Şimdi Ara

Bilgisayarın Geleceği: Aynı donanım kullanılarak hız iki katına çıkıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
4
Favori
2.774
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
23 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bilgisayarın Geleceği: Aynı donanım kullanılarak hız iki katına çıkıyor
    Bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve diğer cihazlardaki mevcut işlemciler, darboğazları ortadan kaldırmak ve aynı anda birden fazla yonga kullanmak için tasarlanmış yeni bir paralel işleme yazılımı çerçevesi geliştirildi. Bu yaklaşım sayesinde araştırmacılar, aynı donanımda iki kat hız artışı ve enerji tüketiminde yarı yarıya azalma yakaladıklarını belirtiyor.



    Akıllı telefonlar ve PC'lerden veri merkezi sunucularına kadar çoğu modern bilgisayar, yapay zeka ve makine öğrenimi için grafik işlem birimlerini (GPU) ve donanım hızlandırıcılarını kullanıyor. Bu bileşenlerin her biri, bilgileri ayrı ayrı işleyerek bir işlem biriminden diğerine aktarıyor ve bu da genellikle veri akışında darboğazlar yaratıyor. Ancak yapılan yeni bir çalışmada Kaliforniya Üniversitesi'nden (UCR) araştırmacılar, işlem hızını büyük ölçüde artırmak ve enerji tüketimini azaltmak için mevcut farklı bileşenlerin aynı anda çalıştığı bir yöntemi ortaya koydular.



    SHMT sayesinde yeni donanıma gerek yok!



    Bilgisayarın Geleceği: Aynı donanım kullanılarak hız iki katına çıkıyor
    Araştırmacıların Simultaneous and Heterogeneous Multithreading (SHMT- Eşzamanlı ve Heterojen Çoklu İş Parçacığı) adını verdikleri framework, geleneksel programlama modellerinden uzaklaşıyor. Bunun yerine SHMT, birden fazla bileşenin çeşitliliğinden - ya da heterojenliğinden - yararlanarak hesaplama işlevini parçalara ayırıp bunları donanım birimleri arasında paylaştırıyor. Bunu doğrudan bir tür paralel işlem olarak görebilirsiniz.



    Bilgisayarın Geleceği: Aynı donanım kullanılarak hız iki katına çıkıyor
    Araştırmacılar SHMT’yi çok çekirdekli bir ARM işlemci, Nvidia Maxwell mimarili GPU ve Google Tensor Processing Unit donanım hızlandırıcısı kullanarak test etti. Yapılan testlere göre araştırmacıların yaklaşımı işlem hızında 1,96 kat artış ve güç tüketiminde yüzde 51 azalma sağladı.



    Bilgisayarın Geleceği: Aynı donanım kullanılarak hız iki katına çıkıyor
    SHMT yaklaşımı sayesinde periyodik olarak donanım yükseltmesi yapmadan performansı artırmak veya daha az maliyetle daha yüksek performanslara ulaşmak mümkün olabilir. Araştırmacılara göre evcut telefonlarınızdaki, tabletlerinizdeki, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarınızdaki yazılım uygulamaları bu yeni yazılım kütüphanesini kullanarak oldukça yüksek performans artışları elde edebilir. Aynı zamanda yeni donanımlar özelinde de yüksek verimlilik kazanımları sağlayabilir.



    Ayrıca Bkz.1 petabit (1.000TB) kapasiteli optik disk geliştirildi: Blu-Ray'in yerini alabilir



    SHMT, enerji kullanımını ve buna bağlı olarak soğutma gereksinimlerini azalttığından veri merkezleri için de ciddi kazanımlar yaratabilir. Uluslararası Enerji Ajansı'nın tahminlerine göre bu tesisler küresel enerji talebinin yaklaşık yüzde birini tüketiyor ve bilgiye ihtiyaç arttıkça veri merkezlerinin de büyümesi bekleniyor. Ancak araştırmacılar, donanım desteği ve ne tür uygulamaların en çok fayda sağlayacağı konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor.




    Kaynak:https://interestingengineering.com/innovation/computing-speed-doubled-same-hardware
    Kaynak:https://dl.acm.org/doi/10.1145/3613424.3614285







  • Evde yiyecek ekmeğin yok forumda gılgamış destanı gibi firma övmüşsün  


    Intel yaparsa gider parayı basar intelden alırız, AMD yaparsa ondan alırız bu kadar basit. Şuna harcayacağın vakte dışarıda biraz temiz hava alsan bünyeye daha faydalı olur. Şu yazıyı gören kimse wooow üstad döktürmüş yine demiyor tam tersi işsizlik seviyeni sorguluyor.

    Yazıda anlatılan SHMT yöntemi sadece konsept halinde şu anda.



    Şimdi SMT yada HT dediğimiz nane teknolojinin öncüsü intelimiz tarafından zamanında neden oluşturulmuştu biliyoruz: CPU içinde işlemler 1 izlek üzerinden yürürken çekirdek içinde çok sayıda bileşen boşta yatıyordu. Bu da haliyle hiç istenmeyen bir durum idi. Buna kısmen de olsa bir çözüm getirilmeliydi.




    Şimdi benzer fiyata daha çok işlem gücü veren tüketici dostu intelimiz zamanında çekirdek bazında "instruction pipeline"nı 2 ye çıkarıp çekirdeğe ekstra registerler ve diğer bazı kaynakları ekleyince çekirdek kısmen aynı anda 2 izleği aynı anda işleme kapasitesine sahip oldu ve bu sayede çekirdek kaynakları daha yüksek yüzde ile çalışmaya başladı. Bu sayede daha yüksek işlem gücü elde edilmiş oldu.




    İntel HT için çekirdeğe gömülmek üzere ekstra bazı transistör yatırımı yapmak zorunda kaldı çekirdek genişledi ama yüzde 25'lere varan performans artışı ekstra transistor yatırımın çok ötesinde olduğu için sistem başarılı oldu ve kabul gördü.




    Bilindiği gibi diğer küçük işlemci üreticisi firma da bir süre sonra inteli takip etmek zorunda kaldı.




    Peki gelişme bitti mi, durdu mu?




    İntel durur mu yahu?




    Bu arada hız düşüklüğü nedeniyle kısmen enerji verimli ama esas olarak alan verimli olduğu için tercih edilen ve buna göre tasarlanan E çekirdekleri devreye aldı intelimiz.




    Şimdi aynı HT olayında olduğu gibi AMD de bir süre sonra intel'in öncü liderliğini takip edip bu E çekirdeklerin benzerini yapmak zorunda kalacak. Ve hepimiz biliyoruz ki o andan itibaren her yere "e çekirdekleri cinebench çekirdekleri, boş iş eheheheehe" yazmış ve yazmakta olan AMDci tiplerin AMD'nin bu işi ne kadar iyi becerdiğini bu çekirdeklerin ne kadar faydalı olduğunu yazmalarını izleyeceğiz falan fıstık. Bu kesin. Bundan kaçış yok.




    Ama mesele bu da değil zira intel durmak bilmiyor. İntelimiz bir dursa AMD yetişecek ama intelin durduğu yok ki. Şimdi çok büyük ihtimalle yakında HT olayı da bitirilecek intel tarafında zira bu kadar az alana sığdırılan çok sayıda E çekirdeği varken artık HT'ye de ihtiyaç yok.




    Uzun lafın kısası olacak olan şu: P performans çekirdekleri içindeki HT'ye ayrılan transistör bütçesi artık tamamen tek izlekten olabildiğince yüksek IPC almaya ayrılacak.




    Kısaca intel yine yeni bir devrimin eşiğinde: (çok büyük ihtimalle) HT kalkacak, P çekirdeklerinin IPC değeri zıplayacak (instruction window sayıları çekirdek başına 1500 üstüne çıkacaktır muhtemelen) böylece sadece birkaç izlek üzerinden yürüyen programlarda ve oyunlarda ciddi performans artışı sağlanacak. Bu arada HT'nin iptalinden gelen multicore gücü azalışı da bol sayıda e çekirdeğin bu açığı rahatça kapatmasıyla sorun olmayacak.




    Yani HT'nin muhtemel iptali ile E çekirdeklerin devreye girmesi ve hatta bollaşması arasında bağ var.




    Şimdi biliyoruz ki HT iptal edilince AMDcilerin ciddi bir kısmı zırlayacak. Yerden yere vuracaklar bu haklı kararı. Bunu da kimisi sırf alışkanlık olduğu üzere intel ne yaparsa kötü AMD ne yaparsa güzel kafasıyla yapacak. Hem de içi bomboş argümanlarla ve tonla bilgi eksikliği ile yapacaklardır diye tahmin ediyorum. Araya tonla komplo teorisi falan da yazacaklar elbette. O bir klasik zaten.




    Sonra bir süre sonra AMD de aklın yolu bir mantığı ile bunu iptal edecek ve bu sefer AMD severler derneği üyeleri koro halinde bunun neden çok mantıklı olduğunu burada bize yazacak...




    Bu kitleyi tanıyoruz nihayetinde. Yani bu arkadaşlar Ryzen 2700X vs Core 8700K olayında oyuncu adama bile multicore gücü daha fazla diye 8700K yerine 2700X aldırıp çok fazla kişiye hüsran yaşatmışlardı vs. Bu adamlar soket güvencesi diye diye yıllarca kafa ütülerken 5800X3D çıkınca sıfır sistem kuran adama bile soketi bitik AM4 anakart ile birlikte 5800X3D aldırmışlardı 13600K yerine mesela. Bunları hep hatırlıyoruz biliyoruz.




    Yalnız teknolojinin öncüsü intel'de dur durak yok biliyorsun. Olay burada da bitmiyor. Hatta daha yeni başlıyor diyebiliriz.




    E çekirdekler tamam, HT kaldırıldı. Şimdi sırada Rentable Units var. Bak bu olay yeni de değil ha. Taaaaa geçen senenin, ağustos 2023ün olayı.





    Takip eden kardeşlerimiz biliyor zaten. Burada çekirdeklerin rentable units'e dönüştürülmesi nasıl bir devrim olabilir uzun uzun yazmayacağız. Yeri ve zamanı değil. Zaten her şey çok taze şu anda. Kısıtlı bilgi var. Ben HT'nin çok muhtemel iptaliyle birlikte intel'in patentini yeni aldığı bu sisteme geçişin öyle yada böyle olacağını düşünüyorum.




    Zor bir olay ama bu işi kotarırsa intel kotarır onu da biliyorum.




    Rentable units olayı senin yukarıda haklı olarak SHMT konsepti için yazdığın "Tüm programlar baştan kodlanacaksa hiç gerek yok" endişene gerek bırakmıyor zira CPU-GPU-Yapay zeka hızlandırıcı arasında değil sadece işlemci içinde geçerli. Her şey çekirdek içinde çekirdek bazında halledilecek.





    Dolayısı ile tek bir izlek işlemini bölüp farklı parçalara ayıran ve bu farklı parçaları boşta bulunan farklı CPU bölümlerine hesaplattırma mantığı gibi özetleyebileceğim rentable units olayı pek de kolay değil. İyi yapılmazsa başa bela açar çünkü çok ileri bir CPU içi algoritma isteyecektir.




    Bunu da yapan bir şirket olacaksa intel olacaktır zaten patentini alalı çok oluyor. Pratiğe dökme için uğraşıyorlardır şu ara.



    Yani kabaca sen tek çekirdek/izlek üzerinden yürüyen bir program yazıyorsun çekirdek içeride bunu parçalara bölüp o anda boşta duran hangi birim varsa parçaları ona da hesaplattırıp içeride yatan transistör bırakmamaya çalışıyorsun. Dolayısı ile birim sayıda transistörden alabileceğin en yüksek verimi ve performansı alıyorsun. Yani tek izleğin bir kısmını P hesaplarken o arada boşta yatan E çekirdeği diğer kısmını hesaplıyor falan. Dolayısı ile bu işlemin akıcı ve sorunsuz yürümesi için çok iyi düzenlenmesi lazım.



    P-E geçişi çok iyi düzenlenmeli.




    Yukarıda yazdıklarım sadece ihtimaldir ama forumun en yakışıklı, en uzun boylu mühendislerinden biri olarak benim bu tarz öngörülerde yanıldığım görülmemiş, duyulmamış, yaşanmamıştır. Zaten rentable units olayını başaran işlemci üreticisi firma aşmıştır. İntel yapamazsa başkası yapamaz, sanmam. İntel olayın karışıklığından ve zorluğundan ötürü yapamıyorsa konsept olarak kalır.




    Kısaca böyle. Merak eden arkadaşlar olursa diye intelin rentable units patentindeki şemayı atayım.








    Fazlasını merak eden arkadaşlar bu olayın devamı için şuradan devam edebilirler. Daha ayrıntılı kaynaklar da var. Eski bir yazı-makale ama başlamak için iyidir.




    el chapuzas ınformático
    Así será el arma secreta de las futuras CPU Intel Core, su Renting Unit (Rentable Units)
    https://elchapuzasinformatico.com/2023/08/renting-unit-patente-funcionamiento/





    Sözün özü hocam: Paylaştığım yukarıdaki linki ve fazlasını okuyup anlayıp 3 gün 3 gece uykusuz kalmayan, tansiyonu zıplamayan, kabuslar görmeyen, eli ayağı titremeyen AMDci arkadaş varsa özünde AMDci değildir...



    Açık açık yazayım yani... Çok fena çok fena. Teknolojinin öncüsü biricik intelimiz yine çok fena şeylerin peşinde.

    Yooo ben keyifle okuyorum. Hatta Intel ile ilgili haberlerde Boşnak Ağa birşeyler yazmışsa okuyayım diyorum. İşsizliğin tanımı nedir? Bir konuda araştırma yapıp bunu paylaşmak mı? Ne güzel komik bir şekilde derlermiş bilgileri önünüze sermiş.

    @Boşnak Ağa Intel'iniz hep en iyisini en güzelini yapmış şimdiye kadar diyorsunuz da Pentium D işlemcileri AMD'nin X2'leri karşına çıkardığı günleri unutmadık. Bellek kontrolcüsünü işlemcinin içine koymayı da AMD'den öğrendi gerçek çift çekirdek işlemci yapmasını da. AMD, ATI'yi almasaydı bugün mikro işlemci dünyası için bambaşka bir noktada olurduk diye düşünüyorum. Çıksın artık Core mimarisi gibi oyunun kurallarını baştan yazacak bir mimari de şenlensin buralar.
    5800X3D çıkınca sıfır sistem kuran adama bile soketi bitik AM4 anakart ile birlikte 5800X3D aldırmışlardı 13600K yerine mesela. Bunları hep hatırlıyoruz biliyoruz.

    Şunu okuduktan sonra ne kadar boş bi yazı olduğunu anladım inteli övmek için ansiklopedi yazmak kadar zamanı çöpe atan bi yorum.

    Soketi bitik Am4 dediği platform kaç nesil boyunca işlemci sağladı ve amdnin cebine bal kaymak sürdü adamlar x370 anakarta bile zen3 işlemci taktı geçti. Üstüne am5 gibi hemen ddr5 e geçemeyecek adamlar için en iyi oyun işlemcisi 5800x3d yi çıkardı bu hala diyorki 13600k yerine bunu aldılar

    Napsalardı senin gibi her işlemci neslinde soket değiştiren ve 13600k için hayvan gibi anakart fiyatlarıyla; daha çok ısınan, daha fazla güç tüketen işlemci mi alsaydı?

    Adamın ne intelin anakart fiyatlarından haberi var nede 13600k dan. Am5 de am4 gibi uzun ömürlülüğünü sürdürecek ve anakartını sabit tutarak millet arkasına yaslanacak

    Sen ve senin gibiler intelin anakartlarına para gömüp her nesilde soket değiştirmeye devam edecek. 2019 yılında aldığım b450 tomahawk anakartıma tam 4 yıl sonra vidasını dahi gevşetmeden 5800x3d yi taktım geçtim. Sen 2019 da intel işlemci dizen birisi 4 yıl sonra ne yapmak zorunda kaldı 13600k sını takmak için? Anakart değiştirdi

    Bide bir güç çekiyor maşallah gpuya göz kırpıyor mübarek. Yüksek güç tüketimlerinden dolayı ces bilmem kaç yılındaki işlemci tanıtımlarını erteleyen firma için bu kadar övgü dolu sözler adamı güldürüyor
  • Tüm programlar baştan kodlanacaksa hiç gerek yok

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • opencl'yi yeniden icat etmişler yani, tensör çekirdeği eklemeleri büyük yenilik olmuş...

  • Elyesa541997 E kullanıcısına yanıt

    Yazıda anlatılan SHMT yöntemi sadece konsept halinde şu anda.



    Şimdi SMT yada HT dediğimiz nane teknolojinin öncüsü intelimiz tarafından zamanında neden oluşturulmuştu biliyoruz: CPU içinde işlemler 1 izlek üzerinden yürürken çekirdek içinde çok sayıda bileşen boşta yatıyordu. Bu da haliyle hiç istenmeyen bir durum idi. Buna kısmen de olsa bir çözüm getirilmeliydi.




    Şimdi benzer fiyata daha çok işlem gücü veren tüketici dostu intelimiz zamanında çekirdek bazında "instruction pipeline"nı 2 ye çıkarıp çekirdeğe ekstra registerler ve diğer bazı kaynakları ekleyince çekirdek kısmen aynı anda 2 izleği aynı anda işleme kapasitesine sahip oldu ve bu sayede çekirdek kaynakları daha yüksek yüzde ile çalışmaya başladı. Bu sayede daha yüksek işlem gücü elde edilmiş oldu.




    İntel HT için çekirdeğe gömülmek üzere ekstra bazı transistör yatırımı yapmak zorunda kaldı çekirdek genişledi ama yüzde 25'lere varan performans artışı ekstra transistor yatırımın çok ötesinde olduğu için sistem başarılı oldu ve kabul gördü.




    Bilindiği gibi diğer küçük işlemci üreticisi firma da bir süre sonra inteli takip etmek zorunda kaldı.




    Peki gelişme bitti mi, durdu mu?




    İntel durur mu yahu?




    Bu arada hız düşüklüğü nedeniyle kısmen enerji verimli ama esas olarak alan verimli olduğu için tercih edilen ve buna göre tasarlanan E çekirdekleri devreye aldı intelimiz.




    Şimdi aynı HT olayında olduğu gibi AMD de bir süre sonra intel'in öncü liderliğini takip edip bu E çekirdeklerin benzerini yapmak zorunda kalacak. Ve hepimiz biliyoruz ki o andan itibaren her yere "e çekirdekleri cinebench çekirdekleri, boş iş eheheheehe" yazmış ve yazmakta olan AMDci tiplerin AMD'nin bu işi ne kadar iyi becerdiğini bu çekirdeklerin ne kadar faydalı olduğunu yazmalarını izleyeceğiz falan fıstık. Bu kesin. Bundan kaçış yok.




    Ama mesele bu da değil zira intel durmak bilmiyor. İntelimiz bir dursa AMD yetişecek ama intelin durduğu yok ki. Şimdi çok büyük ihtimalle yakında HT olayı da bitirilecek intel tarafında zira bu kadar az alana sığdırılan çok sayıda E çekirdeği varken artık HT'ye de ihtiyaç yok.




    Uzun lafın kısası olacak olan şu: P performans çekirdekleri içindeki HT'ye ayrılan transistör bütçesi artık tamamen tek izlekten olabildiğince yüksek IPC almaya ayrılacak.




    Kısaca intel yine yeni bir devrimin eşiğinde: (çok büyük ihtimalle) HT kalkacak, P çekirdeklerinin IPC değeri zıplayacak (instruction window sayıları çekirdek başına 1500 üstüne çıkacaktır muhtemelen) böylece sadece birkaç izlek üzerinden yürüyen programlarda ve oyunlarda ciddi performans artışı sağlanacak. Bu arada HT'nin iptalinden gelen multicore gücü azalışı da bol sayıda e çekirdeğin bu açığı rahatça kapatmasıyla sorun olmayacak.




    Yani HT'nin muhtemel iptali ile E çekirdeklerin devreye girmesi ve hatta bollaşması arasında bağ var.




    Şimdi biliyoruz ki HT iptal edilince AMDcilerin ciddi bir kısmı zırlayacak. Yerden yere vuracaklar bu haklı kararı. Bunu da kimisi sırf alışkanlık olduğu üzere intel ne yaparsa kötü AMD ne yaparsa güzel kafasıyla yapacak. Hem de içi bomboş argümanlarla ve tonla bilgi eksikliği ile yapacaklardır diye tahmin ediyorum. Araya tonla komplo teorisi falan da yazacaklar elbette. O bir klasik zaten.




    Sonra bir süre sonra AMD de aklın yolu bir mantığı ile bunu iptal edecek ve bu sefer AMD severler derneği üyeleri koro halinde bunun neden çok mantıklı olduğunu burada bize yazacak...




    Bu kitleyi tanıyoruz nihayetinde. Yani bu arkadaşlar Ryzen 2700X vs Core 8700K olayında oyuncu adama bile multicore gücü daha fazla diye 8700K yerine 2700X aldırıp çok fazla kişiye hüsran yaşatmışlardı vs. Bu adamlar soket güvencesi diye diye yıllarca kafa ütülerken 5800X3D çıkınca sıfır sistem kuran adama bile soketi bitik AM4 anakart ile birlikte 5800X3D aldırmışlardı 13600K yerine mesela. Bunları hep hatırlıyoruz biliyoruz.




    Yalnız teknolojinin öncüsü intel'de dur durak yok biliyorsun. Olay burada da bitmiyor. Hatta daha yeni başlıyor diyebiliriz.




    E çekirdekler tamam, HT kaldırıldı. Şimdi sırada Rentable Units var. Bak bu olay yeni de değil ha. Taaaaa geçen senenin, ağustos 2023ün olayı.





    Takip eden kardeşlerimiz biliyor zaten. Burada çekirdeklerin rentable units'e dönüştürülmesi nasıl bir devrim olabilir uzun uzun yazmayacağız. Yeri ve zamanı değil. Zaten her şey çok taze şu anda. Kısıtlı bilgi var. Ben HT'nin çok muhtemel iptaliyle birlikte intel'in patentini yeni aldığı bu sisteme geçişin öyle yada böyle olacağını düşünüyorum.




    Zor bir olay ama bu işi kotarırsa intel kotarır onu da biliyorum.




    Rentable units olayı senin yukarıda haklı olarak SHMT konsepti için yazdığın "Tüm programlar baştan kodlanacaksa hiç gerek yok" endişene gerek bırakmıyor zira CPU-GPU-Yapay zeka hızlandırıcı arasında değil sadece işlemci içinde geçerli. Her şey çekirdek içinde çekirdek bazında halledilecek.





    Dolayısı ile tek bir izlek işlemini bölüp farklı parçalara ayıran ve bu farklı parçaları boşta bulunan farklı CPU bölümlerine hesaplattırma mantığı gibi özetleyebileceğim rentable units olayı pek de kolay değil. İyi yapılmazsa başa bela açar çünkü çok ileri bir CPU içi algoritma isteyecektir.




    Bunu da yapan bir şirket olacaksa intel olacaktır zaten patentini alalı çok oluyor. Pratiğe dökme için uğraşıyorlardır şu ara.



    Yani kabaca sen tek çekirdek/izlek üzerinden yürüyen bir program yazıyorsun çekirdek içeride bunu parçalara bölüp o anda boşta duran hangi birim varsa parçaları ona da hesaplattırıp içeride yatan transistör bırakmamaya çalışıyorsun. Dolayısı ile birim sayıda transistörden alabileceğin en yüksek verimi ve performansı alıyorsun. Yani tek izleğin bir kısmını P hesaplarken o arada boşta yatan E çekirdeği diğer kısmını hesaplıyor falan. Dolayısı ile bu işlemin akıcı ve sorunsuz yürümesi için çok iyi düzenlenmesi lazım.



    P-E geçişi çok iyi düzenlenmeli.




    Yukarıda yazdıklarım sadece ihtimaldir ama forumun en yakışıklı, en uzun boylu mühendislerinden biri olarak benim bu tarz öngörülerde yanıldığım görülmemiş, duyulmamış, yaşanmamıştır. Zaten rentable units olayını başaran işlemci üreticisi firma aşmıştır. İntel yapamazsa başkası yapamaz, sanmam. İntel olayın karışıklığından ve zorluğundan ötürü yapamıyorsa konsept olarak kalır.




    Kısaca böyle. Merak eden arkadaşlar olursa diye intelin rentable units patentindeki şemayı atayım.



    Bilgisayarın Geleceği: Aynı donanım kullanılarak hız iki katına çıkıyor






    Fazlasını merak eden arkadaşlar bu olayın devamı için şuradan devam edebilirler. Daha ayrıntılı kaynaklar da var. Eski bir yazı-makale ama başlamak için iyidir.




    Bilgisayarın Geleceği: Aynı donanım kullanılarak hız iki katına çıkıyor
    Bilgisayarın Geleceği: Aynı donanım kullanılarak hız iki katına çıkıyorel chapuzas ınformático
    Así será el arma secreta de las futuras CPU Intel Core, su Renting Unit (Rentable Units)
    https://elchapuzasinformatico.com/2023/08/renting-unit-patente-funcionamiento/





    Sözün özü hocam: Paylaştığım yukarıdaki linki ve fazlasını okuyup anlayıp 3 gün 3 gece uykusuz kalmayan, tansiyonu zıplamayan, kabuslar görmeyen, eli ayağı titremeyen AMDci arkadaş varsa özünde AMDci değildir...



    Açık açık yazayım yani... Çok fena çok fena. Teknolojinin öncüsü biricik intelimiz yine çok fena şeylerin peşinde.





  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt
    Gördüğüm en Intel övücü yazı. Keşke AMD'nin en son 1992'den bu zamana kadar öncülük ettiği, işlemci dünyası için mihenk taşı olan teknolojilerini de araştırsanız

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ARM nin özelliklerini kopyalamaya çalışıyorlar, durum bu.

  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    Evde yiyecek ekmeğin yok forumda gılgamış destanı gibi firma övmüşsün Bilgisayarın Geleceği: Aynı donanım kullanılarak hız iki katına çıkıyor 


    Intel yaparsa gider parayı basar intelden alırız, AMD yaparsa ondan alırız bu kadar basit. Şuna harcayacağın vakte dışarıda biraz temiz hava alsan bünyeye daha faydalı olur. Şu yazıyı gören kimse wooow üstad döktürmüş yine demiyor tam tersi işsizlik seviyeni sorguluyor.

  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    Tepkim ektedir.


    Bilgisayarın Geleceği: Aynı donanım kullanılarak hız iki katına çıkıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilgisayarımın donanımı eski, gen 3 platformunda, sadece ekran kartı yeni (amd rx 6600).
    Örneğin Starfield gibi oyunlarda performans yerlerde sürünürken, "Life of P" gibi grafikleri iyi olan bazı oyunlarda mükemmel performans sergiliyor.
    Buradan anlaşılıyor ki yazılım çok önemli.

  • Artık kullandığımız herşeyin üreticileri haberdeki gibi compile / derleme yapmaları mecburdur talep te edin ...

  • Bu yeni bir şey değil zaten amd bunun işin gelecek fusion deyip apu işlemcileri yaptı,bir çok programı kapsayacaktı ekosistemi amaç grafik işlemcinin de hesaplama gücünü yazılımlar da kullanabilmekti,ama tabi şimdiye kadar ekosistem ne kadar genişleyebildi kaç yerde kullanabiliyoruz bunu orası ayrı,iş yazılımcılara da düşüyor.

  • Donanımların ilerlemesini yazılımların sürücülerin ve algoritmaların da takip etmesi gerekiyor. İşlemciye 32 çekirdek koyup dünya kadar elektrik tükettirip karşılığında yazılımsal olarak iş yapamaması çok kötü olur. Güzel gelişmeler teknoloji dünyası için. Hem verimlilik açısından hem performans açısından olumlu ilerleme olur. Apple geliştirdiği M tabanlı işlemciler buna örnek herhalde. Macbooklar mesela fan yok ısınma yok süper verimlilik ve süper performans ve prize takılı değilken. Bu kombinasyonu ileride windows tabanında görebilecek miyiz acaba?

  • RTX3080Ti kullanıcısına yanıt
    Yooo ben keyifle okuyorum. Hatta Intel ile ilgili haberlerde Boşnak Ağa birşeyler yazmışsa okuyayım diyorum. İşsizliğin tanımı nedir? Bir konuda araştırma yapıp bunu paylaşmak mı? Ne güzel komik bir şekilde derlermiş bilgileri önünüze sermiş.

    @Boşnak Ağa Intel'iniz hep en iyisini en güzelini yapmış şimdiye kadar diyorsunuz da Pentium D işlemcileri AMD'nin X2'leri karşına çıkardığı günleri unutmadık. Bellek kontrolcüsünü işlemcinin içine koymayı da AMD'den öğrendi gerçek çift çekirdek işlemci yapmasını da. AMD, ATI'yi almasaydı bugün mikro işlemci dünyası için bambaşka bir noktada olurduk diye düşünüyorum. Çıksın artık Core mimarisi gibi oyunun kurallarını baştan yazacak bir mimari de şenlensin buralar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -dehşet- -- 25 Şubat 2024; 18:31:18 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • RTX3080Ti kullanıcısına yanıt
    1. AMD'de SMT var, Intel HT i iptal edilince AMD'ciler niye zırlasın?
    2. Yazı platform bağımsız bir framework'ten bahsediyor, Intel ile alakası ne?

    Sırf bu uzun yorumu okumamak için gittim makaleyi okudum.
    1. GPU'dan iş yükünü alıp TPU'lara aktarıyor.
    2. Veriyolunu verimli kullanıyor.
    3. Görev dağılımını donanımlar arasında yenilikçi bir yöntem ile (görev çalma) yapıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi raxetul -- 25 Şubat 2024; 22:04:30 >
  • İnsanları söğüşleyen firmanın kulu gibi takılmak da..

  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt
    5800X3D çıkınca sıfır sistem kuran adama bile soketi bitik AM4 anakart ile birlikte 5800X3D aldırmışlardı 13600K yerine mesela. Bunları hep hatırlıyoruz biliyoruz.

    Şunu okuduktan sonra ne kadar boş bi yazı olduğunu anladım inteli övmek için ansiklopedi yazmak kadar zamanı çöpe atan bi yorum.

    Soketi bitik Am4 dediği platform kaç nesil boyunca işlemci sağladı ve amdnin cebine bal kaymak sürdü adamlar x370 anakarta bile zen3 işlemci taktı geçti. Üstüne am5 gibi hemen ddr5 e geçemeyecek adamlar için en iyi oyun işlemcisi 5800x3d yi çıkardı bu hala diyorki 13600k yerine bunu aldılar

    Napsalardı senin gibi her işlemci neslinde soket değiştiren ve 13600k için hayvan gibi anakart fiyatlarıyla; daha çok ısınan, daha fazla güç tüketen işlemci mi alsaydı?

    Adamın ne intelin anakart fiyatlarından haberi var nede 13600k dan. Am5 de am4 gibi uzun ömürlülüğünü sürdürecek ve anakartını sabit tutarak millet arkasına yaslanacak

    Sen ve senin gibiler intelin anakartlarına para gömüp her nesilde soket değiştirmeye devam edecek. 2019 yılında aldığım b450 tomahawk anakartıma tam 4 yıl sonra vidasını dahi gevşetmeden 5800x3d yi taktım geçtim. Sen 2019 da intel işlemci dizen birisi 4 yıl sonra ne yapmak zorunda kaldı 13600k sını takmak için? Anakart değiştirdi

    Bide bir güç çekiyor maşallah gpuya göz kırpıyor mübarek. Yüksek güç tüketimlerinden dolayı ces bilmem kaç yılındaki işlemci tanıtımlarını erteleyen firma için bu kadar övgü dolu sözler adamı güldürüyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MeGaDave06 -- 26 Şubat 2024; 5:27:30 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt
    Sen SMT kalkacak diyorsun ben daha da spekulatif execution anliyorum hahaha. Tabii ortaya cikacak farklı farkli guvenlik zaafiyeti teknolojinin ilerlemesinin bedeli.

    Bu arada ben bu intelcilik amdcilik falan olayını son derece salak bulan bir insan olarak sana birkaç soru sormak istiyorum:

    AMD64 olmasaydı IA64 ile ne yapacaktık?
    8 cekirdekli zen çıkmasaydı 2024 yılında 500 USDlik intel işlemcilerinde kaç çekirdek olacaktı? On seneden fazla 4 çekirdeğe bizi kim mahkum etti, bizi bundan kim kurtardı?
    SSE4, AVX2, AVX512 falan kullanan herhangi bir render motoru vs. seç ve 7950, 7950X, 14900K ve 14900 işlemcilerini mukayese et, çekilen her watt başına ne kadar performans alıyormuşuz olç, sence sonuç dramatik şekilde AMD lehine cikacak mi cikmayacak mi?
    Laptop işlemcilerin yap aynı seyi, intelin durumu daha da kotu olmayacak mi?
    Server ve workstation tarafina bakalım, AMD hatri sayilir derecede daha ucuza iki kat ve hatta daha fazla cekirdek veriyor ve uzerine Intel'in islemcilerinden daha az guç istiyor mu istemiyor mu?
    Hatta bak masaustunu masaustuyle mukayese etme, 7945HX3D ile 14900Kyi mukayese et, AMD intelin islemcisinin TDPsinin %20siyle performansının %80ini verebiliyor muymus gor.

    360MM radyatorle bile 100 derece uzerinde calisip yari gucte calisan islemci tarafindan patates edilebilen islemci savunulmaz kardeş. Bütün bunlarin sebebinin intel'in 10nm makinelere onlarca milyar dolar baglamis olup yatirimini cikartmadan geri donememesi olması durumu daha da rezil hale getiriyor. Yetmezmis gibi 10nm prosesin adini intel 7 yapip tuketici kandirmaya da calisiyor.

    Intelin daha 2020 yılında piyasaya cikan epyclere cevabi yok kardeş. Gercegi gormek gerekiyor. AMD intel'i dovdu ve intel toparlanmazsa AMD intel'e donusup 10 sene bizi ayni islemcilere mahkum edecek.

    Bu isleri senin kadar bilip halen fanboyluk yap.ak cok acayip bir durum. Intel 13500 disinda hiçbir "gercekten iyi" islemci cikarmadi yıllardır. Onumuzdeki sene cikardigi islemciye sogutucu olarak kalorifer petegi onerildigi zaman da ayni laflari edeceksiniz. Yapmayin. Sagduyu onemli.

    Edit: telefonda yazi yazmaktan nefret ediyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AREryilmaz -- 26 Şubat 2024; 10:37:56 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Bence çok güzel gelişme, donanımı en iyi verimle kullanacak yazılımlar büyük önem taşıyor.

  • merhaba,tabiki çin ve benzeri ülkelerin ABD ye rakip olmasını durdurmak için,yaşilci ve çevreci politikalar dayatılamaya çalışılıyor,ayrıca hurdaların yüksek döviz kuru nedeni ile Türkiye kategorisindeki ülkelere uygun fiyatalama çabası,bu da onun bir parçası eski teknolojilerin değerlendirilebilirliği, normaldir.





    saygılar................................................

  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    Peki hocam bu intel hep öncü oluyor da neden borsada 10 senedir aynı yerde duruyor. AMD 10 sene öncesine gçre 1000 katına çıktı intel hala aynı yerde!

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.