Şimdi Ara

bu eski ve hantal bilgisayarı değerlendirmem mümkün mü?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
331
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bilgisayarla ilgili konulardan hiç anlayan birisi değilim.

    Esas bilgisayarım dışında evde böyle eski bir bilgisayar var. Aşırı yavaş çalıştığı için kullanılamıyor. Ama yedekte dursun diye de atmıyorum.

    Bunu atayım mı, yoksa bunu işe yarar en azından arada kullanılır hale getirmemin yolu var mıdır? (tabi pek para harcamadan yapılabilen bir şey ise)

    Yalnız dediğim gibi teknik bilgim yok. Ancak çok basit anlatırsanız yapabilirim.

    bu eski ve hantal bilgisayarı değerlendirmem mümkün mü?


    bu eski ve hantal bilgisayarı değerlendirmem mümkün mü?







  • Bu bilgisayarı ne için kullanacaksın onu yazman gerek.

    Windows aramaya veya çalıştıra dxdiag yaz entera bas çıkan ekrandan Sistem, Ekran ve Oluşturucu sekmelerinin fotoğrafını at.

  • En az windows 8 ve bi tane de ssd atsan dirilebilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Selamlar


    Upgrade olarak;


    - HDD ise SSD yap. Fiyat SATA SSD 128'likler 300 civarı.


    - Çıkan HDD'i CD sürücüsü varsa çıkarıp HDD kzak satın al. Böyle SSD + HDD olur. Fiyat: 80-100 lira


    - 4 GB yanına 4 GB ram eklenebiliyorsa, 4 GB ram al, 4+4 yap... Fiyat: 300 lira


    Temizlik için;


    - Fan temizliği yap, işlemci termal macunu yenile Fiyat: Elinden geliyorsa kendin yap, Youtube'dan örnek video izle, macun 50-100 lira.


    İşletim sistemi için;


    - Windows'ta özellikle çalışması gereken bir uygulama ihtiyacın yoksa Linux Mint Xfce kur. Bedava


    - Windows'ta olmak istersen, bankacılık gibi işlemler kullanmayacaksan Ghost Spectre Windows 10 kur. (Çok hızlıdır, bambaşka yapar, belki güvensizdir o ayrı) Bedava


    SONUÇ:


    Bunları yaptın diye de mucize bekleme. Tüm bu süreçlerin sonunda hızla açılan bir bilgisayarın olur. Oyun anlamında en fazla GTA San Andreas açarsın, Office uygulamaları rahat yeter artar, yazılım öğrenme/geliştirme için kısmen kullanılabilir. İnternette gezinirsin, Kodi de rahat açılır.





  • teşekkür ederim cevaplarınız için.


    @OptikForm Ne için kullanacağım konusunda aklımda bir şey yok. Zaten bilgisayarda oyun hiç oynamam. Sadece ödev, araştırma, internet alışverişi, film-dizi için kullanıyorum esas bilgisayarımı. Bu da yedek bilgisayar olarak, kullanılabilir durumda olsun yeter. Şu haliyle bir tuşa tıklıyorum 1 saat bekliyor. Ama atmaya da kıyamıyorum. Esas bilgisayar bazen wifi arızası veriyor. O zaman buna geçerim.


    Dediğiniz görüntüleri ekledim. Sistem ve Ekran var, Oluşturucu yok.


    @n201 Window8 ücretlidir herhalde. Ben mümkünse pek bir harcama yapmadan kullanılabilir hale gelsin istiyorum. 


    @E_Y_B_H_P_T 

    Önemli bir işte kullanmasam da bilgisayar güvenli olsun isterim. O yüzden Ghost Spectre Windows 10 yerine linux olabilir. Ama linux daha önce hiç kullanmadım.


    Dediğiniz linux bu mu (https://www.linuxmint.com/edition.php?id=307) acaba? 

    Bunu indirsem, benim mevcut donanımımla, ssd falan eklemeden çalışır mı?  (linuxmint-21.2-xfce-64bit.iso  dosyasını https://ftp.linux.org.tr den indirdim. Kurmak için bios'ta usb'den başlat diyerek yüklesem çalışır mı?


    bu eski ve hantal bilgisayarı değerlendirmem mümkün mü?


    bu eski ve hantal bilgisayarı değerlendirmem mümkün mü?




  • phinthy P kullanıcısına yanıt

    Bedavadan halletmek istiyorsan seçenekler Linux Mint veya GhostSpectre kalıyor.


    Evet Linux Mint'ı USB Bellekten boot edebilirsin, kurulum yapmadan canlı olarak da test edebilirsin, mevcut donanımınla da pekâla çalışması gerekir. Beğenirsen de kurarsın (Kurunca daha hızlı çalışır, önemli dosyaların yedeğini al, sıfır kurulum yap daha iyi olur.)


    -----------


    Ghost Spectre istersen bugün birine yazdım kopyala yapıştır yapıyorum:



    .

    .

    .


    Bu arada bu kadar format attın, bari Ghost Spectre OS'a terfi et, eğer gerçekten performans istiyorsan fark alacaksın.


    Sadece dikkatli kullan, özellikle Without Defender seçeneği ile kurarsan Virüslere açık bir bilgisayarın olacak gibi. Özel/önemli hiçbi şeyin olmasın.


    Sitesi: https://ghostspectre.the-ninja.jp/20H2.X64.html


    Bunu tercih et:


    GHOST CUSTOM BOOTABLE WPE (W) - [OSBuild 19042.985] [UPDATE 3]

    SINGLE LINKS         : MEDIAFIRE | MEGA.NZ |

    ISO SIZE:2.96GB | MD5 Check: eccc75213edcff4aa5a035596b8aa95b


    Kurulum ekranında Superlite Without Defender seç.


    Kurulum bittikten sonra yardımcı aracı var masaüstünde. Onu kullanarak diğer ihtiyaçlarını karşıla. Bu araç Update isteyebilir, hayır de, sadece driverlarını kur geç.





  • Anakartının markasına modelini bul ne destekliyor bak. Bir tanıdığın iki çekirdekçi AMD işlemcisi yerine 4 çekirdekli en üst modelini (phenom 2 950 miydi neydi) taktık. 2 gb rami 6 gb yapıp, ssd taktık. Zaten sadece internete girmek için kullanıyordu. Makine canavar gibi oldu. Anakart 16 gb ram ve 6 çekirdekli en üst modeli de destekliyordu. Yeni bilgisayar almayı düşünüyor , fazla para vermek istemediğinden... O bilgisayarın fullemiş olduk diyelim. Oyun, program ne yüklesen kasmadan çalıştırır. Ama 2016'dan önce çıkmış olacak. Linux falan da hiç bulaşma. Tavsiye edenler de belki hiç kullanmamış, sağdan soldan duyduklarını gerçek zannediyor.

  • denn.zent D kullanıcısına yanıt

    bunları kendim yapamayacağım için bir bilgisayarcıya götürmem gerek. o da çok masraf çıkarabilir. yedekte duracağı için masrafsız bir çözüm olsa iyi olur.


    linux hiç kullanmadım. masrafsız olduğu iyi bir çözüm diye düşünmüştüm. siz neden uzak dur dediniz? güvenlik açısından mı?

  • Alıntı

    metni:
    Linux falan da hiç bulaşma. Tavsiye edenler de belki hiç kullanmamış, sağdan soldan duyduklarını gerçek zannediyor.


    Ben tavsiye ettim. Eski bir laptopımda Mint kurulu gayet de verimli çalışıyor.


    Bir itirazın varsa bu şekilde toksik tartışma ortamı yaratarak değil, örneğin "işletim sistemi değiştirmekle vakit kaybetme, donanım değişikliği şart" gibi yazmayı bir türlü öğrenemediniz.


    Başlığı açan en az masraf hatta 0 masrafla değişiklik istiyor geriye yazılım kalıyor. Ki yukarıda görürsen en temel donanım tavsiyesi de verdik. Gelmişsin CPU öneriyorsun, adam fan temizliği bile yapmaya eriniyor, en tepeden girmişsin.

  • phinthy P kullanıcısına yanıt

    Forumlarda cevap yazanlar iki tür olur: Bilenler ve çok bilmişler.


    Bilenler elinden geldiğince tane tane anlatır, yardımcı olmak için elinden geleni yapar.


    Çok bilmişler ise ezbere konuşur ve mutlaka sataşır.


    Arkadaşım bir yerden sonra artık kimseye inanma, kendin araştır. ChatGPT'ye sor. Gerçekten bir yerden sonra gerçeklik algımız bozuluyor.

  • phinthy P kullanıcısına yanıt

    İşe yarar elbette. Ofis film ve eski oyunlar için iyidir. Ram eklemek çok iyi olur. Güç modu muhtemelen dengelidedir. Macun bitik tahminim bilgisayarcıya gitmeden yapılabilecek şey güç modlarından dengeliyi seçip işlemci ayarlarından en düşük % 20 en yüksek %80 ayarlamak. Hem hızlanır hem ısınma azalabilir. Linux kurulabilirse çok hızlanabilir ama ilk aşamada şart değil ayrıca laptoplarda dediğim işlemci ayarı Linuxta var mı bilmiyorum masrafsız dediğiniz için önemli.

    Kasa altına havalandırma deliği olabilir vs bunlar sonra. Bir de windows 8 belki ama w10 değil önermem o ram ve kurumuş macun için.

    Macunu sürmek korkulacak bir şey değil ama iyi bir macun gerekir bence o da 100 tl neredeyse. W,k değeri en az ama en az 3 hatta 4 olmalı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi expressimo -- 24 Ekim 2023; 5:21:43 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • phinthy P kullanıcısına yanıt

    Kasanı açıp anakartına bakacaksın. Markası, modeli yazar. Diyelim ki ABC 123 senin ana kartın. ABC'nin sitesinde o ankartın tanıtım sayfasını bulacaksın. Desteklenen donanımlara bakacaksın. İkinci el alıp takacaksın.


    Linux zordur. Senin bilgisayarın mesela Youtube'de açtığın 480p videoyu oynatırken kasıyorsa ne yüklersen yükle kasacaktır. Bilgisayarın belki Linux yüklersen biraz daha hızlı açılıp kullanmaya hazır hale gelir. Basit bir internet sayfasını açarsan biraz daha hızlı olur o kadar. Şunu da diyeyim eskidir, yıllardır güncelleme almıyor, güvensizdir... Kuracağın Windows XP'den çok da hızlı olmaz Linux. Güncelliği, güvenliği yönünden daha iyidir sadece. Bu arada Linux Windows'tan daha güvenlidir.


    Çok da uzatmaya gerek yok, donanım değişikliği yapmayı öğrenmen Linux kullanmayı öğrenmenden daha kolaydır. Hem bir sefer yapıp kurtulursun, Linux sana sürekli sorun çıkartır.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.