Şimdi Ara

CGNAT sistemini bırakıp neden IPv6'ya geçmiyoruz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.916
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Şu an içinde bulunduğumuz CGN havuzundan topluca kurtulmak için İnternet servis sağlayıcılarının IPv6'ya geçmesi daha mantıklı değil mi? Dünyadaki 7 milyar insanın her birine 4,8×1028 IPv6 adresi düşüyor. Bu sayı yeter de artar. CGN'ye gerek kalmaz, hepimiz gerçek IP adresleri alırız. Statik IP fiyatları da ucuzlar.

    Türkiye'de şu ana kadar sanırım hiçbir sağlayıcı bireysel müşterilerine IPv6 adresi sunamadı. İlk olacak sağlayıcıya taahhüdüm bitince geçmeyi seve seve düşünebilirim, eminim ki benim gibi düşünen başka kullanıcılar fazlaca vardır.



  • bu mesaj silindi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0EF48BDE1 -- 19 Temmuz 2020; 13:47:15 >
  • SoL ve TT şuan istese verebilecek durumda diye biliyorum. Net bir bilgim yok, tek bildiğim ipV6 işlerine gelmiyor. Bir de uyum meselesi var..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NT2L -- 20 Mart 2020; 20:2:11 >
  • Ip network işleri ile uğraşan bir tanıdık var. Ciddi mesai harcanması yatırım yapılması gereken bir konu dedi. Durup dururken zorunda kalmadıkça kimse bu işe kalkışmaz dedi.

    Türk Telekom wifi aramayı depremden sonra getirdi. Böyle olağanüstü bir durum olması lazım ve mecbur kalmaları lazım ki anca öyle.
  • en azından millenicom ve turknet gibi alternatif firmalar verse bile bence bir gelişme olur. şahsen vodafone'un vermesini isterim o ayrı. yani vodafone küresel çapta faaliyet gösteren bir operatör olmasına rağmen neden türkiye'de bunu ilk yapıp öncü olmuyor anlamıyorum.
  • Kısacası İnternet IPv6'ya hazır değil. Öncelikle sitelerin IPv6'ya uygun hazırlık yapmaları gerekiyor. Şu anda ISP'ler abonelerine IPv6 üzerinden hizmet sunmaya başlasalar bile çoğu siteye bağlanamazsınız. Anca Dual stack hizmet sağlamaları gerekir. Yani hem IPv6 hem de IPv4 üzerinden Hybrid hizmet sunmaları gerekir. Çünkü X site IPv6'ya uygun değilse kullanıcı IPv4 adresi ile siteye bağlanabilir. IPv4 adresi olmazsa bağlanamaz.
  • Turknet IPV6 için son testleri yapıyor. Yakın zamanda verecekler. Buluşmaya gidenlere söylediler. Buradaki arkadaşta konuya yazdı. IPV6 için destekli bir modeminiz olması lazım.
  • TurkNet veya bir başka ISS direkt IPv6 veremez. Yakın zamanda da veremeyecekler. BTK tarafından onay verildi diyelim. Dual stack hizmet sağlamaları gerekir. Öyle de yine IPv4'e ihtiyaç var. Örneğin Speedtest.net'e IPv6 adresiniz ile giremezsiniz. Böyle milyonlarca site var. TurkNet'in düşüncesi belki IPv6 ile oyun tarafında sorunları çözmektir. Çünkü CGN IP sorun çıkartıyor. Fakat yine orada da IPv4'e ihtiyaç var. Çünkü IPv6'yı tüm platformlar desteklemiyor. @TurkNetDestek'i etiketledim, yanlışsam düzeltebilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Der Meister.

    TurkNet veya bir başka ISS direkt IPv6 veremez. Yakın zamanda da veremeyecekler. BTK tarafından onay verildi diyelim. Dual stack hizmet sağlamaları gerekir. Öyle de yine IPv4'e ihtiyaç var. Örneğin Speedtest.net'e IPv6 adresiniz ile giremezsiniz. Böyle milyonlarca site var. TurkNet'in düşüncesi belki IPv6 ile oyun tarafında sorunları çözmektir. Çünkü CGN IP sorun çıkartıyor. Fakat yine orada da IPv4'e ihtiyaç var. Çünkü IPv6'yı tüm platformlar desteklemiyor. @TurkNetDestek'i etiketledim, yanlışsam düzeltebilir.
    Yunanistan'dan bir tanıdığım oradan internet alıyor ve sadece IPv6 adresi tanımlı. Sitelere girdiğinde IPv4 adresi çıkmıyor, sadece v6 adresi var. Bir tür tünel aracılığıyla sadece v4 destekleyen sitelere rahatça giriyor ama v4 adresi yok.




  • Benim tahminim asıl büyük babaların (ttnet-sol) buna yanaşmama sebebi sizin saydıklarınıza ek olarak sansür sistemi DPI sisteminin ipv6 ile düzgün çalışmaması üzerinde uğraşmak gerekecek ve şu an için bununla uğraşmak istemiyorlar gibime geliyor. Umarım zihniyet bir sonraki hükümetle birlikte değişir hem biz kurtuluruz sansür belasından hemde iss'lar bunun için ekstra bütçe ve zaman harcamaktan kurtulur. Tabii sadece hükümetin değişmesi yetmiyor bu firmalarında temizlenmesi zaman alacaktır zerresine kadar doluştular malum her yere...
  • Daha önce duymamıştım. Nasıl işliyor bilmiyorum. İnternette IPv6 dönemi başlamadan bu yöntemlerin hepsi geçici çözüm olabilir. IPv6'da sansür konusu da var. Sansür konusunu çözmden BTK'nın mahkeme kararıyla kapatılan sitelerin açık durmasına izin vereceğini zannetmiyorum. TurkNet, Netspeed, vs. gibi küçük ISS'lere zaten sansür konusunda yeterince sabırlı davranıyorlar. Bu durum bile beni şaşırtıyor.
  • altuntepe2 kullanıcısına yanıt
    BTK'yı TT, Turkcell ve Vodafone kullanan birkaç abone mahkemeye verse eminim TurkNet, Netspeed, vs. gibi ISS'lerin de bu işi sıkı tutmaları gerekecek. Ama kim uğraşır ki. Sansürü toptan kaldırmaları lazım. X sağlayıcının abonesi DNS değiştirip sansürü aşabiliyorken diğer aboneler aşamıyor. Diğer ISS'ların abonelerine büyük haksızlık.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Der Meister. -- 21 Mart 2020; 0:50:29 >
  • Bu söyleyeceklerim tamamen kendi varsayımım, işin asıl teknik yükünü sırtlayan elemanların bu sansür mevzusu yüzünden çok çektiklerini düşünüyorum şahsen. Üstlerinden sürekli emir yağıyordur şunu engelle, bunu engelle, olmadı daha sıkı engelle, vpnleri engelle, hiç bir kaçacak delik bırakma.. Yurtdışından daha iyi sansür yapacak DPI cihazlarına $$$$ bayıl.. Teknik çalışanları asıl zorlamaları gereken mevzular: pingi dahada düşürmeye çalışın, daha yeni dsl teknolojilerine geçin vector 30a 35b gibi, daha stabil bağlantılar için uğraşın, uploadı peyderpey bölge bölge desteklediği maks hıza çıkarın, adsl kullanıcılarını mümkün olduğunca vdsl veya fibere geçirin, google gibi devlerin yurtiçine yatırım yapmasını sağlayın vs vs gibi bir sürü şey varken maalesef vizyonsuz liyakatsiz kişilerin yönetici olması sebebiyle asıl işi yapan elemanlar eziliyordur.. Mevzunun sadece para yetersizliği olduğunu düşünmüyorum şahsen. Şundan eminim tüm kullanıcıların paketleri aylık min 300 lira olsun şu anki durum yine hiç değişmeyecektir. Fazla kazandıkları paraya daha fazla sansür cihazı alır bu akıllılar...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: altuntepe2

    Bu söyleyeceklerim tamamen kendi varsayımım, işin asıl teknik yükünü sırtlayan elemanların bu sansür mevzusu yüzünden çok çektiklerini düşünüyorum şahsen. Üstlerinden sürekli emir yağıyordur şunu engelle, bunu engelle, olmadı daha sıkı engelle, vpnleri engelle, hiç bir kaçacak delik bırakma.. Yurtdışından daha iyi sansür yapacak DPI cihazlarına $$$$ bayıl.. Teknik çalışanları asıl zorlamaları gereken mevzular: pingi dahada düşürmeye çalışın, daha yeni dsl teknolojilerine geçin vector 30a 35b gibi, daha stabil bağlantılar için uğraşın, uploadı peyderpey bölge bölge desteklediği maks hıza çıkarın, adsl kullanıcılarını mümkün olduğunca vdsl veya fibere geçirin, google gibi devlerin yurtiçine yatırım yapmasını sağlayın vs vs gibi bir sürü şey varken maalesef vizyonsuz liyakatsiz kişilerin yönetici olması sebebiyle asıl işi yapan elemanlar eziliyordur.. Mevzunun sadece para yetersizliği olduğunu düşünmüyorum şahsen. Şundan eminim tüm kullanıcıların paketleri aylık min 300 lira olsun şu anki durum yine hiç değişmeyecektir. Fazla kazandıkları paraya daha fazla sansür cihazı alır bu akıllılar...
    +1. yalnız bu devirde sansür hiç bir işe yaramaz.kısacası sansür boş iş, zaman kaybı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi power-pc -- 21 Mart 2020; 2:32:6 >




  • 5G'ye geçince IPv6'ya da geçileceği yazıyor. İkisi arasında bir bağlantı var mı? Yoksa sadece 5G ile IPv6 uyumlu cihazlar kullanılacağı için mi bu şekilde bir öngörü var? Bilgili arkadaşlar cevaplarsa sevinirim. 5G başlayınca IPv6'ya geçer miyiz? Sizin düşünceleriniz nedir?
    Kaynak: https://btk.gov.tr/haberler/3-ipv6-konferansi-btk-da-yapildi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: techturch

    5G'ye geçince IPv6'ya da geçileceği yazıyor. İkisi arasında bir bağlantı var mı? Yoksa sadece 5G ile IPv6 uyumlu cihazlar kullanılacağı için mi bu şekilde bir öngörü var? Bilgili arkadaşlar cevaplarsa sevinirim. 5G başlayınca IPv6'ya geçer miyiz? Sizin düşünceleriniz nedir?
    Kaynak: https://btk.gov.tr/haberler/3-ipv6-konferansi-btk-da-yapildi
    bir bağlantı yok ikisi arasında.

    5G sadece baz istasyonu ile mobil cihaz arasındaki bağlantıyı sağlıyor.
    wifi gibi. wifi dada wifi6 teknlojisi kullanılmaya başlandı yeni.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.