Şimdi Ara

BMW iddiali konuştu: Yeni bataryalarımız Tesla'dan daha iyi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
1
Favori
1.998
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Elektrikli otomobiller yaygınlaşırken üreticiler arasında da daha gelişmiş batarya geliştirme yarışı devam ediyor. Son olarak BMW yeni geliştirdiği 6. jenerasyon bataryalarını duyurdu. Yeni bataryalar BMW'nin iddiasına göre hali hazırda kullandıkları prizmatik bataryalardan çok daha gelişmiş olmakla kalmıyor aynı zamanda Tesla'nın bataryalarından bile daha iyi performans veriyor.



    Alman üretici Almanya'nın Parsdof şehrindeki BMW Hücre Üretimi Yeterlilik Merkezi'nde batarya hücrelerinin pilot üretimine başladıklarını duyurdu. Bu hücreler BMW'nin 2025 yılında çıkacak olan Neue Klasse konseptini temel alan aracında kullanılacak.





    Bataryaların enerji yoğunluğu %20 daha yüksek



    46 mm çapında ve modeline göre 95 ile 120 mm uzunluğunda olan silindirik hücreler firmanın açıklamasına göre %20 daha yüksek enerji yoğunluğuna sahip olacak. Böylelikle günümüz otomobillerinden %30 daha fazla menzil sunularak tek şarjla 800 km gitmek mümkün olacak. Bataryaların üretimde ise %60 daha az karbon emisyonu oluşacak. 



    Yeni batarya hücreleri katot tarafında daha fazla nikel ve daha az kobalt içerecek. Anot tarafında ise mevcut bataryalardan daha yüksek silikon içeriğine sahip olacak. BMW üretim başkanı Milan Nedeljkovic iddialı konuşarak, "Tesla'nın bizimle aradaki farkı kapatması gerekiyor" sözlerini sarfetti.



    Ayrıca Bkz.Volkswagen ve Vivo, telefon odaklı önemli bir ortaklık kurdu



    Hücreler BMW'nin tesislerinde üretilse de büyük ölçekli üretimi firma gerçekleştirmeyecek. CATL ve Eve Energy tarafından Avrupa, Çin ve Kuzey Amerika'daki ikişer fabrikada, yani toplamda altı fabrikada üretilecek.



    Nedeljkovic, BMW'nin tedarikçilerine tam ölçekli üretim yaptırmadan önce pil hücrelerinin tarifini mükemmelleştirmeyi ve pilot üretimi başarıyla tamamlamayı hedeflediğini açıkladı. Pil geliştirme sürecini yemek yapmaya benzeten Nedeljkovic, "Gerçekten güzel birşey pişirmek istiyorsanız iyi bir tarife ihtiyacınız var çünkü tarif tadı belirler. Tarifi yani hücrelerin kimyasını ve fiziğini geliştiriyoruz. İçeriği sürekli değiştirerek her hücrenin nasıl performans verdiğini test ediyoruz." sözlerini kaydetti.




    Kaynak:https://www.carscoops.com/2023/11/bmw-starts-production-of-gen-6-battery-cells-it-says-are-better-than-teslas/







  • Ecobat ve Li-cycle şirketleri yıllardır lityum batarya geri dönüşümü yapıyor. Sadece 2021'de 70 milyondan fazla otomobilin li-on ve leadacid batarya geri dönüşümünü yaptı Ecobat. Şu an dünyada faaliyet gösteren 100 kadar lityum akü geri dönüşüm firması var. Sadece Ecobat firmasının bile 65 bin lokasyonda akü toplama noktası var.


    Bu firmalar üstelik yeni firmalar da değil, zaten onlarca yıldır kurşun asit ve elektronik aletlerdeki ni-mh ve lityum akülerin dönüşümünü yapıyorlardı. Şimdi de lityum akülerin geri dönüşümüne başladılar çünkü karlı bir iş.


    Kapitalizmde kar = yatırım demektir. Bir işte kar varsa o işe muhakkak yatırım olur.


    Aşağıdaki linkte Ecobat ve Li-cycle dışında diğer geri dönüşüm firmalarının da adı geçiyor:

    Lithium-Ion Battery Recycling Finally Takes Off in North America and Europe - IEEE Spectrum


    Bu bataryalara ne olacağı en son düşünmemiz gereken sorun bile değil.

    Halen tükenen bataryalar için nasıl bir geri dönüşüm olacağı belli değil. 10 yıl sonra milyonlarca elektrikli araç ve yine tonlarca ölü batarya olduğunda ne olacak? Bu bataryaları doldurmak için yine fosil yakıt mı kullanılacak? İleride bu kadar fazla bataryayı doldurmak için yine petrol kullanırlarsa bir de :)))
  • Halen tükenen bataryalar için nasıl bir geri dönüşüm olacağı belli değil. 10 yıl sonra milyonlarca elektrikli araç ve yine tonlarca ölü batarya olduğunda ne olacak? Bu bataryaları doldurmak için yine fosil yakıt mı kullanılacak? İleride bu kadar fazla bataryayı doldurmak için yine petrol kullanırlarsa bir de :)))

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 1000 km menzili aşamadık.
  • blackkugu61 B kullanıcısına yanıt
    araç ağırlaştıkça o zor...

  • TheMuyu kullanıcısına yanıt
    muhtemelen Çin onun çözümünü bulmuştur... kazancın artması için bekliyorlardır...

  • Tasarımlarınız da öyle... Ailecek bayılıyoruz 😄😄

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • TheMuyu kullanıcısına yanıt

    Ecobat ve Li-cycle şirketleri yıllardır lityum batarya geri dönüşümü yapıyor. Sadece 2021'de 70 milyondan fazla otomobilin li-on ve leadacid batarya geri dönüşümünü yaptı Ecobat. Şu an dünyada faaliyet gösteren 100 kadar lityum akü geri dönüşüm firması var. Sadece Ecobat firmasının bile 65 bin lokasyonda akü toplama noktası var.


    Bu firmalar üstelik yeni firmalar da değil, zaten onlarca yıldır kurşun asit ve elektronik aletlerdeki ni-mh ve lityum akülerin dönüşümünü yapıyorlardı. Şimdi de lityum akülerin geri dönüşümüne başladılar çünkü karlı bir iş.


    Kapitalizmde kar = yatırım demektir. Bir işte kar varsa o işe muhakkak yatırım olur.


    Aşağıdaki linkte Ecobat ve Li-cycle dışında diğer geri dönüşüm firmalarının da adı geçiyor:

    Lithium-Ion Battery Recycling Finally Takes Off in North America and Europe - IEEE Spectrum


    Bu bataryalara ne olacağı en son düşünmemiz gereken sorun bile değil.





  • lityum demir yada fosfat yada farklı elementleri deneyerek pillerin gelişimini biraz daha ileriye taşıyorlar bakalım yakın bir zamanda görür müyüz ?

  • Teknoloji devrini yaşamamıza rağmen elektrikli araçların menzili hâlâ çok az

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Electro douchebag car olmuş bu.

  • 46 95, 46 120 formatına geçmiş bu da, Tesla 46 80 e geçmişti.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • blackkugu61 B kullanıcısına yanıt

    1000km menzile ihtiyacımız yok o yüzden aşmamıza da gerek yok.. hele 1000km menzil sunacak 500-600 kilo hayvani pili (ve dolu-boş farketmeksizin eşşek gibi ağır) aracın asalak gibi yanında taşımasına hiç gerek yok..


    ihtiyacımız olan daha verimli, enerji yoğun piller ve daha problemsiz hızlı şarj.. bugün Lpg'li araçlar 350km yol yapmıyor dolu tüple ama dolum 1 dakika bile sürmediği için kimsenin umrunda bile değil menzili..

  • BMW teslayi geçecek mi yoksa

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • SuperVeloceJota kullanıcısına yanıt

    Hocam işte dediğiniz gibi, niye uzun menzile ihtiyacimiz var , cunku en iyi teknolojide bile adam akilli km. Gitmek icin en az 15dk sarja ihtiyaciniz var, izmir otobaninda bayramda bunu dusunun, yolda mahsur kalir kafayi yersiniz. Yeterli sarj istasyonu yok.


    Tum araclar elektrikli olsa insanlar kafayi yer




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanmerto -- 5 Kasım 2023; 13:19:44 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkiye özelinde alan büyük , 1000 km abartı bir km değil

    küçük avrupa ülkeleri veya altyapıyı hazırlamış bir ülke için problem olmayabilir

    ama Türkiye özelinde 400 500 km problem olabilir

    Oturmamış istasyon ağı tamam olsa bile nüfus çok fazla ve bir bölümde yığılma var

    özellikle yaz aylarında bayramlarda vs ortalama bir avrupa ülkesi kadar nüfus hareketleniyor

    Elektrikli eleştirmiyorum ama ülkemiz için henüz herkese uymayabilir , bana uyar diyenlerde anlattığım gibi durumlarda sıkıntı yaşayabilir

  • hasanmerto kullanıcısına yanıt

    bende onu söylüyorum ya zaten.. ihtiyacımız olan daha iyi hızlı şarj derken, toptan tüm şarj deneyiminin kalitesinden bahsediyorum.. istasyon adedinden tut da, şarj ünitelerinin güvenilirliğine, daha iyi planlamaya, üniter bir şarj ödeme deneyimi kurmak gibi..


    sen bunları sağlama, ama git arabalara dev piller koy, fiyatları katla, araç ağırlıkları 2.5 tonlara kafa atsın.. buna göre lastik, buna göre altyapı, e mecbur buna göre air suspansiyonlar falan filan araba kamyon gibi bir şey oluyor..


    1000km yaptıracak devasa pille sen belki pil %30-40la geziyorsun ama %60lık boş kısmı da yanında taşıyorsun, bu atıl kısım tek başına başka bir otomobili bile idare edebilecek kapasite iken? muazzam bir israf bu.


    üstüne her haddinden büyük pil için yapılan ekstra enerji tüketimine -üretim sürecinde- girersek çıkamayız işin için.. hani biz çevrecilik için yapıyorduk bu işi nerede kaldı?


    bu yüzden tamam şimdi emekleme aşamasında iken yüksek menzil arayalım ama bu asla çözüm değil.. asıl çözüm bu işi 1. pil teknolojisi, 2. şarj altyapısını çözebilmekte.. o zaman hem içten yanmalı motora en azından yakın bir kullanıma uygunluk, hem de kitlesel olarak bir çevrecilik kazanımından bahsedilebilir.. yoksa bütün sistemi uzun menzil üzerine kuracaksak, lityum pillerin şuanki berbat derecede verimsiz enerji yoğunluğunu düşünürsek bütün bu uğraş boşa demektir.





  • TheMuyu kullanıcısına yanıt
    Araçlarda performansı düşen batarlar diğer sektrörlerde -hatta evlerde- çok rahat kullanılmaya devam ediyor. örneğin 50kw kapasiteli batarya 30 kw ya düşünce onu güneş panelleri ile şarj olan evlerde akü gibi kullanmak mümkün. o sebeple bundan on yıl sonra bu batarlar değl sorun olmak, diğer alanlarda depolama ürünü olarak ekstra fayda bile sağlayacaklardır.

  • SuperVeloceJota kullanıcısına yanıt

    menzil rakamını verirken arabanın yarısını batarya ile doldurmak maksadıyla değil. Teknolojinin bu menzillere yaklaşması açısından çokta olmasa da gerideyiz. 1000 km kağıt üzerinde çok uzun bir mesafe gibi görünebilir. Ama dağ bayır iklim koşulları sıcak soğuk vss bataryalar üzerinde büyük etkisi var biz 1000 km bir araba alsak dahi bu ülkede 700 kmden sonra batarya biter emin ol ne demek istediğimi umarım anlatabilmişimdir. Aklımdaki 1300 1500 km arası bir menzil fevkalade olurdu. 1500km den sonrasını kimse umursamaz emin olun bende dahil :))

  • Asıl aşılması gereken sorun bataryaların menzili değil çünkü 3-4 yıl sonra 5-6 bin kilometreleri konuşuyor olacağız. Sorun yeterince elektrik üretilmesi ve şarj istasyonu alt yapıları için gerekli yatırımların maliyeti. Düşünsenize şu anda 5 bin kilometrelik bir pil çıksa herkes fosil yakıtlı aracını anında satılığa çıkartır ve elektriğe hücum olur. Hiç bir devlet bunun altından kalkamaz onun için her şey yavaş yavaş sindire sindire olmak durumunda aceleye gerek yok benzinli araçlarımız da elimizde patlamasın.

  • blackkugu61 B kullanıcısına yanıt

    Şu boş yorumlara kalp atmayın da üste çıkmasın, yazıktır.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.