Şimdi Ara

Boğaziçi Üni. Hazırlık Değerlendirmelerim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
7
Favori
3.404
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle merhaba arkadaşlar, Boğaziçini düşünen ve hazırlık eğitimin diğer okullarla kıyaslamak isteyenlere genel bilgi sağlamak için kendi fikir ve deneyimlerimi paylaşacağım. Genel olarak 100 puan üzerinden, 25 yazma 25 okuma 25 dinleme ve 25 konuşma üzerinden değerlendireceğim. Baştan belirtmek isterim ki kendi şahsi fikirlerimdir ayrıca 3. kur seviyesi içindir, gerçeği yansıtmayan yerler olabilir. Okuyan diğer arkadaşlar da katkıda bulunurlarsa değiştirebilirim.


    Reading

    Reading kısmının gayet sağlam olduğunu söyleyerek başlamak istiyorum. Sene başında 1 tanesi akademiye daha yakın ve 1 tanesi ise TED konuşmalarından oluşan 2 adet kaliteli reading kitabı aldırıyor okul. Bunlar sene boyunca hem uzun metinleri okuma hem de kelime haznesi oluşturmanızda oldukça iyi iş çıkarıyor diyebilirim. Ancak tabi ki İngilizce derya deniz olduğu için ek çalışma, kitap ve makale okuma, olmadan okul sizi ancak bir yere kadar getirir. Düzenli kitap okuma alışkanlığı kazanırsanız sene sonunda istediğini herhangi bir kitabı rahatlıkla okuyabilirsiniz. Önceki cümleyi açmak isterim, bu demek değil ki bilmediğiniz hiçbir kelime çıkmayacak. Bu imkansız, ancak sözlüğe bakmadan anlayabilecek seviyeye geliyorsunuz diyebilirim. Kendimden örnek vermek gerekirse şu ana kadar İngilizce 10'dan fazla kitap okudum ki içlerinde Foundation(Vakıf) serisi gibi dili ağır olan kitaptan Rocket Propulsion Elements gibi daha çok terim ağırlıklı kitaplar da mevcut. Ancak bir eksiği var o da ilk dönem readinge gramer yüzünden tam ağırlık verilemiyor olması. Bu çok büyük bir sıkıntı değil ancak ne kadar erken o kadar iyi olur diyerek 3 puan kırıyorum. Kısacası metin okuma yeteneğiniz yeterli sevieyeye geliyor.


    Writing

    Okulun sağladığı bir diğer sağlam alan ise writing. Sene başında ilk haftadan itibaren haftada genellikle 1, bazen 2, tane olacak şekilde gerek grup çalışması gerek bireysel yazma alıştırması yapıyorsunuz ödev olarak. Bunlar sene sonu portfolio notunuzu etkiliyor. Yazma daha çok gramer ve vocab. ile iliişkili olduğu için bu ikisinden bahsetmek ve en son bazı karşılaştırma yapmak isterim. Senenin başında bir adet gramer kitabı aldırıyor okul(Understaning and using English grammar). Bu kitapta bir tek comparative kısmı eksik onun dışında hepsi var. İlk dönem bitiriliyor ve çalışırsanız gramer konusunuda çok sıkıntı yaşamıyorsunuz. Vocab. ise reading kısmındaki kitaplardan yeterli kelimeyi elde etseniz de ek çalışma yapmak her zaman iyidir. Writing ayrıxa bölümde yapılan rapor vs. ile de geliştiği için hazırlık kısmı için yeterli olduğunu düşünüyorum. Eksik yanı olduğunu düşünmüyorum.


    Speaking

    En sıkıntılı, hatta olmayan, kısım burası maalesef. Devlet okulu olduğu için nispeten kalabalık bir sınıfta(3-35 kişi) speaking yapma şansınız pek yok. Buna özel ayrılan bir ders de yok. 2. dönem haftada 4 gün farklı konularda 3-4 kişilik gruplarda 20 dakika kadar konuşuyorsunuz ancak yeterli olduğunu iddia etmek yanlış olur. Okulun eksik kaldığını ilk haftalardan anlıyorsunuz çünkü speaking çok gelişmiyor, bunun ardından discord ya da benzeri uygulamaları kullanarak geliştirebiliyorsunuz. Örnek vermem gerekirse bilkent, odtü gibi okullarda okuyan arkadaşlarımla konuşmada herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum ancak ben bu seviyeye gelmek için onlardan çok çalıştım diyebilirim. Kısacası kendiniz çalışırsanız oldukça ilerletebileceğiniz, okuldan beklerseniz çok bir ilerleme sağlayamayacağınız bir alan. Buradan 15 puan kırıyorum.


    Listening

    Burası da iyi sayılabilecek bir kısım. Haftda 1 gün full buna ayrılıyor. 25-30 dakikalık 3 listening metni dinleyip critical ve selective listening gibi etkinlikler yapıyorsunuz. Yeterlilik kısmı tartışılır ancak her şeyi okuldan bekleyen biriyseniz yetersiz kalacaktır. Ben ek olarak haber izleyip, podcast dinlediğim için benim için yeterliydi ancak. Normal azimde bir öğrenci için yetersiz olacağı varsayılabilir. Ayrıca konuların sürekli sosyal bilimlerden gelmesi de insanı bayıyor :D. Buradan 7 puan kırıyorum.


    Sonuç:

    Reading ve writing kısımlarında oldukça kaliteli, listening kısmında %70 oranında yeterlilik gösteren ve speaking kısmında sınıfta kalan bir Boğaziçi var. Genel yeterlilik ise %70-%75 denilebilir.

    Not: Ek sorunuz ve yorumunuz varsa ekleyebilirsiniz. Ayrıca Bilkent, Koç, Odtü gibi okullardaki arkadaşlar da kendi okulları için benzer bir gönderi oluşturursa daha faydalı olacağı kanaatindeyim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fuxury_27 -- 8 Temmuz 2021; 17:29:45 >







  • Güzel konu up
  • Forumun en klas uyesi klasina yakisir bir konu acmis .

  • güzel konu, teşekkür ederiz

  • Çok faydalı bir konu olmuş teşekkürler. Odtü, koç, bilkent, sabancı, itü gibi okullardan da benzer değerlendirmeler görmek isterdim
  • Hocam ilk dönemde bitirdim, speaking adına sadece 2 dakikalık bir ödev yaptık, başka da bir şey yapmadık.
  • letmeinnow L kullanıcısına yanıt

    hocam 2. dönem 1 sinifin ilk döneminden mi başlanıyor? ve 5 sene okul 4 sene + 1 dönem güz dönemi sonra bitiyor mu

  • wweiss1023 W kullanıcısına yanıt

    Bölümden bölüme değişir hocam, bazı dersler 2. dönem açılmazsa o dersleri alması için seneye güz dönemini bekleyebilir.

  • Meliodas.xr kullanıcısına yanıt

    rica ederim.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-E2C92D31A

    Forumun en klas uyesi klasina yakisir bir konu acmis .

    :D teşekkürler

  • Bilgisayar mühendisliği bölümünde misiniz?
  •   

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ec jok

    Bilgisayar mühendisliği bölümünde misiniz?

    evet.

  • faydalı konu up
  • Fuxury_27 F kullanıcısına yanıt
    Kaç k yaptın kardeşim ?
  • tonodias kullanıcısına yanıt

    02

  • Fuxury_27 F kullanıcısına yanıt

    subhanallah ibretlik cevap 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E2C92D31A -- 8 Temmuz 2021; 21:33:3 >
  • wweiss1023 W kullanıcısına yanıt
    Hocam isterseniz başlayabiliyorsunuz, ben tercih etmedim.
  • Buept'ten A aldınız sanırım?
  • evet

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.