Şimdi Ara

Çin 1600 çekirdekli RISC-V işlemcisi üretecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
2
Favori
185
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çin 1600 çekirdekli RISC-V işlemcisi üretecek
    Geleneksel X86 ve ARM yongaları konusunda ağır bir ambargo altında olan Çinli üreticiler, bir yandan RISC-V mimarisi üzerinde çalışarak kendilerine yeni bir alan açmanın peşinde. ABD senatörleri RISC-V mimarisine de ambargo uygulanması yönünde hem fikir ancak şimdilik bir gelişme yok. Çin de bu zamanı değerlendirmek istiyor.



    1600 çekirdekli minik dev



    Uzun yıllardır RISC-V mimarisi üzerinde çalışmalar yapan Çin önemli bir adımı geride bıraktı. Çin Bilimler Akademisi araştırmacıları, 256 çekirdekli Zhejiang Big Chip yongasını geliştirdiklerini duyurdu. Bu yonga her biri 16 RISC-V çekirdeği barındıran 16 zardan oluşuyor. Zarların birbiri ile iletişimi zar üzeri ağ sayesinde gerçekleşiyor.



    Ayrıca Bkz.ABD-Çin teknoloji savaşında yeni cephe: RISC-V



    Araştırmacılar bu konseptin 100 zara kadar çıkabileceğini düşünüyor. Böylece 1600 çekirdekli bir yonga elde edilmiş olacak. Bu yapı normalde işlemci üretimi için kullanılan büyük plakalar ile aynı boyuta sahip.



    22nm sürecine sahip bu yongaların 3D istifleme ile üretilmesi, hemen yanına bellek entegrasyonu, soğutma teknikleri ve 7nm sürecine evrilmesi gibi çözümler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Çin bu yongaları süper bilgisayarlarda kullanmanın peşinde.




    Kaynak:https://www.techpowerup.com/317396/chinese-researchers-want-to-make-wafer-scale-risc-v-processors-with-up-to-1-600-cores







  • Ambargolar sayesinde farklı atılımlar oluyor. Bunlar insanlık için güzel gelişmeler. Bakarsınız RISC-V yerine çok daha verimli başka bir mimari geliştirirler.

  • setcom_2000 kullanıcısına yanıt
    Mimari den çok ekosistem önemli. dünyanın en iyi komut setini geliştirsen ve buna uygun mimaride eşi benzeri görülmemiş harka bir işlemci üretse bile çalışacak uygulama yok ise bir anlamı olmaz. en fazla kendi uygulamalarını yazıp örneğin askeri alanlarda filan kullanabilirsin.

  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt

    Bir işlemci illa son kullanıcıya satılacak diye bir şey yok. Askeri amaçlarla olur, bilimsel amaçlarla olur, veri merkezleri olur. Özel tasarım işlemciler özel olarak tasarlanmış yazılımlarda çalışır zaten. Amaç bu, bağımsız olmak.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LazCowboy -- 7 Ocak 2024; 19:12:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt

    Riscv-v nin öncülü nedir ? mips nedir? aç mipsin bir wikisini oku. emulator diye bir şey var mi ? linux calistirir mi ? zurihte universitede neden 400cekirdek işlemci yaptilar? ab neden cpu fab kuruyor? (tüm sorularin cevpalari ve permutasyonlu diğer sektorlerle alakali al/ust sağ/sol ileri/geri cevaplari var) hangi mimari üzerine... çinliden bile karanlik bakiyorsun önce düşüncelerde geçmen lazim. O dediğin çakıl denen bizim işlemci için geçerli olabilir. Onu da gigahertz seviyesine ve atx proto anakart yaparlar ise yolu açık olur. Ama arka plan ve çalıkştıklari kurumlar ulkelere bakarsan zor.. sadece gösteriş amaçli gibi ileride iktidardan inince biz yapmiştik demek için her tarafa dokunmak olta atmak gibi..




    Adamlar boş durmuyor.



    Çin 1600 çekirdekli RISC-V işlemcisi üretecek


    Pioneer Board Specifications

    • Processor: SOPHON SG2042 (64 core C920, RVV 0.71)
    • Memory: 4x DDR4 DIMM slots up to 128 GB RAM support
    • PCI Express: 3x PCIe x16 Slot (PCIe 3.0 x8)
    • Storage: 5x SATA
    • Size: 24.4 x 24.4 cm
    • Power: 1x standard 24 P ATX power connector
    • Ethernet: 2x RJ45 2.5 G
    • Wireless: 1x M.2 E Key (PCIe 3.0 x1 + USB 2.0)
    • USB:
    • 8x USB3
    • 1x USB header for front panel (2x USB 3.0)
    • Other:
    • 1x misc header for front panel power, reset, LED, etc.
    • 1x SPI Flash for BIOS
    • 1x MicroSD card for recovery or OS loading
    • 2x M.2 M Key 2280(PCIe 3.0 x4)
    • 1x eMMC module connector


    Çin 1600 çekirdekli RISC-V işlemcisi üretecek

    Dahasi linkte....




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi firat_kilic -- 8 Ocak 2024; 4:1:28 >




  • firat_kilic kullanıcısına yanıt

    Ben zaten Risk-V nin geleceğinin çok parlak olduğunu düşünüyorum. @setcom_2000 isimli kullanıcıya yanıt olarak yazdığım mesajı cevaplamışsın. adam demiş ki "Bakarsınız RISC-V yerine çok daha verimli başka bir mimari geliştirirler." demiş. yani RISV-V haricinde bir mimari geliştirirlerse ekosistem önemli demek istedim. RISC-V de ekosistem oluşmaya başladı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 8 Ocak 2024; 9:25:3 >
  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt
    Zaten asil amacta o. Bilgisayar teknolojisi son kullanici icin gelistirilmemekte her zaman oncelik askeri uygulamalar. Yoksa ABD neden Cin'e surekli ambargo koymak icin farkli yollar arayip duruyor.

  • gunesahmet kullanıcısına yanıt

    işte o hareketler hep yanlis. Bizim anlama olayımızda da eksiklikler var gibime geliyor. Bu da mesela benim anlayışım farkli açidan olayi görüp yazayım// ekmege, cep tele, laptopa, tablete,....... ve savaş ucagina silah olarak bak. dunya savası 100 yilda bir olurken ekmek savaşı her gun var. yani birileri ekonomik olarak sürekli topluyor$. Askeri olarak görmek hata sivilden doğru yenen füze orani nedir ?(trilyon $cari akış) kim koruyor? nasil koruyor? üretime karşı üretim?... gibi... Mesela apple bir askeri firma değil. yada nvidia. çinli ise linux dagitimi gibi binlerce donanim üretim firmalari var ... bataklikta bogulup ölmeden önce düşünme anlari gibi yazdigimiz zaman. Ego savaşlari max ülke içinde. Bütünü görmekten aciz. Hilafet bayraği vs.. tam bir saçmaliğin içindeyiz ve hep dişaridan sürekli mal giriyor. Saman bile ithal eidp dolar verdik şimdi ise dolar ariyoruz.


    Yani çakıl diye bir askeri işlemci üretmek yerine veya üret arkaplanda + sivilde kullanilabilecek rasbbery pi gibi ama risc-v bir cihaz yapsan nano anakart yapsa biri linux yazsa diğeri atx anakart yapsa ülkeye bol bol para girer. Askeri işlemci olsa ne olur olmasa ne olur. Parasiz kaldiginda zaten uçak alamayacaksin. Petrol bile alamazsin ne tank çalişir ne uçak. Zaten o oyuncaklarda bagli bulundugumuz gurubun ve onlarin alt lisanslari altinda baska ulkeden. Asıl olan milletini onur ve refah içinde tutman. Bugun bir turist ile bir masaya otur bakalim. Boşa konuşuyoruz forumda reklam almak için açık. Olmasi gereken yapmasi gereken görevdeki kişiler bu yazidan çok uzak bir yerlerde. 20 yildir yaziyoruz boşa.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi firat_kilic -- 8 Ocak 2024; 22:54:21 >




  • Tamamı açık kaynaklı aslında özellikle bu aptalca ambargo saçmalığı karşısında geliştirilmiş bir projeye nasıl sınır koyacaklar acaba? Linux ve hatta BSD' ye koyabildiler mi? Bkz: No discrimination policy. Global olunca bunları biliyor olmanız lazım.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.