Şimdi Ara

BDX54 bağlantısı ve volt ayarı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
2.509
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selam arkadaşlar bir devre yaptım devre röle vardı iptal ettim pik reset sorunu vs. oldu onun yerine hem anahtarlama olarak kullanmak hemde çıkış voltunu ayarlamak için bdx54 kullanmaya karar verdim. BDX ayarlı güç kaynağı ile 6 volt civarında çıkışını ayarlayıp güç kaynağını bdx bağlayınca istediğim şekilde çalıoşıyor ve herhangi bir ısınma yok. Şimdi sorun bdx girişine 12 Volt gelmesi lazım çıkışını ise benim istediğim değerlerde özelliklede 4-8V aralığında 0-12 de olur fark etmez ayarlamam gerekiyor fakat bir türlü beceremedim. Yani şekilde lamba yerine ben çıkış alıcam ve istediğim volta ayarlama yapabileceğim. Bdx 53 npn kullanmadım çünkü npn de volt sıkıntısı oluyor yüksek amperlerde ve soğutucu takmam gerekiyor bdx54 pnp ise aynı işi soğutucu kullanmadan hallediyor denedim çünkü npn ısınıyor pnp gayet iyi çünkü şaseye çekiyor yükü ama dediğim gibi 12V üzerinde iken çıkış voltunu ayarlayamadım bir türlü npn bdx53 ise çıkışını her türlü ayarlayabiliyorum ama dediğim gibi ısınma oluyor. Uzun lafın kısası bdx54 kullanarak 12 volt üzerinde çıkış gerilimini istediğimiz bir değere pot ile ayarlamak için bdx54 nasıl bir bağlantı yapmamız gerekiyor. Şimdiden teşpekkürler.

     BDX54 bağlantısı ve volt ayarı







  • Ampulü kollektör şase arasına değil de emiter ile + arasına alıp denediniz mi?

    Bu arada pnp transitörü npn transistör gibi kullanamadığınızdan ısınmıyordur. Gerilim izleyici olarak kullandığınızda o da npn gibi ısınacaktır. Bu tür uygulamalarda gelde PWM tercih edilir.

    Saygılar.
  • Evet hocam denedim olmadı ampul ile gösterilen yükü her iki taraftada hem emiter hem de kollektör üzerinden bağladım fakat yok olmuyor işin aksi anahtarlama olarak kullandığımda sıkıntı yok fakat volt işi girince olaya büyük problem çıkıyor. Pwm olayı aklıma gelmemişti diyelimki denedik bu şekilden 10 adet var pik ile uln 2003 çıkışına bağlı sorun devrenin çok küçük olması bu yüzden başak eleman kullanmak istemiyorum.

    Uln 2003 ile pwm olayını gerçekleştirsek uln 0-12 volt arasında pwm yapmak için yeterli hıza sahipmi? Birde her çıkışa ayriyetten pwm kontrolü olacak 10 tane çıkış aynı zamanda pik diğer işlemler var hesaplama başka çıkışların kontrolü vs. bu işlemleri yaptırırken çıkışı aktıf olan pwm ile volt kontrolü sağlanan çıkışların (o anda aktif konumda olan) voltajında dalgalanma olmazmı? onu anlayamadım bunu nasıl yapabilirim fikir verirseniz sevinirim.




  • Seri regüle devrelerinde bilinen ilk kural,beslemenin kollektör ucuna,yükün ise emiter ucuna bağlanacağıdır.Bu itibarla NPN transistörle gerilimin(DC gerilimin)artı üzerinden PNP trans.da ise eksi üzerinden regüle edilir.

    Daha açıkça;BDX54 ile 12V gerilim kaynağının eksi gelen ucu kollektöre(2 no),yük emitere(3 no) ve yük sonrasında artı uç bağlanır.Malûm base ucundan size gerimi ayarlamak kalır,dikkat edin base gerilim eksi olmalı..Kolay gelsin.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.