Şimdi Ara

Bulgaristan - Çifte vatandaşlık (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
690
Cevap
59
Favori
72.104
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: emreee90

    9 ay önce Arşiv Daire Başkanlığı'na arşivden kayıt için dilekçe yolladık fakat geri dönüş yapmadılar ve sebebini anladım. Çünkü ben dilekçeyi ve soy ağacını direkt PTT'ye zarfın içine koyup yolladım. 2017'den itibaren bu talebi nüfus müdürlüğü üzerinden yapmak gerekiyormuş, benim gibi direkt yapılan başvurular işleme alınmıyormuş. Her neyse, yarın nüfus müdürlüğüne gideceğim. 3 ayda geri dönüş yapılacağına emin misiniz? Yorumlara göz attığımda kimisi 6 aydır bekliyor, kimisi 8 ayda anca cevap alabilmiş.
    Dün devlet arşivleri formuyla göndermek için vkuatlı nüfus kayıdını ilçe nüfus müdürlüğünden aldım ısrarla muhacır kaydı ve tabiyet belgesini çıkarmalarını istedim baya uğraştılar ama biz veremiyorum ankaraya dilekçe göndererek alacaksınız dediler ama bir süprizle karşılaştım isim denklik belgesi artık ilçe müdürlüklerinden alınıyormuş onu verelim dediler daha önce çıkarttığım icin gerek yok dedim

    @metinvurgun hocam ankara arşivden kağıtlar gelince seni rahatsız edeceğim aracı kurumla iletişime geçmek için




  • bbaday kullanıcısına yanıt
    Muhacir Kağıdı ve Tabiyet Beyannamesi bazı illerin arşivleri merkeze devredilmediği için ilçe nüfus müdürlüğü arşivinden alınabiliyor ancak büyük şehirlerin büyük bir kısmı nüfus arşivlerini genel müdürlüğe göndermiş. Ben ilçe nufustan aldım aynı zamanda arşivden de aynı örnekler geldi.

    @bbaday evraklar gelsin her zaman yardımcı olmaya hazırım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar iyi bayramlar. 1978 de Bulgaristandan buraya göçtük. Doğum yerim Bulgaristan. Vatandaşlık için 10K civari masraf ve 5 sene sonra tam vatandaşlık alinabilir diyorlar. Bu arada Yeşil Pasaport alma hakkımda var. Sizce önce yeşil passport almakmi mantıklı ? Yani bu çifte vatandaş olmada iyi yada kötü anlamda tesir edermi ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Extralarge -- 6 Haziran 2019; 1:58:13 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Extralarge

    Arkadaşlar iyi bayramlar. 1978 de Bulgaristandan buraya göçtük. Doğum yerim Bulgaristan. Vatandaşlık için 10K civari masraf ve 5 sene sonra tam vatandaşlık alinabilir diyorlar. Bu arada Yeşil Pasaport alma hakkımda var. Sizce önce yeşil passport almakmi mantıklı ? Yani bu çifte vatandaş olmada iyi yada kötü anlamda tesir edermi ?
    Yeşil pasaportun herhangi bir yararı olmaz ancak işlemler için bulgaristan a gitmen gerekirse vize ücreti ödemeden gidersin.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hayirdir yeegenim askerlik yaşı geldi sanırım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Deden üstünden alamazsın

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Arkadaşlar simdi benim dururumdakiler için Izmir'den yardimci olacaklar varmi ? Yani benim doğum yeri orasi olduğu için anne baba olmadan kendim direk başvuru yapabilirmiyim ? Hangi adimla işe başlamam lazim ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Extralarge

    Arkadaşlar simdi benim dururumdakiler için Izmir'den yardimci olacaklar varmi ? Yani benim doğum yeri orasi olduğu için anne baba olmadan kendim direk başvuru yapabilirmiyim ? Hangi adimla işe başlamam lazim ?
    Kendin direkt olarak başvurabilirsin. Öncelikle orada doğduğun için doğum belgen lazım. bunu oradan temin ediyorsun, türkiye tarafından da toplaman gereken belgeler mevcut. bunların arasında evlilik belgesi, isim denklik belgesi vs gibi belgeler de mevcut. Belgeleri topladıktan sonra Bulgaristandan vatandaşlığını sorgulatıyorsun.

    Sorgulama sonucunda vatandaşlıktan çıkarılmışsan iade süreci başlatıyorsun bu en güzel seçenek. ama sorgulama sonucunda vatandaşlığa ilişkin bir sonuç alınamazsa önde D vize denilen oturum iznine başvuruyosun. 4 yıl sonra da vatandaşlığa başvuru hakkın oluyor. bu süreç içerisinde 6 ayda bir giriş çıkış yapman, orada bir ikamet adresi göstermen ve bankaya bir para miktar teminat para yatırman gerekiyor. 4 yıl sonrasında vatandaşlığa başvurunca yaklaşık 1 yıl da o işlemler sürünce nüfus cüzdanını alıyorsun.Bu işleri takip eden güvenilir avukatlar var..oradaki işleri tek başına takip etmeniz pek olası değil...tavsiyem bir avukata vekalet vermeniz..tüm süreç yaklaşık 2500 euro gibi bir rakam tutması bekleniyor..gidiş gelişler hariç

    benim kayınvalide ora doğumlu..onun üzerinden işlemleri yapıyoruz. D vizeye bavurmak için ordan haber bekliyoruz 1-2 haftaya gelmesi bekleniyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erro -- 20 Haziran 2019; 17:25:55 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: metinvurgun

    Bu konuyu aslında @kvadankpakal arkadaş ile birlikte hazırlayacaktık ancak onun yazdıkları da gayet açıklayıcı olduğu için bende birkaç bilgi ilave edip deneyimlerimi paylaşmak istedim.

    Şimdilik 1950 yılında Bulgaristan’dan göç etmiş Büyükbaba-Büyükannesi hala hayatta olanlar için vatandaşlık alma işlemlerini anlatacağım. İnternette çok fazla bilgi kirliliği olduğunu düşünerek, bu başlık altında herkes bildiğini paylaşırsa daha net bilgilere ulaşabiliriz. Diğer tarihlerde göç edenleri de buraya ekleyebiliriz.

    Bu işleri yapan aracılardan aldığım bilgileri ve kendi yaşadığım süreci sizlerle paylaşacağım. Bu işi ilk önce aracı olmadan yapmayı düşündüm fakat zamanım olmadığı ve yapılan masrafların neredeyse birbirine yakın olduğunu düşünerek aracılar ile yapmaya karar verdim.

    İlk önce göç eden kişinin Bulgaristan doğum belgesini (Akt za rajdane) alarak Türk kimliğinde yazılı 01/07/19…. yazılı doğum tarihini ve doğum yerini düzeltmek gerekiyor. Bunun için eskiden tahsis davası açılması gerekiyordu ancak yeni yasa ile göçmenlerin doğum tarihi ve yeri düzeltme işlemi ilçe nüfus müdürlüklerince Bulgaristan doğum belgesi olduğu takdirde ücretsiz düzeltilebiliyor. Bulgaristan doğum belgesini alarak Türk nüfus kayıtlarında düzeltme işlemi yapılmazsa kimlikte yazan doğum tarihi ile Bulgaristan nüfus kütüklerinde yazan tarihler farklı olduğu için vatandaşlık tespit işlemi yapılamıyor. Bunun için;

    1.AŞAMA Doğum belgesini Bulgaristan’dan almamız için Türkiye’de hazırlamamız gereken evraklar.

    1-Nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği (göç eden kişilerin ve çocuklarının da dahil olduğu)
    Vukuat kısmında Türk vatandaşlığını kazandığı tarihin yazılı olmasına dikkat edin bazı kayıtlarda ülkeye giriş tarihini bile yazıyorlar bu daha da işleri kolaylaştırıyor.
    Ayrıca Göç eden bayan ise kızlık soyadı ile de vukuatlı nüfus belgesi de olması gerekiyor.

    2-İsim Denklik Belgesi (Göç eden kişinin Bulgaristan da kullandığı üç ismi yazan belge ayrıca ülkeye giriş yaptığı esnada kullandığı göç pasaportu (Passaport de migration) fotokopisi de bu belge ile birlikte gelecek. Bazılarında bu belge arşivden bile çıkmıyor ama sıkıntı değil muhacir kağıdı ve tabiiyet beyannamesiyle de bu iş çözülebiliyor.

    3-Muhacır Kağıdı-Göç eden kişinin bilgilerinin bulunduğu Edirne ilinde düzenlenmiş belge (Bazı illerde nüfus müdürlüğü arşivi merkeze devredilmediği için bu belgeye ulaşmak kolay oluyor eğer bu belge kayıtlı olduğunuz nüfus biriminde yoksa devlet arşivlerinden talep edeceğiz. Altta açıklama ve link var)

    4-Tabiiyet Beyannamesi- Göç eden kişinin bilgilerinin bulunduğu Edirne ilinde düzenlenmiş belge (Bazı illerde nüfus müdürlüğü arşivi merkeze devredilmediği için bu belgeye ulaşmak kolay oluyor eğer bu belge kayıtlı olduğunuz nüfus biriminde yoksa devlet arşivlerinden talep edeceğiz. Altta açıklama ve link var)

    5- Noterden aracıya vekalet (Tahmini 120-130TL arası)
    6- Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı fotokopisi
    7- 2 adet biyometrik resim
    8- Varsa Bulgaristan’dan kalma belgeler (diploma,ehliyet,kimlik) ve kısa özgeçmiş

    1-2-3-4-5 numaralı evrakların Bulgaristan da geçerli olması için bulunduğunuz yerin kaymakamlığı tarafından APOSTIL yapılması gerekiyor. Bu işlemi ücretsiz olarak yapıyorlar. Bulgaristan da bir evrak Apostili için 22 leva alıyorlar :) Bizde bedava hayret.

    Bu evrakları toparlandıktan sonra ben kargogo aracılığı ile UPS kargoyla 13 dolara Bulgaristan da ki aracıya evrakları gönderdim. 2 günde eline ulaştı. İsteyen Metro Turizm ile İstanbul otogarından da gönderebilir o da aynı fiyat neredeyse. (Daha uygun bir posta şekli varsa onu da buraya ekleyebilirim.)

    Doğum Belgesi çıkartma ücreti Bulgaristan da bulunduğunuz şehre göre değişiyor. Ben aracıya doğum belgesi masrafları için 250 Euro ödedim. Bu fiyat artabilir de bunu tam olarak bilemiyorum. Bulgaristan’a gidiş için vize, pasaport, yol masrafları ve zaman kaybını düşünürsek fiyatı kendi açımdan mantıklı buldum.

    Aracı doğum belgesinin kayıtlarda bazen çıkmayabileceği hatırlatmasını da yaptı ancak bu işe başladım bir kere olan 250 ye olur dedim ve gönderdim. Sonuçta çok eski bir kayıt (1930) çıkmayabilirdi. Ancak 1-2 ay içinde doğum belgesini aracı bize gönderince şaşırdım. Ben daha fazla sürer diye düşünmüştüm.

    Doğum belgesini beklerken devlet arşivlerden de belge talep edeceğiz burada çıkan belgeler vatandaşlık tespit işlemlerimizi kolaylaştıracak. Ben muhacir kağıdı ve tabiiyet beyannamesini nüfus müdürlüğünden temin etmiştim ancak göç pasaportu (pasaport de migration) çıkmadığı için devlet arşivlerinden bu belgeyi talep ettim ancak orada da çıkmadı. Bu belge çıkmadığı için umutsuzluğa düşmüştüm.

    Devlet arşivlerinden Muhacir Kaydı ve diğer belgeleri temin için alıntı (@kvadankpakal) teşekkürler.

    Muhacir Kağıdı, Devlet Arşivlerinden talep ile elde ediliyor. Bu belge göç edenlerin Türkiye’ye giriş yaptığı tarihi, kimlerle giriş yaptığı, doğum tarihleri gibi bilgileri içeriyor.

    devlet arşivleri talep formu

    Muhacir Kağıdı ve Ekleri Talep Formu'nu, bağlantıya tıklayıp bilgisayarınıza indirip, doldurup bastırıp, nüfus kayıt bilgilerinize göre eksiksiz doldurun. (Vukuatlı nüfus kayıt örneğini de bu forma ekleyin ayrıca sayfadaki açıklamaları da okumanız yararlı olacaktır.)

    TAAHHÜTLÜ olarak aşağıdaki adrese postalıyorsunuz. Kargo ile gönderim yapabilirsiniz.

    Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı,
    Gayret Mahallesi 95. Sokak No:3 06170 Yenimahalle/ANKARA


    Bu talebe cevap yaklaşık 2 ayda gelmektedir. Arşivde belge çıkmışsa telefonunuza PTT’den XXXXX takip numaralı gönderiniz şu tarihte tarafınıza teslim edilecektir diye mesaj geliyor. Posta ücretini de (14-18TL arası) sizden tahsil ediyorlar. Arşiv araştırması ve belgeler için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz.

    2. AŞAMA Doğum Tarihi Düzeltme ve İsim Denklik Belgesi
    Bulgaristan’dan APOSTİL edilmiş olarak gelen doğum belgesini nüfus müdürlüğüne vermeden önce yeminli tercümana noterden tasdikli tercüme yaptırıyoruz. Kelime ve sayfa sayısına göre ücret çıkıyor ben tek sayfaya noter tasdik ücreti ile birlikte 200TL ödedim. Bulgaristan’dan gelen bu evrakın apostil ücretini aracı ödemiş (22leva) bu da fiyata dahilmiş ekstra bir ödeme yapmadım. Bazı nüfus müdürlükleri tercümeyi 2 nüsha olarak talep edebiliyor lütfen bunu tercüme yaptırmadan önce nüfus müdürlüğüne sorunuz. Bizim bağlı olduğumuz nüfus 1 nüshası yeterli dedi.

    Doğum kaydının aslı ve tercüme edilmiş belge ile nüfus müdürlüğüne gidiyoruz. Doğum tarihini ve doğum yerini ücretsiz olarak ilçe nüfus müdürlüğünde aynı gün düzeltiyor. Yeni kimlik ve pasaport başvurusu da yapıyoruz.

    Doğum kaydının aslını ve tercümesini nüfus müdürlüğü sizden alıp genel müdürlüğe gönderiyor. Bu işlem sonrasında isim denklik belgesi kayıtlarda bulunmuyorsa yeni isim denklik belgesi düzenleniyor. Bizim isim denklik belgesi olmadığı için yaklaşık 1 ay isim denklik belgesinin düzenlenmesini bekledik.

    İsim denklik belgesinin hazır olup olmadığını nüfus müdürlüğünün internet sitesinden sorgulayabiliyorsunuz.

    isim denklik belgesi sorgulama

    Belgeniz hazır olduğunda nüfus müdürlüğüne gidip alabiliyorsunuz.

    3. AŞAMA---Bulgaristan vatandaşlık tespiti için gerekli belgeler.

    1-Doğum Belgesi (aracı şahıs bundan 2 adet çıkartıyor birini size gönderiyor diğeri onda kalıyor)
    2-İsim Denklik Belgesi (nüfus müdürlüğünden)
    3-Vukuatlı Nüfus kayıt örneği (nüfus müdürlüğünden)
    4-Evlilik Belgesi (nüfus müdürlüğünden FORMUL B ye göre çok dilli olarak düzenleniyor)
    5-Pasaport veya Kimlik Fotokopisi (yeni doğum tarihine göre çıkmış olan hangisi varsa)
    6-4 adet resim

    2-3-4 numaralı evraklara yine kaymakamlıktan apostil yaptırıyoruz.

    Bu evrakları gönderdikten sonra ortalama 3-4 ay içerisinde vatandaşlık tespiti cevabı geliyor.
    Bu vatandaşlık sorgusu sonucunda 3 tane sonuç çıkacak.

    Vatandaşlığı KORUNMAKTADIR-hemen vatandaşlık iade işlemlerini başlatıyoruz.
    Vatandaşlıktan ÇIKARTILMIŞTIR - bu çıkarsa bazı belgeler hazırlanarak uzun süreli işlem yapılıyor.
    Vatandaşlığı YOKTUR –bu durumda hak talep edemiyoruz……alıntı @kvadankpakal teşekkürler.

    Bize vatandaşlığı korunmaktadır şeklinde cevap geldiği için dedemi Bulgaristan’a göndererek 1 günde kimliğini ve pasaportunu teslim aldık. Vatandaşlık iadesi olduğu için mülakat yapılmadı sadece fotoğraf ve parmak izi aldılar pasaportunu ve kimliğini teslim ettiler. Biz işlerin hızlı olması için Bulgaristan’a gidip yaptırmayı tercih ettik. Türkiye’de ki konsoloslukların durumu malum.

    Bu şekilde dedemin pasaportunu aldıktan sonra annem için gerekli belgeleri toplayıp gönderdik. Dedem için ayrıca 1500 Euro ödedik. Başka masraflara karışmadık. Tercüme, Apostil, Pasaport, kimlik ve diğer masraflarda bu fiyata dahildi.

    Turkiye doğumlu Annem için ve daha sonra da benim içinde yaklaşık bu rakamlar ayrı ayrı çıkacak. Dediğim gibi şehirlere, bölgelere ve ailede vatandaşlık alacak kişilere göre fiyat değişiyor. Bu tercih size kalmış.

    Ben kendi sürecimi anlatmaya çalıştım forumda arkadaşlara da elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Diğer durumlar için bilgisi olan varsa burada paylaşalım. Büyükbaba-Büyükannesi hala hayatta olanlar için ben durumu özetlemeye çalıştım. Vefat edenler üzerinden işlem yapanlar varsa onları da burada paylaşabiliriz. Bende elimden geldiği kadar bildiğim konularda size yardımcı olabilirim.

    "Vatandaşlığı YOKTUR –bu durumda hak talep edemiyoruz……alıntı @kvadankpakal teşekkürler"

    arkadaşım böyle bir şey yok...orada doğduysan ve vatandaşlık sorgulamasından bu sonuç çıkmış ise oturum iznine başvurup ( D vize) süreç sonunda ( yaklaşık 5 yıl) vatandaşlığını alabiliyorsun




  • Ben de sorayım madem.
    Benim annem yunanistan doğumlu. Kütüğü hala yunanistanda ama türk vatandaşı. Ben 27 yaşındayım ben de annem üzerinden olabiliyor muyum çifte vatandaş. Süreç nasıl ilerler ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba arkadaşlar yakın Zamanda eşten dolayı d vize ve 1 yıllık oturum alan arkadaş varmı aranızda?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • faydalı konu
  • Merhaba arkadaşlar,
    Bende konuyu yakından takip etmekteyim. İzmir'de oturmaktayım. 1978 göçmeniyim. Vatandaşlık konusunda bende araştırma içindeyim. Doğum belgesini Bulgaristan'dan istedim. Apostil onayı yapıp gönderecekler. Bildiğiniz gibi doğum tarihim gün ve ay hatalı yazılmış. Biz bu sürecin başında ilk önce doğum tarihlerini mi düzelttireceğiz? Bir arkadaşım onaylı doğum belgelesini alınca mahkemeye gidilmediğini Nüfus Müdürlüğüne elindeki belgeyle müracat edip değiştirebiliyorsunuz demiş. Ne kadar doğru? Bilen arkadaşlar yardımcı olabilirler mi? Hepinize teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi batmanzek -- 8 Temmuz 2019; 12:11:11 >
  • batmanzek B kullanıcısına yanıt
    Elinizdeki bulgarca dogum belgesini noter tasdikli yeminli bir tercuman vasitasiyla Turkceye tercume ettirdikten sonra bulundugunuz yerin nufus mudurlugune vermeniz halinde dogum tarihiniz idare tarafindan duzeltilir.

    Yeminli bir tercumana gidip noter onayli tercume olacak diye soylerseniz o gerekeni yapar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Alt üst soyağacından baktığım kadarıyla

    Dedemin dedesi ve dedemin babaannesi Bulgaristan Şumnu doğumlu. 1863 ve 1871 doğumlular. Ama bana ve kardeşime çifte vatandaşlık gibi haklar çıkmıyor sanırım konuda okuduğum kadarıyla.

    Neyse sağlık olsun.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ape1281

    Alt üst soyağacından baktığım kadarıyla

    Dedemin dedesi ve dedemin babaannesi Bulgaristan Şumnu doğumlu. 1863 ve 1871 doğumlular. Ama bana ve kardeşime çifte vatandaşlık gibi haklar çıkmıyor sanırım konuda okuduğum kadarıyla.

    Neyse sağlık olsun.
    Arada kuşak kaybi olusuyor bu yuzden simdilik imkansiz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • metinvurgun M kullanıcısına yanıt
    Cevap için teşekkürler :)
  • Konunun butun mesajlarini okuyamadim ama eşim bulgaristan vatandasligi sahibi cifte vatandaş ve evlilikten dolayi vatandaslik alma ile ilgili bi konu var mi acaba :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tazy23

    Konunun butun mesajlarini okuyamadim ama eşim bulgaristan vatandasligi sahibi cifte vatandaş ve evlilikten dolayi vatandaslik alma ile ilgili bi konu var mi acaba :)
    Evlilikten oturu o ulkede ikame ettikten sonra ornegin 5 sene sonra vatandaslik alman icin hak kazaniyorsun tabi sinavlari gectikten sonra. Evli olmayanlar icin bu sure 8 sene. Romanya icin bu boyle. Sanirim asagi yukari kurallar ayni cunku iki ulkede ayni sekilde shengene tabi degil ama avrupa birligi uyesi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: metinvurgun

    Elinizdeki bulgarca dogum belgesini noter tasdikli yeminli bir tercuman vasitasiyla Turkceye tercume ettirdikten sonra bulundugunuz yerin nufus mudurlugune vermeniz halinde dogum tarihiniz idare tarafindan duzeltilir.

    Yeminli bir tercumana gidip noter onayli tercume olacak diye soylerseniz o gerekeni yapar.
    Teşekkürler metinvurgun. Doğum belgesi gelince Yeminli bir tercümana gidip noter onaylı tercüme yaptırıp nüfus müdürlüğüne gideceğim. Daha sonraki süreçte sizden tekrar yardım talep ederim.
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.