Şimdi Ara

Bir iddiam var,yanılıyor muyum?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
908
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ben diyorum ki; tork konvertörü olan bir otomatik vitesli araç(kilitli tork konvertörleri hariç),aynı marka,model ve motor aracın düz ve diğer otomatik vites seçeneklilerinden(smg,dsg...) daha fazla yakar ve 0-100km/h hızlanmasında onlardan daha geride kalır.

    Haksız mıyım?



  • Eğer bir troll değilseniz kesinlikle haklısınız.
  • Bunu siz demiyorsunuz, bu yıllardır bilininen bir gerçek.
  • Klasik tork konvertörlü otomatik araçların teknik verilerine bakarsanız zaten bu gerçeğin tüm firmalar tarafından bilindiğini görürsünüz.
  • Nedir bu Klasik Tork konvertor olayi ?
    Biraz arastirdim bu cumleye dek geldim;
    quote:

    baskı balatanın olmadığı adam gibi tam otomatik viteslerde kullanılan, sarfiyatı biraz arttıran lakin konforu ve performansı yüksek tutan şanzıman ile motor arasında olan mekanik aktarım organı.


    Fakat benim jeton pek dusmedi..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AytacFx -- 8 Ağustos 2010; 18:42:00 >
  • Genelleme yapmak hoz degil keza getrag manuelden saglam otomatikler ayni zamanda 0-100 yada 0-450 si manuellerden daha iyi olan 3-4sp otomatiklerde var

    bkz: th400

    Bu tamamen sanzumanin yapisi ve yapilis amacina ve takilacagi arabaya bagli
  • quote:

    Orijinalden alıntı: erakcora

    Bunu siz demiyorsunuz, bu yıllardır bilininen bir gerçek.


    Zaten ben diyorum demedim, orda lafın gelişi yazdım öyle.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: drahte 1905

    Genelleme yapmak hoz degil keza getrag manuelden saglam otomatikler ayni zamanda 0-100 yada 0-450 si manuellerden daha iyi olan 3-4sp otomatiklerde var

    bkz: th400

    Bu tamamen sanzumanin yapisi ve yapilis amacina ve takilacagi arabaya bagli



    İşte bunu merak ediyordum.Acaba istisnalar var mı diye ondan açtım konuyu.
  • Yeni Corollada hem yarı otomatik multimod şanzıman hemde tork konvertörlü tam otomatik şanzımanlı seçenekler aynı dönemde satıldı.
    sanırım durum şöyleydi 0-100 tam oto. daha iyi, son hız yarı otomatik daha iyi, tüketim yarı otomatik daha iyi, vites geçişleri ve konfor tam otomatik daha iyi.
  • Tork konvertörlü her zaman manuelden daha kötü hızlanır demek yanlış olur.

    Bu önce kıyasladığımız manuel şanzımana ve dişli oranlarına, sonra da tork konvertörlü otomatiğin yapısına, üretim amacına bağlı. Performans amaçlı, konforun ikinci plana atıldığı, sert geçişlerin olduğu, kaybın az olduğu, dişli oranlarının çok güzel tasarlandığı bir otomatik şanzıman, aracı dişli oranları kötü tasarlanmış bir manuel şanzımandan daha hızlı hızlandırabilir.

    Yani mutlak küçük yok. Ama kaydadeğer bir eğilim var.
  • 1970 ve 80'lerdeki ABD üretimlerinde istisnalar çok var. Bazen şehir içi, bazen de şehir dışında otomatikler daha ekonomik veya aynı olabiiyor. Örnek olması için çok ithal edilen 1976 Chevrolet Nova'nın 250, 305, 350 inç küp motorlarının EPA verilerini geçiyorum. Birimler "mpg", yani bir galonla gidilen mil (daha yüksek rakam daha düşük tüketim). Yüksek olan değerler şehir dışı değeri, düşük olanlar da şehir içi.

    250 otom. 18 24
    250 man.- 18 25

    305 otom. 15 21
    305 man.- 15 21

    350 otom. 14 19
    350 man.- 13 19

    Burada bence kritik nokta pek bahsedilmeyen tork konvertörünün de bir tork/devir eğrisinin oluşu. Eğer motorun tork eğrsi konvertörün eğrisiyle birbirilerini kuvvetlendirecek veya eksiklerini kapatacak şekilde uyuşursa mutlu bir evlilik olur. Söz gelimi motorun tercihe göre performanslı veya ekonomik devirlerde daha uzun süre kalmasını sağlayabilir. Basıncı ve ısısı değişen bir hidrolik kuplajdaki akışkanlar dinamiğinin zor bir mühendislik olacağını tahmin edebiliriz. Üretimin %90 hatta %100 otomatik oluşu, üretim sayısının yüksekliği tasarım maliyetini karşılıyorsa yukarıdaki örnekte olduğu gibi bence bu sonuç alınabiliyor. Ama Otom. versiyon %10'larda kalıyorsa o zaman motor manuel kullanıcıları memnun edecek yönde tasarlanıyordur. Burada bir yan not şu olabilir: Yukarıda bahsettiğim zor mühendislik geniş devir aralıklarını pek sevmeyecektir. Yukarıdaki rakamlar aynı dinamik yanma hacminin, devirle değil de statik hacimle alınmasının hidrolik kuplaj (konvertör) için avantajlı olduğunu gösteriyor sanki.

    Performansa gelince, yokuş yukarı kalkışalarda tork konvertörü (torku konvert ettiği için olsa gerek) bazen otomatikler avantajda olabiliyor.




  • geneleme yapmak bencede yanlış.benzinlilerde genellikle dediğiniz doğru fakat örneğin mercedesin 220cdi motorlarının otm versiyonunun 0-100 hızlanması manuelden daha hızlı :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.