Şimdi Ara

Bilinmeyene kısa bir bakış: Gizemli karanlık madde deneyinden ilk sonuçlar paylaşıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
644
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bilinmeyene kısa bir bakış: Gizemli karanlık madde deneyinden ilk sonuçlar paylaşıldı
    Chicago Üniversitesi ve ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Fermilab tarafından geliştiril BREAD (Broadband Reflector Experiment for Axion Detection) adlı deneyin ilk sonuçları açıklandı. BREAD henüz karanlık madde parçacıklarını tespit edememiş olsa da, bu tür parçacıkların sahip olabileceği özelliklere daha sıkı kısıtlamalar getirerek umut vadeden sonuçlar ortaya koydu.



    Physical Review Letters dergisinde yayınlanan araştırmaya göre BREAD deneyi, henüz karanlık madde parçacıklarını tespit edememiş olsa da karanlık maddeyi keşfetmek için kullanılabilecek yeni ve nispeten ucuz bir yaklaşım sunmuş durumda. Karanlık madde, evrendeki maddenin yaklaşık yüzde 85'ini oluşturan ancak ışıkla etkileşime girmediği için görünmez olan gizemli bir madde olarak kabul ediliyor. Bu görünmezlik, bilim insanlarının karanlık maddenin neyden oluştuğunu belirlemesini zorlaştırıyor.



    BREAD deneyi umut vadeden sonuçlar ortaya koyuyor



    BREAD, “aksiyon” adı verilen varsayımsal karanlık madde parçacıklarını ve ilişkili “karanlık fotonları” diğer deneylerden daha geniş bir olasılık kümesinde aramak için geniş bantlı bir yaklaşım benimsiyor. Aksiyonların, karanlık fotonlarla etkileşime girebilecek son derece küçük bir kütleye sahip varsayımsal bir parçacık olduğu düşünülüyor.



    Chicago Üniversitesi'nden bilim insanı ve projenin eş lideri David Miller, BREAD’i şu şekilde açıklıyor: "Bunu bir radyo gibi düşünürseniz karanlık madde arayışı, kontrol edilecek milyonlarca frekans olması dışında, belirli bir radyo istasyonunu aramak için kadranı çevirmeye benziyor. Bizim yöntemimiz ise birkaç radyo istasyonu yerine 100.000 radyo istasyonunu taramaya benziyor."



    Masa üstüne sığabilen koaksiyel bir çanak anten olarak tasarlanan BREAD, fotonları yakalamayı ve olası aksiyonların bir alt kümesini aramak için onları bir sensöre yönlendirmeyi amaçlıyor.



    Bilinmeyene kısa bir bakış: Gizemli karanlık madde deneyinden ilk sonuçlar paylaşıldı
    Yukarıda dediğimiz gibi, karanlık madde evrendeki maddenin yaklaşık %85'ini oluşturmasına ve etkisiyle galaksilerin dönerken birbirlerinden ayrılmalarını engellemesine rağmen, neden oluştuğu konusunda çok az şey bildiğimiz bir olgu. Bu bilinmezliğin nedeni ise karanlık maddenin ışıkla etkileşime girmemesi. Etkileşimin olmaması, karanlık maddenin yıldızlar, gezegenler, uydular ve vücudumuz gibi "normal madde" nesnelerini oluşturan protonlar, nötronlar ve elektronlardan oluşmadığını gösteriyor. Öte yandan karanlık maddeyi doğrudan göremesek de yerçekimi ile girdiği etkileşimlerle galaksileri ve hatta ışığın kendisi üzerinde etkiler oluşturduğunu görebiliyoruz. Kısacası, orada bir şeyin olduğu bilinse de bunun tam olarak ne olduğu ve hangi biçimde olduğu bilinmiyor.



    Ayrıca Bkz.James Webb teleskobu yeni oluşan olası ön gezegenlere dair kanıtlar buldu



    Bu bağlamda bilim insanları karanlık maddeyi oluşturabilecek garip özelliklere sahip farklı parçacıkların olabileceğini düşünüyor. Bahsettiğimiz son derece küçük bir kütleye sahip varsayımsal parçacık olan aksiyonlar da bunlardan biri. Eğer aksiyonlar varsa bunlar, tıpkı günlük maddenin "sıradan" fotonlarla etkileşime girmesi gibi, karanlık foton olarak adlandırılan kuramsal fotonlarla etkileşime girebilirler. Bu etkileşim ise tespit edilebilir.



    Araştırma ekibi, tam ölçekli BREAD deneyinde ekipmanın güçlü bir manyetik alan içinde yer alacağını ve bunun da aksiyonların fotonlara dönüşme şansını artıracağını söylüyor. Gerçekleştirilen BREAD deneyinde ise ekip, bazı ilginç verilere ulaştı. Bu kavram kanıtlama testinde BREAD, araştırmak için tasarlandığı frekans aralığında yüksek hassasiyet göstermeyi başardı. Test ayrıca deneyin 27 kilometre boyunca uzanan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) gibi devasa parçacık hızlandırıcılarda da yapılabileceğini gösterdi. Ancak ekibin bir sonraki adımı Argonne Ulusal Laboratuvarı'ndaki mıknatıs tesisinde tam ölçekli BREAD deneyini gerçekleştirmek.




    Kaynak:https://www.wionews.com/science/a-glimpse-into-the-unknown-experiment-looking-for-mysterious-dark-matter-shows-promising-results-707977
    Kaynak:https://news.uchicago.edu/story/first-results-bread-experiment-demonstrate-new-approach-searching-dark-matter







  • "Karanlık foton" bu arada kulağa egzotik geliyor ama o kadar egzotik veya tuhaf görmeye gerek bulunmamakta, fizikte varolan bir parçacık tipiyle benzerlik sergileyen böyle varsayımsal parçacıklar matematiksel olarak çıkarsanıp çok sonradan deneylerle fiziksel varlıkları onaylanan olgular olabiliyorlar. (Bknz: kuantum mekanik dalga fonksiyonunu özel anlamda rölativize eden Dirac Eşitliği, buradan elektronun negatif enerjili antisi pozitron dolayısıyla anti-parçacıklar tahmin edilmiş ve sonradan gözlemlenmişlerdir). Sadece biz şimdiye kadarki mevcut araç, gereç, ortam ve ayarlamalarıyla bunları tespit edemediğimiz için bu tarz parçacıklar bizim açımızdan parçacık fiziğinin gizli veya karanlık denilen sektöründe kalmışlardır ama matematiksel ve kavramsal düzlemde açıklayamadığımız, yasalarımızda istisnalar veya yasalarımızla uyumsuzluklar teşkil eden fenomenleri açıklamada çok kullanışlı oldukları, en basitinden - Dirac Denklemi örneğindeki gibi - kurulan bir denklemi ve benzeri kuramsal yapıları çöpe atılmaktan kurtardıkları için önceden böyle tahmin edilmişlerdir. Pekala çözüm veya açıklama için uydurulan bu parçacıklar tamamen farazi de olabilir. Sebebi de çok basit: Matematik tertip - bilhassa deneyle test etmenin söz konusu olmadığı koşullarda - gerçekliğin kendisi olmadığı ve formal bir kurgu teşkil ettiği için.


    Yani karanlık foton konusunda elleri boş dönebilirler ama elbette bir yerden başlamak gerekir. Test edilebilir bir yaklaşım oluşu ve öngördüğü koşullarda gözlemle çatışmasının ya da gözlemlenememesinin araştırmacıya reddetme imkanı tanıması en önemlisi. O zaman alternatif adaylara veya başka açıklamalara bakılabilir. Karanlık madde ve eşlikçileri hakkında çokça yaklaşım ve aday mevcut. Karanlık madde tek tip bir olgu bile olmayabilir. Belirli mekanizmalar altında beraber çalışan birden fazla unsur karanlık maddenin bize ve kainata yansıyan gravitasyonal etkilerine yol açıyor olabilir.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Google translate çevirisi mi bu? Senelerdir fizik bilimi ile uğraşırım okuması çok yorucu. İngilizcesi olsaydı daha iyiydi

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • maxplanck M kullanıcısına yanıt

    Haber bana ait değil. Haberi ben çevirmedim. Sadece habere yorum yaptım. Yorum bana ait. Çeviri değil.


    Edit: Mesajda kip uyumsuzluğu olan bir yer vardı, orayı düzelttim. Şimdi daha okunabilir olmuştur. Uzun cümleleri uyumsuz kipler bozabiliyor. Mesajı yazarken herhalde akşam vakti kafasıyla fiil uyumunu sağlayamamışım. Geri bildirim için teşekkürler.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Emekleriniz için teşekkürler ancak ilk iki cümle o kadar uzunki hiç bir anlam ifade etmiyor. üstteki yazı ise gayet güzel tatmin edici

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.