Şimdi Ara

Çarpık kentleşmenin, yetmeyen otopark ve park alanlarının, sürekli kesinlen elektriğin vb tüm altyapı problemlerinin kaynağını açıklıyorum.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
73
Cevap
10
Favori
7.619
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
179 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • merhaba,
    Çarpık kentleşmenin, yetmeyen otopark ve park alanlarının, sürekli kesinlen elektriğin vb tüm şehirsel problemlerin kaynağını açıklıyorum.

    Adım adım.
    1) şehir bir bölümü imara açar. yani oraya artık bina yapılabilir, toprak alınabilir/satılabilir.
    2) altyapı çalışmaları için gerekli kurumlara bildiri gider.
    3) kurumlar güzel, insan/alan oranına göre mantıklı ve ölçekli bir plan ortaya koyarlar. örneğin, ankara bahçelievlerde 10 dönüm arazi vardır. burada 1000 kişi yaşar (atıyorum) derler. 1000 kişiye göre altyapı, metro hattı, yollar, ışıklar, parklar, bahçeler planlarlar. bu planlar gördüğüm kadarıyla hepsi avrupa standartlarında ve güzel yapılıyor. yani gerçekten iyiler. kalabalığı, trafiği önleyici şekilde en ince ayrıntısına kadar düşünülüyor.
    4) planlama sonrası belediyeye bildirim yapılır. şuraya şuraya park, buraya yol, buraya bilmem ne diye.

    İŞTE BURADA İŞLER KARIŞIYOR.

    5) planlama bölümü belediyeye der ki "bu alan 1000 kişi için yapıldı. bu nedenle binalarda en fazla 3 kat olacak, binaların arazisi en az şu kadar metrekare olacak.
    6) belediye bunları onaylar. devlete gider oradan da onay alır herşey güzelken birden
    7) inşaatçılar gelir. ben der bu arsayı alacağım buraya bina dikeceğim.
    8) belediye çalışanları imar planına bakar ve der ki sen binanı 3 katlı yapmışsın. e inşaatçı der evet 3 katlı yaptım en yüksek sınır oydu.
    9) BELEDİYE ÇALIŞANLARI DER Kİ: "BUNU YAPMAK İSTİYORSAN 2 DAİREYİ BİZ ALIRIZ RÜŞVET OLARAK."
    10) inşaatçı (müteahhit demiyorum bilerek) der ki ben bu 2 daireyi bunlara verirsem kar edemem. o zaman 5 kat yapayım 3 daireyi bunlara vereyim.
    11) belediyede bu onay veren çalışanların işine gelir. ok derler. 3 katın zorunlu olduğu yere özel izinle 5 kat çıkarlar. bazı durumlarda 2 bina olan siteleri 3 bina yaparlar 1 binayı belediyeye rüşvet olarak verirler.
    12) tüm inşaatçılar aynı şeyi yapmaya başlar

    sonuç: 1000 kişi olması gereken Bahçelievler olur sana 3000 kişi.

    altyapı yetersiz kalır, park alanlarına binalar dikilir, yollarda trafik olur, gezecek oturacak yer kalmaz.

    türkiyede gezip de "ya bu şehir neden bir Londra gibi değil neden bir Cenevre gibi değil de böyle keşmekeş" diyorsanız. bilin ki bu dediğim olay yüzündendir. tüm şehirin sorunları, rüşvet yiyen ve buna göz yuman; her hafta sonu şirket gezileri başlığı altında yurtdışına tatile giden 10-15 kişi yüzündendir.

    bilin istedim. belki birgün büyüyüp bu devleti siz yönetirseniz bu olaya izin vermezsiniz.

    iyi günler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 61gün -- 4 Şubat 2018; 2:16:36 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >







  • Cities Skylines oyununda yaşadığım bölgeyi (İSTANBUL) baz alarak, yaşadığım yere benzeyecek şekilde projelendirme yaptım. Alt yapıları ucuz ve dandik olanlardan kullandım. Yolları ağaçlı ve geniş değil de yine o dandik yollardan kullandım. Trafik sorunu işin içinden çıkılmaz bir hal aldı ama yine de hayat devam etti. İlçelere parkları ve sosyal aktiviteleri yok denecek kadar az yaptım. Çöp araçlarını minimum seviyede tuttum. Bu kadarı ile halk çok mutsuz olmuştu ama yine de gidenlerin yerine yenileri geliyordu. Elektriği ve suyu max. düzeyde değil de halka yetecek miktarda tuttuğum sürece sorun pek yoktu. Daha sonra dedim her yere üniversite dikeyim bakayım ne olacak? 5 ilçeye üniversiteler diktim. Sanayide çalışacak adam kalmadığından herkes plazalarda çalışmak istediğinden sanayi yavaş yavaş çökmeye başladı. Nüfus geliştikçe trafik sorunu içinden çıkılmaz bir hal aldı. Park ve sosyal alanlar az olduğundan insanlar deprasyona girdi üretim ve gelir azaldı. Vurucu darbeyi ben yine de en sona sakladım. (Bizde o vurucu darbe yaşama başladığımız andan itibaren var ama oyun direk biteceği için yapmadım) Sanayilerden alınan vergileri %12'de tuttum. Halktan alınan vergileri kademeli olarak %13 - %14 - %15 adım adım çıkardım. Sanayilerin vergi konusunda bir sıkıntısı yoktu ama çalışacak işçi bulamadıkları için kapattılar fabrikaları. Halk zaten mutsuzdu bir de üzerine vergileri arttırıp ellerindeki üç beş kuruş parayı da alınca ilçeleri tek tek boşalttılar. Yerlerine yenileri de gelmediği için İlçelerde nüfus kalmadı ve kos koca il boşaldı. Daha sonra iflas ettim.


    Oyundaki yapay zekaya sahip vatandaşlar kadar olamıyoruz. Bunca yıldır sesimizi çıkaramıyoruz. Biz ses çıkarmadıkça bu kişiler bizi daha fazla soymaya devam etti ve edecek.

    Neyse çok düşünme Türkiye.
    Bunu düzeltecek olan da yine bizleriz. İlla yönetici olmaya gerek yok. Ödediğimiz vergini hesabını sorsak, seçilenlere baskı yapsak bu iş düzelir. Yerel yönetimlerin yanlış yapmasını engellemek merkezi yönetimin yanlış yapmasını engellemekten daha kolay.
    Adayların işin ehli olup olmadığına bakan yok. Belediye meclislerinin onay vermediği imar planı değişiklikleri yürürlüğe girmez. Ama meclislerin durumu vâhim. İlkokul mezunu adamlar meclis üyesi yapılıyor.

    Yerel seçimlerde, seçmen kendisinden oy isteyen adaylara şunları sormalı:
    --Belediye meclis adaylarınızın içinde mimar, inşaat mühendisi, şehir plancısı vb. var mı?
    --Belediye meclis adaylarınızın içinde kamu yönetimi, hukuk gibi mesleklere sahip olanlar var mı? (Belediyenin idaresini, ihalelerini denetlemek için)
    -- Belediye meclis adaylarınızın içinde muhasebeci, ekonomist vb. var mı?
    vs. vs.
  • Sorsan hepsi vatanseverdir, ben böyle sevicilik başka yerde görmedim. Bizim insanımız neden böyle paraya düşkün acaba? Özellikle kolay yoldan olanına...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel yazı olmuş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Müteahhit niye şikayet etmiyor?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yurtdışında yüksek katlı binalar yok.ali ağaoğlumudur nedir 400metrekareye dikiyo zenci kulesi gibi binayı.400metrekare alanda 1+1 de yapıyo her kata 6daire,çakıyo 15katı hatta fazlasını. 100daire.her daire ortalama 4kişi 400kişi misafirler 100kişi.500kişi.ordaki gençler hepsi birden fapa başlasa bina yıkılır yani

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • trapperist kullanıcısına yanıt
    Genelde edene bir daha iş verlmiyor. Ama yine de şikayet edenler de var. Bir çok kişinin baiı yandı bir çok soruşturma açıldı ama hala böyle devam ediyor malesef.

    Bir de milyonlarca lira harcayıp toprak almışsın adam tutmuşsun, çoluğum çocuğumun rızkı var vereyim de kurtulayım diyorlar. Uğraşmak da istemiyorlar. Param da boşa gitsin istemiyorlar

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kendi kendini açığa vermişsin 8 e kadar doğru gidiyorsun 9 da koyu yazmışsın çünkü bundan sonra kendi fikirlerin devreye girmiş ve 9 da dahil olmak üzere senin düşüncen gibi olmuyor 9 ve 9 dan sonrası.. Bana bunun nasıl olduğunu biri anlattı ama o kadar uzundu ki bir süre sonra başta anlattığı şeyleri unutmaya başladım, yarım saat 1 saat anlattı olayı.. 8 'e kadar doğru ama..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: x2yk

    Kendi kendini açığa vermişsin 8 e kadar doğru gidiyorsun 9 da koyu yazmışsın çünkü bundan sonra kendi fikirlerin devreye girmiş ve 9 da dahil olmak üzere senin düşüncen gibi olmuyor 9 ve 9 dan sonrası.. Bana bunun nasıl olduğunu biri anlattı ama o kadar uzundu ki bir süre sonra başta anlattığı şeyleri unutmaya başladım, yarım saat 1 saat anlattı olayı.. 8 'e kadar doğru ama..

    Dinlemek isterim hocam keşke anlatsanız.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok uzu bende tek cümleyle açıklıyon sandım. Bir dh lı bunu okumaz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Yeni_kullanıcı


    quote:

    Orijinalden alıntı: x2yk

    Kendi kendini açığa vermişsin 8 e kadar doğru gidiyorsun 9 da koyu yazmışsın çünkü bundan sonra kendi fikirlerin devreye girmiş ve 9 da dahil olmak üzere senin düşüncen gibi olmuyor 9 ve 9 dan sonrası.. Bana bunun nasıl olduğunu biri anlattı ama o kadar uzundu ki bir süre sonra başta anlattığı şeyleri unutmaya başladım, yarım saat 1 saat anlattı olayı.. 8 'e kadar doğru ama..

    Dinlemek isterim hocam keşke anlatsanız.

    Avrupa sistemini anlattı başta ve çok güzel dedi aynen anlatınca avrupa da neden sistemin oturduğunu anlıyorsunuz sonra Tekirdağ 'daki ve diğer şehirlerdeki sistemleri bahsetti resmen kahroluyorsun işin aslı yani özeti şu rant işi var bu işin içinde ve Türkiye zengin bir ülke olamadığı için hep 5 10 yıla göre plancılar planlama yapıyor daha ilerisini düşünen yok nedeni de biz 5 yıl seçimle geliyoruz bir daha ki seçime geleceğimiz ne malum dendiği için bu yüzden 5 10 yıla göre elde ki para durumundan dolayı da kısıtlı bir planlama ve şehirleşme projeleri çıkıyor ortaya sonra o küçük yapı üzerinde sürekli ufak tefek yontma işleri ile düzenlemeleri iyileştirmeye çalışıyorlar ama yap boza döndüğünden dolayı sonuç içler acısı oluyor.. Tamamen rant, para ve kısa vadeye göre planlamanın sonuçları bugünkü şehir ilçe mahalle ve sokakları ortaya çıkarıyor..




  • x2yk X kullanıcısına yanıt
    Çok güzel anlatmışsınız teşekkür ederim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yazıya en iyi örnek Esenyurt mesela.Aynı arkadaşın dediği gibi talan edilmiştir. 30-40 kat binalar var şuan ama altyapı en fazla 8-9 kata göre yapılmıştır.
  • Bunu düzeltecek olan da yine bizleriz. İlla yönetici olmaya gerek yok. Ödediğimiz vergini hesabını sorsak, seçilenlere baskı yapsak bu iş düzelir. Yerel yönetimlerin yanlış yapmasını engellemek merkezi yönetimin yanlış yapmasını engellemekten daha kolay.
    Adayların işin ehli olup olmadığına bakan yok. Belediye meclislerinin onay vermediği imar planı değişiklikleri yürürlüğe girmez. Ama meclislerin durumu vâhim. İlkokul mezunu adamlar meclis üyesi yapılıyor.

    Yerel seçimlerde, seçmen kendisinden oy isteyen adaylara şunları sormalı:
    --Belediye meclis adaylarınızın içinde mimar, inşaat mühendisi, şehir plancısı vb. var mı?
    --Belediye meclis adaylarınızın içinde kamu yönetimi, hukuk gibi mesleklere sahip olanlar var mı? (Belediyenin idaresini, ihalelerini denetlemek için)
    -- Belediye meclis adaylarınızın içinde muhasebeci, ekonomist vb. var mı?
    vs. vs.
  • Adamin belediyesine bina yapmak istiyorsun tabi karsiliginda bir sey vereceksin. Insanlar belediyeyi kazanmak icin az mi calisiyor saniyorsunuz siz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çarpık kentlşemenin sebebi imar palnlarının 10 senede bir değiştirilmesi. Normalde bu şekilde planlar 50 yada 100 senelik plan şeklinde yapılır. Hep dediğim gibi halk yüzünden oluyor bu. Ümraniye %60 ı kaçak yapılaşma çoğuda devlet hazinesine çökmüş. Akp dönemine kadar hep böle arsalar parak arşılığı satın alındı belki akp döneminde yapılmaz devlet hazinesi kalır diye düşünürken ümraniye de oy düşüşleri sebebi ile arsaları oturanlara dağıttılar.

    1/5000 planları okursan aslında ne kadar guzel planlandığını görürsün fakat 1/1000 e gelince bir çok çakallık ile işler değişiyor. En çok bilineni teşekkül olayı. Herif bir binayı adadaki kaçak çıkıyor diğer bütün herkes emsal göstererek bundan faydalanıyor. Yeşil alanların hepsi geçiçi imar ile düzeltiliyor ve öle kalıyor.
  • Yöneticilerde bir sorun olduğu aşikar. Bakıyorsun İstanbul'daki rezidanslardan, dikey yapılaşmadan rahatsızlar. Bunu bağıra bağıra söylüyorlar ama kimsede diyemiyorki chp iktidarı mı onların yapılmasına izin verdi.

    Para uğruna bir şehir hem mimari açıdan hemde toplumsal açıdan felakete sürüklendi. Bundan rahatsız olanların tüm rahatsızlığıda seçim gecesine kadar kalıyor.

    Zamanında başlamış olan gecekondulaşmaya yine devlet müdahale etmemiş. Toprak boş duracağına birileri yerleşsin, yerleşsinki bana her türlü vergiyi vererek boş durmaktan kaçınsın demiş heralde. Yoksa iyi kötüde olsa altyapı hizmeti götürmez, bunun yayılmasına neden olmaz, bir çözüm üretebilirdi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gayet güzel anlatmışsın. istanbulda yaşıyorum. eski bir muhitte yaşıyorum.

    bulunduğum mahallede binaların çoğu 20 yıldan eskiydi haliyle yenilenmeye başladılar.

    fakat yenilirken eskiden 3-4 kat olan yerlere 5 kat imar verdiler.
    üstüne bodrum ve çatı katlarında çift daire yaparak ekstra daireler eklediler.

    haliyle elektrik, su ve internet hatlarında sürekli sorun var.
    yapılan o kadar yatırıma rağmen hala kesintiler oluyor.

    buna ek olarak otopark sorunu tavan yaptı. zaten yoğun bir bölgeydi.
    paralı otoparklarda bile yer yok geçen sene tam 1.2 km uzaklıkta bir otoparka koydum arabayı.
    bu yıl erken davranıp 500 m uzaklıkta bir otoparkta yer bulabildim.

    çocukluğumda keyifle yaşadığım mahallemden artık nefret ediyorum.
    demografik yapı da değişti bu sebeple. çoğu binada bodrum daire yoktu, binalar daha özenliydi.
    artık daha fazla kalitesiz daire var buda düşük kira olan daireler doğurdu garip insanlar yerleşmeye başladı.




  • orcnd kullanıcısına yanıt
    yazık hocam 1.2 km uzaklıkta yere araba koymak nedir ya allah sabır versin
  • Sadece istanbul mu heryer boyle. Kırşehir merkeze iniyoruz park edip ekmek alamazsınız. Ahlakla orantılı hersey. Kimse goz yummazsa birsey olacagı yok ama herkes cıkar pesinde. Kısır donguye girmis durumda hersey.Tokide oturuyorum. Ama yeni etaplara bakıyorum daha dar alanda daha cok konut yapmıslar ama yollar bi o kadar az park alanı bi o kadar kucuk. Devlet bunu yapmamalı.Amlar 3000 konut yaptılar daha tokide market yok. Yazmadıgım yer kalmadı herkes topu toki ye attı.Tokide aynı cevabı yazdı durdu.Tıkıt tıkır isleyen sistem kurmak cok zor olmasa gerek ama bu sistemi kurmadan once istemek gerek.İsteyince hersey olur.
  • Buna istanbulda en iyi ornek esenyurt belediyesi. Göğe yetiş diyorlar resmen. Babamin yakin arkadasi tum imar usulune uygun bi sekilde bina yaptirdi. Belediye yada tapu dediki faraza 10 dairede bize ver istedigin kadar kat cik cadam o rusveti vermemek icin plandan sasmadi ama birsuru parasi gitti ruhsati zor zahmet cikartti

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.