Şimdi Ara

caravelle minibüs otomıbil koltuk 6495 kanun durumu

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
1
Favori
4.733
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arakadaşlar daha önce minibüs olarak aldığımız 8+1 caravelle artık otomobil oldu.

    Bu hususta ayrıntılı kanun 6495 dir.

    Otomobil olan minibüslerimizin ötv ve mtv ile ilgili yapılmış güzel bir yorumda aşağıdadır.


    TÜV den öğrendiğim muayene öncesinde ilçemiz trafiğinden ruhsat değişikliği yapmalıyız. Eğer minibüsümüzü hususi kullanıyorsak 2 yılda bir muayene ettireceğiz.

    Güzel bir yasa.

    -----------------------------------------------------------------------------------

    6495 sayılı kanun

    MADDE 13 – 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 3 üncü maddesinde yer alan “Otomobil”, “Kamyonet”, “Otobüs”, “Motosiklet”, “Bisiklet” ve “Motorlu bisiklet” tanımları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye “Motorlu taşıt sürücüsü sertifikası”, “Sürücü belgesi” ve “Uluslararası sürücü belgesi” tanımları ile maddenin son fıkrasına “Bu maddedeki tanım ve terimlerle ilgili olarak vergi kanunları hükümleri saklıdır.” cümlesi eklenmiştir.

    “Otomobil: Yapısı itibarıyla, sürücüsü dahil en fazla dokuz oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıttır.”

    “Kamyonet: Azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır. Sürücü ve yanındaki oturma yerleri dışında başka oturma yeri de bulunabilen, sürücü bölümü gövde ile birleşik kamyonetlere panelvan denir.”

    “Otobüs: Yolcu taşımacılığında kullanılan, sürücüsü dahil dokuzdan fazla oturma yeri olan motorlu taşıttır. Troleybüsler de bu sınıfa dahildir. Sürücüsü dahil oturma yeri on yediyi aşmayan otobüslere minibüs denir.”

    “Motosiklet: Azami tasarım hızı 45 km/saatten ve/veya silindir kapasitesi 50 santimetreküpten fazla olan sepetli veya sepetsiz iki veya üç tekerlekli motorlu taşıtlar ve net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı, yük taşımacılığında kullanılanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı aşmayan dört tekerlekli motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz. Bunlardan karoseri yük taşıyabilecek şekilde sandıklı veya özel biçimde yapılmış olan ve yolcu taşımalarında kullanılmayan üç tekerlekli motosikletlere yük motosikleti (triportör) denir.”

    “Bisiklet: Üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden motorsuz taşıtlardır. Azami sürekli anma gücü 0,25 KW’ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaştıktan sonra veya pedal çevrilmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler de bu sınıfa girer.”

    “Motorlu bisiklet (Moped): Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki veya üç tekerlekli taşıtlar ile aynı özelliklere sahip net ağırlığı 350 kilogramı aşmayan dört tekerlekli motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.”

    “Motorlu taşıt sürücüsü sertifikası: Teorik ve uygulamalı sınavlarda başarı gösteren sürücü adaylarına verilen belgedir.”

    “Sürücü belgesi: Bu Kanunda belirtilen motorlu araçların sürülmesine yetki veren belgedir.”

    “Uluslararası sürücü belgesi: İki veya çok taraflı anlaşmalar uyarınca sınıflarına göre araç kullananlara belli süre ile verilen belgedir.”


    -----------------------------------------------------------------------------------

    12.08.2013 - 2013/72 - İçerik: KDV, KV
    6495 sayılı Kanun’la vergi kanunlarında yapılan düzenlemeler
    Çok sayıda Kanun’da değişiklik yapan 12.07.2013 tarih ve 6495 sayılı Kanun, 02.08.2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
    Kanun’un iki maddesinde vergi düzenlemesi yer almakta olup, bu düzenlemeler 6311 sayılı Kanun’la getirilen ve “sat ve geri kirala” olarak bilinen uygulamanın vergi boyutuna ilişkindir. Aşağıda bu düzenlemeler özetlenecektir.
    Bunun yanında 6495 sayılı Kanun’la 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda yer alan tanımlarda bazı değişiklikler yapılmıştır. Vergi uygulamalarını değiştirmemekle birlikte, uygulamacılara kolaylık olması amacıyla yeni tanımlara aşağıda yer verilmiş, vergi uygulaması ise özet olarak tekrar hatırlatılmak istenmiştir.
    1. Karayolları Trafik Kanunu’nda yer alan bazı araçlara ait tanımlardaki değişiklikler
    6495 sayılı Kanun’la, Karayolları Trafik Kanunu’nun 3. maddesinde yer alan bazı araçlara ait tanımlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Konunun vergi uygulamasına ilişkin kısa notlar parantez içinde yer almaktadır.
    Otomobil: Yapısı itibarıyla, sürücüsü dahil en fazla dokuz oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıttır.
    (Daha önce bu tanım sürücü hariç yedi kişi idi. Değişiklik öncesi (8+1) koltuklu araçlar minibüs iken, değişiklikten sonra otomobil sınıfına alınmıştır. Bu araçlarda KDV ve ÖTV uygulaması değişmemiştir. Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununda yer alan tanım değişmediği için, otomobil ruhsatı verilen bu araçlarda motorlu taşıtlar vergisi münibüs olarak ödenmeye devam edecektir.)
    Kamyonet: Azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır. Sürücü ve yanındaki oturma yerleri dışında başka oturma yeri de bulunabilen, sürücü bölümü gövde ile birleşik kamyonetlere panelvan denir.
    (Panelvan tanımına ilişkin ikinci cümle yeni eklenmiştir. KDV, ÖTV ve MTV uygulaması değişmemiştir.)
    Otobüs: Yolcu taşımacılığında kullanılan, sürücüsü dahil dokuzdan fazla oturma yeri olan motorlu taşıttır. Troleybüsler de bu sınıfa dahildir. Sürücüsü dahil oturma yeri on yediyi aşmayan otobüslere minibüs denir.
    (Daha önce sürücü hariç onbeş oturma yeri olan araç olarak tanımlanmaktaydı. Değişiklikle, daha önce otobüs sayılan (16+1) koltuklu araçlar minibüs sayılmıştır. Değişiklikten sonra minibüs ruhsatı verilen bu aracın motorlu taşıtlar vergisi otobüs olarak, ÖTV’si ise “midibüs” olarak ödenmeye devam edecektir.)
    Motosiklet: Azami tasarım hızı 45 km/saatten ve/veya silindir kapasitesi 50 santimetreküpten fazla olan sepetli veya sepetsiz iki veya üç tekerlekli motorlu taşıtlar ve net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı, yük taşımacılığında kullanılanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı aşmayan dört tekerlekli motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz. Bunlardan karoseri yük taşıyabilecek şekilde sandıklı veya özel biçimde yapılmış olan ve yolcu taşımalarında kullanılmayan üç tekerlekli motosikletlere yük motosikleti (triportör) denir.
    (Azami hız, silindir hacmi, motor gücü, net ağırlık kriterleri yeni getirilmiştir. Bu kriterleri haiz dört tekerlekli “ATV” tipi araçlar motosiklet sınıfına alınmıştır. Dolayısıyla motorlu taşıtlar vergisi uygulamasında değişiklik olmamıştır. Ancak motosiklet ruhsatı verilecek bu araçların ÖTV ve KDV yönünden binek otomobili olarak vergilendirilmesi devam edecektir.)
    Bisiklet: Üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden motorsuz taşıtlardır. Azami sürekli anma gücü 0,25 KW’ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaştıktan sonra veya pedal çevrilmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler de bu sınıfa girer.
    (Elektrikli bisiklet tanımı yeni girmiştir.)
    Motorlu bisiklet (Moped): Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki veya üç tekerlekli taşıtlar ile aynı özelliklere sahip net ağırlığı 350 kilogramı aşmayan dört tekerlekli motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.
    (Net ağırlık ve motor gücü kriterleri yeni getirilmiştir. Bu kriterlere göre motorlu bisiklet sayılsa dahi, dört tekerlekli “ATV” tipi araçlar ÖTV ve KDV yönünden binek otomobili olarak vergilenmeye devam edecektir.)
    2. Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yapılan düzenleme
    6495 sayılı Kanun’un 29. maddesiyle Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17/4 maddesine eklenen (y) bendi hükmüyle, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında, finansal kiralama şirketlerince bizzat kiracıdan satın alınıp geriye kiralanan taşınmazlara uygulanmak üzere ve kiralamaya konu taşınmazın mülkiyetinin sözleşme süresi sonunda kiracıya devredilecek olması koşulu ile kiralanmaya konu taşınmazların kiralayana satılması, satan kişilere kiralanması ve devri işlemleri KDV’den istisna edilmiştir.
    Bu kapsamda KDV istisnası uygulanarak satılan, kiralanan veya devredilen taşınmazlara ilişkin yüklenilen vergi, KDV Kanunu’nun 30/a maddesi hükmüne göre indirim konusu yapılamayacak, daha önce indirilmiş ise işlemin yapıldığı döneme ait beyannamede ilave edilecek KDV olarak beyan edilmek suretiyle düzeltme yapılacaktır.
    2. Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan düzenleme
    6495 sayılı Kanun’un 42. maddesiyle Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinin parantez içi hükmünde değişiklik yapılmıştır. Hükmün eski ve yeni metni aşağıdaki gibidir:
    Yeni düzenleme
    Eski düzenleme
    “(Taşınmazların; kaynak kuruluşlarca, kira sertifikası ihracı amacıyla varlık kiralama şirketlerine satışı ile 21/11/2012 tarihli ve 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında geri kiralama amacıyla ve sözleşme sonunda geri alınması şartıyla, finansal kiralama şirketlerine satışı ve varlık kiralama ile finansal kiralama şirketlerince taşınmazın devralındığı kuruma satışından doğan kazançlar için bu oran %100 olarak uygulanır ve bu taşınmazlar için en az iki tam yıl süreyle aktifte bulunma şartı aranmaz. Ancak söz konusu taşınmazların; kaynak kuruluş, kiracı veya sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilememesi hâli hariç olmak üzere, varlık kiralama veya finansal kiralama şirketi tarafından üçüncü kişi ve kurumlara satılması durumunda, bu taşınmazların kaynak kuruluşta veya kiracıdaki varlık kiralama veya finansal kiralama şirketine devirden önceki kayıtlı değeri ile anılan kurumlarda ayrılan toplam amortisman tutarı dikkate alınarak satışı gerçekleştiren kurum nezdinde vergilendirme yapılır.).”
    “(Taşınmazların kaynak kuruluşlarca kira sertifikası ihracı amacıyla varlık kiralama şirketlerine satışı ile bu varlıkların varlık kiralama şirketlerince taşınmazın devralındığı kuruma satışından doğan kazançlar için bu oran % 100 olarak uygulanır ve bu taşınmazlar için en az iki tam yıl süreyle aktifte bulunma şartı aranmaz. Ancak, varlık kiralama şirketinden devralınan veya kaynak kuruluşça kira sözleşmesinden kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilememesi hâli hariç olmak üzere, varlık kiralama şirketi tarafından söz konusu taşınmazların üçüncü kişi veya kurumlara satılması durumunda, bu varlıkların kaynak kuruluşta varlık kiralama şirketine devirden önceki kayıtlı değeri ile anılan kurumlarda ayrılan toplam amortisman tutarı dikkate alınarak satışı gerçekleştiren kurum nezdinde vergilendirme yapılır.)”
    Düzenlemeyle özetle;
    - Taşınmazların geri kiralama amacıyla ve sözleşme sonunda geri alınması koşuluyla finansal kiralama şirketlerine satışı ile taşınmazların finansal kiralama şirketlerince tekrar devralınan kuruma satışından doğan kazançların tamamı kurumlar vergisinden istisna tutulmuş,
    - Sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi hali hariç olmak üzere, taşınmazların finansal kiralama şirketi tarafından üçüncü kişi ve kurumlara satılması durumunda, bu taşınmazların finansal kiralama şirketine devirden önceki kayıtlı değeri ile finansal kiralama şirketinde ayrılan amortisman tutarı da dikkate alınarak satışı gerçekleştiren kurum nezdinde vergileme yapılması öngörülmüştür.
    İlgili Kanun metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.
    - Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (12.07.2013 tarih ve 6495 sayılı)
    - Ekli Listeler

    Saygılarımızla,
    Recep Bıyık
    Mevzuat Eğitim ve Araştırma Başkanı, YMM







  • Vergi ödeyen oldu mu hiç? Şu açıklamada verginin hâlâ minibüs olarak ödeneceği yazıyor:

    Otomobil: Yapısı itibarıyla, sürücüsü dahil en fazla dokuz oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıttır.
    (Daha önce bu tanım sürücü hariç yedi kişi idi. Değişiklik öncesi (8+1) koltuklu araçlar minibüs iken, değişiklikten sonra otomobil sınıfına alınmıştır. Bu araçlarda KDV ve ÖTV uygulaması değişmemiştir. Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununda yer alan tanım değişmediği için, otomobil ruhsatı verilen bu araçlarda motorlu taşıtlar vergisi münibüs olarak ödenmeye devam edecektir.)


    https://www.vergiportali.com/Popup/PrintPage.aspx?Type=content&Id=3922




  • minibüs vergisi ödeyeceksin
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.