Şimdi Ara

Chrome’a Web Apps için yeni özellikler geldi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.121
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Chrome’a Web Apps için yeni özellikler geldi
     
    Apple kullanan okuyucularımız iOS ve macOS cihazlarda uzun bir süredir bulunan web sayfası kısayollarını ana ekrana ya da masaüstüne ekleme özelliğini hatırlayacaktır. Bu güzel özellik, Chrome tarayıcısı sayesinde Android tarafında da bir süredir bulunuyordu. Hatta Google bu işi daha da ileri götürüp, 2015’te yayınladığı Chrome 51 sürümü ile Web App Install Banners adında bir özellik duyurmuştu. Bu özellik ise web sayfasının ana ekrandaki kısayoluna tıklanarak açıldığı zaman sayfanın kendine özel yüklenme ekranı oluşturmasını ve ayrıca Chrome arayüzünü gizlemesini sağlıyor.
     
    Aslında bahsettiğimiz bu özellikler, Progressive Web Apps adlı bir proje adı altında geliştiriliyor. Google’ın bu projedeki amacı geliştiricileri uygulama yapma maliyetinden kurtarmak. Bu proje sayesinde, web sayfanız sanki bir Android ya da iOS uygulamasıymış gibi kullanılıyor. Şimdiye kadar doğal uygulamalardan farklılıkları biraz anlaşılır olsa da Chrome’a gelen yeni güncelleme ile anlaşılması iyice zorlaşacak. Şimdilik Chrome Canary ve gelecek haftalardan itibaren Chrome 57 Beta ile gelecek bu değişikliklerden de bahsedelim.
     
    İlk değişiklik, kısayolların bulunduğu konum ile alakalı. Daha önce de belirttiğimiz gibi, Progressive Web Apps özelliği sayesinde web adresinizin ya da daha doğru tabirle uygulama yerine geliştirdiğiniz Web App’inizin kısayolu ana ekranda bulunuyordu. Yeni güncellemeden sonra ise bu kısayol artık uygulama listesinde bulunacak. İkinci önemli değişiklik ise yönlendirme özelliği. Mesela normalde tarayıcınızda mesajlaşma uygulamasında ya da herhangi bir Twitter linkine tıkladığınızda eğer Twitter uygulaması yüklüyse, bu link uygulama üzerinden açılıyor. Artık yeni güncellemeyle, Web App’ler de aynı özelliği sağlayabilecek. Web App’lerin bu güncellemeden önce bile bildirim yollayabildiğini ve erişim izni isteyebildiğini hatırlatmakta fayda var.
     
    Son bir hatırlatma olarak, Web App’ler için gelen bu yeni özelliklerin henüz sadece beta sürümlere geleceğini belirtelim. Denemek için Play Store’dan Chrome Canary yükleyip chrome://flags adresiyle ayar sayfasına girmeniz gerekiyor. Bu ayar sayfasında da arama yaparak #enable-improved-a2hs isimli ayarı bulup aktif hale getirmeniz gerekiyor.
     







  • .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-86G53N200 -- 27 Aralık 2020; 11:59:47 >
  • Chrome Canary beta değil alfa sürümüdür.

  • Haber neresinden tutsak elimizde kalıyor. Ne anlatmaya çalışıyorsun, neye ne olmuş net değil, cümlelerde ve kelimelerde yapı-anlam hataları, bkz ve ara başlıktan vazgeçtim.

    2. pragrafta ilk cümle okey de 2. cümlede diyorsunuz ki uygulama yapma maliyetinden kurtaracak. "Geliştiricilerin" yerine geliştiricileri yazılmasını falan saymıyorum. Sonra 3. cümlede diyorsunuz ki web sitesi uygulamaymış gibi çalışacak bir arayüz sağlanacak. İyi de bu maliyetleri ortadan kaldırmıyor ki. Ha web sitesi yapmışsın, ha uygulama yapmışsın. İki türlü de zaman ve emek harcanıyor, bir maliyet ortaya çıkıyor. Eldeki web sitesi ise bir uygulama gibi kullanılabilir yapıda ise zaten o uygulamayı yapma maliyeti bir defa ortaya çıkmış oluyor. Bunu uygulamaya dönüştürmenin maliyeti devede kulak kalıyor zaten. Sadece bu geçişi kolaylaştırmış ve hızlandırmışlar. Chrome sürümleri 4'e ayrılıyor. Standart, Beta, Canary ve Dev. Dev yani Nightly sürüm, Canary yani Alpha sürüm, Beta adından anlaşılıyor, Standart da Stabil, çoğumuzun kullandığı nihai sürüm.

    Örnek olarak da daha basit bir şey verilebilir. Gmail için sen ayrı bir uygulama yapmıyorsun, gidip Gmail.com sitesini ayrı olarak bir uygulama gibi kullanma imkanı sunuyorsun. Bunun gibi bir örnekle koca paragrafı anlaşılır şekilde özetlemek varken çeviri haber yapıp işi yokuşa sürmüşsünüz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Firaristt -- 3 Şubat 2017; 21:51:25 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.