Şimdi Ara

'Blackbird'ün oğlu': ABD'nin çok gizli SR-72 hipersonik jeti 2025'te uçabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
1
Favori
477
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 'Blackbird'ün oğlu': ABD'nin çok gizli SR-72 hipersonik jeti 2025'te uçabilir
    Lockheed Martin'in merakla beklenen insansız hipersonik uçağı SR-72 "Son of Blackbird"ün ilk uçuşunu 2025 yılında gerçekleştireceği iddia ediliyor. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF) için çok gizli bir proje olduğuna inanılan SR-72'nin saatte 6,437 kilometre hızın üzerine çıkarak şimdiye kadar geliştirilen en hızlı uçak olacağı söyleniyor.



    ABD, insansız hipersonik SR-72 jetini geliştiriyor



    SR-72, 1974 yılında hız rekorları kıran ve 1998 yılında USAF tarafından en hızlı insanlı uçak olarak emekli edilen SR-71 Blackbird’ün halefi olarak kabul ediliyor. Tıpkı selefi gibi SR-72’nin de temel hedefleri muhtemelen istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) faaliyetleri olacak. SR-72'nin Lockheed Martin'in yeni HSSW (High-Speed Strike Weapon) silahını destekleyerek vuruş kabiliyetini arttıracağına da inanılıyor.



    'Blackbird'ün oğlu': ABD'nin çok gizli SR-72 hipersonik jeti 2025'te uçabilir
    Uçağın muharebe yetenekleri, insanlı uçakların çok yavaş ve riskli olacağı tehlikeli ortamlardaki hedefleri vurmak için ideal olduğunu gösteriyor. Raporlara göre, yeni silah sistemi hipersonik silahları diğer tüm silahlardan daha hızlı ateşleyebiliyor ve anında hipersonik hızlara ulaşabiliyor. Üstelik bu hızları daha uzun süreler boyunca koruyabiliyor.



    SR-72'nin 30 metre uzunluğuyla selefi SR-71'e benzediği bildiriliyor. Uçağın, 2030 yılına kadar hizmete girmesi planlanıyor. İnsan pilot olmadan çalışacak şekilde tasarlandığı bildirilen bu uçak, ordunun uçak kullanma biçiminde devrim yaratma potansiyeline sahip. Saatte 6,000 kilometrenin üzerindeki yüksek hız, hedeflerine çok hızlı bir şekilde ulaşmalarını sağladığı için ABD ordusu için önemli bir araç olacağı söyleniyor. Bu hızı bir zemine oturmak gerekirse; bu yüksek hız ile ABD’den Avrupa’ya gitmek sadece bir buçuk saat sürecek.



    Yeni motor gerekiyor



    'Blackbird'ün oğlu': ABD'nin çok gizli SR-72 hipersonik jeti 2025'te uçabilir
    SR-72'nin ulaşacağı hızlara çıkmak için yeni bir itici güç birimi gerekiyor. Uçağın modern hava savunmalarından kaçabilmek için SR-72 uçağının hipersonik hızlara ulaşabilmesi gerekiyor ve şimdiye kadar bu hızlara sadece roketle çalışan uçaklar ve uzay araçları ya da tek kullanımlık teknoloji gösterimleri ile ulaşılabildi.



    Geleneksel turbojet ve turbofan motorları ses altı hızlarda kalkış ve iniş sırasında bir uçağa yeterli gücü sağlayabilse de bunlar hipersonik hızları sürdüremezler. Öte yandan bir uçağa hipersonik hızlarda güç sağlayabilen jet motorları olsa da, bunlar kalkış ve iniş sırasında kullanılamaz. Dolayısıyla SR-72'nin her ikisini de yapabilen bir motora ihtiyacı var.



    Ayrıca Bkz.Yeni jet motoru süpersonik yolculuğun anahtarı olabilir: RDE motorlar geliyor



    SR-72’de bunun için yeniden kullanılabilir turbine-based combined cycle (TBCC) tahrik sisteminin kullanılması planlanıyor. Bu tahrik sistemini, birçok modern taktik uçakta kullanılan turbojet motorlarını Mach 5'in üzerinde ve hatta potansiyel olarak Mach 10'u aşan hızlara ulaşabilen ve sürdürebilen süpersonik yanmalı ramjet (scramjet olarak da bilinir) ile birleştiren bir tür hava soluyan jet motoru olarak tanımlanabilir. Yani kısaca: Turbofan motor ile ramjet motorlar birleştirilecek.



    Eğer hatırlarsanız geçtiğimiz yıl bu konuda Havacılık tarihinde devrim: Dünyanın en hızlı uçağı geliyor başlıklı bir haber yapmıştık. Burada ABD Hava Kuvvetleri finansmanını alan Hermeus’un Quarterhorse adında hipersonik İHA geliştirdiğini aktarmıştık. Bu hava aracı içinde turbojet ve ramjet tahrik sistemlerinin birleştirileceği belirtiliyordu.




    Kaynak:https://interestingengineering.com/military/secret-us-hypersonic-jet-2025







  • Şöyle düşünün, biz kendi - zaten F-22 Raptor benzeri - muharip uçağımız için ancak kısmen üretebildiğimiz standart F-16 turbofan motorunu ABD'den talep ediyoruz. Ama onlar hava savunmalarını hızıyla yok sayma kabiliyetinde stratejik nitelikte bir hipersonik hibrit motorlu insansız uçak yapıyor. Neyin yerine? Ta Soğuk Savaş zamanında hala kıramadığımız rekorlar kırmış ve çoktan emekli edilmiş başka bir hipersonik insanlı jet uçağının yerine. Aradaki know-how bilgisi ve teknoloji uçurumu o kadar büyük yani.
  • quote:

    Geleneksel turbojet ve turbofan motorları ses altı hızlarda kalkış ve iniş sırasında bir uçağa yeterli gücü sağlayabilse de bunlar hipersonik hızları sürdüremezler. Öte yandan bir uçağa hipersonik hızlarda güç sağlayabilen jet motorları olsa da, bunlar kalkış ve iniş sırasında kullanılamaz. Dolayısıyla SR-72'nin her ikisini de yapabilen bir motora ihtiyacı var.

    SR-72’de bunun için yeniden kullanılabilir turbine-based combined cycle (TBCC) tahrik sisteminin kullanılması planlanıyor. Bu tahrik sistemini, birçok modern taktik uçakta kullanılan turbojet motorlarını Mach 5'in üzerinde ve hatta potansiyel olarak Mach 10'u aşan hızlara ulaşabilen ve sürdürebilen süpersonik yanmalı ramjet (scramjet olarak da bilinir) ile birleştiren bir tür hava soluyan jet motoru olarak tanımlanabilir. Yani kısaca: Turbofan motor ile ramjet motorlar birleştirilecek.



    Şöyle düşünün, biz kendi - zaten F-22 Raptor benzeri - muharip uçağımız için ancak kısmen üretebildiğimiz standart F-16 turbofan motorunu ABD'den talep ediyoruz. Ama onlar hava savunmalarını hızıyla yok sayma kabiliyetinde stratejik nitelikte bir hipersonik hibrit motorlu insansız uçak yapıyor. Neyin yerine? Ta Soğuk Savaş zamanında hala kıramadığımız rekorlar kırmış ve çoktan emekli edilmiş başka bir hipersonik insanlı jet uçağının yerine. Aradaki know-how bilgisi ve teknoloji uçurumu o kadar büyük yani.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Dayı sen uçak mühendisi galiba, çok güzel bilgiler vermişsin. Amerika Avrupa'dan 20-30 Türkiye'den minimum 45 yıl öndedir bu teknolojilerde.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle öyle. İnsanlar havacılığı hafife alıyor. Hafife aldıkları için de ABD'nin bu alandaki gücünü göremiyorlar.

  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Aman diyeyim yazdığınıza dikkat edin sırf verdiğiniz teknik bilgi ve objektif değerlendirme için bile amerikan aşığı,batı şakşakçısı ilan edilebilirsiniz maalesef teknoloji odaklı bu forumun zeka/algılama/okuduğunu anlama seviyesi bu noktaya gelmiş durumda

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • khaos kullanıcısına yanıt
    arkadasim biliyorlar geride olduklarini destek mi olalim köstek mi yinede hangisi?? zamanla olur bunlar bi anda mi olacak? kisi kendinden bilirmis isi. kendi algilama seviyeni soylemissin

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Evet ve maalesef F110 GE-129 (F-16 Block 70) motoruyla üreteceğimiz ilk 20 uçak 4.5 nesil bandında kalıyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunun daha iyisini ostim sanayide 1.5 ayda yapacak ustalar var cekirdekten yetisme

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • SELÇUK BAYRAKTAR acilen daha iyisini yapması lazım.

  • erniko34 E kullanıcısına yanıt
    Beni bu kadar hızlı bir şekilde haklı çıkardığınız için teşekkür ediyorum.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Amerika teknolojide oldukça ileride.. Fakat bilinmesi gereken asıl konu son 90 yılımızın siyasi oyunlarla çöp edilmesi.. Bu ülkenin beyinlerini, hayal dünyalarını ABD tahayyül bile edemez. Ben inanıyorum ki çok kısa sürelerde bu ali cengiz oyunlarıyla çelme takarak geri bırakılan Türkiye çok hızlı bir toparlanma süreci ile ABD'yi yakalayacak hatta bazı alanlarda geçecektir de.

  • diyorlarki eski teknoloji ile aya gidilebildiyse bugun ileri teknoloji ile niye gidilemiyor. sr-71de aya gidilen zamanlardaki ayni 60larin teknolojisiyle tasarlanmisti, bugun onu gecebilecek bir ucak ancak 2025de geliyor. cunku olay sadece teknolojisinin ilerlemesi degil, en buyuk olay amac ve maliyet iliskisi. cin ile yeni bir soguk savas, yeniden benzer ihtiyaclar sr-71 benzeri bir ucagin ve hatta yeni ay ucuslarinin maliyetini hakli getirir oldu.

  • 6,436km/s = 1,788 metre/saniye. Pek çok mermiden hızlı. Buna binmek mermiye binmekten beter olur. Bu hıza pilot dayanmayabilir. Bu uçak muhtemelen İnsansız uçuş yapacaktır.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bizde ışıklı ekmek saklama kutusu yaptık


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • SR-71. Tasarımının hastasıyız. Adamlar nasıl bir tasarım yapmışsa 60'lardanmış gibi hissetirmiyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DeepBluee2 kullanıcısına yanıt

    SR-71 50 yıl önce ilk uçuşunu yaptı. Türkiye tamamen yerli imkanlarla o seviyede bir uçağı en az 50 yıl sonra üretebilir. Yani Abd bizden en az 100 yıl önde.

  • ABD'yi gözünüzde fazla büyütmeyin. Batı silahları Rusya'nın 1. savunma hattını bile aşamadı. Görüyoruz hallerini.


    ABD'nin bizzat kendisi Vietnam'da darmadağın oldu. Onca teknoloji vardı da ne oldu ?

  • DeepBluee2 kullanıcısına yanıt

    Bunları bilmek için uvak mühendisi olmaya gerek yok aslında, araştırmayı bilmek gerekiyor. Bu forumda çoğu kişi araştırma yetisinden yoksun.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • SR71'in kardeşi CIA uçağı, 15inden 6'sı düşmüş sadece 1 sene operasyonel kalmış ve sovyetlere hiç uçuş yapmamış. zaten herşeyi görüyorlar bu şekilde casus uçak devri kapandı.

    'Blackbird'ün oğlu': ABD'nin çok gizli SR-72 hipersonik jeti 2025'te uçabilir
    'Blackbird'ün oğlu': ABD'nin çok gizli SR-72 hipersonik jeti 2025'te uçabiliren.wikipedia.org
    Lockheed A-12 - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_A-12



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fade to Black -- 9 Ocak 2024; 6:43:56 >
  • Abicim batı silahları rus ordusunu doğruyor şuan ukraynada.
    hava kuvvetleri olmadan ukrayna ordusu nasıl savunma hatlarını kolayca yarsın öyle kolay mı?
    Abd'yi büyütmüyoruz ama adamlarında hakkını yemiyoruz. Profile 1453 koyarak batı inovasyonunu görmezden gelmeyin

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.