Şimdi Ara

Bilkentte ODTÜ'de veya İTÜ'de okuyan arkadaşlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.675
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle merhaba.Ben iki bölüm ve 3 üniversite arasında kaldım. Biri bilgisayar mühendisliği, diğeri ise odtü'deki adıyla havacılık ve uzay mühendisliği,itü'deki adıyla uçak mühendisliği.Üniversite olarak da İTÜ , ODTÜ ve Bilkent(orda uçak yok zaten) var. Kaç gündür işin içinden çıkamadım en sonunda bir tablo hazırlayıp üniversite ve bölümlere göre puanlama yaparak bir sonuca ulaşmayı deneyeceğim.Bunun içinde üniversite okuyan veya okumuş kişilerin yardımlarına ihtiyacım var. Tabloda belirlediğim kriterler : Konum(bulunduğu şehir ve şehir içinde de merkezi yerlere felan olan uzaklığı), Stajlar , Hocalar , Projeler(gerek derslerde verilen gerek öğrenci toplulukları tarafından yapılan) , Değişim programları(dahil olan üni.lerin kalitesi ve gidebilme olasılığı) , İş İmkanı , Hazırlık , Kampüs , Yurtlar(İTÜ için vadi yurtları , ODTÜ için isa demiray yada yurt 2 , Bilkent için kapsamlı burslulara verilen yurtlar) ve ulaşım (kampüs içi kampüs dışı)

    Sizlerden ricam eğer bu bölümlerde okuyorsanız yada okuduysanız bu kriterlere göre değerlendirmede bulunmanız.







  • Bu bölümlerde okumuyorum ama İTÜ'yle ilgili bazı genel bilgiler verebilirim, değerlendirmelerinde yardımcı olması dileğiyle.

    İTÜ'nün İstanbul'da beş tane kampüsü vardır. Çoğu fakültenin bulunduğu merkez kampüs Ayazağa'dadır. Makina Fakültesi ve Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Gümüşsuyu Yerleşkesinde; Mimarlık Fakültesi Taşkışla Yerleşkesinde, İşletme Fakültesi ve Yabancı Diller Yüksekokulu Maçka Yerleşkesinde; Denizcilik Fakültesi ise Tuzla Yerleşkesinde bulunur. Denizcilik Fakültesi şehrin dışında ayrıca bir yerleşke ama orayla işin olmayacak zaten. Senin istediğin bölümlerden Uçak Mühendisliği bölümü Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesinde, Bilgisayar Mühendisliği bölümü ise Bilgisayar ve Bilişim Fakültesinde bulunuyor. Bu fakültelerin ikisi de Ayazağa Kampüsünde.

    Okulda bir yıl hazırlık eğitimi tüm öğrencilere zorunlu; eğer ki eylül ayındaki proficiency (yeterlilik) sınavına girip yeterli puanı alabilirsen seni direkt olarak lisans eğitimine başlatıyorlar, ki benim İngilizcesi belli bir seviyenin üzerinde olan kişilere önerdiğim seçenek bu. Çünkü hazırlık eğitimi çok kaliteli değil, zaten belli bir seviyenin üzerindeyseniz size pek bir şey katmazlar. Eğer ki yeterlilik sınavına girmezsen, ya da girip de başarılı olamazsan seni bir kur belirleme sınavına sokuyorlar. Burada çok basit düzey sorulardan, biraz daha karışık düzey sorulara kadar 70 (geçen sene böyleydi) soruluk bir test sınavına sokuyorlar. Burada elde ettiğin puana göre seni A, B, C ya da D kuruna atıyorlar. A en yüksek puanı elde eden öğrencilerden oluşuyor, D'ye kadar devam ediyor. Kurlar için belli bir puan aralığı yok ama 55+ A olarak tahmin ediyorum. Hazırlık eğitimi Maçka'da veriliyor. Burası İstanbul'un merkezi sayılır, yürüyerek Nişantaşı-Beşiktaş-Taksim gibi semtlere on dakika civarında bir uzaklıkta bulunuyor. Binası eski bir taş bina, mimari olarak güzel bir bina, arka cephesindeki sınıflardan Boğaz manzarası eşliğinde ders işlemek mümkün. Hazırlık eğitiminin çok iyi olmadığını söyledim ama hocalara ve sınıfa da bağlı olmakla birlikte çok güzel geçme ihtimali de var, çünkü cidden boş bir zaman oluyor. Hocalar pek yoklamaya dikkat etmeyen hocalarsa en azından biraz daha rahat hareket imkanı oluyor. Bunun dışında hazırlıkla ilgili söyleyebileceğim önemli şeylerden biri de, gerekli ortalamayı elde edebilen tüm A ve B kuru öğrencilerine ocak ayındaki proficiency sınavına girme imkanı sunuluyor. Yani A ya da B kuru olursan ocak ayındaki proficiency'ye girip hazırlığı geçebilme imkanın var. Böyle yaparsan bahar yarıyılı ile birlikte lisansa başlıyorsun. Böyle olursan irregular bir öğrenci oluyorsun, irregular olmanın avantaj ve dezavantajları olduğu söylenir ama bir irregular olarak çok da bir şey fark etmiyor, sorun yok.

    Hazırlığı atladıktan sonra öğrenciler lisans eğitimine başlıyor ve genel olarak ilk yıllar için Ayazağa Kampüsündeki binalarda dersleri alıyoruz (Merkezi Derslik Binası var). Irregular olursan ders programını kendin hazırladığın için istersen başka kampüslerden de ders alabilirsin (ben Gümüşsuyundan ders aldım mesela bu dönem). Onun dışında belli başlı giriş dersleri ya da bazı derslerin başka binalarda açılması gerekiyor, bu yüzden bir-iki ders için başka binalara gidilebilir. Ama senin istediğin bölümlerin ikisi de Ayazağa'da olduğu için pek fazla dışarı çıkmazsın diye düşünüyorum. Kampüs yeteri kadar büyük ama bir ODTÜ kampüsü büyüklüğünde değil. ODTÜ ile İTÜ karşılaştırılırken İTÜ'ye en çok kampüs tarafından vurulur, ODTÜ kadar büyük ve zengin bir kampüsü yok diye. ODTÜ kampüsünü çok bilmiyorum, duyduğuma göre söylenenler doğru; ama İTÜ de İstanbul'un göbeğinde 4 tane yerleşkesi olan bir okul. İçerisi çok zengin olmasa da, çok fazla şey bulunmasa da dört tarafı imkanla dolu. Ayazağa Kampüsünün kapısında metro var, yaklaşık 15 dakikaya Mecidiyeköy'de, 20 dakikaya Taksim'de olma imkanı var. Gümüşsuyu yerleşkesi Taksim Meydanı'ndan yürüyerek 6-7 dakikadır, Taşkışla hakeza aynı şekilde. Maçka'yı bahsetmiştim. Tabii ki büyük bir kampüs olması önemlidir ama İTÜ'ye gelirsen de o imkanlardan eksik kalmayacağına emin olabilirsin, sonuçta İstanbul. Ayazağa kampüsüne çok büyük ağırlıkla Taksim metrosuyla ulaşıyoruz ama çeşitli yerlerden gelen otobüslerle ya da minibüslerle de ulaşmak mümkün. Kampüs içinde ben genelde yürümeyi tercih ediyorum ama ring servisleri de var.

    Vadi yurtları hakkında çok bir şey bilmiyorum ama bildiğim kadarıyla söyleyeyim, biraz kampüsün merkezinin dışında kalıyor. Yürüyerek 15-20 dakika sürüyor dediler ama hiç denemediğim için bilmiyorum ama tabii ki ring servisleriyle kapıya ya da fakültelere kadar ulaşım var. Vadi büyük bir erkek yurdudur, 1400 kişiye yakın kapasitesi var. Odalar üçer kişilik, banyo tuvalet her katta ortak kullanımda. Diğer yurtlara göre daha ucuz ve yine orada kalan arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla çok güzel ortamı varmış.

    Bölümlerin eğitimi ve imkanlarıyla alakalı bir bilgim olmadığı için onları bilen arkadaşlara bırakıyorum ama İTÜ'yle ilgili genel şeyler bunlar, aklına takılan bir şey ya da başka spesifik bir sorun varsa sorabilirsin. Kolay gelsin tercihlerde, hayırlısı olsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hmac -- 13 Temmuz 2013; 15:25:14 >




  • Bilkentin konumu çok güzel. Çıkarsın Ankuva'ya gidersin, Cepa ve Kentpark çok yakın.

    Staj imkanı olarak henüz 2.sınıftayım ondan dolayı yapmadım ancak çok iyi yerlerde staj imkanı olduğunu duydum. Zaten 3.sınıfın sonunda yapmak zorundasın.

    Hocalar Türkiye'nin en iyileridir. Eski ODTÜ'lü hocalar vardır. Zaten mühendsilik Bilkent'in en önemli fakültesi. Alanının en iyisi hocalardan eğitim alırsın.

    Projeler ise derslerde sürekli verilir. En azından benim bölümümde o şekilde. Hocalar seni araştırmaya teşvik eder. Öğrenci kulüpleri sosyal aktivite de başarılılar. Bu sene raftinge gitmişlerdi mühendisliktekiler.

    Bilkent değişim programında Türkiye'de en iyisi. Erasmus ile giden 4-5 kişiyi çok yakından tanıyorum. Hepsi çok mutlu gittikleri yerlerden. Üniversiteye birçok yabancı geliyor onlarla tanışma imkanın çok iyi.

    Bilkentten mezun olursan ve kendini geliştirirsen işsiz kalmazsın. Okula yatmaya gelenler tabi işsiz kalır sen onları dinleme. Bilkent ağırlıpı olan bir üniversitedir.

    Türkiye'nin en zor hazırlık sınavına gireceksin belkide. Benim gidiğim de geçme oranı %8 di. Eğer ingilizcen iyi değilse 1 yıldan fazla okursun hazırlığı.

    Üniversite zaten kampüs olarak ODTÜ ve Hacettepe gibi(büyük ve güzel). İçinde birçok kafesi var yemek konusunda sınırsız tercihin olacak adeta. Şimdi kapalı havuz yapılacağını da söyledi rektör(10 yıldırk konuşuluyordu). 2 tane spor salonu var ve bu salonlar yıllığı 2000-3000 tl olanları aratmıyor.(Sportsa para verme bence). Kampüsde çimlerde oturabilirsin büyük alanlar var.

    Yurtlar ise kalanlardan duyduğuma göre başarılı. Şikayet edenler yok değil tabi. Yurt ücretleri oda da kalan kişi saysına göre değişiyor. En iyi 2 kişilik olanlar bence.

    Servisler var Sıhiye ve Tunus'a.(Tunus Tunalının yanındadır). Eğer yurtlarda kalmazsan her sabah ve akşam semt servisleri var. Sabah sevislerini kaçırmamaya çalış. Ancak akşam gideceğin semtin servisini kaçırsan bile hemen yakınına götüren servisler var. Ümitköy ve Çayyolu ayrı mesela(Aralarında taksiyle 10 TL lil mesafe var). Sürekli kalkan dolmuşlar var. Dolmuşlarla çok rahat edersin. Otobüs istiyorsan önce dolmuşa binersin. Bilkent köprüsünde inip gideceğin yöne geçersin. Oradan gelen otobüslere binersin. Eğer bular kaçtıysa gerçekten iyi öğrenvileri var. Seni sormasan bile alırlar.




  • Bilgisayar mühendisliği için Bilkent'i ODTÜ'ye tercih etmeni öneririm.
  • Herkese cevabı için teşekkür ederim.Büyük olasılıkla ilk tercihim Bilkent bilgisayar olacak.Artık mazoşist mi dersiniz ne dersiniz bilmiyorum ama benim tercihim hazırlığın zor(zordan kastım gerçek anlamda sağlam ingilizce öğretecek) olması yönünde.Önüme imkan çıkarsa yurtdışında master yapmak isterim.Bölüm hocalarına baktığımda yanlış hatırlamıyorsam hepsi yurtdışından bir üniversiteden doktoralıydı.Buda yurtdışı referansının kuvvetli olduğunun bir kanıtı bence.Genel olarak insanlarla anlaşabilen biriyimdir.İster zengin ister fakir adam olsun canımı yesin.Birde geçen gün mühendislik fakültesinin staj listesine baktım.Sadece CS bölümü için 15 sayfa staj yeri vardı ve yanlış hatırlamıyorsam facebook da bu listenin içindeydi(1-2 kişi belki gidiyordur herhalde).Kapsamlı burs ve aileden de aylık 300-400 liralık yardım ile de geçinirim sanıyorum.O spor salonu ve kütüphanesi de ayrı bir şeydi zaten(evet gezdik bilkenti).Havuzda yapılıyormuş .

    Geriye yanıt alamadığım tek soru kaldı.O da master ile ilgili.Mesela ben amerikadan bir üniversiteden(Stanford olsun diyelim) master için kabul aldım diyelim.Yanılmıyorsam yıllık ücreti 30-40 bin dolar arası bir şeydi. Ben burslu olmazsam yanından bile geçemem bu okulun . Sormak istediğim ise böyle okullara burslu girebilme olasılığımız nedir ?(illa Stanford değil tabi daha aşağılarda bir üni. olursa da reddetmem )

    Tekrardan herkese teşekkürler.




  • karaya kullanıcısına yanıt
    öncelikle hayırlı olsun bilkent bilgisayar çok iyi bir bölüm.
    hazırlığa gelince aslında bakarsan hazırlık zor değil şahsen ben 1 senede bitirdim kalma devamsızlık gibi hiçbir sorunla karşılaşmadım ve şuan oldukça üst düzey bir ingilizce eğitimi aldığımı düşünüyorum nerden biliyorsun dersen dizileri altyazısız izleyebiliyorum yani bu zorluğa değer

    abddeki özel üniversitelerden burs olmanın çok kolay olmadığını duydum benimde böyle bir isteğim vardı fakat kolay olmadığı için hedefimi küçülttüm
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ata

    Bilgisayar mühendisliği için Bilkent'i ODTÜ'ye tercih etmeni öneririm.

    Tek kelime: ODTÜ
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Skayn

    quote:

    Orijinalden alıntı: Ata

    Bilgisayar mühendisliği için Bilkent'i ODTÜ'ye tercih etmeni öneririm.

    Tek kelime: ODTÜ

    Neye dayanarak?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.