Şimdi Ara

Benzin pompasında 7 liralık savaş!Devlet “indirim” istiyor, istasyonlar direniyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
633
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • EPDK’nın dağıtıcılara ‘indirim yapmaları’ için tanıdığı sürede son 24 saate girildi. Önlerinde ‘Ya indirim, ya tavan fiyat’ seçeneği olan akaryakıtçılar, “1 kuruş bile indirim yapamayız” diyor

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) akaryakıt ve LPG dağıtım şirketlerine, 7 Ağustos’a kadar indirim yapılması yönündeki yazısı, sektörü bir anda hareketlendirdi. EPDK’ya akın eden büyük akaryakıt dağıtım şirketleri, “Kâr marjlarımız çok sınırlı. Bu nedenle bir kuruş bile indirim mümkün değil” mesajını verdi.

    EPDK’DA FARK İÇİN TOPLANDILAR
    EPDK’nın ‘Motorin, benzin ve LPG’de indirim yapın’ yazısı üzerine geçen hafta özellikle yabancı akaryakıt dağıtım şirketlerinin Türkiye’deki üst düzey yöneticileri, EPDK yönetimiyle toplantı üstüne toplantı yaptı. Şirket temsilcileri, EPDK Tarife Daire Başkanlığı yönetici ve uzmanlarıyla da bir araya geldi. EPDK yetkilileri, Akdeniz’de ortalama dağıtıcı ve bayi payının litre başına benzinde 32, motorinde 34 kuruş olduğunu vurguladı. Türkiye’de dağıtıcı ve bayi payı benzinde 42 kuruş, motorinde 50 kuruş düzeyinde bulunuyor. EPDK, bu farkın kapatılmasını istedi. Şirket yetkilileri ise vergilerden arındırılmış fiyatlarda, dağıtıcı ve bayi paylarının Akdeniz’deki İtalya, İspanya, Fransa ve Yunanistan’la uyumlu olduğunu savundu. Kâr marjlarının çok sınırlı olduğunu belirten ve indirimin ekonomik olarak şirketler üzerinde yaratacağı etkiye işaret eden sektör oyuncuları, “Bir kuruş bile bir indirimin mümkün olmadığı” mesajını verdi.

    ‘MALİYETLERİMİZ DAHA YÜKSEK’
    Şirket temsilcileri, Türkiye akaryakıt piyasasının ticari operasyonlardan kaynaklanan kendine özgü yapısı nedeniyle diğer ülkelere göre daha maliyetli olduğu görüşünü dile getirdi. Dağıtım şirketlerinin bugünkü koşullarda yeterli miktarda kâr elde edemedikleri, farklılaştırılmış ürün olarak bilinen katkılı akaryakıtın pahalı olmasının ise tüketicilerin tercihiyle uyumlu olduğu görüşü savunuldu.

    NDİRİM OLURSA DEPODA 4-7 LİRA FARK EDECEK
    Sektör EPDK’nın istediği gibi litre başına 10 ile 16 kuruşluk bir indirime yanaşırsa 45 litrelik bir depoda vatandaş benzini 4.5 ila 7 lira daha ucuza doldurabilecek.
    PETDER, özel rapor hazırladı

    EPDK’nın ‘fiyatı indirin’ talebine karşın sektörde faaliyet gösteren şirketler, Akdeniz borsasına ilişkin referans fiyatlarını, sektörün çatı örgütü olan Petrol Sanayi Derneği (PETDER) üzerinden raporlaştırarak, EPDK’ya bugün sunacak. EPDK’dan bir yetkili, tavan fiyat uygulamasının başlayabilmesi için kurul kararı alınması gerektiğini anımsatarak, EPDK’nın tespitleri ile şirketlerin değerlendirme ve verilerinin tüm boyutlarıyla kurulda masaya yatırılacağına dikkat çekti. EPDK’nın, bu konuyu Şeker Bayramı sonrasında karara bağlaması bekleniyor.

    ‘Biz bunu merkeze anlatamayız’

    Ankara’yı mesken tutan akaryakıt dağıtım şirketi temsilcileri, EPDK’nın indirim yazısının serbest piyasaya müdahale anlamı taşıdığını, özellikle yurtdışındaki merkezlerindeki yabancı yöneticilere bu durumu anlatmakta zorluk çektiklerini, bu tür bir müdahalenin yatırım kararlarını da olumsuz etkilediğini belirtti. Sektör kaynakları, bu gerekçelerle dağıtıcı ve bayi payları özelinde Şeker Bayramı öncesinde bir indirimin beklenmemesi gerektiğini vurguladı.

    LPG’ciler indirime yeşil ışık yaktı

    Benzin ve motorinde indirime karşı direnç sürerken LPG’den indirim sinyalleri geliyor. EPDK’nın raporuna göre 8-9 kuruşluk indirimin beklendiği LPG’de bazı şirketlerin yarına kadar bir adım atacağı dile getiriliyor.
    http://ekonomi.haberturk.com/enerji/haber/866746-benzin-pompasinda-7-liralik-savas







  • Daha fazla kazanmak varken neden az kazansınlar ki ?

    Sonuçta sesimiz çıkmıyor
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.