Şimdi Ara

''CASSETTE DECK'' kullananlar ve meraklıları ! (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
430
Cevap
14
Favori
24.876
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ekostros kullanıcısına yanıt

    Facebook da "hüseyin selduman" yaz. mesaj at.

  • focusrite kullanıcısına yanıt

    Teşekkurler kendisiyle irtibat kuracağım

  • 1-2 yıl olmuştur cevap veren olmadı.

    kaset deck için lastik arıyorum. bu tür cihazlar için satış yapan online bir mağazadan aldıklarım 1 yıl bile olmadan koptu.

    kalitelisini satan yer var mı?

  • Kaliteli lastik bulmak problem. Ben çinden gelenlerle kullandığımda kısa sürede parçalanıyor.

  •  ''CASSETTE DECK'' kullananlar ve meraklıları !


    Kullandığım cihazlardan bazıları. Yukarıdan aşağıya:


    1-Aiwa AD-S750

    2-SONY TC-K520

    3-SONY TC-K511s

    4-Technics RS TR-474

    5-SONY DAT DTC690


    Kendi çapımda bakım ve onarım yapmaktayım hobi amaçlı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yörükoğlu2014 -- 2 Şubat 2022; 14:20:26 >
  • Bendeki kasetçalar kasetin sonlarına doğru son 1 şarkı kala falan sardırmaya başlıyor yani sağ taraftaki çeviren capstan diyorlar heralde ona yük bindiği zaman. Çözümü nedir bilen var mı?

    Marantz sd-351

  • freedomfighter kullanıcısına yanıt

    Marantz SD-351 auto-reverse bir dek. Sanırım elektrik yerine mekanik olarak yüz değiştiriyor yani döner bir kafa asamblesi var. Her 2 durumda da dekte 2 "capstan" 2 "pinch roller" olması lazım her 2 yönde çalıştığı için. Sadece 1 yönde sardırma yapması ilginç. Bazen bu durum kasetten de olabiliyor. Capstan eğilmesi ve aşınması daha nadir görülür. Sorun genellikle pinch roller denilen lastik tamburdadır. Yüzeyi zamanla demiroksit debris kaplanır ve şeridi kaydırmaya veya takılmaya/tutmaya başlar. Temizlenebilir durumdaysa izopropil alkol bir kulak çubuğu kullanarak iyice temizleyin, capstan'ı da bu şekilde temizlemeyi ihmal etmeyin. Pinch roller çok aşınmışsa değiştirmekten başka çare yok ama takım olarak değişmesi gerek.

  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Çok teşekkürler hocam cevabınız için. Arka tarafı açıp baktım bayağı kalabalık muhtemelen 2 capstan 2 pinch roller var dediğiniz gibi. Hatta sağ taraftaki lastiği değiştirdim internetten satın alıp bi lastikle ama işe yaramadı o. Aslında diğer tarafta da sardırma olabilir belki reverse dinleyemiyorum çünkü otomatik çevirdiğinde boğuk geliyor ses kristalin o tarafı gitmiş heralde bayağı bi temizlemeye uğraştım ama o ses düzelmiyor o yüzden hep sağ taraftan dinliyorum manuel kendim çevirip kaseti. kaseti sardırdığında otomatik duruyor hemen reverse geçiyor oradan okumaya çalışıyor hemen koşup durduruyorum. Çok kasette yaptı eski yeni farketmeksizin o yüzden kasetten olmadığını söyleyebilirim. Çok seviyorum bu deck'i inanılmaz güzel sesi var çok berrak ve şarkı başlarını bulma, her şarkıdan 10 saniye intro falan çok güzel özellikleri var atmak da istemiyorum. pinch roller'ları kolonya bide plak temizleme sıvısı var onunla silmiştim işe yaramamıştı ama izopropil alkol yarar derseniz onu da alabilirim.


    bir kaç foto video atayım

     ''CASSETTE DECK'' kullananlar ve meraklıları !
     ''CASSETTE DECK'' kullananlar ve meraklıları !
     ''CASSETTE DECK'' kullananlar ve meraklıları !
     ''CASSETTE DECK'' kullananlar ve meraklıları !


     ''CASSETTE DECK'' kullananlar ve meraklıları !philreyisstreamable
    philreyis
    https://streamable.com/m71npv



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi freedomfighter -- 15 Şubat 2022; 23:12:52 >




  • freedomfighter kullanıcısına yanıt

    Resimlerden mi emin değilim ama sağ taraftaki capstan sol taraftakinden hayli kötü duruyor. Sağ taraftaki capstan'ı matlaşmayacak şekilde temizlemeye çalışmak gerek. Hatta sağdaki capstan üzerinde boylamasına kötü bir spot var, dönerken muhakkak pot yapıyordur o. İnternetten aldığın pinch roller ne kadar sağlıklıdır bilmiyorum ama takım alman gerekiyordu. Muhtemelen sorunun sebebi odur diye düşünüyorum.


    Tahmin ettiğim gibi kafa döner kafa şeklinde. Bu tür kafalarda zamanla bir tarafta azimuth sorunu ortaya çıkar ki genellikle arka yüzdür, b yüzü yani ters dönerken. Bunu yurt dışında tamir edebiliyorlar ama yurt içinde o kadar ehil birilerini tanımıyorum. Capstan'ı %90 izopropil alkol ile temizlemeye çalış ama fazla alkolün mekanizmaya dökülüp yağı çözmemesi için özen göstermelisin. Capstan'I izopropil alkol ve kulak çubuğu ile temizlerken (kafayı da aynı şekilde temizleyebilirsin) alkolün fazlasını bir kağıt mendil ile almanda fayda var. Lastikleri sık sık izopropil alkol ile temizlemek onları sertleştirebiliyor. O nedenle bir kez temizlenecekse çok sorun değil ama lastikleri sıvı sabunlu su ile temizlemekte fayda var. Zaten lastikleri (pinch roller) takım değiştirmenin bir nedeni de bu. Yeni lastik yumuşak olduğu için daha iyi kavrıyor, diğeri zamanla sertleştiği için kaydırmaya başlıyor ve sardırma yapıyor.


    İstanbul'da 1-2 iyi tamirci var cassette deck işinden anlayan. Onlara da götürebilirsin. Yapamasalar bile en azından bozmazlar.


    Bir de bu kadar yaşlı deklerde head demagnetiszasyon yapmakta fayda var. Bu dek 2 kafalı yani playback kafası ile kayıt kafası aynı. O nedenle arada sırada kayıt yapmanı öneririm çünkü 2 kafalı dekte kayıt esnasında kafa demagnetize oluyor. 3 kafalı olsaydı, bir tamircide demagnetize edilmeli derdim. Ama zamanla capstan'lar da magnetize oluyor. Bunu da dikkate almak lazım.





  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Yararlı bilgiler hocam teşekkürler. Belirtmem gerekirdi internetten lastik aldım derken capstan'ı çeviren lastiklerden aldım belki o gevşemiştir de o yüzden sardırıyordur diye pinch roller henüz değiştirmedim satın alıp hiç aklıma da gelmezdi konuşmasak :) Ben ilk pinch roller suyla, capstan ve kafayı izopropille temizlemeyi deneyeyim olmazsa internetten pinch roller bulup değiştirmeyi deneyeyim.


    2 kafa olması avantaj oldu o zaman benim için internette şöyle bir şey var işe yarar mı demanyetize etme aletiymiş capstan için bunu kullansam mesela, kafa için kayıt yaparım zaten bi albüm var bulamadığım onu kaydetmeyi düşünüyordum boş kasette var sarmazsa tabi :)


     ''CASSETTE DECK'' kullananlar ve meraklıları !
     ''CASSETTE DECK'' kullananlar ve meraklıları !urun.n11.com
    Bahco M781 Mıknatıslama Aleti Fiyatları ve Özellikleri
    https://urun.n11.com/diger/bahco-m781-miknatislama-aleti-P430897735




  • freedomfighter kullanıcısına yanıt

    Genellikle bu tür cihazlar pek işe yaramazlar.


    15 Best Tape Head Demagnetizers of 2022 - Consumer Report (romanceuniversity.org)


    Şu listede olanlar gibi bir demanyetizer öneririm.


    Ancak, dediğim gibi Marantz 2 kafa bir dek ve her kayıt yaptığında kafayı demanyetize ediyor zaten. İlave demanyetizasyon sadece capstan'lar için, pinch roller metal haznesi vb. için gerekebilir. Manyetize olmuş bir kaset yolu kasetteki yüksek frekansları silme potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte, nadir kullanılan bir dekin kafasının manyetize olması o kadar kolay değildir, sürekli ve çok sık playback modunda kullanmayı gerektirir manyetize olması için. Eğer bu sıklıkta kullanmıyorsan manyetizasyonu dert etmene bence gerek olmayabilir. Gerekliliğine kullanım sıklığına bakarak karar vermek gerek. Kafayı demanyetize etmek kolay, arasıra yapacağın kayıt (boş kayıt da olabilir, bias sinyali süreklidir çünkü) kafayı demanyetize eder zaten.





  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Çok manyetize bir durum yok o zaman hocam demek ki. Pikap da olduğu için onunla da müzik dinliyorum 2-3 günde bir 1 saat falan anca dinliyorum kaset. Yüksek frekanslarda da bir sorun hissetmedim bayağı güzel veriyor tizleri. Siparişi verdim gelince bi temizleyeyim izopropil alkolle üstüne bir kayıt alayım sarma olayı devam ederse de artık pinch roller bulmaya çalışayım ona uygun.


    Azimuth ayarına bir bakayım dedim internetten dün siz yazdıktan sonra reverse'de boğuk çalmaya bir şey yapabilir miyim diye, türkçe kafa ayarı falan diye yönlendirdi oradan da commadore kullananlara kadar geldim. Eskiden sürekli kafa ayarı yapıyorlarmış anlatıp duruyor insanlar. Commadore'ların kafa ayarıyla bizim deck'lerin kafa ayarı arasında bir fark var mıdır hassaslık açısından? Öyle bir durumda osiloskopla ölçmek herhalde şart hani yapayım derken eldeki tek tarafta iyi çalma durumu da gidebilir dimi.





  • freedomfighter kullanıcısına yanıt

    Çok sık kullanmıyorsan capstan'lar manyetize olmamıştır. Arada bir 5-10 dakika kayıt yapman yeterli bu durumda. Auto-reverse döner kafalarda sorun azimuth ayar vidasında değil, kafa asemblesinin kendisi sürekli yön değiştirmekten gevşeyerek bir süre sonra açıyı kaybetmeye başlıyor ama azimuth ayarı ile boğukluk belki bir miktar giderilebilir. Doğru azimuth/zenith ayarları hep osiloskopla serviste yapılmalıdır ama geçmişte BASF, Philips ve TDK azimuth ayarı için referans kasetleri üretmişlerdi ve dek üreticileride kendi deklerinin azimuth ayarı için bu kasetlerden birini kullanırlardı. Onlardan birini bulursan onunla VU metreyi kullanarak kendin de yapabilirsin ama %100 sağlıklı olmaz.


    Yalnız azimuth ayarında şöyle bir sorun var. Kaynak dek yani kaydı yapan dekin kafası hangi referans teyp ile ayarlanmışsa ona uygun azimuth açısına sahip oluyor. Eğer senin dekde başka bir referans teybi kullanılarak azimuth ayarı yapılmışsa arada azimuth farkı olabiliyor. Yani özetlemek gerekirse, çaldığın prerecorded yani fabrika kayıtlı/hazır kasetler varsa kasetten kasede tiz performansı değişebilir. Her dek ancak kendi kaydettiği kasedi %100 doğru azimuthla çalar.





  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Anladım hocam çok bilinmeyenli denklemler çözene kadar uğraştırır yolda da bırakabilir şimdilik onunla oynamayayım tek taraf yeterli kalsın ama azimuth için o kasetlerden karşıma çıkarsa bir yerde vu metreyle bi kontrol ederim en azından. Teşekkürler bütün cevaplar ilgin için hocam.

  • freedomfighter kullanıcısına yanıt

    Rica ederim, boğuk ses sorunu azimuth sorunu gibi duruyor ama azimuth ayarıyla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Benim de geçmişte 2 auto-reverse dekim olmuştu, dönen kafa mekanizması zamanla, döndükçe ayar kaçırıyor. Sorun daha çok bununla ilgilidir diye düşünüyorum. Belli ki arka yüzü okumak için kafa döndüğünde artık tam tur dönmüyor, ya birazcık fazla dönüyor ya da birazcık az dönüyor. Zaten azimuth kaybı için bir kaç derece açı kayması yeterli. Bence sebep bu. O nedenle azimuthla oynarsan, düzgün çalan yönü de bozabilirsin. Belki arka yüz düzelir ama bu defa ön yüz bozulabilir çünkü sorun azimuth vidasının ayarında değil, dönen kafa asemblesinin stop mekanizmasında büyük bir ihtimalle.


    Kolay gelsin, iyi dinlemeler.

  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Çok teşekkürler. Her dinlemede hayretle sesi nasıl ne kadar net, şarkı başı bulmalı, introlu falan adamlar zamanında nasıl yapmışlar diyorum mekanik açıdan da harika diyordum ama demek ki kusur olabiliyormuş reverse olayı işin içine girince :)

    Yine de o zamandan bu zamana bu kadar mükemmel müzik dinletebilmesi muazzam bir şey bence 90'ların ortalarından itibaren başlayan kalitesizlik 1-2 sene sonra bozulan ses sistemlerine bakınca.

  • freedomfighter kullanıcısına yanıt

    Marantz çok iyi bir firmadır. Amerikan orijinli olmakla birlikte bugün artık bir Japon markasıdır. Ancak Amerikan kökenliyken de 1966 yılından beri Japonya'da üretiliyordu. 1980 yılında Marantz'ı Philips satın aldı. Philips 2001 yılında hisselerini Marantz'ın japonya koluna sattı. Marantz Nakamichi ile birlikte otomatik azimnuth düzeltme devre ve mekanizmasını geliştiren 2 firmadan biridir. Yanılmıyorsam SD-941 modelinde MAAC (Marantz Aurtomatic Azimuth Correction) sistemi vardı. Marantz bugün de hi-fi alanında premium bir markadır. Ürünleri gözü kapalı alınabilecek ender markalardandır. Denon, Marantz, Boston Acoustics ve Polk Audio D&H holding çatısı altında birleştiler. Merkezi Japonyadadır.


    80'ler ve 90'ların ilk 2-3 yılı cassette deck ve R2R deck ürünlerinin nirvanası olduğu yıllardı. Özellikle DBX, Dolby HX Pro ve Dolby S ile CD kalitesine yakın ses verebilir düzeye gelmişlerdi. R2R deckler ise CD'den daha üstündü. Zaten stüdyo kayıtları o yıllarda bu decklerin profesyonelleri ile master teyplerde yapılırdı ve master teypler baskı fabrikalarına yollanıp plak ve Cd basımı yapılırdı. Master teypler sonra yerlerini full dijital kayıt cihazlarına bıraktı.


    Ben kaset dekleri ve makara dekleri çok severim. En sevdiğim hi-fi cihazlarıdır. Satın alamasam da favori markalarım Tandberg, Revox, Nakamichi, Akai, Teac, B&O, Aiwa ve JVC idi. Özellikle ilk üçü tape deck sektörünün zirvesidir. Tandberg Norveç, Revox İsviçre, Nakamichi japon firmasıydı.


    Gençliğim bu markaların sahibi olma hayaliyle geçti. Sonunda bugün 3 tane cassette deck'im var evde. Sırf keyif için kayıt yapıyorum.





  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Süper :) Ben de ekstra deck almak istiyorum çoğu zaman girip bakıyorum ikinci el ilanlarına çok renkli bir dünya gibi geliyor ne bileyim birinin kaset altı ışıklandırması harika gözüküyor öbürünün vu metreleri öbürünün özellikleri muhtemelen ben de aynı şekilde ayrı ayrı bir kaç tane alabilirim ilerleyen zamanlarda. Philips'i de çok severim o zamanlar elinin değdiği belli demek ki onun da o dönem ortak ürünleri çok kaliteli. Hiç reklamı yapılmayıp da çok kaliteli olan bir marka ben Philips gibi görmedim diyebilirim. Marantz'ın ve diğer markaların o declerini de bir araştırayım ben.


    Master kayıt, analog kayıt vs. bu bantlara yapılıyor olması dediğin gibi kaliteli olanın gerçekten farkını gösteriyor hocam. İnsanlar ezbere konuşuyor kasetler en kalitesiz müzik alınan analog nesne diye azınlık olmak güzel ama bir açıdan öyle bilmeye devam etsinler.





  • Kendi tecrübelerimden yola çıkarak boğuk ses olayı genelde azimuth ayarıyla düzeltilebiliyor. Pinch rollerlar için en uygun temizleyici camsildir.

  • Dün izopropil alkol geldi pinch roller, capstan, kafa üçüne de giriştim onunla. pinche bitek biraz su karıştırdım sürmeden önce. çok bir test etme fırsatım olmadı sabah iş olduğu için. haftasonu test edeceğim bakalım. Azimuth'a cesaret edemedim sarı siteye baktım deck fiyatlarında da insanlar uçmuş iki katı 4-5 ay önce baktığım fiyatlara göre hepsi. İkinci el araba piyasasına çevirmişler. Oradan yedek bi deck belirlersem o zaman cesaret eder azimuth ayar işine girerim herhalde :)

  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.