Şimdi Ara

Bir Dizüstünün Ortalama Ömrü Nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
9.364
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar ben cihazlarımı uzun ömürlü kullanan tuhaf bir adamım iyi bakıyorum ve doğru kullanıyorum herhalde ömrü uzun oluyor. Ama ömrünün de nerede biteceğini bilemiyorum sonuçta bozulmaları nadiren oluyor atmaya da kıyamıyorum.

    Peki ama sizce bir dizüstünün ömrü ne olmalı, kaç sene sonra yenilemenin gerekliliği doğar, eğer eni konu size yetiyor ise, değiştirme ihtiyacı kaç sene sonra mantıklıdır?

    Not: 6 Senelik HP Pavilion Dizüstüm var, fanı temizletip rami yükselttim o kadar. Ama değiştirme zamanım geldi mi emekli etmeli miyim bilemiyorum :(



  • hocam bilgisayar işinizi görüyorsa bence değiştirmeye gerek yok bozulana kadar devam.
    benim lisedeyken aldığım hp-compaq f505ea model bilgisayarım vardı o bilgisayarı 8 sene kadar kullandık (4 sene ben 4 sene babam) ondan sonra ana kart arızası verince hurda pc olarak sattım.
    Şu anda asus n55sf model i7 işlemcili bilgisayarım var. 5 sene önce almıştım bu bilgisayarı ve hala canavar gibi. bozulmadığı takdirde bi 5 sene daha rahatlıkla kullanırım diye düşünüyorum. SSD hard disk ve 8 gb ram ile bilgisayar uçuyor resmen.

    Bilgisayarınızla yaptığınız işleri ölçün tartın bilgisayarda performans düşüklüğü varsa ve bilgisayar sizin yaptığınız işin kalitesini düşürüyorsa veya sizi yavaşlatıyorsa artık değiştirme zamanı gelmiş demektir.
  • cobra41 C kullanıcısına yanıt
    Bilgisayarımı seviyorum. Belki biraz daha hızlı olsa iyi olur diyorum ama belki de sizin dediğiniz gibi bir SSD takarak da performansına oldukça katkı sağlayabilirim ve o yavaş takıntım da ortadan karkar 2 sene daha kullanırım diye düşünmeye başladım.

    Çünkü istediğim oyunların hepsini oynatıyor, programları çalıştırıyor ve işlerimi görüyor, evet yaşlandı artık sağını solunu çok kurcalamamam, zayıflayan kemiklerine yük bindirmemek için kasayı zorlamamam gerek, sabit ve temiz bir yerde kullanmaya özen gösteriyorum. Ama aklıma soktunuz bir de SSD takarak biraz daha hızı ve performans artışı sağlayarak yeni bir bilgisayar işini ertelemem hem maddi hem manevi olarak iyi olur.

    Cevap için teşekkürler.
  • Hp cok uzun omurlu olmaz. Isinmadan dolayi. Bir bilgisayar 4 sene normal sekilde goturur. Sonra tekleye tekleye 3-4 sene daha gider sonra vedalas :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fyfyfy1453 F kullanıcısına yanıt
    Çok ısınmıyor, hatta hiç ısınmıyor. Benim bilgisayarım farklı bir tasarım, metal kasa kapak dahil, öyle bir indirim anında elleride bir tane kalmış, gördüğüm anda tasarımına vurulmuş almıştım. 1600 lira filan ödedim 6 sene önce. İkea'dan aldığım bilgisayar altlığı ile sürekli masada veya TV'ye yanına konsol tadında bağlayıp oyun oynayarak kullandım. Tatile filan da gitti geldi. CCleaner ile sürekli kayıt defteri yazılımlarını da temizleyince yazılım olarak da hızlı ve stabil çalışıyor ve günümüz oyunları dahi yepsini oynatıyor. Durduk yere bunu çöpe atmak ve 2000+3000 liralık bir yeni dizüstü almaya bir türlü yanaşmıyorum. Ama ömürlerinin de ne kadar gidebilir hakikaten bir bilgim yok.

    2 Sene daha kullanabilir miyim?

    8 Sene bir diz üstü gider mi hakikaten?





  • MonitörKertenkelesi kullanıcısına yanıt
    Cihazi gormeden bi sey diyemem :) en fazla 1 sene daha

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben de aynı durumdayım 6.5 senelik Sony Vaio kullanıyorum. Bilgisayar istediğim işleri yapıyor (Office uygulamaları, internet, film, vs.) tabii ki çok hızlı değil. Bundan 4 ay önce SSD taktım 2 dakikada açılan pc artık 30 saniyede tarayıcıda işlem yapacak duruma geliyor. SSD kesinlikle performansı çok artırıyor. Ama pil ömrü neredeyse 15 dakika ve fan sesi biraz fazla. Ben ömrünü tamamlamış olarak bakmıyorum yeni bir bilgisayar alıp bunu anneme vermeyi düşünüyorum tahminim o da birkaç sene rahat rahat kullanabilir. O yüzden hala işinizi görüyorsa bir SSD takarak hızını artırıp kullanabilirsiniz. Bilgisayara bir şey olursa SSDyi yine başka bir bilgisayarda kullanabilirsiniz o yüzden bence bir kaybınız da olmaz.
  • Thinkpad ise ömür söz konusu değil

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ozceliksa O kullanıcısına yanıt
    Burada sözünü etmediğim bir de Sony Vaio ofis bilgisayarım var. Onun da ömrü 7 seneyi buldu. Geçen ekranı gitti yeni ekran taktırdım. Klavyesi tuş hatası veriyordu yeni taktırdım. Fanı söylediğin gibi aldığım günden beri uçak motoru gibi ses yapıyordu fan temizliği yaptırdım bir hayli sessiz duruma düştü. Yani ortalama 200 lira masraf edip bakımdan geçirdim 2 sene daha idare etse o da bakım masrafını çıkarır. Pil ömrü ise hala çok iyi. HP'den daha iyi bir pili var. O zamana kadar dolar düşer ise bilgisayarlarımı yenilerim, ithal ürünler şimdilik fiyatı uygun değil bütçemiz artmadı azaldı çünkü.

    Bence iyi bakıp elimizdeki bilgisayarı ihtiyacı olana vermek gerekir, doğru kullanmayı bilmek bir bilgisayarın hakikaten kaliteli mi değil mi sözünü etmek için doğru hareket, aynı bilgisayarı 1 senede hurdaya çıkaran ve markaya saldıran da var, önce nasıl kullandığına sonra markaya ve cihaza bakmak gerek.





  • Dostum bence 5d en fazla 6 yılda bir laptop değişmeli. Çünkü teknoloji çok ilerliyor. Örneğin daha düne kadar oynadığımız GTA VC 1GHz işlemci ile en yüsek grafiklerde çalıştırırken bu güm GTA V, o sistem de oyunu açmıyor bile. Haa yok benim işim oyunla programla filan değil diyorsan ölene kadar kullan. Laptop alman hem daha mantıklı hem daha kullanışlı olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mhmtkhrmn79 M kullanıcısına yanıt
    Aslında bütün yeni çıkan oyunları son grafiklerle oynamak gibi takıntısı olanlar için konsol daha iyi. Gerçi konsol son grafiklerle oynamıyor PC'ye çelme takamıyor hala. Ama son çıkan oyunları illa son grafikler ile oynamak zaten iki senede bir oyun bilgisayarı değişmek demek yada en az 4000 lirayı gözden çıkarıp bir bilgisayar almak demek.

    Her tür oyunu yeterli grafik ayaklarına çekerek oynuyorum ve sanıyorum iki sene daha kullansam artık emekli edebilirim, oyunlara eskisi kadar zaman ayıramıyorum nasılsa.
  • 4 yıllık hp pavilion g6 kullanıyorum, bugün alacağım yeni bir giriş seviyesi notebooktan çok daha iyi durumda. Tabii ki ram ve hdd yükselttim.. Ama size şunu söyleyebilirim, eskiden her yeni gelen yazılım çok daha üst seviye donanım isterdi. Şimdi öyle değil. Örneğin Win Vista kurup sorunsuz kullanabildiğiniz bir bilgisayara Win 10 kurup yine rahat bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Bence en önemli etken işlemci ve ekran kartında yapılacak "etkili" seçim. Yüksekten uçmaya gerek yok, tabii bu bilgisayardan beklentilerinizle doğru orantılı ama şu an orta seviye bir notebook alınıp 3-4 yıl rahat kullanılır, sonrasında ram, ssd, ve batarya değiştirilip 4 yıl daha çok rahat kullanılır. Notebook ile oyun oynamak gibi çılgınlıklar yapmıyorsanız bir notebook 7-8 yıl gider. Gider diyorum yalnız ölür demiyorum, bu zaman diliminden sonra beklentisi daha düşük bir kullanıcıya devredilirse, çöp olana kadar yine kullanılır.

    *Konuyu mesajı attıktan sonra okudum açıkcası, hp ile ne ısınma ne de fan sesi gibi sorunlar yaşadım. Markaların çok önemi olduğunu düşünmüyorum. Kişinin kullanımı ve kullanım şartlarıyla ilgili bir durum. Ben 4 yılda iki kez komple söküp toplayarak, temizlik ve bakım yaptım. Bir kez klavye arızası oldu, muadil bir klavye alıp taktım 50 liraya. Şu an tek ihtiyacı bir batarya, bataryadan sonra en az bir-iki yıl daha kendim kullanır sonra yenilerim. Yine de notebook'un ömrü bitmiş olmayacak. Sadece bendeki misyonunu tamamlayacak. Belki babam devralıp 10 yıl daha kullanacak. Bunu bilemezsiniz. Tam olarak bilgisayardan "ne beklediğiniz" ile alakalı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BiLgiSeaRcheR -- 18 Mayıs 2016; 15:52:42 >




  • BiLgiSeaRcheR kullanıcısına yanıt
    Açıkcası şu kelimenize biraz takıldım: "Notebook ile oyun oynamak gibi çılgınlıklar yapmıyorsanız bir notebook 7-8 yıl gider."

    Ben aslında tam da konsol alacağınıza bir dizüstü alın rahat edin diyenlerdenim. Ve sizin önerinizin tersine konsolların da gittikçe bir dizüstü olmaya çalıştığının farkındayım.

    Ben bilgisayarımda oyun da oynuyorum ki bir konsol yerine bir diz üstü almanın avantajları üzerine forumda bir hayli ateşli bir tartışmanın da fitilini ateşledim. Oyun oynamaktan kastınız nedir çok anlamadım.

    Ha Photoshop veya grafik proframları kullanmışsınız ha oyun oynamışsınız bilgisayaın ekran kartı ve işlemcilerinin ne gibi zarar göreceğini düşündünüz merak ettim? Ben tam da 6 sene boyunca bir fiil çok randımanlı bir şekilde bilgisayarımda oyun oynadım. Özellikle oyun kolu alarak ve TV'ye HDMI kablosu ile bağlayarak koltuğumda bir konsol tadında oyunlarımın tadını çıkaranlardanım.

    Oyun oynarken kasaya yumruk atmıyor veya üzerinde tepinmiyor ve salyalarınızı klavyeye döküp özerinde hamburger yemiyorsanız bir diz üstü ile oyun oynamak kadar rahatı yoktur. Üstelik hesaplı, üstelik seyyar. Tatile de götür, odana da, TV'ye de bağla üstelik steam üzerinden çok cazip fiyatlar ile oyna.

    Dizüstü oyun için biçilmiş kaftandır ve performansını veya ömrün kısaltmaz. Kısaltsa ben şahit olurdum:)



    Dip not: Eski bir HP kullanıcısı olarak yeni bir HP alacak olursanız müşteri hizmetlerini aradığınızda size 480 liraya kadar yeni bilgisayarınız için hesabınıza para yolluyor bilginiz olsun. Forum içinde linki haberi var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MonitörKertenkelesi -- 21 Mayıs 2016; 11:20:34 >




  • Öğrencilik yıllarımda elbette ki bende notebook ile oyun oynadım. Benim oradaki kastım oyun oynanmaz demek ya da ömrünü kısaltır tarzında bir şey değildi.

    Siz çok yanlış anlamışsınız. Gömülü sistemlerden bahsediyoruz. Bugünün teknolojisiyle alınan bir notebook size 5. yılında güncel bir oyunu verimli şekilde oynatabilir mi?

    HD7670M'li notebook'um ile şu an istesem de istediğim oyunu oynayamam. Bir çoğunu açmayacak yada minimum detaylarla oynatacak. Zorlamayla oynanmış bir oyundan kaç kişi keyif alabilir? Oyunculuğa biraz daha profesyonel bir bakış açısıyla yaklaştığım için yanlış anlaşılma oldu sanıyorum. Cümlemi yazarken bu anlamda bir düşünceye mahal vereceği aklıma bile gelmedi. Şöyle yazsam daha makbul olurmuş "Notebook ile uzun vadede oyun oynamak gibi çılgınlıklar planlamıyorsanız"

    Oyun oynuyorsan konsol ya da pc hakkını vermeli, yeterli grafik kalitesini, yeterli akıcılığı monitörün size sunduğu en üst çözünürlüklerde sunabilmeli. Pes oynamaktan bahsediyorsan 10. yılında eminim ki bilgisayarınız yine oynatacaktır.

    Uzun yıllar yetecek ekran kartına sahip bir notebook kaç para? Ben olayı kafamda bu açıdan değerlendirmiştim. Sonuçta 2 yıl sonra notebook'unuzun ekran kartını upgrade edemiyor olacaksınız ya da çok zor şartlarda çok yüksek meblağlara tedarik edeceksiniz.

    Benim tavrım her zaman pc oyunculuğundan yana oldu. Notebook veya konsol tarzım değil. Notebook'ta oyun oynayana saygım olmadığı için demiyorum bunu.

    Güncel bir monster, msi v.b. gaming notebook alıp taş gibi de oyun oynarsınız. Bu bilgisayarlar size 10 yıl da hizmet edebilir. Ama 10 yıl boyunca her yeni oyunu iyi grafikler sunarak oynatabilmeyi vaad etmez. Hatta o oyunları açacağını bile garanti edemez. Umarım aklımdaki fikriyatı bir nebze de olsa açıklayabilmişimdir. @MonitörKertenkelesi

    Hp kampanyasından haberim var, hatırlattığınız için teşekkürler fakat şu aralar işsizim, birikimimi tutarlı harcamam gerekiyor. Maalesef yararlanmayı düşünmüyorum. Ayrıca döviz kurları çok yüksek. Bence piyasadaki bir çok alet TL bazında ederinin çok üstünde geliyor. Yani eğer zorunlu değilse teknolojiye yatırım yapmak için kötü bir dönemdeyiz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BiLgiSeaRcheR -- 21 Mayıs 2016; 18:08:30 >




  • 5 yıldan fazla kullanmam.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 5-6 yıl. masaüstü daha iyi dayanır. 10 yıl fln.
  • BiLgiSeaRcheR kullanıcısına yanıt
    Aslında söyledikleriniz doğru ama kendi deneyimlerim de doğru olduğu için bunları da ben paylaşmak istedim.

    Diz üstümü değiştirmemi şu an dolar kurundan dolayı ben de tercih etmiyorum, şu an para harcamak değil para kazanmak zamanı, bunun farkındayım. Bu yüzden hem tutumlu hem de daha fazla çalıştığımız ürettiğimiz döneme girdik, olması gereken de bu olmalı tabii.

    Öte yandan, bir dizüstünün ömrünün oyun bilgisayarı olarak 5+6 sene olduğunu söylediniz, haklısınız. Bu tabii her çıkan oyunu full ve eksiksiz son grafiklerle oyanamak için istenen süre. Ama bunun dışında benim gibi, sisteminiz hemen hemen bütün oyunları ortalama grafik ayarlarıyla gayet yeterli ve akıcı hızda oynuyor ise size oyun tadı veriyor ise, durduk yere 2+3 bin lira verip yeni bilgisayar için masrafa girmeyi istemiyorsunuz. Kaldı ki artık eskisi gibi oyunlara bu kadar zaman harcayamıyorum.

    Diğer taraftan dan bir konsolu da ömrü 5+6 yıl hatta daha az. Ve hatta konsollar da her çıkan oyunu full son grafiklerde oynatamıyor bir de buradan bakmak gerekli.

    Ama sadede gelecek olursak bir dizüstü eğer 5+6 sene size yetiyor ve iyi kullanıp ihtiyaçlarınızı da görüyor ise bunun ilk 2 senesinde parasını zaten amorti etmiştir diğer seneler ise size para kazandırıp kar ettirir ve yeni bilgisayarınız da bu senelerde yine bedavaya gelmiş olur.

    İyi ve uzun ömürlü bilisayar kullanmamı sağlayan kullanım alışkanlıklarım:

    Sabit bir temiz masada kullanmak. Bir diz üstü altlığı kullanmak, serin tutmak, tozlarını almak. Fanın önünü kapatacak şeylerde uzak durmak.

    Sistemi stabil ve performansı tutmak için: CCleaner ile çöpü ve her şeyden önemlisi, kayıt defterini haftada bir ayda en az iki defa demizlemek, bakın kayıt defteri temizliği performansa %75 etki eden ve bilgisayarınızı sürekli hızlı tutan bir şey.

    Oyun performansı için NVIDIA PhysX muhakkak ama muhakkak kurmak kullanmak gerekli, bütün kasan ve oynanamayan oyunları bu yazılım ile ortadan kalkması en büyük artı oldu. Kartınız ister ATI ister Nvidia olsun etkisi %90 diyebilirim. Oyunlar akar.


    Sistemim budur. Yaklaşık 6 seneyi deviriyorum maşallahı var bilgisayırımın:

    Hp Pavilion Notebook
    DV6-6010ST (LL044EA)
    İşlemci : Intel Core i5-2410M 2.30 GHz. (Turbo Boost Teknoloji 2.90 GHz.)
    Ram : 6 GB DDR3 1066 Mhz. (Max.8 GB) Ram
    Sabit Disk : 750 GB SATA (5400 Rpm) HDD
    İşletim Sistemi : Microsoft Windows 7 Home Premium Tr-İng (64 Bit)
    Ekran Karti : ATI Mobility Radeon HD 6770M DDR3 1 GB Paylaşımsız Ekran Kartı




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MonitörKertenkelesi -- 27 Mayıs 2016; 9:43:57 >




  • Bence kişi ve kullanıma göre değişir ben oyun için kullanıyorum gtx970m var fhd de grafik normal iken akıcılık bozulmaya başlarsa satarım hatta aklımda şu an elimdekini satıp Type-C Usb 3.1 (şu ankinde yok) gtx960m alıp üstüne Harici kutu ile Gtx1070 takmayı düşünüyorum 2500 tl küsür maliyeti olacak mobil işlemciye göre çok daha mantıklı taşımam gerekirse 960m lede ağır aksak idare ederim bir süre...


    Normal bir kullanıcı isen 5 sene götürür arada bir bakım macun vs yapılır ona yeter zaten...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu iş kulanımdan kullanıma değişir . Ben 2009' aldığım samsungu 6 yıl kullandım son zmanlarda oyun oynamaya başlayınca ekran kartı yetmemeye başladı ve değişme ihtiyacı duydum .

    Ama o bilgisayarı sıradan işler günlük kullanım için kullansam 6 yıl daha rahat idare ederdi beni .

    En kötü ihitmal hdd bozulur atarsın bir takviye devam edersin günlük kullanım için kullanılsa ortalama bir laptop uzun yıllar kullanılır .
  • MonitörKertenkelesi kullanıcısına yanıt
    mesajı bi an kendim yazdım zannettim hocam :) durumumuz birebir aynı neredeyse. bende de 6 yıllık pavillon dv6 1115-et var. pc kozmetik olarak hala çok iyi, kumandası, parmak izi okuyucusu var. ama kronik ısınma sorunu beni usandırdı artık. onu da idare ettim bir şekilde ama son 1 aydır iyice yavaşladı. pili ölü olduğundan alıp bir yere de götüremiyorum. artık yeni bi bilgisayar almanın vaktinin geldiğini düşündüm bu sebeplerle. bilgisayarcı arkadaşım ultrabook istediğim için artık firmalar ultrabook'a dönüyor biraz daha idare et fiyatlar da o zaman uygunlaşacak diyor ama birkaç gündür araştırıyorum yeni bi bilgisayar alacağım.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.