Şimdi Ara

Bu adamın amacı ne? Network! Tecrübeliler için!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
932
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Biz bir okulun network işini yapıyoruz. Kablolama ve fiziki işler bana ait. Bubölüm bitti. Diğer kısım ise bir adama ait ki bu da server odasının konfgurasyonu ile alakalı bölüm. Yani anahtar teslimi yapıp vereceğiz. Aşağıdaki kriterlere dikkat ederek bu sistemde text tabanlı işletim sistemlerinin tercihindeki mantığı hakkında ne dersiniz?

    Okul olduğu içn microsoft ürünlerinin tamamına yıllık 800 dolar vererek sınırsız kurlum yapabiliyoruz. Hal böyleyken bu arap arkadaş text tabalı Ubuntu server kuruyor ama diğer 3 server ise Win2003 enterprise olarak kuruyor. Ubuntu sever dns guardian adlı bir internet denetim programı için ayrılmış durumda ve başka bir işlevide yok!

    1-Microsoft ürünlerine zaten sınırsız erişim hakkı olan bir okul için linuxun text tabanlı bir işletim sistemini kullanmaının anlamı nedir?
    2-Anahtar teslimi iş bitnce linuxtan anlayan hiç bir personel kalmayacak geride! İnternetin zaralı içeriklerinden okulu korumak için DNS Guardian eşdeğeri Microsoft ürünü kullanamaz mıyız? Veya böyle bir yazlım mı yok?


    Şimdilik bu kadar. Konuya ilgil gösterecek tecrübeli arkadaşlara teşekkürler.







  • arap arkadaş kısmına takıldım ben.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Hunter_one

    arap arkadaş kısmına takıldım ben.


    Avustralyadayız kardeş. Her memleketten adamla çalışıyoruz. Sırp olsaydı sırp arkadaş derdim. Ama sendeki durum biraz acayip. O kadar satır arasından aradığın ne ise onu bulmuşsun helal olsun!
  • 1 i ubuntu 3 ü win enterp.

    ubuntuyu seninde dediğin gibi kimse bilmediği için kasıtlı kurmuş arkadaş..
    güvenlik açısından herhalde...

    sonuçta okul orası karıştıran çok olur...
  • +1

    ubuntu yu kurcalamak tabiki windowsu kurcalamaktan zor olacak akıllıca bi iş yapmış
  • Şimdi arkadaşım, bunun birkaç nedeni olabilir.

    1. Adam linux kurarak ona gebe kalmanızı isteyebilir. Yani daha sonradan çıkacak arızalarda o adamı çağırmak zorunda kalacağınız için bi anlamda maddi...
    2. Bazı bilişimciler windows u sevmez linux un daha işlevsel olduğunu düşünür. ( Bilemiyorum belki de doğrudur. )
    3. İnsanların bazı ön yargıları vardır. Mesela muhasebeci bir adam sürekli eta kullanmıştır. Bu adama başka bir program kursan şaşar kalır. Yani her insan bildiği programla çalışmak ister. Başka programa geçişlerde çok sorun yaşarlar.
    4. Belki de kurduğu program ve işletim sistemi bu iş için en idealdir. Microsoft tarafındaki programda gördüğü eksiklikler vardır.

    Yani benim aklıma gelen bunlar. Amatabii dediğin gibi bütün sistem microsoft olsa iyi olur. Hem kaynak daha çok bulursun, hem de server lar arası sorun yaşama ihtimali daha az olur...




  • Okullarda windows kullanilmasini halen daha anlamam, hazir daha cocuk yeni tanisiyor bilgisayar ortami ile, tanit diger isletim sistemlerini ve ucretsiz yazilimlari da. MS in okullara ucretsiz vermesinin altindaki neden egitime destek filan degildir. Kendi urunlerine bagli insanlarin yetismesidir. Bu insanlar daha sonra microsoft urunlerinde diretmektedirler. Is dunyasinda cok buyuk problem bu, bir ton lisans parasi vermek zorunda kaliyorum. Neden ? Kimse open office kullanmayi ogrenmek istemediginden. Insanlara soyle oldumu sunu sunu yapacaksin dedigim anda, yok o zaman kullanmayalim onu demeye basliyorlar.. Okullarda MS urunlerinin kullanilmasi yasak olmali, orumcek kafali insanlarin, bilgisayari word sanan odunlarin yetismesine neden oluyor.

    Dansguardian olayina gelince (DNS guardian degil) . Acik kaynak kodlu, isteyenin rahatlikla ogrenebilecegi, ucretsiz bir paket olmasi olabilir mi ? Eslenik diger tum urunler parali olacaktir, windows da olsa bile , ve bu tur icerik filtreleme yazilimlari ve donanimlari genelde ucuz seyler degildir. Ayrica bu yazilim web arabirimi uzerinden de kontrol edilebiliyor .




  • Çok sağolun arkadaşlar. Adamın linux bilgisi o kadar ahım şahım değil bunu biliyorum. En ufak bir mevzuda serveri yerinden söküp götürüyor ve birilerine konfgure ettirip ertesi gün geri getiriyor. Ufak tefek kodları biliyor o kadar. Networkün fiziki yapısına ilişkin bilgisi çok zayıf zaten onu ben yapıyorum. İnternet bilgisi çok zayıf ama her zaman kalıplaşmış yaptığı işler networkle ilgili olduğu için o bölüm ona kaldı.
    Geçen ay Ip rezervasyonlarımız azaldığı için yeni birt subnet oluşturalım dedik. Onunda ilk defa denediği bir şeydi ki bu hala iş rayına oturmadı. Rahtsızlığım dışarıdan insanlar hangimizin işin hangi kısmından sorumlu olduğunu bilmeyişinden dolayı benimde adımın bu aksiliklere karışması bilmem anlatabildim mi?
    Fiziki işi görenler hayret ediyor. Esas mesleğim elektirkçilikten gelen tecrübe ile bu iş birleşince örnek gösterielcek bir sonuç çıktı ortaya. Şimdi bu adamın acayip hallerinden dolayı bunu güme gitmesini istemiyorum.

    2 aydır bir universal image hazırlayamadı and sonunda ben müdahale ettimde işin içinden çıktık. Sysprepi dahi nasıl kullanacağını bilmiyordu ve halen aklım hayalim almıyor nasıl iş götütüryor diye. Zaten kendisinin en büyük işi bu ve buna proje olarak bakıyormuş.

    Şimdi olayı anladınız. DELL 2950 serverin biri sadec dns guardian işine atandı ve ayrıca eski bir server daha vardı dual xeon onuda nuna yedek oılarak atadı. Yukarıda bir arkadaşım orası okul demiş elleyeni çok olur o yüzden linux daha iyi demiş. Güldüm ne diyeyim. Okulda server odası var ve devamlı kilit altında ve soğutuluyor. Yani ayak altında değil ortam. Tüm kablolama gigabit Cat6e ve soketlere kadar özendim. Kensington soketler ve Cat6e rj45ler kullandım. Aynı kablo üstündeki 10 bilgisayara serverlardan image attım ve acronis 12 dakikada hepsini bitirdi. Ghost2003 dos network üstündne biraz daha yavaş kalıyor sebebini bilmiyorum.

    useryok arkadaşımın ilk maddede dediği olasılığa takıldım kaldım. Banane diyeceğim ama benimde itibarım etkileniyor.

    Ayrıca alimakkaya arkadaşın dediklerine aynen katılıyorum. Bu yüzden okulda 3 bilgisayar sınıfında en az bir bilgisayarın linux olmasını önerdim kabul edilmedi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lightscribe -- 24 Temmuz 2008; 11:32:02 >




  • ufak bir detay ama konu ile alakası yok...cat6 kullanınca 8de 8 kablonun çalışıyor olması lazım ...diğer cat5 le gibi 4 kablo ile çalışmıyor ...bir kısım kablomuzu cat6 ya çevirdik hazır switch gigabit iken diye ama eski bazı hatlar fire verdi sadece tek bir kablosu çalışmıyor 8 taneden ...switch -kablo-ethernet gibabit desteklesede aslında veri gönderiminde-alımında tek başına ahım şahım faydası yok gibi tüm denemelerimde ağ kullanım düzeyi yuzde25i gecemedi (hdd yazma hızına takılıyor olabilir mi?) tabi yoğun bir network te faydası hissediliyordur belki!
  • quote:

    Orjinalden alıntı: alimakkaya

    Okullarda windows kullanilmasini halen daha anlamam, hazir daha cocuk yeni tanisiyor bilgisayar ortami ile, tanit diger isletim sistemlerini ve ucretsiz yazilimlari da. MS in okullara ucretsiz vermesinin altindaki neden egitime destek filan degildir. Kendi urunlerine bagli insanlarin yetismesidir. Bu insanlar daha sonra microsoft urunlerinde diretmektedirler. Is dunyasinda cok buyuk problem bu, bir ton lisans parasi vermek zorunda kaliyorum. Neden ? Kimse open office kullanmayi ogrenmek istemediginden. Insanlara soyle oldumu sunu sunu yapacaksin dedigim anda, yok o zaman kullanmayalim onu demeye basliyorlar.. Okullarda MS urunlerinin kullanilmasi yasak olmali, orumcek kafali insanlarin, bilgisayari word sanan odunlarin yetismesine neden oluyor.

    Dansguardian olayina gelince (DNS guardian degil) . Acik kaynak kodlu, isteyenin rahatlikla ogrenebilecegi, ucretsiz bir paket olmasi olabilir mi ? Eslenik diger tum urunler parali olacaktir, windows da olsa bile , ve bu tur icerik filtreleme yazilimlari ve donanimlari genelde ucuz seyler degildir. Ayrica bu yazilim web arabirimi uzerinden de kontrol edilebiliyor .


    Cok guzel ozetlemissin. Benim de merak ettigim niye 1 makine linux olmus degil, neden digerleri MS olmus...




  • network işleri için linux tabanlı işletim sistemi windowstan daha stabildir.
  • Arkadaşlar,

    Linux & Windows kıyaslaması her zaman tartışılır. Aslında evet okullarda çocuklara linux gösterilmesi lazım ama bu bir akımdır, yani hemen geçilecek bir konu değildir.

    Şöyle anlatmak gerekirse,

    Bilgisayar konusunda bilgisi olan arkadaşlar linux kullandıklarında zorluk çekmiyorlar çünkü mantığını biliyorlar ama bilgisayarı müzik, film, msn, office olarak gören kullanıcılar my computer deki değişiklikten bile nem kapıp çok karışık kullanılmaz diyorlar. Piyasada bulunan programlar genellikle windows için. Mesela MAC PC ler neden yaygın değil ama en iyi tasarımcılar MAC kullanıyor ve dünyada herkes diyebilirki grafik konusunda MAC süper.

    Dediğim gibi bu bir akım, ha belki bir gün linux windows u geçer belki biz göremeyiz.

    Televizyon ilk çıktığında herkes saçma kısa sürede ortadan kaybolur dediler, meşhur Edison ampülü DC akımla yaktı herşey DC akımla çalışır dedi ama Tesla çıktı AC akımı ve AC motorları buldu, enerjiyi ince kablolarla km lerce uzağa taşıyabileceğini söyledi herkes Tesla ya deli dedi, Edison saçmalık dedi. Ama şu anda onun dediği oldu.

    Anlatabiliyormuyum. Bende windows tekelinden memnun değilim ama işimizi gören kolay program şu anda windows.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: istanbuli

    ufak bir detay ama konu ile alakası yok...cat6 kullanınca 8de 8 kablonun çalışıyor olması lazım ...diğer cat5 le gibi 4 kablo ile çalışmıyor ...bir kısım kablomuzu cat6 ya çevirdik hazır switch gigabit iken diye ama eski bazı hatlar fire verdi sadece tek bir kablosu çalışmıyor 8 taneden ...switch -kablo-ethernet gibabit desteklesede aslında veri gönderiminde-alımında tek başına ahım şahım faydası yok gibi tüm denemelerimde ağ kullanım düzeyi yuzde25i gecemedi (hdd yazma hızına takılıyor olabilir mi?) tabi yoğun bir network te faydası hissediliyordur belki!


    Elbette gigabit hız için illa Cat6 kablo şartı yok. Yoğun olmayan bir networkte Cat5e çok rahat bir şekilde gigabit transfer sağlayabilir. Ancak yeni çekilecek tüm hatların Cat6'ten aşağı olmaması gerekir bugün için çünkü sonuçta CAT6 ve CAT6e kabloların çapı daha büyük ve dirençleri daha düşüktür.




  • linuxu aşmak biraz daha zor. fakat olayın şöyle bir yönü var. microsoft tabanlı bir firewall kullanmak istiorsan bir kaç bin dolar harcayıp güçlü bir server üstünde ISA server yapılandırman gerekecek. adamın bu noktada yaptığı iş maliyeti düşürerek bir güvenlik sistemi oluşturuyor. Bana sorarsan ben ISA serverdan asla vazgeçmem. hatta param varsa CheckPoint alırdım. Donanım her zaman daha makuldür.

    ha bunları kurmasını bilmiorsa başka bi yerde serverı kurdurtup getirtiorsa ne işi var o adamın orda diye sormak lazım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.