Şimdi Ara

Bilgisayar fanından anemometre(rüzgar ölçer) yapımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
4.544
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bilgisayar fanı kullanarak anemometre(rüzgar hızını ölçen alet) yapmak istiyorum. Önce bir bilgisayar fanını alıp içindeki motoru çıkarıp yerine motorun devir sayısını ölçen bir düzenek yerleştirmem lazım. Daha sonra da bu düzenekten gelen sinyalleri bir devre yardımıyla ölçüp KAYDETMEM lazım. Yani devrede 1 dk aralıklarla 1 hafta boyunca alınan değerlerin kaydedilebileceği kadar büyüklükte bir hafıza da olması lazım. Bunu yaptıktan sonraki planım, anemometreyi rüzgar tüneline sokup, en düşükten en yükseğe kadar rüzgar hızında test etmek ve farklı rüzgar hızlarında fanın devir sayısını ölçüp tablo oluşturmak. Böylece elimdeki tablo vasıtasıyla, devrede kaydedilmiş devir sayısı bilgilerini bilgisayarda otomatik olarak rüzgar hızı değerlerine çevireceğim. Bu konuda bana yardımcı olabilecek biri var mı?



  • bilgisayar fanından olması zorunlu mudur?. kanatlarının pek rüzgar alacağını sanmıyorum. Devir ölçümünü encoder ile yapabilirsiniz. Yada fak bir dinamo kullanıp ürettiği akım ile devir arasında bir bağıntı kurabilirsiniz. Yada pervanenin üzerine küçük bir mıknatıs yerleştirip reed röle yardımıyla deviri ölçebilirsiniz. Deviri ölçtükten sonra bir mikrodenetleyici ile uygun bil program yazabilirsiniz şimdilik aklıma gelenler bunlar
  • Eski toplu mouselerin içindeki kızılötesi düzeneği kullanabilirsiniz. Bu düzenek sayesinde rahatlıkla devirleri sayabilir, mikrokontrolörlede hızı hesaplayabilirsiniz.
  • FAn zorunlu değil ancak kolay bulunabilir ve ucuz bir malzeme olması lazım. Bu fanlar içindeki motor sökülüp boşta dönderildiğinde çok rahat dönebiliyor. Ayrıca piyasada satılan anemometrelere bakarsanız çoğunluğu bu şekildedir.

    Reed röle'yi bir yerde daha okumuştum ama bulamadım. Bunun bir kodu filan var mıdır ya da satıcıya ne demem gerekir, reed anahtarı olarak sorduğumda normal olarak bilmiyoruz dediler.

    Dinamo kullanmak bence uygun olmaz, çünkü içerideki mıknatıslar dönüşü oldukça zorlaştırır.

    Kızılötesi de uygun bir seçenek olabilir ancak harcadığı enerji ne kadardır acaba? Bir iki kalem pil ile 1-2 hafta boyunca bütün devreyi beslemeyi düşünüyorum. Yeter mi sizce??
  • bilgisayar fanı ile analog anemometre

    http://barisdanacioglu.jimdo.com/elektronik/anemometre/
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fenestron

    bilgisayar fanı ile analog anemometre

    http://barisdanacioglu.jimdo.com/elektronik/anemometre/

    teşekkür ederiz.
    teşekkür eden olmamış sorunun tam cevabını veren birine teşekür edilmeli
  • eski toplu mauselardan nasıl yapıcaz yardımcı olurmusunuz
  • yenisi 150 tl bişey bence hiç uğraşmayın
  • şuan 1200 tl D: ve maalesef proje ödevimiz 7 günümüz var

  • Kızılotesi alıcı verici arduino aksesuarları satan yerlerde bulunur. Alıcının ortasına kenarına bir yere delik açtığımız diski bağlarız. Balanssızlık sorunu olmaması için karşılıklı iki delik açılır. Delik sensörün her önünden geçişinde bir pals üretir. Bu palsleri sayarak hız ölçümü yapılır.

    Bu sensörden eski inkjet yazıcılardan bulabilirsiniz. Yazıcıdaki motorların arkasında kızılötesi alıcı verici düzeneği vardır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 12 Ocak 2024; 17:50:46 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ipli jeton kullanıcısına yanıt

    Toplu mouselarda da var.

    Fandaki mıknatıstan hall effect sensörü ile de devir alınabilir.

    Dğer taraftan elektriksel sistemin sebep olduğu elektriksel değişimler de analiz edilebilir. ZOr ama düşünülebilir.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.