Şimdi Ara

Nakit parası olan , ev almak için seçimi beklesin.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
2.455
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kredi faizleri yükselecek , bu düşük oranlarda krediyi kimse alamayacak. Dolayısıyla cebinde nakit parassı olan adam , bu şişkin fiyatlarla ev almasın seçimden sonra ortalık durulunca rahat rahat uyguna alır peşin parayla.



    Malın değil ,, paranın değerli olduğu döneme girdik.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aliveli90 -- 21 Eylül 2023; 17:40:13 >



  • Kesinlikle katıldığım yorum. Grafikte İstanbul için dolar bazlı metrekare fiyatı gösterilmekte. 2018'de faizler %24'e çıktığı zaman konut fiyatlarının başına geleni görüyoruz. Seçimden sonra faiz ile enflasyon %60 dolaylarında denge bulursa konut fiyatlarının döviz bazlı ve reel olarak selası okunur.

    Konut fiyatlarını 3 başlıkta değerlendirmek lazım.

    1-) Nominal olarak (değer saklama özelliğini kaybetmiş olan TL'nin bildiğimiz sayısal değeri, ülkede ev fiyatları nominal olarak kolay kolay düşmez. veya sınırlı düşer)

    2-) Reel olarak. (enflasyondan arındırılmış olarak bakmak gerekir. 1 milyonluk ev %60 enflasyon olan ülkede sene sonunda 1,5 milyon ediyorsa evin fiyatı düşmüş demektir.)

    3-) Döviz bazlı. (2018'de 40 bin dolar olan eve şimdi 120 bin dolar isteniyorsa orada büyük bir balon var demektir. hiç bir ülkenin konut sektöründe dolar bazlı 3X getiri yoktur)

    O yüzden şuan dövizi olanlar oturmak için dahi ev almasınlar. 1 yıl kirada oturduktan sonra ellerindeki para ile daha büyük bir ev alabilirler.


    Nakit parası olan , ev almak için seçimi beklesin.


    Nakit parası olan , ev almak için seçimi beklesin.




  • corollam54 C kullanıcısına yanıt

    Verdiğiniz grafiğe göre İstanbul için m2 fiyatının en az 1.000 dolar olması bekleniyor. (2020 den bu yana doların %20 enflasyonu eklenince 850*1,2=1040)

    Şu an m2 fiyatı 1.400 dolar=26978 TL

    Dolar kurunun yıl sonuna doğru 25-30 arasında olması bekleniyor. Hadi biz 27,5 alalım.

    26978/27,5=981 dolar.

    Ev fiyatlarının TL olarak düşeceğini düşünmüyorum. Dolar olarak düşeceğine ise eminim.

    Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Nasıl olsa satılıyor , krediyle ödeniyor ayağına zamladıkça zamladılar. Yok inşaat fiyatı artmışta falan filan .



    1 daire parasıyla mütehaitliğe başlarsınız öyle şişirme fiyatlar. Kira çarpanları 30 seneye dayanmış.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aliveli90 -- 11 Nisan 2023; 15:56:56 >
  • 1 Haziran'dan sonra dolar-lira kurunda 24'e dogru yukselme bekliyorum, ama 100% olacak diye bir sey yok tabiki, fakat yil sonuna dogru bu pariteyi gorecegiz bence.

  • sensaura kullanıcısına yanıt

    ben o zaman kadar bekleyeceğini düşünmüyorum.. ilk turda kimse seçilemezse 2.tura kadar aradaki 15günde doları salarlar bakın biz seçilemedik ekonomi bozuldu istikrar bozuldu denilerek doları salarlar. Millete ekonomi üzerinden korku salarlar. ytd

  • Burada söylenenlere aldanıp özellikle sıfır konut alımından vazgeçmeyin..bu ülkede faiz % 60 çıksa en fazla 3/5 ay fiyatlar durağanlaşır..10 şehir yeniden yapılacak bu memlekette..sen demir,kum,çimentoyu bulupta inşaat yürütecek Müteahit bulursan öp başına koy..

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Ben konuya farklı bir açıdan girmek istiyorum.Deprem bölgesinde ve özellikle İstanbul'da kensel dönüşüm projeleri başlayacak ve piyasada inşaat malzeme sıkıntısı yaşanacak..İnşaat malzemeleri arttığı zaman sıfır daire fiyatları da artacak.Bir şeyin sıfırı artınca doğal olarak 2.el fiyatıda artacak.Ev almak isteyen kişiler bunu göz olarak karar versinler derim.

  • Antalya.Gayrimenkul kullanıcısına yanıt

    Burada atladığınız konu: Alanı çıkacak mı? İşin o kısmı belirsiz olduğu için, konut fiyatı konusunda yorum yapmak güç. "Yatırımlık konut alma" konusunda doygunluğa ulaşıldığını düşünüyorum. Yanılıyor olabilirim.


    "Faiz sebep enflasyon sonuç" deyince, parası olan insanlar yatırım araçlarından biri olan konutlara daha çok yöneldi. Ben bile gittim, aklımda yokken ev aldım. "Elimdeki para erimesin" diye. Çok da iyi yapmışım bu arada. Tam zamanında. Nakit parası olan , ev almak için seçimi beklesin. Bu yaklaşım sona ererse, insanlar paralarının erimeyeceğini düşünmeye başlarsa, yatırımını 25 yılda çıkaran mal bir araca niye yatırım yapsın? Normal şartlar altında herkesin konutu olmalıdır. Ama kiraya vermelik konut almak mallıktır. Aileden kalır, verirsin kiraya, mantıklı. Kendin gidip para verip alınca bir saçma yatırım oluyor. 25 yıl dediğim gibi... Nakit parası olan , ev almak için seçimi beklesin. 



    Yani, bundan sonra "ihtiyaç için alanlar" piyasayı domine edecektir diye düşünüyorum. Yanılıyor olabilirim. "İhtiyaç için alanlar"ın ne kadar parası var? Kaçı alabilecek? Ne kadar konut edecek? İşte fasülyenin zırt dediği konu bu.


    "Kentsel dönüşüm" yapabilmen için, elde ettiğin fazladan daireleri satabilmen lazım. Alıcısı yoksa sataman kuzum. Satamazsan da yapamazsın.


    -----------------------


    Yani mesele kısmen bir tıkanma noktasına gidebilir.


    Yanılıyor da olabilirim.





  • Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt

    Hocam asıl ev fiyatları üniversiteler açılmasına yakın zamanda görülecek.Şu anda bir çok depremzede üniversite yurtlarında kalıyorlar.Onlar yurttan cıktıkdan sonra binlerce kira kiraya cıkacak arz talep dengesi bozulacak.Sonrası artan kiralar doğal olarak ev fiyatları olacak.


    Antalya'da geli gibi inşaat yapılıyor ve hepsi bir şekilde satılıyor.Ev almak için artık her zaman tam zamanı oldu diyebilirim fiyatlar sürekli artıyor :))


    Tıkanma olmuyor bir şekilde piyasa düzeliyor evler satılıyor acı ama gerçek bu o_0

  • Bence benim dediğim tıkanma noktasına biraz daha var. Ama bir gün olacak bence bu iş. Zira faizler düşük kalmayacak. Dünyanın en aptalca şeyi. 2 yıl önce 3200 lira taksitli kredi aldım. Kafam girsin bana. Keşke 7000 taksitli alsaydım. Kuşa döneceğini biliyordum da, cesaret edemedim. Cebimde daha çok para kalırdı.


    Ama faizler olması gereken yere çıkınca kredi almazsın. Üstüne bir de yabancı satışına bir kısıtlama gelirse (5 yıldır çalışma izni olana gibi) işin o ayağı da tıkanır.


    Göreceğiz abi. Kimse tahmin edemez bu durumun geleceğini... Bir gün bir şey olacak da, ne zaman olacak bilmiyoruz. Bilsek zengin oluruz zaten. 😂


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ev sorunun tek nedeni döviz ve krediler değil.

    10m Civarı yurd dışında yurdumuza insan girdi.

    inanın 500 bin ev aldılar ve bir çoğu kiraya geçti. Bundan dolayı talep arttı.

    eskiden 50k $ dolara satılan ev birden 100k $ oldu.

  • Kredi Faizleri artmaya başladı. Nakiti olan şimdi kral olacak

  • aliveli90 kullanıcısına yanıt

    Emlakçılar kuyruğu dik tutuyor hala. Seçimden sonra kredi faiz oranları düşer diye umut ediyorlar. Ama böyle bir şey asla olmayacak. 2.000.000 TL kredinin aylık ödemesi 70 bin TL.

    Aylık 70 Bin TL ödeyebilecek adam neden 2,5 -3 milyon TL değerinde bir ev alsın? Yatırım için mi yoksa oturmak için mi?

  • hadi bakalım dediklerim oldu , şimdi nakiti olana mal toplama zamanı.


    Fazla para vermeyin sizden başkasında nakit yok zaten , kredi ile fiyat şişirme dönemi bitmiştir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aliveli90 -- 25 Temmuz 2023; 13:47:27 >
  • şu an alabildiğin evi seçim zamanı ve sonrasında alamayacaksın, bu da benim görüşüm. seçimden sonra gelip hortlatırım.

  • Mimarım ve yıllardır inşaatın içindeyim, beklentilerimi yazayım.


    Öncelikle şubat ayında ilana koyduğum inşaatı devam eden nisan 2024 te teslim edilecek evimi satamadım.Evin konumu, daire planı vs gerçekten kolay kolay bulunulmayacak bir proje.


    Şimdi parasal kısmı için bire bir kendi dairemden örnek vereceğim.


    Emlak konutta şuan liste fiyatı 15.250k peşin ödemede %15 indirimle alabiliyorsunuz.Malum sitede 7.5-8m civarı + 1.5m aylık 22 bin taksitli borcunu devirli şekilde satın alabilirsiniz.Bu şu demek oluyor,yaklaşık 5 milyon daha ucuza ilanlar var satılmıyor.


    Emlak piyasası nereye gider;İnşaat maliyetlerini göz önünde bulundurursak şuan ortalama bir sitenin brüt m2 fiyatı 1000 dolar (Arsa maliyeti hariç ).Bizim ülkemizde manipülasyon çok kolay yapılıyor,emlak fiyatları balon diyenler özellikle (Kesinlikle balon fiyatlı yerler var buna katılıyorum ) şuan maliyetine ve maliyetinin %10-20 altına satılan sıfır daireler var.Ama alan yok.


    Şuan inanılmaz alım fırsatları var,ekonomi daha kötüye gider mi,gidebilir fiyatlar daha da düşebilir mi düşebilir.Ama piyasa genel olarak alım fırsatı veriyor (dediğim gibi ciddi balon fiyatlar hala mevcut ) doğru analiz yapmak gerekiyor.


    Ekonomi yorumlarında ki en büyük eksiklik insan faktörü,bu ülkede dolar 2 kat arttı ev fiyatları 3 kat arttı,bunun örneği dünya üzerinde yoktur.Millette öyle bir psikoloji oluştuki döviz-altın bile alsam kendimi koruyamam diye ev-arabaya saldırdı ve saçma sapan bir süreç yaşadık.


    Özetle maliyet hesabıyla bakıldığında ciddi anlamda fırsat bir çok ilan var,2-3 aya fiyatların yükselmesini bekliyorum.Daha sonrası için yorum yapamıyorum.





  • var mı ev fiyatlarının düştüğünü gören ? hangi alemde yaşıyorsunuz ?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.