Şimdi Ara

CATL, 10 dakikada 600 km menzil sunabilen LFP pilini tanıttı: Dünyada ilk

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
783
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Elektrikli otomobiller gittikçe yaygınlaşırken batarya üreticileri de daha gelişmiş bataryalar sunmaya devam ediyor. Çinli batarya devi CATL de onlardan biri. Firmanın geliştirdiği Shenxing Plus isimli pili elektrikli araç kullanıcılarının tam istediği tarzda bir pil.



    1000 km menzilli araçların önünü açacak



    Lityum demir fosfat (LFP) tipinde olan pil, uygun fiyatlı olmasının yanında çok hızlı şarj olabiliyor. CATL, pilin 10 dakika şarj ile elektrikli araçlara 600 km menzil sağlayabildiğini söylüyor. Şirketin iddiasına göre 4C hızında şarj olabilen pil, CLTC ölçümlerine göre 1000 km menzil sunabilen araçların önünü açacak. CATL, bu şarj hızının LFP bataryalar için dünyada ilk olduğunu söylüyor.



    Buradaki C kavramı batarya kapasitesinin ne kadar katı hızda şarj olabildiğini ifade ediyor. Örnek olarak 4C şarj hızına sahip 50 kWh büyüklüğünde bir batarya 200 kW hızla şarj olabiliyor.







    Enerji yoğunluğu NMC pillere denk



    LFP bataryalar, düşük sıcaklıklarda performans kaybederek yavaş şarj olmasıyla biliniyor. CATL'nin pili ise -20°C'lerde bile yüksek şarj hızları sunabiliyor. CATL, pilin enerji yoğunluğunun da arttırıldığını açıkladı. Şirket, bunun için 3D petek yapıda malzeme geliştirdiğini belirtiyor. Bu sayede CATL, geleneksel lityum iyon (NMC) pillere denk 205 Wh/kg enerji yoğunluğu ile LFP pillerin çok ötesinde bir rakama ulaşmayı başarmış.



    Ayrıca Bkz.Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi



    Ocak ayında CATL, 2024 ortasına kadar LFP pillerinin kWh başına maliyetini %50 oranında azaltacağını açıklamıştı. Eğer şirket, Shenxing Plus ile bunu başarabilirse elektrikli araçlara geçiş yolunda büyük bir adım atmış olacak.



    Dünyanın en büyük batarya üreticisi olan CATL, geçtiğimiz sene 259,7 GWh büyüklüğünde pil üreterek %36.8 pazar payı elde etti. En yakın rakibi BYD'nin pazar payı ise %21.




    Kaynak:https://electrek.co/2024/04/25/catl-unveils-worlds-first-lfp-battery-4c-ultra-fast-charging/







  • Zaten batarya işinde Çinliler birşeyler yaparsa yaparlar yoksa diğer şirketlerden pek bir beklenti yok. Abd li firma yeni bir teknoloji tanıtıyor 5-10 yıl sonra piyasaya çıkacak deniliyor.



    Çinliler öyle değil. 1 ürün tanıttilar mı 1-2 yıl içinde mutlaka piyasaya sürülüyor.



    Elektrikli araç piyasasıni çinliler domine edecek.
  • 10 veya 15 dakika şarj 600km yeni araba alacak kişilerin kafasındaki soru işaretlerini bitirir otomatik araba yaygınlaşmadan öncede çoğu kişi temkinli davrandı sonuç araç üretiminin %90 otomatik araca geçti..
  • Zaten batarya işinde Çinliler birşeyler yaparsa yaparlar yoksa diğer şirketlerden pek bir beklenti yok. Abd li firma yeni bir teknoloji tanıtıyor 5-10 yıl sonra piyasaya çıkacak deniliyor.



    Çinliler öyle değil. 1 ürün tanıttilar mı 1-2 yıl içinde mutlaka piyasaya sürülüyor.



    Elektrikli araç piyasasıni çinliler domine edecek.
  • iş hızlı şarj cihazlarında elektrik maliyetinin düşmesine kaldı. kw başı 10 tl gibi rakamlar telaffuz ediliyordu. 70 lik bir pili 600 700 tl lere dolduruyor demek.
  • Bataryanın bariz bir şekilde 300 kW ile şarj olması yeterli bence. Kısaca 4C değil en az 6C’ye ihtiyacımız var.
  • Elektrikli arabanında neden sadece bataryası konuşulur anlamıyorum. Telefon alırken bataryasının tipine bakıp alan var mı?
    Elektrikli şuanki hali ile gayet olgunlaştı. Olgunlaşmayan sarj istasyonlarının sayısı kapasitesi ve diğer altyapılar. Onlarda ülkemizde hızlıca iyileşmekte.
  • Bunlar çok iyi gelişmeler, LFP piller zaten yakın ve orta vadenin ana teknolojisi, hem ucuz, hem çok güvenli, hem çok uzun ömürlü, hem de kobalt gibi sorunlu madenlere ihtiyaç duymuyor. Hayır lityum sorunlu bir maden değil, şu anki çıkarım hızı ile dünyanın 1000 yıllık lityum rezervi var, çıkarım hızı 10 kata bile çıksa 100 yıllık rezerv var. Yeni bulunacak rezervlerden bahsetmiyorum bile.

    Burada tek mesele şu anki bataryalı araçların hızlı eskiyecek olması. Ama bu demek değildir ki elektrikli yerine gidip içten yanmalı alınmalı. Şu anki elektrikliler gelecekte halen şehir içi aracı olarak değer görecekler, içten yanmalıların ise hiçbir değeri kalmayacak. Bugün bazı insanların "şimdiki alacağınız elektrikliler çöp olacak" diyerek alıcıları içten yanmalılara doğru yönlendirmesini hayretle seyrediyorum. Bakalım bugünün elektriklileri değer kaybettiğinde bugünün içten yanmalıları ne hale gelecek?




  • wolf silver W kullanıcısına yanıt
    ABD ve Avrupalı teknoloji şirketleri yatırımcıları sebebiyle sırtlan gibiler yatım yaptıkları şirketleri gıdım gıdım ilerleme yaptırarak verdikleri paranın onlarca katını kazanacak tipte bir ticarete zorluyorlar, Çinli şirketler'de benzer kafaya sahip ama onların öncelikle sektöre girmesi lazım :) işte bu yüzden Çinli şirketler gelişime aç ve fiyat politikası nispeten daha az kârlılıkla çalışmak sorun olmuyor. 10-15 yıl sonra benzeri yamyamlıkları onlardan da görebiliriz.
  • 10dk'lık bir sürede 600km'lik şarj tipik benzin istasyonuna gelince 1000tlik at gitsin diyen klasik sürücüleri etkileyecek kadar iyi, maliyetin yanına birde şarj avantajları eklenecek dönüşüm hızlanacak.
  • ugacomtr U kullanıcısına yanıt

    KW'ın 10 tl olduğu yerde 1 litre benzin 250 lira olacaktır. Bir de öyle hesapla istersen depoyu.

  • derfgt D kullanıcısına yanıt

    hocam 10 tl yazıyor. 70kw bir bataryayı 700 tl ye dolduruyorsunuz. mantıken gittiği km ise 300 dersek km de 2 tl yakar. tüple aynı.


    aynı olayı evde yaparsanız 2.5 tl kw başı harcanır. 10 saatte mi dolar kaç saatte bilemem ama 4 de 1 i fiyata doldurmuş oluyorsunuz. 50 kuruş anca yakar. uzun yolda avantajı ülkemizde yok. şehiriçi eğer yeriniz varsa (villa, işyeri önü şarj etme olanağı, bahçe katında olup cam önüne çekip doldurabilme vb) avantajlı. eğer yoksa gidip biryerlerde dolduracaksanız hiç yakıt avantajı yok gibi. Bunlar benim kendi hesaplamalarım. alan kullanan deneyimleyen aydınlatırsa sevinirim tabi.







  • derfgt D kullanıcısına yanıt

    Şu anda DC sarjlarda 1 kw elektrik 9-10 tl zaten.

  • 20 - 30 sene sonra görürüz belki gerçek hayatta kullanıldığını!..


    ne teknolojiler gördük haberlerde ama piyasaya hiç çıkamadılar.  

  • Bloodin kullanıcısına yanıt
    senin yanildigin bir olay var,hic birsey tam elektriklige dönüsmez,bundan 5 yil önce,dizel otomobillerde cekirdek yagindan daha ucuz tohum yaglari vardi,petrolden bile ucuzdu o tohum yaglari,tek sorun o tohum yaglarini üretmek icin büyük bir araziye ihtiyac duymandi,%100 yüz elektrikliye hic birseyi ceviremezsin,tüm dünyayi besliyecek elektrik üretmen icin atom sentralleri kurman gerek,is sadece lithiumla kalmiyor,hava kirliliginden kurtulayim derken bu kez,asiri lithium madenleri kuracaksin ve onlari üretmek icin tonlarcasini fabrikalarda üretmek icin,dünyaya asiri zarar vereceksin,birde nükleer enerji ile geri kalan elektrigi üretmek icin bir sürü nükleer tesis kuracaksin,yani dizel ve benzinin verdigi zarari onlar daha fazla verecek,lithiumun atiklarini nereye atmayi düsünüyorsun,nükleer sentrallerin atiklarini nereye atmayi düsünüyorsun,bugün avrupa ülkeleri bunun farkina vardilar,petrolden hic olmazsa atiklari baska ürünlere cevirebiliyorsun ama nükleer atigi hic birseye ceviremiyorsun yani recycle yapamiyorsun,lithiumlarida recycle edemiyorsun,senin dedigin olmayacak,o dedigin olursa dünyanin sonu cabuk gelir,bir nükleer patlamasi petrolun verdigi kirlilige benzemez,avrupa ve amerika bunu görünce yaptiklari hatayi anladilar ve elektrikli araclari yari fosil ile üretmenin yollarini ariyorlar,cinlilere gelirsek 1.5 milyar nufusu neyle besliyecek,elektrikli arabaya yatirim yapmalari dogal ama avrupa ve amerika o tür araclara kota koyarsa sadece kendi ülkesinde satar cinliler..




  • mehmet_clk M kullanıcısına yanıt
    cinliler dogaya az zarar veren ürünlermi üretiyor saniyorsun,suan cindeki üretilen ürünlerin verdigi xzarari bilsen hadi be ordan dersin,cin birseyi üretirken cevreye verdigi kirlilik icin hic birsey üretmiyor,cini gözünüzde fazla büyütmeyin,cinin olusturdugu hava kirliligine ne amerika nede avrupa izin verir,o yüzden cok fazla elektrikliaraclara kafayi yormayin,zaten hava kirliligi umrunuzda degil,insan biraz doga dostu olur,okadar aracin elektrigini neyle üreteceksiniz orda kafaniz malesef basmiyor,gözü kapali hareket ediyorsunuz..
  • ersin345 E kullanıcısına yanıt

    Şu yazdigin komik bile değil.

    Dünyanın en güvenli ve çevreci enerji üretim metodu nükleer

    Elektrik hidrodan tut güneşe rüzgara dalgaya kadar onlarca çeşit kaynaktan elde edilebiliyor

    Batarya çeşitli materyallerden üretilebiliyor ayrıca,sodyum örneğin zamanla her yerde olabilecek ve dönüşümü de hızla yapılabilecek

    Kahvehanedeki 7 24 okey çevirmekten alzheimer olan dayılar bile sizden mantıklı cümleler kuruyor




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi en1gma -- 28 Nisan 2024; 10:17:25 >
  • ersin345 E kullanıcısına yanıt

    Çin için en ufak dostane bir yorumum olamaz içimdeki net Çin'e karşıyım hem tarihi hemde insanı olarak, çünkü temelde batılılardan farkları yok bazı noktalarda daha beter durumdalar, Kaldı ki benim Çin'e karşı tutumum yani onları güzelliyor gibi yazmamın maksadı tamamen batı sermayesinin ebesini mumyalama potansiyeli ve şimdiye kadar onlara(batı sermayesi) yaptıklarındandır, yoksa üretim teknikleri berbatsa kimin ürettiği fark etmiyor, çevreye verdiği kirlilikler temelde hacimli üretim tipi ticaretin zararından kaynaklanıyor bu gelecekte de benzer şekilde olacak, Çin'i gözümde büyütmüyorum ama olanı da yok sayamayız araç satışında lider durumdalar ki sadece bu bile onların sanayisinin kendisini katlaması için yeterli özkaynak demek oluyor, avrupa ve amerikalılara göre daha aç olduklarından daha hızlı gelişim göstermiyorlar sadece öne geçmek için daha hızlı piyasaya sürüyorlar, şuana kadar amerikalı ve avrupalı şirketler gıdım gıdım teknoloji artırarak bunu da hacimli üretimle vererek insanları yoldular bildiğin etinden sütünden modeli, Çin'de bu kervana daha doğrusu sektörlere girince önce amele formunda girdikleri sektörde şimdi öne geçme açlığıyla sektörün kabul edebileceğinin çok ötesinde bir hızla gelişim gösteren ürünler veriyorlar. Hava kirliliğini kim umursuyor ki elinizi vicdanınıza koyun sanayileşmenin başladığı dönemden bu yana geçen 200 küsur yıldır kimin kimlerin umurunda oldu, tam tersi bu mottoyu kullanarak ülkeleri sömürdüler. benim derdim avrupa ve amerika sermayesiyle başka birşey değil. klasik altbilgi olmadan eldeki verileri yorumlama hatasına düşen tipik T.C. vatandaşı tepkisi verdiniz tebrikler. :)))


    Dünya'da ne çevre kirliliğini önemseyen var ne de başka bir şeyi, çünkü üretimde bunların dikkate alınması demek daha fazla maliyet demek, sermayenin çıkardığı savaşlar ortada dururken bunları görmezden gelemezsiniz.


    Türkiye'de + olarak başta gıda ile alakalı olmak üzere birçok konuda avrupadan daha gerideyiz çünkü bireyler cebini düşünüyor az yemek az kazanmak insanlar için ölüm demek zihinler uyuşmuş sistemde sermayenin istediği gibi şekillenmiş, markete gidin elinize alın aynı ürünün avrupa'daki muadiline bakın farkı görün, insanların sürekli tükettiği şeylerin nasıl üretiliğini anlamak için içindekiler kısmına bakın.


    Odaklan tekrar düşün kafası basmayan (bu sizin tabiriniz) kim oluyor.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: en1gma

    Şu yazdigin komik bile değil.

    Dünyanın en güvenli ve çevreci enerji üretim metodu nükleer

    Elektrik hidrodan tut güneşe rüzgara dalgaya kadar onlarca çeşit kaynaktan elde edilebiliyor

    Batarya çeşitli materyallerden üretilebiliyor ayrıca,sodyum örneğin zamanla her yerde olabilecek ve dönüşümü de hızla yapılabilecek

    Kahvehanedeki 7 24 okey çevirmekten alzheimer olan dayılar bile sizden mantıklı cümleler kuruyor

    baksana sen türkiyede kural dinlemeyen bir hayati yasamis bir vatandasi avrupaya götürsek,o kuralsiz hayattan kuralli hayata gecmede zorlanib hemen kacacana inaniyorum,senin dedigin dayilarin türkiyede trafik kuralini hice saymis insanlarla beni kiyasliyamazsin,hatta senin ehliyetin bile soru isareti,acaba trafik levhalarinin kacini biliyorsun,yani senle ciksak disari ve senle araba sürsek kesin %90 hatali sürersin,avrupa ülkeleri sadece ucuz tüketimi düsünmez,onlar dogaya zarar vermeyecek sekilde yaklasirlar,birak onu fabrikalarda insan gibi calismanin kurallarini bile tartisirken,cinde bir fabrikada,köyden gelenlerin 12 saat boyunca,masa basinda uyuyarak para kazandigini biliyormusun,bilmiyorsun.

    Nükleer atiklari senin ülkene depolayacak olsalar yeterki ucuza süreyim anlayisi icin seve seve cöplüge göz yumarsin ama avrupa halki böyle düsünmüyor,nükleer cöplük tabiyata daha cok zarar veriyor,sonucta nükleer cöplügü topraga gönmek zorundasin,peki bunu yaptigina topraga verdigin zarar hic aklina gelmedigi icin,karsimda cahilin tekisin..o yüzden bana kahvehanelerdeki amcalarinla gelme,türkiyede kural,düzen,tabiyati korumak,yolda araba sürerken levhalarin ne ise yaradigini bilme geregi duymayan,sagdan soldan insan hayatini hice sayan zihniyetten akil alacak degilim.

    Birak onu kimbilir yabanci dil bile bilmiyorsundur,karsinda 4 dil bilen biri var senin gibi dil bilmeyen cahil degilim..

    o yüzden sacma sapan teorilerle karsima cikma,sana hayatin hikayesini eline kalem verir yazdiririm..





  • mehmet_clk M kullanıcısına yanıt

    isdde o yüzden avrupa ülkelerinde maliyet pahali,cünkü avrupa ülkelerinin halki dogaya zarar verilmeyecek sekilde üretilmesi istedigi icin sürekli arge arastirmasi yapiyorlar ama cinde o yok,bugün cinin ucuz olma sebebi o,hatta birlesmis milletler tarafindan onaylanan cevre sagligi hakkinda cikarilan kanunlara cinin imza atmadigini cok rahat görebilirsiniz yeterki yabanci bir dile sahib olun ama türkiyede yabanci dil bilen cok az oldugu icin,google translatorda kullansaniz tam tercüme edemiyor,o yüzden dil bilmeniz sart..

    Dünyada umursamuyorlar diyorsun,elindeki eski 2000 model araba ile avrupanin büyük sehirlerine git sokmazlar niye sokmadiklarinida arastir ben sana o bilgiyi vermiyecegim..


    Avrupada cöplügünü 3 e bölüyorsun,1 bitki icin cöp bidonu,2 karton kutu,süt kutulari,plastikler 3 üncü ise diger atiklar ayirt ediliyor, acaba,türkiyede kac kisi bunu yapiyor,tembelligi sevdigin icin, dünyada umursamiyor demen,cahilligini gösterir,o yüzden at su at gözlügünü türkiyede yasadigin icin alismisin dogayi kirletmeye..

    Kendinize gelin cok seviyorsunuz düzensiz hayati,gerci avrupaya gelsen seni 1 ayda adam ederler..evlilik yoluyla gelen cok oldu senin kafanda düsünen hepside ayak uydurdu ordaki kanunlara,dogaya,ttafik kurallarina,kuralsiz hayat yasiyorsunuz bundan vazgecin..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ersin345 -- 28 Nisan 2024; 20:23:34 >




  • ersin345 E kullanıcısına yanıt

    Selamlar,


    Yine bir çok yerde bariz ofsaytlık cevap versem bir vermesem iki çubuk kabilinden şeyler yazmışsınız pas geçiyorum çünkü amacım sizinle yarışmak yada bir şeyi kabul ettirmek değil, çevre sağlık vb konularda uluslararası kanunların kabul görmesi yada bazı ülkelerin bunlara imza atmaması çok önemli değil, gaddar ticaret yapısı olan Çin'in buna imza atmaması şaşırtıcı değil.

    Avrupa'da dediğiniz kadar olmasada evet en azından Çin'e göre çok daha açık durumdalar, ABD'de bu mevzuda bir bakıma Çin gibi dışa kapalı tam şeffaf değil.


    Avrupa güzellemesi yapmanız doğal ama bunlarda ayan beyan bilinen şeyler, malesef Türkiye'de henüz yok ama bu tip uygulamalar yakında toplum baskısıyla uygulamaya alınacağını düşünüyorum, diğer yazdıklarınız ise hayal mahsulü ne desem uzatmış olurum, ne içiyorsanız vazgeçin okuduklarınızı düşünün sonra yazın. sizi iyi şanslar :))





  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.