Şimdi Ara

Cevap: CAM FİLM RUHSATA İŞLETME

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
1.930
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 2012'deki bir gazete haberi ilginizi çekecektir. Ama önce şu "tehlikeli", "öcü", "kaka" olarak görülen filmler hakkında birkaç söyleyeceğim var.

    Eski aracımda film vardı. Nedeni ne hava atmak ne de artistlik olsun diye. Aracın içi ekranlar DVD oynatıcılar filan olunca mecburen bunları gece koruma amaçlı film yaptırmıştım. Aracım film yokken ön konsolu kırarak içindekiler alınmıştı. Ben de 'Madem polis gerektiği kadar kontrol edemiyor sokakları ben de kendi aracımı kendim korurum' mantığıyla 2 numara yaptırmıştım. Kaç kere de muayeneye girdim, hafif kusurla geçtim.

    Filme karşı olan arkadaşlar uzun yolda yandan güneş ışığı yüzünüze, gözünüze vururken bir filmli, bir de filmsiz bir otomobilde yolculuk etsin. Güneş ışığını ne kadar kestiğini, daha rahat ve güvenli sürüş sağlandığını görecektir. Ayrıca uygulama sırasında polis durmanızı işaret ettiğinde camınızı indirirseniz içerisini görebilir, gece için ise ek olarak iç lambayı yakarak polisin içeriyi görmesini sağlayabilirsiniz. Ben tüm çevirmelerde böyle yaptım ve polis camlar hakkında hiç bir sorun çıkarmadı. Zaten şimdiye kadar film yüzünden hiç çevrilmedim. Yeni aldığım araca da yine film çektiricem. Ama bu sefer 1 numara olacak.

    Ayrıca kısaca bir anımı da paylaşmak isterim. Kadıköy Altıyol'dan aşağı inerken polis GPT uygulaması yapıyor. Beni durdurdu kimlik isteyip GPT sorguladı. Yürüdüm vapur iskelesinde başka bir polis arkadaş durdurup kimlik istedi. Eh insan 10 dakika içinde iki kere polis tarafından durdurulunca garip hissediyor (Yanlış anlaşılmasın güvenlik açısından uygulanması gereken birşey). O sırada 2 çarşaflı kadın da yanımızdan geçti. Polise onlara neden GPT sorgulaması yapmadığını sordum. 'Gerek yok onlara, bayanlara şu anda uygulama yok' dedi. Çarşafın altındakinin cinsiyetini nasıl analiz ettiğini sorunca, 'polis olduğumuz için anlarız' dedi. O zaman film cam olan arabaların içini nasıl göremiyorsunuz' diye gülerek sorunca, o da şu cevabı verdi. 'Ben trafik polisi değilim'. Bu sırada ne polis memuru ne ben bir gerginlik ne de bir problem yaşama içerisinde değil aksine muhabbet havasındaydık. Şimdi trafik polisi, asayiş polisinden farklı mı yetiştiriliyor? Biri örtünün altını görebiliyor biri filmli bir şeffaf cam arkasını göremiyor.

    Neyse lafı uzatmadan ilk cümledeki haberin linki hemen alt satırda.
    http://www.milliyet.com.tr/otomobil-camina-filme-ceza-yok/gundem/gundemdetay/23.06.2012/1557670/default.htm

    Ve ayrıca bir de aşağıdaki haberi okumanızı tavsiye ederim...

    Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, büyük talep olmasına rağmen, yasak olduğu için araçlarına cam filmi uygulatamayan sürücüleri sevindirecek bir çalışma başlattı.

    İlgili kurumların bir araya gelerek yapacakları çalışma sonucunda, araçların arka camları ile arka yan camlarına cam filmi taktırmak serbest olacak.

    AA muhabirinin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, bakanlık, araç sürücülerinin büyük bölümünün istemesine rağmen, güvenlik amacıyla yasak olduğu için kullanamadığı cam filmleri konusunda çalışma başlattı.

    Çalışmalar sonucu konu, Motorlu Araçlar Teknik Komitesi (MARTEK) gündemine taşınarak değerlendirildi.

    Daha sonra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve ilgili kurumların (Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Standardları Enstitüsü) katılım sağladığı, otomotiv sanayi sektörünü temsilen ise Otomotiv Sanayi Derneği'nin yazılı görüş beyan ettiği toplantılar gerçekleştirildi.

    Toplantılar sonucunda, konuyla ilgili olarak ivedi şekilde düzenleyici mevzuat oluşturulması ve şu an uygulanan yasaklayıcı mevzuatın da cam filmlerinin geçirgenlik oranlarının yasal sınırları dikkate alınarak, tekrar düzenlenmesine karar verildi. Bu amaçla çalışmalara da hız verildi.

    Firmaları TSE yetkilendirecek

    Mevzuat hazırlanıp yürürlüğe girdiğinde, araçların arka camları ile arka yan camlarına cam filmi taktırmak serbest olacak. Konuya ilişkin Türk Standardları Enstitüsü (TSE) görevlendirilecek ve TSE, cam filmi uygulaması yapmak isteyen firmaların yeterliliklerini değerlendirip, bu firmaları yetkilendirecek.

    Böylece araç sürücüleri trafik kontrol noktasına ya da muayene istasyonuna giderken, cam filmlerini sökmek zorunda kalmayacak.

    Diğer yandan bu uygulama ile araçlarda enerji verimliliği sağlanmasının yanı sıra ülkenin cari açığına da pozitif katkı sağlanacak.

    İç piyasa canlanacak, yakıt tüketimi düşecek

    Türkiye'de gerçekleştirilen cam filmlerinin hemen hemen tamamı ithal ediliyor. Bu ithalat, direkt yurt dışında yerleşik üretici firmadan alınıp, üretici markası ile piyasaya sürülmesi ya da yurt dışında yerleşik üreticilere imalatını yaptırıp, firmanın kendi markası ile piyasaya sürülmesi şeklinde gerçekleşiyor.

    Cam filmi uygulaması yasak olduğu için bu işi yapabilecek üreticiler de imalattan kaçınıyor. Uygulamanın serbestleşmesi halinde yerli üreticinin de önü açılmış olacak.

    Bu arada, yetkililer, yapılan deneylerde cam filmi kullanan araçlarda klima kullanımının yüzde 37 oranında azaldığı, güneş ısısının araç içine girişinin yüzde 61, zararlı ultraviyole ışınlarının da yüzde 98 oranında engellendiği, klima ısı yükünün ise yüzde 50 düşürüldüğünün görüldüğünü ifade ediyor.

    Bu sayede, araçlardaki yakıt tüketimi de düşmüş oluyor.

    Mevcut durum

    Şu anki mevzuata göre, cam filmi kullanan araçlar, araç muayene istasyonlarında ''hafif kusur'' kapsamında değerlendiriliyor, herhangi bir trafik kontrol noktasından geçmeleri halinde ise para cezasından trafikten men cezasına varan ciddi yaptırımlar uygulanıyor.

    Araçlarda güneş ısısının etkisiyle sıcaklığın yükselmesi sonucunda ya araç klimasının çalıştırılması ya da camların açılarak seyahat edilmesi durumları ortaya çıkıyor. Her iki durumda da yakıt sarfiyatında ciddi değişimler meydana geliyor. Bu durum milyonlarca aracın seyir halinde bulunduğu ülkenin cari açığı için önem arz ediyor. Cam filmi uygulamalarının, ışık geçirgenliğini düşürmek için kullanılmasıyla araç içerisindeki ısının yükselmesinin önlenmesi, bu sayede enerji verimliliği konusunda da hassasiyetin en üst düzeyde hissedilmesi sağlanmış olacak.

    Öte yandan, şu anki durumda renkli cam kullanan araçlara uygulanmayan yasağın, cam filmi kullanan araçlara uygulanması da ayrı bir tartışma konusu oluşturuyor.

    Başınızı ağrıttıysam affola. İyi forumlar...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi accordxx -- 27 Ağustos 2014; 4:03:23 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.