Şimdi Ara

Beklenen istanbul depremi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
328
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İstanbulda yaşamış biri olarak beklenen deprem olursa Türkiye sanırım biter . Sadece İstanbulda değil marmara bölgesindeki diğer iller başta olmak üzere önemli şehirler bursa kocaeli de yıkılacak . belki eleştirirsiniz ama yıllardır bunu bilerek hazırlık yapıyorum yatırım yapıyorum olası bi yağma tehdidine karşı ruhsatlı silah bile bulunduruyorum insanların rahatlığı çok can sıkıcı . Zenginim diyemem ama yüklü yatırırım var bu bankalar depremden sonra parama el de koyabilir paramı geçtim çalışıp çabalayıp araba yazlık aldım ona el koyabilirler güvenemiyorum. Sizce kaygılanmakta haksızmıyım



  • Çok kaygılı birisi değilim ama ortamda konusu açıldı hayali bile kötü
  • Gereğinden fazla ekstrem senaryolar düşünmüşsünüz, bana çok olasılık dışı geldiler.


    Öngörülen veya beklenen İstanbul Depremi oldukça korkunç bir olasılık ama depremde yok olmadıkları sürece malınızın mülkünüzün bankadaki paranızın açıkça müsadere veya gasp edilmesi farklı bir boyuta geçiyor. Arabanızı bilemem; otomotiv veya araç hırsızlığı deprem haricinde de bir olasılık ama genel anlamda kaygılarınız yıkıcı bir depremle gelişebilecek bir sosyal kaosa rağmen - ki neredeyse her yıkıcı depremde toplumsal düzen kısmen tahrip olup hırsızlıklar, yağmalar gibi birçok olumsuzluk yaşanmasına rağmen - birazcık kuruntu düzeyinde kalıyor.


    Dedikleriniz legal olarak, siyasi olarak, ideolojik olarak, totalde sosyal düzlemde hiç meşru değil çünkü. Boşuna adalet mülkün temelidir diyerek hukuk veya adaleti mülkiyetle özdeşleştirmiyorlar. Mülkiyet mefhumunun ortadan kalkması modern bir toplumda düşünülebilir değil. O toplumu lağvetmeye denk. Bilhassa günümüzün modern kapitalist bağlamında.


    Şubat Kahramanmaraş Depremleri'nden sonra Hatay'da bir takım çiftçi arazilerinin devletleştirilmesi bile medyaya yansıyan çok ciddi lokal sıkıntılara yol açtı. Kolay kolay devamı gelemedi. Bu işler öyle tasavvur ettiğiniz kadar kolay değil. O sebeple gönlünüzü - bu anlamda - ferah tutun ve gereksiz kuruntuya kapılmayın. Ama beklenen İstanbul Depremi'nin kendisi hakkında kaygılanıyorsanız o zaman pek bir şey diyemem, kaygılanmakta sonuna kadar haklısınız. Tek önerim başınızı sağlam binaların - yani dayanıklı bir evin ve iş yerinin - altına soktuğunuzdan emin olmanız. Can mülkiyetten veya sermayeden daha önemlidir zaten. Ölünce bunların hiçbirisinin bir anlamı yok.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Uzun uzun yazıp zahmet etmişsiniz teşekkür ederim
  • Olan yine garibana olur.. zaten İstanbul'da bir deprem olsa.. Türkiye yıkılır. Ülkenin bütün ekonomisi marmara denizinin çevresindeki şehirler.. sanayileşmeyi bütün coğrafyaya yaymaları lazım.. nüfus da çok artıyor.. Allah korusun bir deprem olsa milyonları aşkın vefat eden insanlar olucak.. salgın bile felaket bir derecede mutasyon geçirir.. bütün İstanbul'a keşke bir an önce kentsel dönüşümler başlasa ama malum ekonominin durumu belli masraf çok.
  • Alıntı

    metni:
    bu bankalar depremden sonra parama el de koyabilir


    Yalnız şunu yazabilirim; eğer deprem ertesinde ekonomide ciddi önlemler alınması gerekirse adı konulmamış veya konulmuş fark etmeksizin sermaye kontrolleri gelebilir. Bu da sermaye kontrolünün geçerliliği süresince bankadan belirli bir müddet zarfında sermaye çekişinizi tamamen veya kısmen sınırlandırabilir. Ama bu paranıza el konmasından çok daha farklı bir olaydır; şüphesiz "liberal" bir edim değildir ama özel mülkiyeti veya sermayeyi öylece gasp etmeye yeltenen hiçbir erkin toplumsal bir düzende meşruluğunu sağlayamayıp çökeceği o durumdan fiilen farklıdır. Umarım açıklayıcı olmuştur ve el koyma kuruntusundan daha farklı olduğunu kendinizi rahata erdirerek anlamışsınızdır. @Mrzodd07





  • Mrzodd07 M kullanıcısına yanıt

    Rica ederim, ne demek.

  • arda4552_ A kullanıcısına yanıt
    Hocam insanlara yaşamayı çok görmemeliler kentsel dönüşüm şu gezen seçim arabalarından çok daha önemli ama milletimiz durumun farkında değil
  • Mrzodd07 M kullanıcısına yanıt
    Aynen öyle hocam.. haklısınız millet umursamıyor bile.. enkazın altında kalınca iş işten geçer ama yapacak bir şey yok.. acilen toparlanma lazım Marmara çevresine.. er geç gelecek bu illet.
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    El koyma olmasa bile dediğiniz gibi sınırlama getirilebilir . Diğer bir olasılıksa yeni vergiler veya ek vergiler getirebilirler mtv de yaptıkları gibi .
  • Mrzodd07 M kullanıcısına yanıt

    Gene de vergileme nosyonu üzerinden tamamına el konulamaz. Bu da meşru olmaz. İnsanlar hemencecik uyanır. Mevzudaki bu tarz inceliklere dikkat etmek gerek. Bir acil durum deprem zarar vergisi türeyebilir elbette ama hayatta kalmak öncelikken ve devletin felaketzedelerden vergi toplaması zaten inanılmaz zorlaşacakken ve şüphesiz yardım ederken zarar vs hesabı yapmadan vergi toplamaya da devam etmesi anlamlı ve meşru da olmayacakken vergi en son kaygınız olur. Binası yıkılan, arabası yok olan birisinden artık konut veya motorlu taşıt vergisi alınabilir mi mesela Tanrı aşkına? Felaketli depremlerde doğal olarak devletlerin kayıtları da deprem ertesi vaziyete göre güncellenene kadar birbirine giriyor.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Önce para kısmına geleyim. Bir depremzede olarak yazlığımız ağır hasarlıydı ilk başta çünkü her binaya bir ara ağır hasar verip geçildi. Fakat binanın sağlam olduğu ortaya çıktı şu an neyse. Binamız ilk zamanlarda ağır hasarlıyken hırsız girdi ve neredeyse tüm binayı patlattı. Tabi o sırada herkes farklı yerde kaldığı için adamlar elini kolunu sallaya sallaya sigara içe içe soydular evi. Polise şikayet edildi polis eve girmedi çünkü ev ağır hasarlı olduğu için korktu bakamadı. Olan bizim malımıza oldu Bu gibi durumlar olabilir ama bankadaki paranın 1 kuruşuna bile bir şey olmaz bence. 2. olarak konuşacağım konu şu. Ekonomi elbette ki darbe alacak fakat üretim yerleri olan fabrikalar vs sağlam olduğu için sanayi kısmına bir şey olacağına düşünmüyorum. Çalışan kesimin hayatını kaybetmesiyle sektörlerde çok büyük açıklar oluşacak bu bariz. Fakat istanbul depreminde istanbulu komple kaybetmeyeceğiz evler binalar vs gidecek tabii ama sanayiler,plazalar kalmaya devam eder bunlar zaten çok sağlam yapılar. Clash of clans gibi füşünün iksir depolarımız zarar görecek ama iksir üreticilerimiz zarar görmeyecek. Depremin en küçüğü bile çok üzücü depremde kaybettiğim çok yakınlarım var şu an da istanbulda okuyorum belki de depremden sonra foruma girip bu sefer diğer illerdekiler bu mesajıma denk gelecek umarım sağ çıkabilirim bu istanbul depreminden de.




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Alırlarsada yazıklar olsun zaten . Kahramanmaraşdaki gibi yetersiz kalınırsa yine halkımız mahvolur :(
  • YTÜ Ehm kullanıcısına yanıt
    Deprem bölgesinden olup taşınanlarla konuşmuşluğum oldu çoğu travma geçirmiş yakınlarını kaybetmiş deprem anını anlatırken gözleri doluyor . En kötüsüde çoğu sıfırdan bir hayata başladılar intihar edenler oldu . Clash of clans örneğine güldüm güzeldi ama insanların öyle bir depremden sonra çalışacağını sanmıyorum çoğu canının derdine düşecek. Yakınlarınıza baş saglıgı diliyorum umarım tekrar yasanmaz
  • Şu an ekonomi bu zor durumundayken, İstanbul depremi mevcut haldeyken olursa, sonuçları tasavvur edemiyorum.

  • siyaset maalesef biz orta kesim halk kitleleri için tek çözüm. çünkü sağlam ev yapacak para yok, olsa bile sen hariç tüm şehir yıkılsa ve sen kalsan da neye yarar...

    zp belediyeyi alırsa kentsel dönüşüme hız verirler en azından

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.