Şimdi Ara

Bireysel Emeklilik KANDIRMACASI ! (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
144
Cevap
9
Favori
41.521
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Timurlénk

    quote:

    Orijinalden alıntı: The souls migration


    devlet garantisi varmıydı bu sigortada? yani şirket battı diyelim. bu durumda emekli olanın parasını devlet ödemeye devam mı edecek? yoksa iştirak payı üzerinden emekliye belli bir miktarda toplu para ödenip "hadi kal sağlıcakla mı denecek" ? ya da emekliliği veren sigorta şirketi diyelim ki buhar oldu. emekliler ve emekliliği bekleyenlerle devlet mi ilgilenecek? bence de bu sistem kimilerini ihya edecek kimilerini de yerin dibine batıracak tarzda kayırıcı bir sistem barındırıyor gibi geliyor. yani en ufak bir pürüzde ZIRNIK koklatmaz. soho ise zınnık demiş, sanırım arsenik koklatmaktan bahsediyor..

    Şirketin iflası durumunda devlet güvencesi sağlanmakta. Sistem devlet kontrolünde her an, yatırılan her kuruş merkezi sistemde görülmekte.

    süper emeklilik akla geliyor hemen..

    soho üzerine alınma hemen. ben de tam emin olamadım ve araştırma yaptım sen zınnık koklatmak deyince. halbuki zınnık koklatmamak deseydin hiçbirşey yazmazdım. beni uğraştırdın ben de atıfta bulundum olay budur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The souls migration -- 19 Ocak 2012; 15:00:38 >




  • 31.taner;
    evet haklısınız hayatımızın her noktasını sarmaşık gibi saran "ya bir gün gerekirse" düşüncesi değil midir zaten..
    ..........
    ''Bankacılıkla ilgili her sistemde olduğu gibi BES'te de avantajlı olan birey değil kurumlardır. Aynı durum kredi içinde geçerli. 60 ay vadeli kredi çekip 6. ayda "para buldum krediyi kapatayım" derseniz banka size ceza kesiyor.''
    yüz yıl önce büyüklerimiz biz miras yedi çocuklarına "Kavga kapısını kapamak için banka kapısını kapayınız" diye ne güzel de öğüt verirmiş..
  • başka illerde yaşayanlara bir şey diyemem ama istanbul trafiğine hergün girmek durumunda olanların kaskosuz dolaşması çok cesurca bir hareket. park halindeyken haysiyetle ilgili sıkıntısı olan bir vatandaş vurup kaçabilir ya da siz kurallara uygun seyrederken aniden yan yoldan fırlayan bir araçla çarpışabilirsiniz. bu verdiğim örnekleri 2 senede 3 kez yaşadık ve epeyce hasar çıktı. biz de kasko yaptırmayacaktık aslında ama bu ya gerekirse düşüncesi baskın çıktı ve iyi de oldu. ama eskişehir, aydın gibi sakin memleketlerde yaşasam tek kuruş ödemem açıkçası. buralarda kaza olmaz diye bir şey yok tabi ama risk bakımından onlarca kat fark var arada. düşük ihtimal için tonla para dökemeye değmez.
  • başka bir konudaki yazımı paylaşmak istedim...

    Arkadaşlar, sistemi ne kadar iyi analiz edersek, o kadar fayda sağlarız. Kim ne derse desin, önce kendi şartlarınıza göre değerlendirin. Aşağıda sistemden maksimum fayda sağlamak için bazı fikirlerimi bulacaksınız:

    1. Eğer her ay kenara kalan bir miktar paranız olmuyorsa ve kenarda duran para sürekli artıyor değil de dalgalı seyir izliyorsa hiç girmeyin. Gidin paranız oldukça altın alın, risk istiyorsanız hisse senedi alın.
    2. Eğer vergiden düşemeyecekseniz hiç girmeyin. Hatta vergi diliminiz %20'de kalıyorsa (şu anki rakamlara göre 2083TL brütten daha az kazanıyorsanız) yine girmeyin. Dikkat edin tüm o iştah kabartan hesaplamalar hep %27 vergi dilimine göre...
    3. Dikkat edin, eğer küçük para yatırıyorsanız yönetim gider kesinti oranları da yüksek oluyor. Bu durumda zaten vergiden düşeceğiniz miktar da sınırlı olunca kolay kolay kazanamıyorsunuz ancak uzun yıllar beklemekle ve 56 yaşına gelmekle fayda sağlarsınız, hatta daha bile kötüsü olur, taktik zaten ayda 80 liradan ne çıkar ki? nereye harcamıyosunuz şeklinde bir pazarlama taktiği...
    4. Herşeyin başı "başabaş" noktası. Maliyetlerin getirilerle karşılanıp, başabaş noktasına ne zaman ulaşacağınızı hesap edin. Benim 2 adet eşimin 1 adet BES var, birine 16 ayda, diğerine 24 ayda eşiminkine de 18 ayda başabaş noktasına geleceğimi hesaplamıştım, şu andaki getiri+vergi avantajı-tüm kesintiler dediğimde hedeflerime uygun durumdayım.
    5. Para parayı çekiyor. Ödenen miktar arttıkça YGK düşüyor, ekstralar geliyor, küçük parala yatıranların ise maliyetleri % olarak daha fazla oluyor.
    6. Başlangıç kapitalini kesinlikle yüksek tutmayın, en fazla fayda sağlayan plan seçeneği ile minimum kapital arasında optimum denge kurmanız lazım. Ben bu hatayı yaptım kapitali çok yüksek tuttum ama şansıma o dönemde riskli fonların getirisi iyi oldu da büyük fayda elde ettim. ==> demiştim zamanında ama borsa düşünce şu an kazancımın bir kısmını geri verdim:)

    NOT: tüm analizlerimi başabaş noktasından sonra istediğim bir anda tüm kesintilere rağmen sistemden karla ayrılabilecek gibi yapıyorum, ortalama 1,5-2 senede başabaş noktasına ulaşmayı hedefliyorum. ==> demiştim başabaşa ulaştım...




  • beyler 2008 yılında girdiğim garanti bireysel emeklilikten çıktım. 930 TL'den 308 TL veriyor vicdansızlar.

    Garanti bankası hesabını kredi kartının hisse senedi hesabını da geçen sene kapatmıştım. üzerimden büyük bir yük kalktığını hissediyorum..


    neyse...bireysel emeklilik sistemine girmeyin girdirtmeyin. yakınlarınızı uyarın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Michael Wittmann

    beyler 2008 yılında girdiğim garanti bireysel emeklilikten çıktım. 930 TL'den 308 TL veriyor vicdansızlar.

    Garanti bankası hesabını kredi kartının hisse senedi hesabını da geçen sene kapatmıştım. üzerimden büyük bir yük kalktığını hissediyorum..


    neyse...bireysel emeklilik sistemine girmeyin girdirtmeyin. yakınlarınızı uyarın.

    o paranın tamamına yakını giriş aidatına gitmiştir. geri kalanı da stopaja.
    60 ay ödeme yapıldığında giriş aidatı alınmıyor. 120 aydan sonra da stopaj oranı düşüyor.
  • arkadaşlar yatırım araçlarını ve bes'i uzun süre araştırdım ve kullandım/kullanıyorum, sorularınızı sorabilirsiniz.

    ÇOK ÖNEMLİ BİLGİ: BES'in bütün esprisi vergi avantajıdır. Vergi avantajını kullanmayacaksanız boşuna girmeyin. diğer " kısa vade, biriktiremeyen, uzun vade" vs. türü argümanlar da kaliteli bir bilgi sunmuyor, itibar etmeyin.

    Bir örnek yapalım:

    Maaşlı bir çalışanız ve brüt maaşımızın 100 TL'si ile yatırım yapmak istiyoruz.

    a) standart yatırım araçlarına yatırıyoruz: brüt 100 tl, hesabımıza vergi dilimime göre 85'den 65'e kadar değişen bir meblağ olarak yatıyor. ortalama 80 olarak yatsın (ki şahsen benim dilimim %35 aslında). o parayı mucizevi borsa manevraları ile bir yılda %40 arttırıp, 80x%40 = 32 TL gelir yaratalım. bu gelirden %15 stopaj (=4,8TL) ödeyeceğiz; yani net getirimiz 27,2 TL oluyor. Yıl sonunda çok mutluyuz, arkadaşlarımıza da borsanın kralı ünvanı ile tüyolar verirken, hesabımızda 80 yerine 107,2 TL olması da keyfimize keyif katıyor.

    b) paramızı BES'e veriyoruz. yatırdığımız parayı vergi matrahından düşebildiğimiz için, önceki hesaptaki aynı maliyetle BES’e 100 TL yatırıyoruz. Bu sistem dış mihrakların ülkemiz üzerindeki bir komplosu olduğu için paramız enflasyon karşısında eriyor, eriyor, eriyip gidiyor. enflasyonun %10,5 olduğu ortamda bu Allah’ın cezası sistem kesintiler şudur budur derken bize sadece %9 kazanç sağlıyor. Yıl sonunda bir de bakıyoruz ki hesabımızda birike birike 109 TL birikmiş. İsyanlardayız, sorup soruşturuyoruz, borsanın kralı olduğu söylenen bir arkadaşımızın “bu sene %40 indirdim” hikayeleriyle iyice hırslanıyoruz.

    Arkadaşlar gördüğünüz gibi en abartılı uç örnekte bile herhangi bir yatırım aracının BES ile boy ölçüşebilmesi mümkün değil, tabii bir şartla: meblağı vergiden düşmek.

    Benim özelimde de BES şöyle gerçekleşti: allianz emeklilik geçen sene paramın tümünü %19 oranında artırdı; %35’lik dilimdeki vergilerimi de tıkır tıkır geri aldım, Allah bin bereket versin diyorum.

    Benim ne BES aracılığı ne de başka bir yatırım şirketi ile herhangi bir bağım var; sadece bilgimi paylaşıyorum.

    Ha, bu arada, süre dolmada ayrılma konusuna da açıklık getireyim: paranızın %15’i kesilse bile, en kötü 85 TL’nizi alıyorsunuz. Yani, kısa vadede çıkacak bile olsanız (ki çıkıp ne yapacaksınız, bu parayı kumarda vermiyorlar), kaybınız %15 ama bunu zaten normalde vergi olarak veriyorsunuz (ki benim maaşımdaki çalışanlar 3’te birini vergi olarak veriyorlar). 10 yıldan sonra bu oran %3'lere düşüyor ki bu da babanızdan miras kalsa bile vereceğiniz oran.

    Yani özetle, paranızın bir kısmını vergi olarak kaptırmak istemiyorsanız, BES’e yüklenin. (uyarı: vergi avantajı brüt asgari ücrete kadar geçerli, yani ayda 883 TL’den fazlasını vergiden düşemiyoruz.)

    Kesintiler konusunun da çözümü var, onu da başka bir cevapta anlatırım.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Michael Wittmann

    beyler 2008 yılında girdiğim garanti bireysel emeklilikten çıktım. 930 TL'den 308 TL veriyor vicdansızlar.

    Garanti bankası hesabını kredi kartının hisse senedi hesabını da geçen sene kapatmıştım. üzerimden büyük bir yük kalktığını hissediyorum..


    neyse...bireysel emeklilik sistemine girmeyin girdirtmeyin. yakınlarınızı uyarın.

    candiesel hocam masal anlatma..yukardakine ne diyeceksin. daha bunun gibi niceleri.
    benim yakın arkadaşım tam 5 yılda 9600tl yatırmış eline 10500 tl verdiler. %10 kar mı yaptı,
    yoksa enflasyon ve diğer enstrümanlar karşısında %40-50 zarar mı yaptı.
    bu arada BES emeklilik sistemi değil .
    10 yıl düzenli senin örneğindeki gibi 100 lira yatırıp
    56 yaşında emekli olduğunda tahminen 96 yaşına kadar kaç lira maaş ! bağlanacak .




  • dediğim gibi, BES şirketleri veya başka yatırım şirketleri ile hiç bir alakam yok, ama bazı yanlış anlaşılmalara açıklık getirelim:

    1) BES, sosyal güvenlik sistemine alternatif değildir. yani sağlık sigortası, sağlık hizmetleri vs. konuları ile bir bağlantısı yoktur. SSK kartlarınızı atmayın. emeklilik kelimesi illa sosyal güvenlik sistemi imkanlarını kapsamak zorunda değildir.

    2) BES, hayat sigortası değildir. Hayat beklentiniz ile ilgilenmez. Gelir vergisini ödemiş olduğunuz net gelirinizi değil, brüt gelirinizi kullanma şansı tanır. ister planlanan süre sonunda paranızı bir kerede çeker çıkarsınız, ister maaş sigortası yaptırırsınız, ister periyodik ödeme alırsınız. Maaş sigortasında da seçenekleriniz var. isterseniz paranız bitene kadar her ay belli bir meblağ alırsınız, isterseniz sınırsız, vefata kadar belli bir meblağ (haliyle biraz daha düşük) alırsınız. İster 3 ayda bir, ister sadece yılbaşlarında ödeme alırsınız.
    Biriktirme sürecinde ölürseniz birikimleriniz yanmaz, yasal varisinize veya sizin belirlediğiniz üçüncü bir kişiye devredilir. 56'dan sonra ölürseniz paranız gitmesin, devretsin seçeneği de mevcut.

    3) vergi avantajınız vergi diliminiz kadardır, %15 lik dilimde veya %35'lik dilimde olabilirsiniz. ama kesinti herkes için %15'dir. Yani kısa vadede çıkarsanız, anaparanızın %15'ini kesseler bile sonuçta normalde en az o kadarını zaten baştan vergi olarak verecektiniz, peşin değil çıkarken vermiş olursunuz. Vergi diliminiz %15'in üzerindeyse her halükarda kardasınız. yani parayı erken çekmenin "cezası" yok, sadece baştan sağlanan vergi avantajı bir nebze geri alınıyor. bu para banka değil, devlet tarafından alınıyor. yani vergisini ödemediğiniz parayı sistemden çıkaracaksanız vergisini alıyor sizden. (ki yüksek dilimlerdekilerde hepsini almamış oluyor)

    4) bankalar katılım payını yüzde cinsinden alıyorlar. giriş aidatı ise bir kerelik. yani yatırdığınız para büyüdükçe katılım payı küçülmüyor. burada banka ile pazarlık yapmaya dikkat etmek lazım, %2-3'den fazla katılım payı vermemek lazım. giriş aidatı sıfır kampanyaları da oluyor bazen, onu yakalayın derim.

    5) BES'te paranızı bankada kalmıyor. Banka sizin için Takasbank'a yatırıyor. İsterseniz Takasbank'tan user/şifre alıp internetten paranızı görebiliyorsunuz. Bireysel Emeklilik aracısı banka batsa da sizin umurunuzda olmuyor, çünkü bankanın mevduat-borç-alacak hesapları ile sizin hesabınızın bir bağlantısı olmuyor. Banka batarsa hesapların idaresi başka bir kuruma veriliyor, hepsi bu. Ayrıca şirket kafanızı bozarsa değiştirirsiniz; başka şirkete (hatta daha düşük komisyon veya başka avantaj teklif eden) bir dilekçe ile geçebilirsiniz; bankanın üzerinizde herhangi bir yaptırımı yok.

    6) birikiminizin enflasyon karşısında erime riski, her yatırım aracı kadar vardır. BES'te yatırımcı tarzına göre fonlar vardır. örn. dövize endeksli fona paranızı yatırıp daha yüksek beklentiniz olabilir. tabii ona göre dövizin düştüğü ortamda kaybınız olma ihtimali de var. yok, ben risk istemiyorum diyorsanız yatırırsınız hazine bonosuna, enflasyona yakın ama garanti bir getiriniz olur.

    7) aylık ödemeleriniz konusunda sadece iki kural var: 1. belirli minimum ödeme tutarı altında tutarlar işleme alınmıyor. o tutarı da o ay ödemek istemezseniz ödemenizi dondurabiliyorsunuz. onun dışında ödeme miktarını azaltma, arttırma konusunda kural yok. banka var diyorsa yalan. 2. vergi avantajı aylık brüt asgari ücret kadar, yani 833 liranın sonrasını vergiden düşemiyorsunuz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: lordford50

    quote:

    Orijinalden alıntı: Michael Wittmann

    beyler 2008 yılında girdiğim garanti bireysel emeklilikten çıktım. 930 TL'den 308 TL veriyor vicdansızlar.

    Garanti bankası hesabını kredi kartının hisse senedi hesabını da geçen sene kapatmıştım. üzerimden büyük bir yük kalktığını hissediyorum..


    neyse...bireysel emeklilik sistemine girmeyin girdirtmeyin. yakınlarınızı uyarın.

    candiesel hocam masal anlatma..yukardakine ne diyeceksin. daha bunun gibi niceleri.
    benim yakın arkadaşım tam 5 yılda 9600tl yatırmış eline 10500 tl verdiler. %10 kar mı yaptı,
    yoksa enflasyon ve diğer enstrümanlar karşısında %40-50 zarar mı yaptı.
    bu arada BES emeklilik sistemi değil .
    10 yıl düzenli senin örneğindeki gibi 100 lira yatırıp
    56 yaşında emekli olduğunda tahminen 96 yaşına kadar kaç lira maaş ! bağlanacak .

    lordford50:
    size en düzgün bilgileri yazmak için zamanımı ayırıyorum ve sen "masal" diyerek saygısızlık yapıyorsun. bir kereliğine cevap veriyorum, bir daha saygısızlık yaparsan seni dikkate almayacağım.

    yukarıdaki örnekteki 308 tl alan arkadaş giriş aidatı kurbanı olmuş. kazıklanmış. bazı bankalar bu şekilde yüksek giriş aidatı alıp "nasılsa uzun vadede bu paralar fark edilmez" şeklinde vatandaşı kazıklıyorlar. ama bir başka cevabımda giriş aidatı sıfır kampanyalarda bahsetmiştim.

    5 yılda 9600tl yi yatıran arkadaşın ayda 160 tl yatırmış gibi düşünsek, %15 gelir vergisi veriyor varsayabiliriz. bu 9600 tl'yi bes'e yatırmayıp cebine koysa 9600 x %85 = 8160 lirası olacaktı. cepte durmasın aylık işleyen vadeli fona koyayım dese, yüzde 12'lik süper bir fon bulsa (net %10,2), parası 8160 çarpı 1,102 üssü 2,5 = 10402 eder. yani kafa kafaya gelmiş. iki şekilde kazanç arttırılabilir: 1. daha yüksek getiri/risk oranı olan fona konabilir. 2. banka komisyonlarının iyileştirilmesi pazarlığı yapılabilir.

    10 yıl düzenli 100 lira yatırma konusu için tahmin istiyorsanhttp://emeklilik.egm.org.tr/ adresinde hesap programı var.
    aslındawww.egm.org.tr adresinde tüm diğer bilgiler de var ama açıp okumak lazım tabii.




  • Arkadaşlar, BES fonları hakkında tartışmak için aşağıdaki konuyu açtım. BES'in avantajlarına inanan arkadaşları daha verimli konuları tartışmak üzere davet ediyorum...


    http://resim.donanimhaber.com/m_56985015/tm.htm
  • candiesel bey; kesinlikle saygısızlık niyetim yoktur. böyle anlaşıldı ise hakkınızı helal ediniz.
    BES in gerçekte emeklilik sistemi olmadığını ,
    küçük meblalarla karıyla-(büyük ihtimallede) zararıyla para biriktirme sistemi olduğunu belirtmeyip sanki emeklilik sistemiymiş gibi
    veya çok çok cazip bir yatırım aracıymış gibi gösterilip lanse edilmesi kanıma dokunuyor.
    benim gördüğüm kadarıyla ortalama 2.5 yıl öncesine göre 10000 tl; enflasyon veya döviz veya altın veya gayrimenkul hissesi vs karşısında enaz %20-30 değer kaybıdır.
    eğer vergi avantajı kullanmadı ise ve faizsiz BES fonunda ise %40-50 zarardır. kesinlikle kafa kafaya gelmiş diye değerlendirilemez.
    bu arada
    ''cepte durmasın aylık işleyen vadeli fona koyayım dese, yüzde 12'lik süper bir fon bulsa (net %10,2), parası 8160 çarpı 1,102 üssü 2,5 = 10402 eder..''
    sizin hesabınız 1 yıllık mı , 5 yıllık mı? galiba 2.5 yıllık..
    ..................
    gerçekten 2-3-5 yıl önceki 10000 tl ile şimdiki 10000 tl aynımıdır..
    elinizi vicdanınıza koyun ve burada zeytin, peynir,yağ, otomobil, benzin, elektrik, vs vs hesabı yaptırtmayın ..




  • lordford50 tekrar selam,

    "emeklilik" kelimesi ile birisine "aylık bağlama" tanımlıyor. BES de biriktirilen para ile biriktiren kişiye aylık bağlanabilen bir sistem. tanımda bir yanlışlık yok bence.

    2,5 ile çarpmanın nedeni paranın dönemin başında bir kerede değil, her ay taksitle yatırılması. 5 yıllık faizi bu şekilde hesaplıyoruz.

    bu arada şu anda banka faizi ortalama net %9. enflasyon açıklanan %10,5; çekirdek enf. daha yüksek olduğu (tahminimce 12) düşünülüyor.

    bahsettiğiniz diğer alternatiflerden rakamları aklımda olanı örnek alırsak, USD Ocak 2007'de 1,45'di, 5 yıl sonra bugün 1,8. Yani dolar 5 yılda %24 artmış. yani enflasyonun çok altında.

    Faizsiz BES fonunu ilk defa sizden duydum; benim bildiğim 5 yılda toplamda riski en düşük BES fonu bile %24'ü geçti.

    ama tabii ki yine de siz bilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi candiesel -- 26 Ocak 2012; 19:16:54 >
  • Neden hemen hemen hiç kimse 56 yaşında (yani BES tanımına göre emeklilik yaşında) sistemden çıkmaktan bahsetmiyor? (sadece %3,75 kesinti olacak şekilde)

    56 yaşında emekli olmayı düşünüyorum. Amerika'da yaygın şekilde kullanıldığı gibi birikimi toplu olarak almayı düşünüyorum.
    Aylık ödemelerimde %35 vergi iade avantajım var.
    3 yılı geçtiğim için giriş kesintisi vs. yok.
    Ödemelerimde kesinti %0.
    Fonlar vergiden-stopajdan muaf büyüyor (oysa mevduatta %15, tahvil-bonoda %10. Eskiden Hisse senedinde %10'du, şu an mahkeme kararıyla 0 ama ileride tekrar gelebilir)
    Sistemden çıkarken sacece %3,75 stopaj var.
    Fonlarım reel olarak artıda. 25 sene sonrası için bundan iyi bir teklif düşünemiyorum. (Emeklilik haricinde ileride ihtiyacım olabilecek bir parayı BES'de tabii ki tutmuyorum)

    Forumda alışveriş yaparken veya kredi kartı kullanırken kılı kırk yaran, her kuruş için kavga çıkarmaya hazır birçok kullanıcı var.
    Ama iş ömür boyunca çabalarımızın karşılığını değerlendirmeye gelirken sistemi öğrenmeye, yatırım enstrumanlarını ve ekonomiyi takip etmeye, portfolyo yönetimi ve risk yönetimini araştırmaya, imzaladığımız formları okumaya ve pazarlık etmeye gelince aynı çabayı sarfediyor mu?

    Sıkça karşılaştığım konular:
    1. %15 kesintiyi şirketler yapmıyor. Devlet "Ana Paradan" size vergi iadesi yaptığı için (üstelik %35'e kadar) sistemden erken çıkarsanız tabi ki "Ana Paradan" kesinti yapmak ister. Üstelik 10 yıldan sonra %10 şeklinde kesilecek (yani ödediğinizden de daha az). Bu da yetmedi mahkeme kararıyla bu kesintiyi geri alanlar var. Ali Tezel de yazdı, lütfen biraz araştırınız.
    2. BES fonlarının defteri ile emeklilik şirketlerinin defterleri ayrı tutulur. Şirket batsa bile fondan para çekemez.
    3. Altını bir yatırım enstrumanı değil bir emtia olarak değerlendirmeniz lazım. Aşağıda altının "reel" olarak son 85 yıldaki getirisi ile ilgili bir tablo veriyorum.
    Görüldüğü gibi son yıllardaki ralli haricinde sadece 1970'lerde petrol ambargosu ve ABD'deki enflaston döneminde altının fiyatı arttı ve ortalık yatışınca fiyatlar çakıldı. Ardından onlarca yıl yatay kaldı. Yani son birkaç yıldaki ralli gibi bir hareketi kısa süreli hafıza ile bir yatırım stratejisi olarak düşünmek ne kadar doğru?
     Bireysel Emeklilik KANDIRMACASI !




  • Bir kaç şey soracağım. Aşağıdaki linkte bireysel emeklilik firmalarının verileri var. Anadolu Hayat Emekliliiğin 584.157 katılımcısı varken Vakıf Emekliliğin 205.152

    http://web2.egm.org.tr/webegm2/chart/besgosterge/wg_sirketview_tablolu.asp?raportip=10

    Yatırımcıların bu seçimi yapmalarındaki amaç nedir. Anadolu Hayat, Vakıf Emekliliğe göre daha mı fazla kazandırıyor. Ya da ne gibi avantajları oluyor onu merak ediyorum.

    ------------------------

    Bir de, ben ve eşim devlet memuruyuz. İkimizi de sisteme dahil etmek istiyorum. Dün kurumumuza vakıfemeklilikten geldiler. Sistem hakkında bilgilerini sundular. Anlattıklarına göre kamu personeli için bir kampanyaları varmış. Her ay 90 lira kesilecekmiş ama sisteme 120 lira ödeme yapılmış gibi gözükecekmiş. Bu konuda bilginiz var mı?

    Misal olarak, ben her ay bana anlatıldığı şekilde 120 ay ödeme yaptım ve toplamda 14.400 TL biriktirmiş oldum 10 yıl ödemeyle. Bu durumda 56 yaşıma kadar beklersem, bana ödenecek toplu para ne kadar olur? Bunu hesaplamanın bir yöntemi var mıdır?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: dangerous

    Bir kaç şey soracağım. Aşağıdaki linkte bireysel emeklilik firmalarının verileri var. Anadolu Hayat Emekliliiğin 584.157 katılımcısı varken Vakıf Emekliliğin 205.152

    http://web2.egm.org.tr/webegm2/chart/besgosterge/wg_sirketview_tablolu.asp?raportip=10

    Yatırımcıların bu seçimi yapmalarındaki amaç nedir. Anadolu Hayat, Vakıf Emekliliğe göre daha mı fazla kazandırıyor. Ya da ne gibi avantajları oluyor onu merak ediyorum.

    ------------------------

    Bir de, ben ve eşim devlet memuruyuz. İkimizi de sisteme dahil etmek istiyorum. Dün kurumumuza vakıfemeklilikten geldiler. Sistem hakkında bilgilerini sundular. Anlattıklarına göre kamu personeli için bir kampanyaları varmış. Her ay 90 lira kesilecekmiş ama sisteme 120 lira ödeme yapılmış gibi gözükecekmiş. Bu konuda bilginiz var mı?

    Misal olarak, ben her ay bana anlatıldığı şekilde 120 ay ödeme yaptım ve toplamda 14.400 TL biriktirmiş oldum 10 yıl ödemeyle. Bu durumda 56 yaşıma kadar beklersem, bana ödenecek toplu para ne kadar olur? Bunu hesaplamanın bir yöntemi var mıdır?

    öncelikle bu sistemden gerçek anlamda yani devlet poliçeli bir emekli olmayacağınızı bilmenizi isterim..bu sistemin ismi de sadece insanları kandırmak için özellikle seçilmiş, ismine de "emekli" denmiş ama ismi ile alakası olmayan bir sistemdir...
    size sunulan ödeme koşullarına göre bu sistemin satıcılarının öngördüğü bir miktar var, bunu ilgili emeklilik sistemi satıcılarına sorarsanız belirlediğiniz ödeme planına göre size 56 yaşında alacağınız parayı aşağı yukarı veriyorlar..ne kadar doğru ne kadar yanlış, 56 yaşında size sunulacak para ile neler alınır neler alınmaz o konuda kendime ait yorumlar var, ben size bunları söyleyip kararınızdan vazgeçirmek istemem, siz iyice araştırıp bu sisteme öyle girin.
    ayrıca 10 sene içinde paraya ihtiyacınız olup da o parayı çekmek istediğiniz takdirde ana para+o ana kadar olan gelir'in toplamından %15 vergi kesileceğini de bilmenizi isterim..özellikle 56 yaşında ve öncesinde paranızı çekmek istediğiniz taktirde sizden kesilecek vergileri bu sistemi satan satıcılar sorun..ben kandırıldım siz kandırılmayın..dikkat edeceğiniz hususları belirttim buna göre hareket etmenizi tavsiye ederim..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soho -- 25 Şubat 2012; 23:29:26 >




  • bu sistemin faydası yada zararı sorgulanmıyor kii, dangeorus arkadaşımız durumunu aktarıp fikir istemiş. sistemin faydalarını tartışmak isteyenler önce benim bir yazım var bu konuda, onu okurlarsa daha farklı bir açıdan bakarlar.

    dangerous, diğer tarfat da yazdım, onlara ilave olarak imzayı attıktan sonra da 1 ay içerisinde vazgeçme hakkın saklı, tekrar tekrar düşünüp tartışma fırsatın var, aceleye de gerek yok, ayrıca %15 kesinti konusunu da vakıfın size özel şartları belli olduktn sonra yorumlayacağım.
  • ben ve eşim 2 yıldır vakıf emekliliğe üyeyiz, her ay 100 tl yatırıyoruz ve ikimizde devlet memuruyuz. biraz da vergi iadesi alıyoruz. biz allah ömür verirse 50 -55 yaşımıza kadar bu sistemden çıkmayı düşünmüyoruz.
    50-55 yaşına kadar (yani 33 yıl sürüyor) devam edersek yine maddi zarar görürmüyüz?
    bana bi tablo hazırladılar, 33 yıl her ay para yatırırsam (her yılda enflasyon kadar zam olacak) 250bin civarı para alacakmışım. ben bugünün 250bin tl simi, yoksa o günün 250bin tl sinimi alacağım diye, onlar da bugün 1 ev 250bin tl ise; o gün de aynı evi alacak kadar para alacaksın dediler. bende üye oldum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: lethe_57

    ben ve eşim 2 yıldır vakıf emekliliğe üyeyiz, her ay 100 tl yatırıyoruz ve ikimizde devlet memuruyuz. biraz da vergi iadesi alıyoruz. biz allah ömür verirse 50 -55 yaşımıza kadar bu sistemden çıkmayı düşünmüyoruz.
    50-55 yaşına kadar (yani 33 yıl sürüyor) devam edersek yine maddi zarar görürmüyüz?
    bana bi tablo hazırladılar, 33 yıl her ay para yatırırsam (her yılda enflasyon kadar zam olacak) 250bin civarı para alacakmışım. ben bugünün 250bin tl simi, yoksa o günün 250bin tl sinimi alacağım diye, onlar da bugün 1 ev 250bin tl ise; o gün de aynı evi alacak kadar para alacaksın dediler. bende üye oldum.

    Eşiniz ve siz ortak bir yere 100 + 100 lira mı yatırım yapıyorsunuz, yoksa ayrı ayrı 100 lira olarak mı?




  • eşim ve ben ayrı ayrı 100 er tl yatırıyoruz. ikimizde memuruz.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.