kolay kontrol edemez, psişik saldırılar sadece Bruce un beyninde alarm durumu yaratıp bir süreliğine bedenini kontrolünü alt benliklerine geçirir.

    Bunu yapabilen DC de yada Marvel da çok çok az kişi vardır.

    Sırf meditasyonla kısa sürede kalp atışını dakika da 1 e düşürerek tıbbi olarak ölü olabilir ve yine kendiliğinden eski haline gelebilir.

    Ayrıca herkesin yanıldığı bir şey var ki oda BATMAN i normal insan sanmalarıdır.

    Halbu ki gerçek şudur ; Bruce Wayne Captain America nın süper asker serumuyla geldiği noktaya inanılmaz çalışmalar diyetler kendi geliştirdiği bazı teknolojik geliştiriciler ile yıllar yıllar içinde gelmiş bir insandır.

    Aslında üstün insandır, aynı Captain Amerika gibi. Aynı oranda sıçrama koşma yeteneği vardır. Usain Bolt tan hızlı ve o hızda daha da uzun süre koşabilir mesela.

    En az CA kadar ağırlık kaldırabilir. Düzenli olarak zorlanmadan kaldırdığı ağırlık halterde 450 kg dir ( en az denir burada ). CA da bu değer 500 kg dir ama bu onun maksimumu dur.

    İnanılmaz derecede çeviktir, CA dan daha çeviktir beden koordiansyonu sezgileri ve refleksleri pek çok açıdan Örümcek Adamı kovalayabilecek hatta yakalayabilecek kadar iyidir.

    Kusursuz nişancıdır, gizlenme ortadan kaybolma da ustadır, bilinen pek çok dövüş sporunda savaş sanatında usta seviyesindedir.

    Tartışmasız hem Marvel ın hem DC nin en iyi dedektifidir.

    Daha 21 yaşına gelmeden uzmanlaştığı alanları yazayım sana :

    Biyoloji, matematik, teknoloji, fizik, mitoloji, coğrafya, tarih, bilgisayar bilimi, suçlu bilimi, mühendislik, suç takibi ( forensics deniyor daha iyi çeviremedim ).

    Çevresel analiz ve kullanımda ustadır. ( çok çok üst düzey bir ninjitsu ustası, Batman bir ninjadır. ), güvenlik sistemleri, el koordinasyonları en başarılı ilüzyonistlerden bile gelişmiştir, iluzyonlar yaratabilir.

    Ventrilog dur, ağzını açmadan konuşabilir, sesin başka yerden geliyormuşçasına bir etki bırakarak konuşabilir.

    DC nin en iyi stratejistidir, hem savaş anında hem savaş öncesi planlamada.

    Acıyı eğitmiştir, ölümcül yaralar bile alsa aynı performansta başladığını bitirebilir.

    Aynı zamanda mucittir, gerekirse Superman le kapışacak bir zırh tasarlar.

    Genel kanı ne Marvel da ne DC de önceden bilgi sahibi olduğu birine yenilmesinin kaybetmesinin çok zor olduğudur.

    Çünkü bizzat bildiği herkesin hakkında bir sürü planı vardır, psikolojik fiziksel analizleri vardır.

    Özetle İron Man le karşılaşacağını bilirse, Tony ne yaparsa yapsın zıçmıştır.

    BATMAN direk karşısına çıkmayacaktır.

    Muhtemelen tüm teknolosine rağmen BATMAN i görmeye bile fırsat bulamadan BATMAN icabına bakacaktır zırhın.

    Bir şekilde...

    Bunu Captain America başardıysa ( civil war serisinde imkansızı başarıp yumruk yumruğa dövüşte çeşitli hilelerle İron Man i yenmiştir CA. ) BATMAN rahat yapacaktır.

    CA da stratejik dehadır, savaş alanında taktikte dehadır, binlerce ihtimali aynı anda değerlendirip doğru kararı verir ama BATMAN kadar değil.

    İlk dövüşte İron Man den feci dayak yemiş ikinci karşılaşmada kendi teknolojisini ona karşı kullanıp zırhının gücünü kesip kalkanıyla ve yumruklarıyla zırhı parçalamıştır CA.

    İşte BATMAN o ilk dayağı da yemez, kaybedeceğini anlar ortadan kaybolur, ( ortadan kaybolma yeteneği DC de MArvel da rakipsizdir, BATMAN kaçmak isterse kaçar. ) rakibini analiz eder planını yapar gider ve kazanır.

    BATMAN in olayı budur zaten.

    Asla ama asla soğukkanlılığını kaybetmez, duygularına yenilmez, CA Demir Adam Örümcek adam çok sefer öfke sorunu yaşar, BAtman de bu olmaz.

    Öfkesini kontrol eder, kusursuz dövüşür. Tüm öldürücü noktaları bilir, tüm basınç noktalarına kusursuz saldırabilir, bu şekilde 100 ton kaldıran düşmanlarını bile devirmişliği vardır. ( JLA birliğinde )

    Özetle BATMAN in iki büyük silahı vardır, genel anlamda bazı alanlarda ondan daha üstün zekalar olsada, reed richards, Tony Stark, Hank Pym, Henry Mccoy, gibi tüm alanlarda kimse onun kadar zeki değildir.

    İlk olarak beyni asıl silahıdır, ikincisi ise kusurunun olmayışı, zayıf yönü yoktur, zayıf yönlerini ortaya çıkmadan halleden sezgisel önlemleri vardır.

    Hulk un karşısına çıkıp hiç heyecanlanmadan darbelerinden kaçabilir.

    Ciddi anlamda güçlüdür, Tony o zırhın içinden etkilenmesede darbeleri hisseder.

    Ama Batman zırhı iptal edecektir, öyle yada böyle, birebir dövüşe koşulları eşitlemeden girmez.

    Sıfır ışıklı bir ortamda ( sıfır ışıkta gece görüşü kızılötesi falan işe yaramaz ) BATMAN e kolay kolay vurabilecek pek kişi yoktur.

    Bir nevi Örümcek Adamın sezgilerinin türevine sahiptir yani. Tabii ki Spider kadar olmasa da...

    Örümcek adam gibi fiziksel uyarılar almaz ama tüm hamleleri görmeden de takip edebilir.

    Herif o boyutta yani...

    Bununla ilgili bir forumda BATMAN i Wolverine le karşılaştırmışlardı.

    Kaldı ki Wolverine Örümcek adamı bile şaşırtacak kadar sinsi çevik ve usta bir yakın dövüşçüdür.

    İnan Batman in kazanacağı fikri ağır basıyordu.

    O pençelerin menziline girmeden de Wolvie nin işini görebilecek kadar usta bir dövüşçüdür.

    Wolvie yi dayaktan bayıltamaz ama bayıltıp saf dışı etmesi zor değildir onun için.

    Wolvie tüm iyileşme yetneğine rağmen şuurunu kısa süreliğine de olsa yitirebilir.

    Başkasını öldürecek bir darbe Wolvie yi 5 dk bilinçsiz bırakabilir mesela, işte o darbelerin de uzmanıdır BATMAN.

    5 dakika da da uyandığında öyle önlemler almış olur ki kılını oynatamaz Wolvie.

    CA defalarca Wolvie yi teke tek te yenmiştir. BATMAN CA nın bedensel olarak üstün olmasa da genel olarak daha üstün bir halidir.

    Tüm çevresel faktörleri sıfırlayıp bir Arena da dövüştürürsen CA Batman i yenebilr çünkü kondisyonu daha uzun dayanır ama kalkanını kaybederse bu zor.

    Şehir ortamında Wolvie de CA de kaybetmeye mahkumdur.

    Demir Adam da buna bir istisna değil.

    Planlama ile DARKSEİD i bile alt etti BATMAN. DARKSEİD Superman i defalarca hırpalamış bir DC tanrısıdır.

    Sen düşün.

    İrade gücü, kararlılık olarak DC de kendisine eşdeğer bir tek Superman vardır.

    Fakat Superman in yufka yüreği yoktur, şartlar gerektirise son derece tehlikeli olabilir ve bunu soğukkanlı yapar ama asla öldürmez yinede.

    Bu BATMAN in tek prensibidir.

    Bu konuda kendini özgür hissetse, Superman i bile planlayarak öldürebilecek tek kişidir.

    O yüzden superman bunu bildiğinden biri kontrolünü ele geçirir onu kullanırsa diye gerektiğinde onu öldürebilmesi için kriptonit yüzüğü BATMAN e vermiştir.

    Kriptonitle dahi tüm insan haline rağmen bunu başarabilecek ( öyle yada böyle ) tek varlık olduğunu bildiğinden...

    İnsanları rakiplerini çok kolay manipüle eder, konuşarak yendiği yığınla düşmanı vardır.

    Ayrıca TONY STARK tan kat kat daha zengindir.

    DC nin en zengin insanıdır ve kaynakları sınırsızdır.

    Bir tek Marvel dan WAKANDA nın kralı Black Panther daha zengindir Bruce dan.

    Tony nin ne kadar zengin olduğunu düşün birde, multi milyarder herif, Bruce çok daha fazlası...

    Özetle eğer BATMAN ciddi anlamda Demir Adamı durdurmak isterse bunu yapar, ikisine de ister 1 gün ister 1 ay hazırlık süresi verilsin Batman Tony yi yener.

    Rastgele bir karşılaşmada ise kaybedeceğini fark ettiği gibi ( ki eder ) kolaylıkla kaybolur ( Gotham da bu ), hazırlığını yapar ve Tony onu bulmadan ı Tony yi bularak işini görür.

    BAtman in tek füzelik işi olması burada mevzu değil yani.

    Batman o füze ateşlenmeden 20 saniye önce olacakları bilir zaten. Füzesi olduğunu bilir ona göre önlemiyle gelir.

    BAtman dövüşlerini görünmeden kazanır rakibi silahlı zırhlı yada çok güçlüyse...

    Dünyada ki en donanımlı ninjadır çünkü.

    En iyilerden ders almış ve hepsini de yenmiştir yeri geldiğinde.

    Her şeye her duruma planı zaten yıllar önceden hazırdır.

    En meşhur yönü budur, asla ne yapıcam şimdi olmaz, bilir ve yapar, olmazsa diğerine geçer.

    Adam bildiğin kusursuzluk takıntısının kusursuz halidir yani.

    Pek çok kahramanın super olmasından daha superdir tüm bunlar bir araya gelince.

    Bir eserde SPAWN la bile kapişıp yenilmemiştir hemde sıfır hazırlıkla. SPAWN BATMAN le kapışabilmek için Hellspawn gücüyle kendini sürekli modifiye edip durmuştur, hatta buna ulen hile yapıyorum resmen rezillik diye düşünmüştür.

    Ha tabi Spawn burada BATMAN ile sadece dövüşmüştür, fiziksel olarak gücünü arttırmada kullanmıştır cehennem güçlerini, yoksa öldürmek istese öldürür, onu demiyorum.

    SPAWN güçlerini cehennemden alan Superman le bile kapışabilecek derecede bir varlık ( Angel Spawn olmadıkça kaybeder o ayrı ), büyüsel güçleri olan.

    Son derece korkusuzdur ama kimse onun gibi derinden bir korku veremez rakibine.

    Korkusuzluğu cüret değildir ama, bilinçli matematiksel planlı bir korkusuzluktur, deli cesareti değildir.

    Açık alanda tabii ki İron Man e karşı kazanma şansı yoktur ama kendi şehrinde Gotham da onu kimse yenemez.

    Yürü be !

    Ulen zaten DARK KNİGHT RİSES filmi de geliyor yakında, gaza geldim şimdi açıp Dark Knight ı bir daha mı izlesem.

    Eh BATMAN en favori adamımdır belli olduğu üzere Demir Adamı da çok severim cidden ama tüm zırhına teknolojine silahlarına rağmen BATMAN i yenebileceğini sanmıyorum.

    Çünkü o zırhı silahları teknolojiyi üzerinde kullanabileceği bir atmosferde savaşmayacaklardır.

    Bruce onun planın kendi planı içinde eritip alt edecektir.

    Adamın en meşhur taraflarından biri olağanüstü stratejiler planlar yapan insanların planlarının ne olabileceğini bile bilmem kaç farklı şekliyle önceden tasarlayıp hepsine uygun karşı planlamalar yapması zaten.

    Özetle Demir Adamla 2 dakika geçirdikten sonra Bruce Demir adamı her anlamda çözmüş olacak zaten, süre olursa da öyle bir analiz edecek ki adamın gizli planlarını bile tahmin edecek ve kendi planlarını ona karşı kullanacaktır.

    Bunu tam anlamıyla yapamadığı sadece tek bir insan evladı vardır ; JOKER...

    BANE de ilk seferde planlamada batman i geçmiş onu yenmişti ama Batman onu bir kere çözdükten sonra BANe bir daha bunu hiç başaramadı, üstün gelemedi, kaldı ki BANE de BATMAN le neredeyse eşdeğer bir akla zekaya sahiptir. ( Dark Knight Rises filminde izliycez BANE i temmuzda. )

    Her seferinde Batman i yanıltma potansiyeli taşıyan tek adam JOKER dir.

    Gelmiş geçmiş en tehlikeli kötü karakterdir zaten hem marvel da hem DC de, bu tarafıyla, tahmin edilemez, suç dehası aklın sınırlarının dışında.

    Batman sırf Joker i çözebilmek için deliriyordu ciddi anlamda neredeyse bir ara, sonra çözemeyeceğini anlayıp aklını zor kurtardı.

    DArk Knight ı izlemediysen izle, izlediysen bir daha izle, gerçek BAtman e ve Joker e oldukça yakın yaratmışlar karakterleri.

    Tek farkla Dark Knight ta Batman daha yolun başında, yıllar içerisinde, çok daha ustalaşıyor çizgi romanda, her anlamda...

    Ama Joker i tam olarak vermişler...

    Batman i iyi anlatan bazı animasyon filmler var, supermanle, yada JLA ekibiyle onları izle.

    Bazı kendi animasyonlarıda çok iyidir.

    BATMAN under the red hood.

    Finalde 0.5 saniyede öyle bir şey yapıyor ki JOKER bile şaşkınlıktan zevken apışıp kalıyor.

    Gizliden gizliye karşılıklı hayrandırlar birbirlerine zaten, Joker bunu gizlemez, Joker Batman den nefret te etmez mesela.

    Batman in en büyük arzularından biri elleriyle döve döve öldürmektir Jokeri, o kadar çok zarar verdi ki sevdiklerine manyak herif.

    Ama asla nefretine yenik düşmez, düşmedi Batman, Jokerin tek arzusu onun bu direncini kırabilmektir ama kıramayacağını da bilir.

    Yuh amma yazmışım.

    Neyse kardeşim böyle yani.

    Demir adamı çok severim ama BATMAN bir şekilde alt eder bence Demir Adamı.

    Birebir karşısına çıkmaz asla.

    Ha bu arada Tony nin zırhı rakibiyle dövüşürken rakibini analiz eder ve eğer ilk defa dövüştüğü biriyse ( önceden tanıyorsa zaten zırh bilir ne yapacağını ) dövüş esnasında kısa sürede tüm hamlelerini çözer adam vuramaz hale gelirsin bir süre sonra.

    Civil war da ilk dövüşte Captain America ya yaptığı buydu. Kaldı ki CA MArvel ın en usta hand to hand dövüşçüsüdür, ( BATMAN le neredeyse denkler ama bence BATMAN daha iyidir az bir farkla da olsa ) pençesini çıkarmasın maymun eder Wolvie yi 2 dakika da mesela, o derece iyidir, Hulk u bile combo manyağı yapmıştır. ( tabii Hulk iki saniye sersemleyip kendine gelir o ayrı, yalnız o kalkanı çok ölümcül bir silahtır, demir adamın zırhını kalkanıyla parçaladı Wolverine i kafasının arkasına bir vuruşta bayılttı mesela, BAtman e de öyle bir darbe vurabilirse kazanır, ama vuramaz işte. )

    İşte Batman karşılıklı dövüşe girmez o yüzden hemen fark eder bunu zaten, o zırhın işini öyle böyle bitirir.

    Çoook uzun olmuş yav bunu ben foruma da koyayım bari okuyan olur belki.

    Valla çok eğlendim yazarken napim. Deli gibi algılanabilirim, kabulumdür, sorun değil, boş zamanıma denk geldi.

    NOT: Bu BATMAN çizgi roman dünyasının BATMAN i dir, filmlerin değil, yazdığım herşey belli başlı çizgi romanlarda vuku bulan orijinal içeriklerden okunma alınmadır.

    NOT 2 : Yani BATMAN bir bakıma çizgi roman dünyasının CHUCK NORRİS i dir, KANGALIDIR ! Her türlü alır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi urazs -- 25 Ağustos 2012; 0:32:52 >




  • Batman' in en meşhur aracı Batmobile kendine özel bir galeriyi hak ediyor.

    Burada geçmişten günümüze BATMOBİLE tasarımlarını bulabilirsiniz.

    Sırasıyla 1960 ların Batmobile tasarımı, Tim Burton' ın 2 filminde Michael Keaton' ın kullandığı ( bence çok başarılı olan ) tasarım, Batman Forever da Val Kilmer' ın kullandığı tasarım, Batman & Robin de maalesef George Clooney' in bindiği araç ve son olarak tabii ki bana göre en sağlam Batman olan C. Bale' in aracı, Nolan tasarımı The Tumbler.

     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


    Bu modeli BATMAN The Animated Series den hatırlarsınız. Birebir modeli :
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )




  • Takip.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Genç Düşünür

    Takip.

  • Batman' in planlama ile herkesin zayıf noktasını bulup onu yenebilecek potansiyeli olduğunun DC den bir örneği...

    Tehdit ettiği varlık SPECTRE... DC de tanrıdan sonra gelen varlık...
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )
  • TDKR afişlerinde biri.

     BATMAN ( Karakter ana başlığı )



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi urazs -- 10 Ağustos 2012; 9:50:42 >
  • DC Universe oyunundan esinlenen bir Batman çalışması.
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi urazs -- 10 Ağustos 2012; 9:52:12 >
  • batman rulez
  • urazs, genel hikaye özetlerine bayıldım. Hemen ehr başlıktan çıkardığım sonuç "çoooook fazla comics okuduğun" oldu. Bir de özetleyecek kadar sabırlı olduğun :)

    Bu da benden gelsin,

    BATMAN: Bir Ortaçağ, bir Şövalyelik serüveni

    Amerikan karşıtlığı ve comicsler


    Ülkemizde çizgiroman, “altın günlerine” geri dönme eğlimi gösterirken onlarca dergi artık hak ettikleri raflarda, kitapçı raflarında okuyucusuyla buluşmaya başladı son dönemlerde. Farklı ülkelerde ortaya konmuş yapıtların yanı sıra yerli yapıtlar da ufak ufak kendine belirgin bir raf payı elde etmeyi başardı bu furyada.

    Yayınevlerinin hangi görüş veya hangi kaygılardan dolayı bu yapıtları bastıkları maalesef çok belirgin değil. Basımların iyi niyet taşıdığı, çizgiromanın bir sanat olarak görülerek hak ettikleri kalitede basıldıkları ortada. Ancak bu iki noktanın bazı durumlarda yeterli olup olmadığı tartışılmalı düşüncesi ağır basıyor.

    Özellikle Amerikan çizgi romanları (comicsler) konusunda sürekli ortaya çıkan eleştiriler bu türe dair araştırmaların daha da derinleştirilmesi gerekliliğini ortaya çıkarıyor. Çoğunluğu amerikan karşıtı olan eleştiriler otomatikman eserleri de hedef alıyor, içeriğindeki hoş bir çok şeyin görmezden gelinmesine neden oluyor. Dahası, bir tür “comics karşıtlığı” düşüncesi pompalanarak bu türe karşı olanların sayısı gün geçtikçe arttırılıyor. Hatta bu türü beğenen kesimin bir şekilde kendini suçlamasına, vicdan muhasebesi yapmasına kadar uzayacak bir baskı mekanizması sürekli olarak işliyor kimi eleştirilerde.

    Bazı yazarların kendilerini duygularına kaptırarak “amerikan karşıtı olma” görüşünü eleştirilerine de taşımaları kimi zaman okuyucusu olmadıkları bir alanda eleştiri yapmaya çalışmaları nedeniyle oldukça zeminsiz, temelsiz, desteksiz atıp tutmalara da dönüşmüyor değil. Comics, içinde barındırdığı bir çok hoş özelliğin gözden kaçması sonucu gereksiz yara alıyor bu eleştiriler sebebiyle.

    Oysa amerikan comics endüstrisinin dönem dönem bir çok kaynaktan beslendiği bir gerçek. Bir çok mesaj veya kaynak onaylanmayabilir. Ancak gerçek olan iki gerçek vardır ki göz ardı edilmeleri yanlış olur:

    1. Devamlı surette üretmek zorunda kalan comics alemi tıkanma yaşamamak için kaynakları dönüştürerek kullanmak zorunda kalmaktadır.

    2. Düşünce özgürlüğü vardır ve her sistem şu ya da bu şekilde düşüncesini sunma hakkına sahiptir. Beğenmeyen alternatifini sunmalıdır.

    Batman, özellikle bu iki başlık çerçevesinde üzerinde bir hayli düşünülmesi, her dönemi defalarca incelenmesi gereken comicslerin başında geliyor. Bir soğan gibi soyuldukça yeni bir katmanla karşılaşılan bu kahraman ve serisi her katmanında ayrı bir inceleme konusuna sahip olduğunu gösteriyor.

    Batman’in yaratım aşamaları / İlk dönemi

    Batman, yaratıcısı Bob Kane’in (1915-1998) müthiş bir yaratısı olarak ilk kez Detective
    Comics’in 1939 yılı 27. sayısında okuyucusuyla buluştu. Yarasa kostümlü, gizemli, korkutucu Batman, o yıldan itibaren okuyucusunun gönlünde taht kurdu.

    Bob Kane, Batman’i nasıl yarattığını “BATMAN VE BEN” adlı kitabında anlatırken Douglas Fairbanks’in baş rolünü oynadığı “ZORRO’NUN İŞARETİ” adlı filmden etkilendiğini ifade etmiştir. Fairbanks’in akrobatik hareketleri ve bir ip (kamçı) vasıtasıyla savruluşları Batman’e zemin oluşturmuştur. Dahası Zorro’nun diğer kişiliği olan Don Diego’nun Malikanesine gizli yollardan girişi Bruce Wayne’in ve Wayne Malikanesinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Ayrıca Malikaneyle dehliz girişine atalardan kalma bir saatin kapı ve bekçilik görevi görmesi de yine filmden alınmıştır.

    Bob Kane’in ilk Yarasa-Adam tasarımları 1930 yılı yapımı “YARASANIN FISILTILARI” (THE BAT WHİSPERS)adlı filmle biçimlenir. Yarasa maskeli, pelerinli karakter ilk BATMAN imajını belirlerken, 8 yıl sonrasında bir ışıldağın ortasında yer alan yarasa işareti bu tabloya eklenmiştir.

    Kane, sonrasında etkilendiği tasarım sahibinin Leonardo Da Vinci olduğunu ekler yazısına. Ve Batman kostümünün grili, mavili, lacivertli, sivri kulaklı, yarasa kulaklı tasarım ve değişikler dönemi başlar, kostüm ve kahraman dönemsel değişiklikler yaşar.


    DC’nin Müdürü ve Editörü Jenette Kahn, Kane’in çocukluğuna sıkı sıkıya bağlı olduğunu, Pelerinli Haçlı (Caped Crusader)’nın aksiyon, suç, mücadele, macera dolu öyküleri her yaştan okuyucusunu içlerindeki çocukluğa seslenerek yakaladığını söyler. Hatta Bob Kane çocuğa, çocukluğa o derece önem vermektedir ki çeşitli çocuk merkezli yardım kuruluşlarına yardımlarda da bulunmuştur.

    Bu tarihçe Bob Kane’in kitabında yer almaktadır. Kahn da bunu desteklemektedir. Batman’in yaratım sürecine ilişkin yaratıcısının açıklamalarına elbette saygı duyulmalıdır. Ama ilerleyen yayınlarda karşımıza çıkan değişimlerin kaçının baştan düşünüldüğü, kaçının sonradan eklendiği de sorgulanmalıdır.

    Batman belki Zorro’dan esinlenilmiştir ama, zaman içinde dedektiflik yöntemleriyle Sherlock Holmes’laşmış, dövüş becerileri geliştirilerek Ninjalaşmıştır Batman. Hatta Sihirbazlık/İlüzyon yeteneklerini geliştirerek Houdinileşmiştir de. Dahası, dönem dönem farklı konseptlere ev sahipliği yapmış, farklı politikaların ve düşüncelerin ileticisi olmuştur.

    Bu süre içinde Batmana bir sürü lakap yakıştırılmıştır: Vigilante, Caped Crusader, Dark Knight, Dedektif, son olarak Urban Legend.
    Dedektifi bir yana bırakırsak;

    Vigilante, şehir asayişini sağlayan resmi olmayan kişi
    Caped Cusader, pelerinli haçlı ( Haçlı seferine çıkan kişi)
    Dark Knight, kara şövalye
    Urban legend, şehir efsanesi

    Lakaplardaki içeriklere dikkatlice bakıldığında şövalye, haçlı, asayişi sağlayan, şehir efsanesi gibi kavramların çok tesadüfi olarak bir araya gelmiş olamayacakları görülüyor. Sanki üstünde durulmamış olsa da 1940 yılında itibaren çok bilinçli bir alt tema işlenmiş ve okuyucuya temel alınan zemin zamana yayılarak iletilmiş gibidir.

    Batman ve Ortaçağ

    Yukarıda sözünü ettiğim lakaplar neresinden bakılırsa bakılsın özellikle ortaçağ ve haçlı seferleri dönemine ait sınıf ve görevlerden gelen lakaplardır. Batman, tematik olarak değilse de yapı olarak o dönemden çok şey almıştır. Özellikle dini motiflerden bolca yararlanılmıştır. Mesela “Batman ve sinyali üzerine bir fantezi” yapacak olsak

    “Gece aniden bir ışık huzmesi gök yüzünde belirir ve onu oraya yansıtmış olan şehrin önemli kişileri (Komiser, Belediye başkanı, Vali çoğunlukla sadece Komiser ve yardımcıları), mazlum insanları kurtarmaya gelecek olan kurtarıcıyı beklemekteler. Gözleri uzakları izler ve kurtarıcı nihayet görünür.”

    Bu ritüel her Batman sayısında tekrarlanır ve Batman her defasında kurtarıcı olarak bu çağrıya cevap verir. Sıradan insanların gözünde bu ışık, bir yerlerde kötülükle boğuşan insanlar olduğunu, kurtarıcının da ortaya çıkarak onları kötülüklerden kurtaracağı anlamını taşır.

    Ritüel, İsa Mesih’in doğumu sırasında gök yüzünde beliren kuyruklu yıldızı ve onu izleyen üç Bilge’nin kurtarıcıya ulaşmak için çölde yol alışını andırır.

    Ancak GOTHAM neresinden bakılırsa bakılsın “kutsal bir şehirdir”. Kahraman “şehrinin” düşmemesi için mücadele eder. Sanki Gotham düşerse (!) tüm dünya düşecektir… Düşme… Bu kelime, düşme, çoğunlukla kuşatılmış bir şehre atıfta bulunuyor gibidir. Yüzüklerin Efendisi’nde Gondor’un konumu sebebiyle “Kudüs” benzetmesi ve eleştirisi yapıldığını düşünürsek Gotham’ın kuşatılmışlığını KUDÜS’e benzetmek yanlış olmaz gibidir. Koruyucusunun bir Şövalye olduğu kutsal şehir başka neresidir?

    Vigilante, Caped Crusader ve Dark Knight lakaplarının tamamı ortaçağ dönemine aittirler. Vigilante’ler orduların sefere çıkması üzerine boşalan güvenlik alanını dolduran ortaçağ kahramanlarıdır. Caped Crusader, Pelerinli Haçlı, haçlı seferine katılan Tapınak şövalyelerinin üzerinde büyük kırmızı haç deseni bulunan pelerinlerinden dolayı aldıkları addır. Dark Knight, Kara Şövalye anlamına gelmektedir ve yine ortaçağ dönemine aittir. Tümü de kutsal şehirlerin koruyucularıdırlar. Ortaçağ ve din motifleri Batman’,n vazgeçilmez unsurlarıdırlar.

    Yine Batman’in başta anne ve babası olmak üzere devamlı olarak mezarlıkları ziyaret edişi ve “haç” şeklinde mezar taşlarının karşısında çizilmesi bu motiflerin yaygın kullanımlarındandır. Tabii yan karakter HUNTRESS’ın boynunda devamlı surette haçla gezmesi, yakın zamanda türeyen yan karakter AZRAEL’in Kudüs’e girmiş olan kurgusal “San Dumas” haçlılarının torunu oluşu ve Huntress’ın onu hep “Angel one” diye çağırması da bu motiflerin kimlik kazanmış halleridir.

    Yine ortaçağ devamı mimarisi olarak da tanımlanabilecek olan GOTİK MİMARİNİN kahramanla özdeşleşecek şekilde kullanıldığı görülür. Gargoyle’ler, karanlık üslup, dahası yine başka bir lakap olan kahramana atfen “gotik kahraman” sıfatı yine o dönem mimarisiyle ortaçağ’dan beslenmedir.

    ŞÖVALYE BATMAN

    “Süper kahraman ekolünde en çok kimi severdiniz?” diye kime sorsanız Batman yanıtını almanız oldukça yüksek bir ihtimaldir. Özdeşleşme noktasında Superman’i sevmek zordur. Örümcek Adam’ın, Daredevil’in görüşleri destek görse de süper güçleri tam empatiyi engeller. Ancak süper gücü olmayan Batman kendini geliştirmiş, yeteneklerini bilemiş, üstün gücü olmadan kahramanlaşmıştır. Bu bakımdan sıradan insana sıradan beceriyle daha sıcak gelir.

    Kahramanın kendini geliştirmesinden daha önce yukarıda bahsetmiştim. Ninja’lık, Dedektif’lik, Sihirbaz’lık… Ancak asıl gerçek geliştirme silahlar ve zırhlarla olmuştur. Kemerinde gizlediği diğer yetenek malzemelerini saymazsak Batman modern bir şövalyedir.

    Modern bir malikane’de (şatoda) oturur. Yer altında dehlizler vardır. En iyi arabaya (ata) biner. Özel zırhı ve flaması (alamet-i farikası) vardır. En iyi silahları kuşanır. Yanında yardımcısı ROBİN (şövalye yamağı) bulunur. Alfred’i (at uşağı) vardır. Kutsal bir şehri vardır. Kutsal şehrini tehdit eden orta-doğulu düşmanı (Ra’s Al Ghul) vardır. Soytarısı (Jocker) vardır. Yalnızlığı ve platonik aşkı (Kedi Kadın) vardır. Dava arkadaşları (Robin, Huntress, Azrael, Nightwing) vardır. Ve sınırsız serveti vardır.

    Ortaçağ şövalyelerinde bulunduğu varsayılan tüm özellikler modern şövalye Batman’de de bulunmaktadır görüleceği üzere. Sıfatları, malı, mülkü…

    Batman Öyküleri ve Ortaçağ

    Uzun süre sıradan dedektif ve suçlu avcısı olarak lanse edilen Batman’in özellikle son dönemlerinde okuyucuyla buluşturulan bazı serilerine dikkat etmek gerekir. 1996 senesi sonrası bazı öykülerde Ortaçağ’ın karanlık, kıyamet beklentili ve hastalıklı dönemlerini daha yakından okumak mümkün.

    Contagion (salgın), Gotham’a yayılan Ebola virüsü öyküsüdür. Neresinden bakılsa ortaçağ’ın kolera ve veba felaketlerini hatırlatmaktadır.

    Legacy (miras), Ra’s Al Ghul’un Batman ve Gotham’ın başına açtığı bela ve orta doğu çöllerine de uzanan savaşın öyküsü.

    Cataclysm (afet), Gotham şehrinin bir depremle dümdüz edilişini konu eder. Aftershok (artçıdalga), No Man’s Land (insansız bölge) hikayeleri de şehrin yıkılışı sonrasında ortaya çıkan kaos ve karmaşayı, şehri terk edenleri, şehrine sahip çıkanlarla istila etmeye çalışanların savaşını temel alır.

    Batman Yazısıyla Vedalaşma

    Bir kahraman yaratmak dikkat edilirse çok da kolay değildir. Belki comics endüstrisini beğenmeyen ve “neden yerli, türk kahramanlar yok” eleştirisini yapanlar sanatsal yaratıcı güçten nasibini alamamışlığı irdeleseler çok daha başarılı sonuçlara ulaşırlar. Dahası “kendi tarihini ve inancını çizgi romanda okumak isteyen”lerin “kurgu” dünyasını ve zenginliklerini anlatmanın tekniklerini öğrenmeleri gerekmektedir. Ama elbette bu eleştirim okura değil, çizer veya yazar veya çizgi roman araştırmacısı olarak ortaya çıkan ama bu teknik ve becerilerden yoksun olanlaradır. Maalesef sanatın sanatsal özelliklerine bakmak yerine kendi yeteneksizliklerini gizlemek için sadece imgelere ve motiflere takılan bir çizgi roman yobazları taassupçuları grubu mevcuttur yapacak bir şey yok.

    Özetle bir kahraman yaratmak çok da kolay değildir. Hele onu sürdürmek hiç değil. Bir şeyleri alıp çalabilirsiniz, taklidini yapabilirsiniz, birkaç sayı ilerleyebilir iş yapmış sayılabilirsiniz ama doğru teknik ve beceriden yoksunsanız olduğunuz yerde sayarsınız.

    Batman… Başka bir yazımda “Alice Harikalar Diyarında” ile arasındaki benzerlikleri sıralamıştım (http://cizgiromanokurlariplatformu.blogspot.com/2008/01/batman-harikalar-diyarinda.html ). Katman çok. Ortaçağ dini, batıl inancı ve gerçeği öykülerinin modernize edilerek tekrar edilişinin eşsiz bir örneği Batman. İyi okumalar.




  •  BATMAN ( Karakter ana başlığı )


     BATMAN ( Karakter ana başlığı )

     BATMAN ( Karakter ana başlığı )



     BATMAN ( Karakter ana başlığı )
     BATMAN ( Karakter ana başlığı )

    Harley Quinn, Batman Adventures: Mad Love




  • 40'larin batmanin en sevdiği tehditlere biri quiet or Papa spanks 'tir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu konu ölmemeli
  • Yazılarla fotoğraflarla güzel konu olmuş, daha önce görmemiştim.Emeğinize sağlık.
    Batman seviyoruz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.