Şimdi Ara

BEYİN GÖÇÜ NEDİR?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
7.437
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • diğer açılan topik te su*fi ve C4 kısmen de olsa bahsetmişti benim hep merak ettiğim bir konudur beyin göçü..
    bunu destekleyenler de var karşı duranlar da benim şahsi bir fikrim yok çünkü bu konu hakkında yeterli bir bilgiye sahip görmüyorum kendimi..
    düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim..



  • Şuna dikkat ettim, konuştuklarında milliyetçilik adına mangalda kül bırakmayanlar, yurt dışına kapağı atmak için can atıyorlar. Daha iyi bir yaşam bahanesi ile daha lüks bir hayat beklentisine doğru yelken açmak bana sanki hayvansal bir içgüdü imiş gibi geliyor. Hep çeşitli yazılarımda hayvasal içgüdü deyip duruyorum, hayvanlar içgüdüleri ile hareket eder, mesela acıkan bir hayvan yemek kokusu aldığı zaman yemek için bu kokuyu takip etmekten başka seçeneği yoktur. Oysa insanı insan yapan değerler vardır bunların başında düşünce ve duyguları sayesinde içgüdülerine karşı çıkmasıdır.

    İşte bu tür şeyler sanki bana içgüdüyü anımsatıyor. Mesela nerede yemek var oraya gidersin aynı şekilde nerede para var oraya gidersin. Sakın yanlış anlamayın, bunlar bilimsel bir idda değil, sadece bana neyi anımsattığını yazdım.

    Ancak bütün bunlara rağmen asgari ücretle çalışan ve evini geçindirmekte zorlanan birisinin insanca yaşamak için yurtdışına gitme isteğini anlarım. Ancak konu beyin göçü ise zaten söz konusu olan kişiler belli eğitimi almış ve belli gelir seviyesinde olan kişiler. Eğer bir kişi insanca yaşamasına yetecek kadar gelir elde ediyorsa neden daha iyi bir yaşam bahanesi ile memleketini bırakıp gitsin. Eğer öyle yapıyorsa bu hırstan başka birşey değildir ve bunlar bana sakni hayvanca içgüdülermiş gibi geliyor.




  • Beyin göçünü desteklemiyorum. Ancak göçen beyinleri anlamaya çalışıyorum.

    Yurt dışına göçenlerin tamamının aman iyi bir yere kapak atıp paçayı kurtarayım düşüncesinde olduğunu zannetmiyorum. Bunun pekçok sosyolojik ve psikolojik etkisi de olduğunu düşünüyorum.
  • sadece sosyolojik ve psikolojik etkenler mi su*fi?
    sanki bana biraz daha derin ve gizli anlamları olduğunu hissettiriyor.
    genellemedim sadece bazıları için olabilir diye düşünüyorum yanılıyormuyum?
  • kaotika gayet güzel açıklamış. söylenecek eklenecek bir şey kalmamış. dediği gibi mangalda kül bırakmayanlar, ülkenin geri kalmışlığını saf müslümana, hatta oradan hareketle insanları insan yapan değerleri insanlara aşılamaya hayatlarını harcamış gazali'lere kadar bağlayanlar, yurt dışına "KAÇMA" ya gelince tazıya dönüşüyorlar. sonrada utanmadan ahkam kesiyorlar.

    yurt dışında kendilerini yetiştirenler neden dönmüyorlar peki? oradaki standartları burada bulamayacakları için mi? gelsinler standartları yükseltmek için çaba gösterseler. bir ülke başka nasıl gelişir? o ülkenin yetişmiş insanları ülkelerini terk edip gidip bir daha da dönmezlerse o ülkeyi geliştirmek için dışarıdan adam mı ithal edeceğiz?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: emell
    sadece sosyolojik ve psikolojik etkenler mi su*fi?
    sanki bana biraz daha derin ve gizli anlamları olduğunu hissettiriyor.
    genellemedim sadece bazıları için olabilir diye düşünüyorum yanılıyormuyum?

    emelciğim, sadece demiyorum, 'de' takısı kullanıyorum

    birkaç kez değindiğim bir konuyu bir kez daha yinelemek can sıkıcı olabilir ama; bunun bizim kanunlarımızla, uygulamalarımızla da ilgisi var. Dün C4'de verdiğim örnek bu cinstendi.

    Psikolojik etken deyince ego tatmini de giriyor bunun içine. Türkiye'de belli bir alanda kendini geliştirme imkanı bulamamış kişilerin yurt dışında şans arayışları olabilir. Burada adam yerine konmayanların yurt dışında bilimsel çalışma yapma imkanı yakalayıp yükselmesi, adam yerine konması. (ego tatmini)

    Bir beyin göçü olarak değerlendirilebilir mi bilmem ama başka bir ülkenin dış işlerinde göçmen bürosunda çalışan bir arkadaşın söyledikleri geldi aklıma şimdi. PKK'dan kaçıp sığınanlar, kan davasından kaçanlar, töre cinayetine kurban gitmekten korkup kaçanlar, solcu olduklarını söyleyip devletin kendilerine işkence ettiğinden kaçtıklarını, sığındıklarını söyleyenler varmış genelde.
    Ve bunlar da @kaotika ve @C4'ün de söyledikleri gibi Türkiyeyi kötüleyerek mülteci olma hakkı almaya çalışıyorlarmış. Çoğunun gerekçeleri palavradan öte değilmiş zaten. İşte öyleleri gerçekten paçayı kurtarmak, ferah ve gayrı safi milli hasılası yüksek bir ülkenin nimetlerinden faydalanabilmek için onursuzca çırpınıyor bence.
    Sonra da diyoruz; Türkiye'yi niçin ortadoğu ülkesi sanıyorlar, niçin kötü biliyorlar, insan hakları ihlalleri açısından neden bu denli fişlenmiş durumdayız? Yurt dışında bizi tanıtan bu tür vatandaşlar bizi öyle anlattıkları için ve Türklerin tamamını da yabancılar, onlar gibi zannettikleri için. Kültür Bakanlığı istediği kadar bu ön yargıları tanıtımlarla yıkmaya çalışsın, yabancılar da her canlı gibi önündeki örnekle öğreniyor kimin ne olduğunu, nasıl olduğunu...

    Çok sert bir yazı oldu galiba... affola.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: C4yurt dışında kendilerini yetiştirenler neden dönmüyorlar peki? oradaki standartları burada bulamayacakları için mi? gelsinler standartları yükseltmek için çaba gösterseler. bir ülke başka nasıl gelişir? o ülkenin yetişmiş insanları ülkelerini terk edip gidip bir daha da dönmezlerse o ülkeyi geliştirmek için dışarıdan adam mı ithal edeceğiz?

    +1000
    Peki yurt dışında buldukları imkanları burada bulamayacakları kesin. Onların psikolojisini düşünürsek (vatanseverliği v.s. bir yana bırakarak) çok da haksız bulmuyorum aslında onları. Türkiye'de bilimsel çalışmalar yapabilme imkanları iyileştirilmiş olsa, Üniversiteler gerçekten birer ilim yuvası, deney, gözlem, araştırma, özgün fikirler üretme, paylaşma v.s. yuvaları haline dönüşmüş olsa yine de dönmezler miydi acaba? Dönerlerdi gibime geliyor.




  • Yurt dışında eğitim gören ve yurda dönen yetişmiş beyinlerin de ülkemizde iyi değerlendirilmesi ve iyi olanaklar sunulması gerekmektedir. ülkelerini sevmediklerini söyleyemeyiz. Şartlar onları dışarı itmektedir. Yurt dışına, ülkesindeki kötü koşullar nedeniyle çok büyük zararlar gören ve yurt dışına kırgın olarak giden insanlar bu gruba girmektedir. Çok büyük hizmet yapabilmek amaç ve hayaliyle yurt dışına gidip daha sonra elde ettikleri eğitim -deneyimlerle ve büyük heves/heyecanla ülkelerine dönen, ancak gönüllerince ülkelerine hizmet edemeyeceklerini anlayarak geri giden insanlarla dolu. Bizim ülkemizin kalıcı eğitim, bilim, teknoloji , araştırma&geliştirme politikalarının olmayışı ve bu alanlarda kurumsallaşamama bu beyin gücümüzden yararlanmamızı engellemekte kısıtlamaktadır. Teknolojiyi, eğitimin gelişmesini son sıralara atıp hala basit düşüncelerin yolunda ilerliyoruz,bu ülkede de çaba sarfetmeye gerek duymayan insanlar yaratıyoruz.

    Gelişmiş ülkelerdeki iş ve fırsat olanakları olduğu ve daha iyi bir gelecek sunulduğu sürece beyin göçü kaçınılmaz olarak devam edecektir.




  • yazdıklarına katılmamak hak vermemek mümkün değil..su*fi
    benim tanık olduğum yani birebir karşılaştığım kişilerin tavırlarından sezinlediklerim sanki kimsenin bilmediğini bilen hatta komiğime bile gitmişti giymediğini giyen sanıyorlardı kendilerini..
    kendilerini böyle görmelerindeki nedenleri psikolojiye bağlarsam ego diyebilirim evet ama tetikleyen unsurlar ve zorlayıcı sebepler nelerdir bilmiyorum..
    siz bilmessiniz,nereden bileceksiniz,anlatsam da anlayamassınız gibi cümlelerine başlayan insanlar beyin olarak göçmenin de ötesindeler diyebilirmiyiz?

    yabancıların gördüğü örneklere bizlerde yabancıyız aslında..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emell -- 7 Nisan 2006; 13:22:32 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: emell
    siz bilmessiniz,nereden bileceksiniz,anlatsam da anlayamassınız gibi cümlelerine başlayan insanlar beyin olarak göçmenin de ötesindeler diyebilirmiyiz?


    aynı şeyleri ben de gözlemledim. Aslında bırakalım da onlar gerek beyin gerekse beyin ötesi olarak göçtükleri yerde kalsınlar.
  • haklısın etrafımızdaki değerlere sahip çıkalım biz
  • Özellikle akademik çevrede gördüğüm ve yanlış olduğunu düşündüğüm tavır "etiket" merakıyla yurtdışına gitmektir. Yurtdışında doktora derecesi alan bir insan, aynı çalışmayı Türkiye'de yapan bir insandan daha fazla saygın görülüyor bizim ülkede.

    Tabii her akademik çalışma Türkiye'de yapılamayabilir, örneğin moleküler biyoloji konusunda belki daha iyi bir şeyler yapabilmek için insan ülkesini bir süreliğine terk edip daha sonra ülkeye bu dalda yetişmiş bir bilim insanı olarak geri dönebilir.

    Ancak benim gördüğüm, insanların daha çok etiket merakıyla yurtdışına eğitime gittikleridir. Görülen odur ki gidenler pek çok durumda dönmemektedir. Dönenlerin ise zaten posası çıkarılmış ve bu kişiler bir nevi erken emeklilik benzeri bir ruh haliyle Türkiye'ye dönmüştür.

    Elbette bunun tersi birçok örnek var. Ama biliyorum ki etiket merakı ve kariyer hırsı birçoğumuz için o saf ve temiz bilimsel merakın önüne geçmiş durumda.

    Bugünün bilim insanının, genel olarak herhangi bir işadamından ya da esnaftan anlayış olarak çok bir farkı kalmadı gibi geliyor bana. Halbuki bilim başka şey ticaret başka şey.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mfiz -- 7 Nisan 2006; 14:56:53 >




  • daha cok imkanlara kavuşmak her zaman insanı cezbeder
  • quote:

    Orjinalden alıntı: lofehli

    daha cok imkanlara kavuşmak her zaman insanı cezbeder


    o halde daha çok imkana cezbolupta çekip gidenler ve geri de dönmeyenler bu ülke hakkında konuşmasınlar. buna hakları yoktur.
  • Evet arkadaşlar, söylediklerinizde yerden göğe kadar haklısınız, keşke hiç beyin göçü yaşanmasa. Ancak, elimizdeki değerlere de " maymun daktiloda insanlık tarihi yazmışmışmış... " ya da buna benzer şekillerde yaklaşılması ve Biyoloji ve Antropoloji Bölümü öğretim üyelerinin dışarıdan ve kendi öğrencileri tarafından tehdit edilmesi de hoş olmuyor, öyle deği mi?!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi redstorm -- 7 Nisan 2006; 19:06:50 >
  • Hayattan daha iyi imkanlar dahilinde yaşamayı ummak adına kalktığın kuluçkanın sıcaklığını terkedip sebepsiz yere başka kümese yumurtlamak ne kadar "güdü" konseptine oturuyorsa,geri dönememenin verdiği muhteris hezeyan bu kavrama o nispette yakın durmaktadır.Demem o ki "Bir çok gidenin her biri memnun ki yerinden,bir çok seneler geçti; dönen yok seferinden." şeklinde olmasa gerek;göç eden beyinlerin burayla irtibatı bir uhteden ziyade dizginlenemeyen "somut bir umut" desek yanılmış olmayız.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Klondike

    Arkadaşlar olayı değişik bir mecraya taşıyacağım ama Oktay Sinanoğlu
    nun bir sözünü aktarmak istiyorum;'Türkiyede beyin mi var ki göçü
    olsun'
    Bu söze kısmen katılıyorum.Gerçek anlamda beyin göçü, üniversite
    mezunlarını iş bulamayıp ülke dışına gitmesi değildir.Tersine herhangi
    bir alanda dünyada parmakla gösterilen bir bilim adamının ülkesini
    terk edip o ülkede çalışmasıdır.Evet Türkiyenin de gerçek bilimadamları vardır ama bunu diğer ülkelerle kıyasladığımızda çok olmadığını
    düşünüyorum.
    Üniversite mezunlarının gitmesi de elbette bir kayıptır.Türkiye bu konuda Hindistandan sonra dünyada 2. sırayı almaktadır.


    ÇOK YENİ BİR ÜYEYİM ARKADAŞLAR HERKEZE SLM ÖNCELİKLE...........HERKEZ OKTAY SİNANOĞLU GİBİ OLSA KEŞKE....BİR SÜRÜ ÜNV. MEZUNU TÜM EĞİTİMİNİ ÜLKEMİZDE TAMAMLADIKTAN SONRA GİDİYOR DAHA FAZLA GELİŞME ADINA HAKLILAR ASLINDA ÇÜNKİ BELLİ BİR YERDEN SONRA MÜHENDİS VS VS... BÖLÜMLERDEN KENDİNİ GELİŞTİRMEK İSTEYEN ARKADAŞLARA DEVLET SAHİP ÇIKMIYOR YURT DIŞINDA FAZLASI İLE OLANAK SAGLANIYOR BU KONUDA DİYECEĞİM YOK ONA BİŞE DİYEMEM AMA BU ARKADAŞLAR GİTTİKTEN SONRA ÜLKE TAMAMİYLE BİTİYOR ZİHİNLERİNDE ADAMLAR AYAK BASMIYOR BİR DAHA ÜLKEYE..... YANLİŞ OLAN BU BENCE EN AZINDAN HER BİRİ OKTAY SİNANOĞLUNUN YAPTIĞINI YAPİP AYDA 1 VEYA 2 AYDA BİR GELİP ÖĞRENCİLRE EĞİTİM VEREBİLSELER
    ASIL EĞİTİM İ BURDA ÖĞRENİMİNİ BURDA TAMAMLAYIP MEYVELERDEN BİR TANESİNİ BURAYA UZATMAMALARI ÇOK ÜZÜCÜ BENCE:((




  • bırakın eğitimi sırf ebay'dan ucuz alışveriş yapıp teknolojiyle daha fazla haşır neşir olmak için bile abd'ye yerleşebilirim
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Mdg

    bırakın eğitimi sırf ebay'dan ucuz alışveriş yapıp teknolojiyle daha fazla haşır neşir olmak için bile abd'ye yerleşebilirim






    bunun için gerekli olan tek şey bir vize ve bavul...
  • Beyin gücü onu kullanabilme kabiliyetidir. Daha doğrusu buna beyin değilde akıl gücü demek lazımdır Çünkü iş akılda bitiyor beyinde bir işyok örnek verecek olursak bir su aygırında takriben 100 kilo beyin var ama akıl olmadıktan sonra boş. Bu aklı da biz kullanılması gereken yolda kulanırsak daha etkili olacağına şüphe yoktur
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.