Şimdi Ara

Bireysel Emeklilikten 10 Yıldan Önce Ayrılanlardan Kesilen %15 Kesintinin Ödenmesi (14. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
3.096
Cevap
59
Favori
352.460
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Mesajım bulunsun.
  • oncelikle merhabalar,

    ben bes'e 2009 yılında 4.500tl civarı toplu ödeme yaptım .o zamandan bu zamana ödeme yapmadım.anaparanın üstüne 50o küsür tl kar saglanmıs gorunuyor.5000kusur olmus yani.

    ben besten ayrılmak istiyorum cunku daha farklı yatırım araclarını kullanacagım.

    şimdi giriş aidatı adı altında 120 tl odemişim.2009da..sistemden çıkma durumumda (2011 için) bu firmanın sitesinde 180 tl giriş aidatı keseceği yazıyor.yani 60tl fazladan kesecek???

    %15 vergi: onuda sanırım 5000küsür ustunden kesiyor? sorum şu arkadaslar:

    ben önce sistemden ayrılmalıyım sanırım ve devamında vergi dairesine dilekçe vermeliyim.bu dilekçeyi baglı oldugum vergi daireme mi vericem acaba yoksa buyuk mukelleflere mi vericem? ve vergi dairesi tamam öderim dediğinde direk elden mi odeyecek yoksa ?? o brosedürü bilenlerden yardım rica ediyorum.


    benim durumumda olan 7 senedir her ay 158tl yatıran bir arkadasımda sistemden cıkmak istiyor.acaba 5 yılı gecenlerde de mi vergi %15..5 yılı gectiği için %10 değil miydi?


    bilgisi olanlardan cok rica ediyorum.şu ödemelerimizi kurtaralım inşallah.




  • benimde bu ağustos ayında 4 yılım doldu. yaklaşık 15 bin tl birikim olmuş. aylık 300 civarı ödemem var. aylık olarak paradan bir kesinti olmuyor. sanırım elmas hesap gibi bir şeydeyim((avivasa dayım) 5 yıl dolduktan sonra sistemden çıkarsam ne kadar kesintim olur. kesintilerimi geriye nasıl alabilirim yada alabilen arkadaşlar var mı ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: teknokolik35

    benimde bu ağustos ayında 4 yılım doldu. yaklaşık 15 bin tl birikim olmuş. aylık 300 civarı ödemem var. aylık olarak paradan bir kesinti olmuyor. sanırım elmas hesap gibi bir şeydeyim((avivasa dayım) 5 yıl dolduktan sonra sistemden çıkarsam ne kadar kesintim olur. kesintilerimi geriye nasıl alabilirim yada alabilen arkadaşlar var mı ?


    4 yıl önceden başlayarak her ay altın alsaydın şimdi %100'e yakın kar elde etmiş olacaktın...
  • Sanırım bireysel emeklilik şirketinin bağlı olduğu vergi dairesine dilekçe veriliyormuş.orasını çözebildim:D

    oran benim için %15 o da tamam.peki ödediğim giriş aidatım 120 tl idi.şimdi 180 geri ödemem lazımmış onu çözemedim.bunun için itiraz şansım yok mu acaba?

    ve arkadaşım 4.5 yıldır ödüyor.5 yılı tamamlayıp çıkınca da oran %15 mi acaba?
  • anlaşılan bilen eden yok yine yeni yeniden.
  • Bireysel emeklilik stopaj kesintilerini mahkeme ile alırsınız

    Ücretliler ve gelir vergisi mükellefleri Bireysel Emeklilik Sistemine yaptıkları ödemeleri gelir vergisi matrahından düşebiliyorlar. Ancak, emekli olmadan ödediklerini ve nemalarını geri alırlarsa, kesilmeyen gelir vergisi ödeme anında kesilerek geri kalan kendilerine ödeniyor. Bu kişiler dava ederlerse yapılan kesintileri geri alabilirler.

    Sayın Ali Tezel, Acıbadem sigortaya 08/01/2004 yılından itibaren 7 yıldır yaklaşık 24 bin lira ana para yatırdım ve şirket bu ana parayı 7 yılda kar payı ile birlikte 28.000 lira yaptı. Devlet bu ana paradan (kar payından değil) 4.300 tl %15 stopaj kesti. Yedi yıldır dişimden tırnağımdan birikimlerimle elime sadece 24.371 lira geçti. Bu haksızlığın giderilmesi konusunda değerli yardımlarınız ve geri dönüşünüz için şimdiden teşekkürler. Hakan Han



    Sayın okurum, siz primleri öderken ödediğiniz prim kadar paranız gelir vergisinden muaf tutuldu. Şimdi, siz emekli olmadan ödediklerinizi ve nemalarını alma kararı alınca da Maliye daha önce almadığı gelir vergisini almış ve sizden 4300 lira para tahsil etmiş.

    ***Dava ile Maliye’nin aldığı vergiyi geri alabilirsiniz
    Konu daha önce de vergi mahkemeleri ve Bölge İdare Mahkemelerinde konu dava edilmiş ve sizin gibiler ödedikleri vergileri geri almışlardı. Sonunda olayı Maliye konuyu temyiz etmiş Danıştay’ın dördüncü dairesinin önüne gelmişti. Danıştay 4 üncü Dairesi de 8 Nisan 2011 günü Resmi Gazete’de yayımlattığı aşağıdaki kararı ile Maliye’yi mahkum etmiştir.

    ***DANIŞTAY KARARI

    “Danıştay Dördüncü Daire Başkanlığından :
    Esas No : 2009/8882
    Karar No : 2011/269
    Kanun Yararına Temyiz Eden : Danıştay Başsavcılığı - ANKARA
    Davacı : M. A. S.
    Karşı Taraf :Anadolu Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğü/İSTANBUL
    İstemin Özeti : Aviva Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi ile davacı arasında yapılan hayat sigortası poliçesi kapsamında 3 yıl süreyle ödenen ve poliçenin sonlandırılması üzerine davacıya iade edilen tutar üzerinden 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 75 inci maddesinin 15/a bendi ve 94 üncü maddesinin 15/a bendi uyarınca yapılan gelir vergisi tevkifatının, ödenen prim tutarına isabet eden kısmının yasal faiziyle iadesi istemiyle dava açılmıştır. İstanbul 3.Vergi Mahkemesinin 30.1.2009 günlü ve E:2007/782, K:2009/398 sayılı kararıyla, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 75 nci maddesinin 15/a bendinde tüzel kişiliği haiz emekli sandıkları, yardım sandıkları ile emeklilik ve sigorta şirketleri tarafından on yıl süreyle prim, aidat veya katkı payı ödemeden ayrılanlara yapılan ödemelerin menkul sermaye iradı olduğu hükme bağlanmış ise de; maddede ödemelerden kasdedilenin davacıya ödenen tutarın (anapara dahil) tamamı değil, elde edilen gelir olduğu, dolayısıyla elde edilen gelirin menkul sermaye iradı kabul edilmesi ve tevkifatın bu miktar üzerinden yapılması gerektiği anlaşıldığından davacıya yapılan ödeme tutarı üzerinden 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin 15/a bendi uyarınca yapılan kesintide hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle yapılan tevkifatın davacının ödediği pirim tutarına isabet eden kısmının iadesine, vergi kanunlarında fazladan ödenen vergilerin faizi ile birlikte iade edilmesi gerektiği yönünde bir yasal düzenleme bulunmadığından yasal faiz isteminin reddine karar vermiştir. Vergi Mahkemesi kararı Bölge İdare Mahkemesine itiraz edilmeyerek kesinleşmiştir. Gelir İdaresi Başkanlığınca 18.9.2009 tarihinde Danıştay Başsavcılığına yapılan başvuru üzerine Danıştay Başsavcılığı tarafından bu kararın 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 51 inci maddesi uyarınca kanun yararına bozulması istemiştir….

    Danıştay ise kararında,
    “193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun yukarıda belirtilen 75 inci maddesinin ilk fıkrasında menkul sermaye iradının tanımı yapılmış ve açıkca nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden müteşekkül sermaye dolayısıyla elde edilen kar payı, faiz, kira ve benzeri iratların menkul sermaye iradı olduğu belirtilmiştir. Buna göre davacının sigorta şirketine üç yıl boyunca nakden yaptığı ödemeler dolayısıyla elde ettiği gelir, menkul sermaye iradı sayılacağından, sigorta şirketince yapılan ödemelerin tamamı değil bu ödemenin ana para dışında kalan kısmı menkul sermaye iradı niteliğindedir. Bu nedenle davacıya iade edilen toplam ödeme üzerinden 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin 15/a bendi uyarınca yapılan tevkifatta hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”

    demiş ve sigortalının parayı geri alması sırasında Maliye tarafından kesilen gelir vergisinin yasal olmadığına karar vermiştir. Siz de konuyla ilgili dava ederseniz bu parayı dava yoluyla Maliye’den geri alabilirsiniz.

    ***Hayat Sigortalıları da vergisini geri alabilir
    Şükrü Kızılot hocanın da dediği gibi, “sadece onların değil hayat sigortası ve benzeri sigorta kapsamında prim ödeyip birkaç yıl sonra ayrılanların da gözü aydın.”
    Artık, Bireysel Emeklilikte 56 yaşından önce veya 10 yıl dolmadan sistemden ayrılıp, yatırdığı anapara ve getirisini çekenlerin ana paralarından Danıştay kararıyla, Maliye vergi kesemeyecek.

    ***Maliye Tebliğ yayınlamazsa dava edin

    Konuyla ilgili Danıştay kararından sonra artık, Maliye Bakanlığı, tebliğ yayınlayıp vergi almaya son vermelidir. Aldıklarını da iade etmelidir. Maliye’nin bu yolu seçeceğini zannetmiyorum. Bu durumda ise haksız yere fazla vergi kesilen onbinlerce bireysel emeklilik ve hayat sigortası sahibi,

    1-İlgili vergi dairesine, bizzat veya taahhütlü postayla başvurup, “düzeltme” yolu ile verginin iadesini isteyecekler.

    2- Vergi dairesi talebi kabul etmezse veya 60 gün içinde başvuruya yanıt vermezse, bu kere 60 gün içinde Maliye Bakanlığı'na başvurup, “şikayet yolu ile düzeltme” talebinde bulunmalılar

    3- Bu talebin de reddi halinde veya 60 gün içinde yanıt verilmemesi halinde, Vergi Mahkemesi'nde dava açılarak fazla ödenen vergiler dava yoluyla geri alınabilir.

    Ali Tezel - Gazete Habertürk




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ERPmühendisi

    @bytepire güzel açıklama yapmış.

    BES giriş yapmanın en avantajlı kısmı her ay kazancınızdan kesilen gelir vergisinden BES'e ödediğiniz tutar kadar muhaf olabilmektir.

    1. Bu avantajı sağlayamıyorsanız kesinlikle BES önerilmez.
    2. Vergi kesintisinden yararlanabiliyorsanuz diyelim. Aylık kazancınız düşük ise yani yıl içerisinde %20'lik dilime geçmiyorsanız ve %15'lik dilimde kalıyorsanız da BES pek önerilmez.
    3. Yıl içerisinde kazancınızdan dolayı %27lik ve %35lik gelir vergisi kesnti dilimine giriyorsanız BES'e ŞİDDETLE GİRİLMESİ gerekir.
    4. Emeklilik planınızda yatırdığınız miktardan kesinlen yüzde'nin 2.0 ~ 2.5 'ün üstünde olmaması tavsiye edilir. İmkanınız varsa büyük şirketler için açılmış emeklilik gruplarına dahil olmaya çalışın.


    aynen katılıyorum esnaf öğrenci işi değil.

    yıllık geliri 50.000 tl ve üzeri olanlar için avantajlı bu sistem.


    sormak istediğim bir şey var.

    mesela ilk 6 ay dondursak yada 90 tl ödesek en minimumundan.

    ilk 6 ay düşük vergi dilimindeyim çünkü .

    12 ay 1000 tl ödeyeceğime son 6 ay 2000 tl ödesem daha karlı olmazmıyım yüksek vergi diliminde ödediğimden.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kaiser şoze

    quote:

    Orijinalden alıntı: ERPmühendisi

    @bytepire güzel açıklama yapmış.

    BES giriş yapmanın en avantajlı kısmı her ay kazancınızdan kesilen gelir vergisinden BES'e ödediğiniz tutar kadar muhaf olabilmektir.

    1. Bu avantajı sağlayamıyorsanız kesinlikle BES önerilmez.
    2. Vergi kesintisinden yararlanabiliyorsanuz diyelim. Aylık kazancınız düşük ise yani yıl içerisinde %20'lik dilime geçmiyorsanız ve %15'lik dilimde kalıyorsanız da BES pek önerilmez.
    3. Yıl içerisinde kazancınızdan dolayı %27lik ve %35lik gelir vergisi kesnti dilimine giriyorsanız BES'e ŞİDDETLE GİRİLMESİ gerekir.
    4. Emeklilik planınızda yatırdığınız miktardan kesinlen yüzde'nin 2.0 ~ 2.5 'ün üstünde olmaması tavsiye edilir. İmkanınız varsa büyük şirketler için açılmış emeklilik gruplarına dahil olmaya çalışın.


    aynen katılıyorum esnaf öğrenci işi değil.

    yıllık geliri 50.000 tl ve üzeri olanlar için avantajlı bu sistem.


    sormak istediğim bir şey var.

    mesela ilk 6 ay dondursak yada 90 tl ödesek en minimumundan.

    ilk 6 ay düşük vergi dilimindeyim çünkü .

    12 ay 1000 tl ödeyeceğime son 6 ay 2000 tl ödesem daha karlı olmazmıyım yüksek vergi diliminde ödediğimden.



    Ben ilk başlar sizin gibi düşünüyordum, bordromu inceledikten sonra gerçeği gördüm. Aslında herkes öyle düşünüyor, yılın son ayları daha avantajlı oluyor diye.

    Örnek vereyim;
    Yıllık geliriniz 60.000 TL. BES ödemeniz yoksa gelir vergisine tabi olan matrah da 60.000 TL oluyor.
    Yıllık geliriniz 60.000 TL. BES'e yıllık 6.000 TL ödemeniz var. Bu durum da gelir vergisine tabi olan matrah da 54.000 TL oluyor. Böyle olunca da ödediğiniz 6000 TL'den kazandığınız vergi indirim oranı 54.000-60.000 arasına geren dilim oluyor.

    Yani ödediğiniz BES'ler matrahı düşürüyor. Coğu kişi matrahın aynı kaldığını sadece ödenecek verginin geri geldiğini düşünüyor. yılın ilk ayları %15 ve %20 vergi iadesi alırken, matrahınız düştüğü için daha geç yüksek vergi dilimini giriyorsunuz.

    Özetle, yıllın hangi ayı ne ödediğiniz değil toplam ne ödediğiniz önemlidir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • ustad size bir sey danismak istiyorum.Ben fortis bes odemistim.size yazmistim.msjim yukarılarda var.2009/08de sisteme girmistim ve bir defaya mahsus odeme yapabilmistim.su an sirket kuracagim icin(Allah izin verirse web sitelerini tasarliyoruz ..yakin gelecekte buradanda tanitimini yaparim.)bu paraya ihtiyacim var.


    once sisteme ayrilmak icin muracaat edecegim sanirim.devamindaki 1 ay icinde fortis bireysel emeklilik firmasinin vergi dairesine dilekce verecegim sanirim.yani oncelikle sistemden ayrilip giris aidati ve %15lik dilim kesintisinden sonra kalan parayi iade alacagım ve devamında vergi dairesine gidecegim.
    fortis emeklilik besten ayrilmada 7 gun icinde kontak kurulacaktır demis web sitesinde peki kontak kurulduktan sonra hemen mi geri odeme yaparlar sizce.o bir aylık sureyi kacırmak istemiyorum da.

    birde ben giris aidatı için 120 tl odemisim 2009 da bugun sistemden cıkmak istesem 180 tl keseceklermiş web sitelerinde bu bilgi verilmiş.ben bu farka itiraz edemez miyim acaba?


    saygılar,




  • quote:

    Orijinalden alıntı: hayaletmavisi

    ustad size bir sey danismak istiyorum.Ben fortis bes odemistim.size yazmistim.msjim yukarılarda var.2009/08de sisteme girmistim ve bir defaya mahsus odeme yapabilmistim.su an sirket kuracagim icin(Allah izin verirse web sitelerini tasarliyoruz ..yakin gelecekte buradanda tanitimini yaparim.)bu paraya ihtiyacim var.


    once sisteme ayrilmak icin muracaat edecegim sanirim.devamindaki 1 ay icinde fortis bireysel emeklilik firmasinin vergi dairesine dilekce verecegim sanirim.yani oncelikle sistemden ayrilip giris aidati ve %15lik dilim kesintisinden sonra kalan parayi iade alacagım ve devamında vergi dairesine gidecegim.
    fortis emeklilik besten ayrilmada 7 gun icinde kontak kurulacaktır demis web sitesinde peki kontak kurulduktan sonra hemen mi geri odeme yaparlar sizce.o bir aylık sureyi kacırmak istemiyorum da.

    birde ben giris aidatı için 120 tl odemisim 2009 da bugun sistemden cıkmak istesem 180 tl keseceklermiş web sitelerinde bu bilgi verilmiş.ben bu farka itiraz edemez miyim acaba?


    saygılar,






    Öncelikle, BES uzmanı veya satıcısı değilim, kullanıcısıyım sadece :)

    1. Parayı hemen yatırmaları gerekir diye tahminliyorum. Net bir bilgi vermem doğru olmaz.

    2. Şu ana kadar giriş aidatını geri alabilmiş birisini görmedim, duymadım. 180 TL'li keserler muhakak.




  • giriş aidatına itirazım yok tmm ama..120 dgl 180 kesilmemeli diye dusunuyorum.onuda gectim..asıl mesele 15lik dilim meselesi mlsf ve tam olarak bilgi sahibi yok..avukat tutucam tutmasına ama eger beni dilekce vermemle olabilme ihtimali varsa neden tutayım.bi de ben bu bankayla calısıyorum.ciddi birikimim var.hesaplarında.yani avukat sokmak istemiyorum araya..bi de şirket acıcam yarın işleri buyutmek gerekir kredi alırım bu adamlardan.
  • Garanti Emeklilikten ayrıldım 20 gün önce. Dilekçe vermek için bir aylık süre sınırlaması var mı gerçekten? Bir de dekontta iki vergi dairesinden bahsediliyor:
    1.si T. GARANTİ BANKASI A.Ş. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Vergi No : 8790017566
    2.si BORÇLU VERGİ DAİRESİ : BOĞAZİÇİ KURUMLAR

    Hangisine dilekçe göndermeliyim?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ERPmühendisi


    quote:

    Orijinalden alıntı: kaiser şoze

    quote:

    Orijinalden alıntı: ERPmühendisi

    @bytepire güzel açıklama yapmış.

    BES giriş yapmanın en avantajlı kısmı her ay kazancınızdan kesilen gelir vergisinden BES'e ödediğiniz tutar kadar muhaf olabilmektir.

    1. Bu avantajı sağlayamıyorsanız kesinlikle BES önerilmez.
    2. Vergi kesintisinden yararlanabiliyorsanuz diyelim. Aylık kazancınız düşük ise yani yıl içerisinde %20'lik dilime geçmiyorsanız ve %15'lik dilimde kalıyorsanız da BES pek önerilmez.
    3. Yıl içerisinde kazancınızdan dolayı %27lik ve %35lik gelir vergisi kesnti dilimine giriyorsanız BES'e ŞİDDETLE GİRİLMESİ gerekir.
    4. Emeklilik planınızda yatırdığınız miktardan kesinlen yüzde'nin 2.0 ~ 2.5 'ün üstünde olmaması tavsiye edilir. İmkanınız varsa büyük şirketler için açılmış emeklilik gruplarına dahil olmaya çalışın.


    aynen katılıyorum esnaf öğrenci işi değil.

    yıllık geliri 50.000 tl ve üzeri olanlar için avantajlı bu sistem.


    sormak istediğim bir şey var.

    mesela ilk 6 ay dondursak yada 90 tl ödesek en minimumundan.

    ilk 6 ay düşük vergi dilimindeyim çünkü .

    12 ay 1000 tl ödeyeceğime son 6 ay 2000 tl ödesem daha karlı olmazmıyım yüksek vergi diliminde ödediğimden.



    Ben ilk başlar sizin gibi düşünüyordum, bordromu inceledikten sonra gerçeği gördüm. Aslında herkes öyle düşünüyor, yılın son ayları daha avantajlı oluyor diye.

    Örnek vereyim;
    Yıllık geliriniz 60.000 TL. BES ödemeniz yoksa gelir vergisine tabi olan matrah da 60.000 TL oluyor.
    Yıllık geliriniz 60.000 TL. BES'e yıllık 6.000 TL ödemeniz var. Bu durum da gelir vergisine tabi olan matrah da 54.000 TL oluyor. Böyle olunca da ödediğiniz 6000 TL'den kazandığınız vergi indirim oranı 54.000-60.000 arasına geren dilim oluyor.

    Yani ödediğiniz BES'ler matrahı düşürüyor. Coğu kişi matrahın aynı kaldığını sadece ödenecek verginin geri geldiğini düşünüyor. yılın ilk ayları %15 ve %20 vergi iadesi alırken, matrahınız düştüğü için daha geç yüksek vergi dilimini giriyorsunuz.

    Özetle, yıllın hangi ayı ne ödediğiniz değil toplam ne ödediğiniz önemlidir.


    diyelimki önceki ay kümülatif vergi matrahımız toplamı 23.000 olsun,
    bu ayki maaşınızdan haliyle bir üst vergi dilimine geçtiğimiz için %27 vergi kesintisi olacaktır.
    net maaşımızada ( vergi matrahı diyelim aynı zamanda) 2500 tl dersek
    BES katkı payı olarakta 500 TL yatırdığımızı düşünürsek, 500 TL gelir vergisinden muaf olacaktır. Ödediğimiz katkı payı makbuzunu muhasebeye verirsek bu ödemeden dolayı birdahaki maaşınıza 500 TL'nin %27 di olan 135 TL geri ödeme yapılması gerekir diye düşünüyorum.

    doğrumudur?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ERPmühendisi


    quote:

    Orijinalden alıntı: kaiser şoze

    quote:

    Orijinalden alıntı: ERPmühendisi

    @bytepire güzel açıklama yapmış.

    BES giriş yapmanın en avantajlı kısmı her ay kazancınızdan kesilen gelir vergisinden BES'e ödediğiniz tutar kadar muhaf olabilmektir.

    1. Bu avantajı sağlayamıyorsanız kesinlikle BES önerilmez.
    2. Vergi kesintisinden yararlanabiliyorsanuz diyelim. Aylık kazancınız düşük ise yani yıl içerisinde %20'lik dilime geçmiyorsanız ve %15'lik dilimde kalıyorsanız da BES pek önerilmez.
    3. Yıl içerisinde kazancınızdan dolayı %27lik ve %35lik gelir vergisi kesnti dilimine giriyorsanız BES'e ŞİDDETLE GİRİLMESİ gerekir.
    4. Emeklilik planınızda yatırdığınız miktardan kesinlen yüzde'nin 2.0 ~ 2.5 'ün üstünde olmaması tavsiye edilir. İmkanınız varsa büyük şirketler için açılmış emeklilik gruplarına dahil olmaya çalışın.


    aynen katılıyorum esnaf öğrenci işi değil.

    yıllık geliri 50.000 tl ve üzeri olanlar için avantajlı bu sistem.


    sormak istediğim bir şey var.

    mesela ilk 6 ay dondursak yada 90 tl ödesek en minimumundan.

    ilk 6 ay düşük vergi dilimindeyim çünkü .

    12 ay 1000 tl ödeyeceğime son 6 ay 2000 tl ödesem daha karlı olmazmıyım yüksek vergi diliminde ödediğimden.



    Ben ilk başlar sizin gibi düşünüyordum, bordromu inceledikten sonra gerçeği gördüm. Aslında herkes öyle düşünüyor, yılın son ayları daha avantajlı oluyor diye.

    Örnek vereyim;
    Yıllık geliriniz 60.000 TL. BES ödemeniz yoksa gelir vergisine tabi olan matrah da 60.000 TL oluyor.
    Yıllık geliriniz 60.000 TL. BES'e yıllık 6.000 TL ödemeniz var. Bu durum da gelir vergisine tabi olan matrah da 54.000 TL oluyor. Böyle olunca da ödediğiniz 6000 TL'den kazandığınız vergi indirim oranı 54.000-60.000 arasına geren dilim oluyor.

    Yani ödediğiniz BES'ler matrahı düşürüyor. Coğu kişi matrahın aynı kaldığını sadece ödenecek verginin geri geldiğini düşünüyor. yılın ilk ayları %15 ve %20 vergi iadesi alırken, matrahınız düştüğü için daha geç yüksek vergi dilimini giriyorsunuz.

    Özetle, yıllın hangi ayı ne ödediğiniz değil toplam ne ödediğiniz önemlidir.


    diyelimki önceki ay kümülatif vergi matrahımız toplamı 23.000 olsun,
    bu ayki maaşınızdan haliyle bir üst vergi dilimine geçtiğimiz için %27 vergi kesintisi olacaktır.
    net maaşımızada ( vergi matrahı diyelim aynı zamanda) 2500 tl dersek
    BES katkı payı olarakta 500 TL yatırdığımızı düşünürsek, 500 TL gelir vergisinden muaf olacaktır. Ödediğimiz katkı payı makbuzunu muhasebeye verirsek bu ödemeden dolayı birdahaki maaşınıza 500 TL'nin %27 di olan 135 TL geri ödeme yapılması gerekir diye düşünüyorum.

    doğrumudur?




  • Faydalı bir konu ..Bilgilendiren herkeze teşekkürler...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi f5s5b5 -- 24 Eylül 2011; 12:00:40 >
  • bu bes gerçekten tam bir kandırmaca.Beni üye yaptıkları zaman giriş aidatı yok dediler ve yönetim giderinden bahsetmedilerç.Fonları yönlendirecez dediler falan filan.Anadolu hayat emeklilik bu arada benimki.Sonuca geleyim 2 yıldır bes teyim toplam yatırdığım paradan 500 tl zararım var.çıkmaya kalksam 346 tl giriş aidatı borcum gözüküyor.Fon değişim için aradım temsilciyi valla bilmemki hangi fona geçsek dedi.Borsa düşünce likit fonlar hariç hepsi düşüyor nasıl oluyorsa.Likit fona yatırcak olduktan sonra neden Bese gireyimki.Durum bu yarın besten çıkış için arıcam bakalım neler olucak.Girecek olanlar iyi düşünsün birde %15 kesinti var çıkınca
  • tamam da hala cevap alamıyoruz.nette nereye yazsakta cvp alsak.ona göre paramı isticem tebten.şirketi kurmam lazım.
  • ?
  • verilen bilgiler için teşekkür ederim.
    Faydalı bir konu.
    Emeği olan herkese teşekkürler.
  • 
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.