Şimdi Ara

Çin, 50 yıl ömürlü nükleer batarya geliştirdi: Karşınızda Betavolt BV100

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
2
Favori
1.933
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Çin, 50 yıl ömürlü nükleer batarya geliştirdi: Karşınızda Betavolt BV100
    Çinli Betavolt şirketi, tüketiciler için 50 yıllık kullanım ömrüne sahip atom pilini duyurdu. Betavolt BV100, firmanın nikel-63 izotopu ve elmas yarı iletken malzeme kullanılarak inşa edilen yeni nükleer pil teknolojisi kullanılarak piyasaya sürülecek ilk ürün olacak. Betavolt, nükleer pilinin havacılık, yapay zeka cihazları, medikal, MEMS sistemleri, akıllı sensörler, küçük dronlar ve robotları hedefleyeceğini söylüyor. En nihayetinde ise bu, üreticilerin asla şarj edilmeye ihtiyaç duymayan akıllı telefonlar, otomobiller üretebileceği anlamına geliyor.



    Şarj derdi bitiyor



    Şarj olmadan 50 yıl gidebilen bir elektronik ürün fikri oldukça inanılmaz duruyor. Ancak seri üretim öncesinde pilot aşamada olan BV100 şimdilik çok fazla güç sunmuyor. Bu 15 x 15 x 5mm boyutlarındaki batarya 3 voltta 100 mikrowatt güç sağlıyor. Şirket, cihaz gereksinimlerine bağlı olarak birden fazla BV100 pilinin seri veya paralel olarak birlikte kullanılabileceğinin de altını çiziyor. Betavolt ayrıca 2025 yılında nükleer pilinin 1 watt'lık versiyonunu piyasaya sürmeyi planladığını söylüyor.



    Betavolt BV100 esasında iki açıdan devrimsel ve yıkıcı bir ürün. İlk ve bariz olarak ürün, 50 yıl boyunca bakım gerektirmeden güvenli bir kullanım sunuyor. İkinci olarak ise tasarımda ilk defa elmas yarı iletken malzemesini kullanıyor. Şirket burada 4. nesil elmas yarı iletken malzemesini kullanıyor.



    Geçmişte olanlardan çok farklı



    Esasında nükleer batarya (nükleer pil, atom pili veya radyoizotop pil de denebilir) Betavolt basın açıklamasında, nükleer bataryanın 1960'larda ABD ve SSCB tarafından geliştirilen benzer güç hücrelerinden çok farklı olduğunu belirtiyor. Örneğin, bazı eski teknoloji atom pilleri radyoaktif güç kaynağı olarak Plütonyum kullanıyordu. Betavolt BV100'ün ise tüketiciler için güvenli olduğu ve delinse bile radyasyon sızdırmayacağı iddia ediliyor.



    Çin, 50 yıl ömürlü nükleer batarya geliştirdi: Karşınızda Betavolt BV100
    Bu güvenlik ise malzeme seçiminden kaynaklanıyor. Betavolt'un bataryasında enerji kaynağı olarak nikel-63 izotopu kullanılıyor ve bu izotop kararlı bir bakır izotopuna dönüşüyor. Firmaya göre bu ve elmas yarı iletken malzeme, BV100'ün -60 ila 120 santigrat derece arasında değişen ortamlarda istikrarlı bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor. Betavolt’a göre bu pil teknolojisi Avrupa ve Amerika'daki akademik ve ticari kurumların çok ilerisinde.



    Ayrıca Bkz.SK On, elektrikli araçlara yönelik LFP bataryalar için düğmeye bastı



    Peki Betavolt bu pili nasıl üretiyor? Temel malzemelerden daha önce bahsetmiştik, ancak yukarıdaki şema süreci mükemmel bir şekilde gösteriyor. BV100’ün iki elmas yarı iletken dönüştürücü arasına 2 mikron kalınlığında nikel-63 levha yerleştirilerek yapıldığı görülüyor. Bu yapı Betavolt'un sadece 10 mikron kalınlığındaki benzersiz tek kristalli elmas yarı iletkenine dayanıyor.



    En nihayetinde geliştirilen bu nükleer batarya, tepe güç çıkışı açısından etkileyici bir seviyede değil ancak bunun yapılmış olması gelecek için oldukça umut verici. Betavolt, daha fazla enerji ve 230 yıla kadar daha uzun hizmet ömrüne sahip nükleer enerji pilleri geliştirmek için stronsiyum-90, prometyum-147 ve döteryum gibi izotopları da araştırdığını belirtiyor.



    Nükleer pil nedir?



    Atom pili, nükleer pil, radyoizotop pili veya radyoizotop jeneratörü, elektrik üretmek için radyoaktif bir izotopun bozunmasından elde edilen enerjiyi kullanıyor. Nükleer reaktörler gibi, nükleer enerjiden elektrik üretirler, ancak zincirleme reaksiyon kullanmamaları bakımından onlardan farklılar. Yaygın olarak pil olarak adlandırılmalarına rağmen, teknik olarak elektrokimyasal değiller ve şarj edilemezler. Şimdiye kadar maliyetleri çok yüksek olduğu için genellikler uzay araçları, kalp pilleri, su altı sistemleri ve dünyanın uzak bölgelerindeki otomatik bilimsel istasyonlar gibi uzun süre gözetimsiz çalışması gereken ekipmanlar için güç kaynağı olarak kullanıldılar.




    Kaynak:https://www.tomshardware.com/pc-components/power-supplies/chinese-developed-nuclear-battery-has-a-50-year-lifespan
    Kaynak:https://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_battery







  • Bunun icat edilmesini bekliyordum da bu kadar erken beklemiyordum. Hatta lityum rezervlerinin çoğu Çin'de olduğu için elektrikli araçlar tutmayacak, ham madde yetmeyecek deniyordu. Çin elektrikli araç pazarını ele geçirecek kapasiteye ulaştı zaten, bundan sonrası sadece zaman. Nükleer bir pil bütün dünyayı değiştirir. Enerji savaşları bile son bulabilir.
  • Bunun icat edilmesini bekliyordum da bu kadar erken beklemiyordum. Hatta lityum rezervlerinin çoğu Çin'de olduğu için elektrikli araçlar tutmayacak, ham madde yetmeyecek deniyordu. Çin elektrikli araç pazarını ele geçirecek kapasiteye ulaştı zaten, bundan sonrası sadece zaman. Nükleer bir pil bütün dünyayı değiştirir. Enerji savaşları bile son bulabilir.
  • olm bu çinliler fena gelişiyor hepimizin dalga geçtiği ülke
  • design.code kullanıcısına yanıt
    yeni icat edilmemiş. bilinen ve kullanılan bir teknolojiyi daha iyi hale getirmişler. yani daha önce icat edildiğinde dünya değişmedi ise şimdi de değişmeyecek. ama maliyetler düşer ve akım gücü yükseltmeyi başaran çıkarsa işte o zaman dünya değişir. maliyetini nükleer santralden daha uygun yapmayı başarırlarsa tekrar konuşuruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 15 Ocak 2024; 13:18:23 >
  • çok uzak olmayan gelecekte bu pillerin büyükleri de icat edilecek.
    işte o gün şarj problemimiz tamamen ortadan kalkacak.
    süper olay.
    tebrikler çinliler.
  • tamam radyosyon sızdırmıyormuş ama olası bir yangında telefonun parçalanmasında ya da pilin yapısını bozacak bir darbede sızdıracağı radyasyon ne kadarcık zarar veriyor acaba,

  • Daha çok düşük güç üretiyor 2026’da 1 watt çıksa bile yine düşük anca saatlere filan takılır akıllı saat bile olmaz sanırım daha ne kadar geliştirirler bilemem.
  • gun kullanıcısına yanıt
    1 watt aslında iyi bir değer. Paralel bağlanabildiği için istenilen güce ulaşmak zor olmaz. güçten çok maliyet, boyut ve ağırlık parametreli önem kazanıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 15 Ocak 2024; 16:27:20 >
  • Ülkemiz metinde bahsi geçen döteryum elementinin 1000 yıl yetecek kadar kaynağa sahiptir, nereye baksan döteryum
  • hemen oyle yarin telefonuma akilli saatime gelir diye heveslenmeyin. burda problem icat degil, nukleer bataryalar nukleer cagin baslangicindan beri var. problem nikel 63 nereden gelecek maliyeti ne kadar olacak. keza radyoaktif bir izotobu uretmenin 2 yolu var ya dogal elementden saflastiracaksiniz zenginlestirip rafine edeceksiniz yada farkli bir radyoaktif izotobu nukleer reaksiyonla ni63'e cevireceksiniz. ni63 uretime yonelik hic bir kaynagi arastirmadim ama 2 yolunda cok pahali oldugunu biliyorum.

    birinci yol cok zor cunku bir elementin radyoaktif izotobu ile diger izotoplari arasinda kimyasal olarak hic bir fark yok, ayni sey, sadece agirliklarinda cok ufak fark var. ancak eritilip buharlastirilip santrifuj ile aradaki cok az agirlik farki kullanilarak ayristirilabilir. cok zor cok pahali bir proses. iran onlarca senedir tum devlet olanaklariyla uranyumu bu sekilde zenginlestirip farkli izotoplarini ayristirmak icin ugrasiyor, daha yeni yeni yol almaya basladi. o kadar zor bir is.

    ikinci yol ise direk nukleer reaktorle uretim demek. nukleer reaktorlerin isletme maliyetlerini guvenlik onlemlerini dusununce bununda ucuz olmasi pek mumkun degil. sonuc olarak ileri bilimsel arastirmalar, askeri uygulamalar gibi alanlarin disinda kolay kolay kullanilamiyacak kadar pahali teknolojiler.




  • İşte aranılan yenilik budur. Elmas batarya haberi daha öncede çıkmıştı, onun kaynağıda ABD'li bir şirketti yanılmıyorsam.
  • M0meNtS kullanıcısına yanıt

    dalga geçenler derken? amerikancı olup 1 gr akılları ile dalga geçenler mi? 6-12 yaş arasının %60'înın hedefi aya gitmek olan bir ülke ile ancak maymun beyinliler dalga geçebilirdi.


    bu oran almanya'da %4 çıktı. Amerika'da %1 yok ki çin'in nufus 1 milyar koysan, bunda bu aralık 50 milyon desen, 30 milyon ; uzayı hedefleyen geleceğin uzay mühendisleri adayları demek oluyor.

  • gun kullanıcısına yanıt

    kardeşim sen de danimarkalı firmanın bizim ülkede yaptığı enerji santrallerini "yerli milli" diyerek övüyorsun. bu bir milestone olan keşfi hemen karalamaya başlamışsın.


    bu firmanın amacı muhtemelen yatırım çekmek!


    Türkiye'nin aklı varsa gider bu şirkete en kötü 100 milyon dolar girer, hisse alır.


    Hadi erkan kartı üreticilerini kaçırdık, bari bu kaçmasın.

  • 10 yıl önce bu nükleer pilli bitmeyen telefonlar konışuldu. Abd teröristlerin eline geçer diye kullanıcılara sunmadı.

    Yeni icatmış gibi lanse ediyorlar. Demek çin yeni keşfetmiş. Önemli olan piyasaya sürebileceklermi.

    Denizaltı yada savaş gemileri Uzay araçları kullanıyorlar sistemleri farklı. Bana göre zor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kartalaraz -- 15 Ocak 2024; 19:4:43 >
  • Son kullanıcıya sunmazlar belki direkt de, sürekli havada kalabilen iha yapılabilir mesela. Radyasyon riskini de umursamazlar zaten öyle bir durumda.

  • Yıllardır aynı terane
  • Deli emin yapmıştı bunu
  • Sürekli acık kalacak cihaz lar ve sensörler için iyi bir haber.
  • Çok değil 50 sene sonra çin dünyanın süper gücü olacak. Amerika engel olmaya çalıştıkça adamlar çoşuyor.. zeki ve çalışkan bir millet.
  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt
    Paralel olunca büyüyor işte cep telefonları için değilde çok özel şeyler için kullanılır.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.