Şimdi Ara

Çin, ABD kısıtlamalarına rağmen çip üretimini artırıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
313
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çin, ABD kısıtlamalarına rağmen çip üretimini artırıyor
    Financial Times'ın bugün geçtiği habere göre Çinli yonga üreticileri, ABD'nin ileri teknolojiler geliştirmelerini engelleme çabalarına rağmen bu yılın başlarında yeni nesil yongaları, en azından akıllı telefonlar için, üretmeyi planlıyor. Ülkenin en büyük yonga üreticisi Semiconductor Manufacturing International Corp veya kısaca SMIC’in Huawei tarafından tasarlanan yongaları seri olarak üretmek üzere Şanghay'da yeni yarı iletken üretim hatları kurduğu belirtiliyor.



    Çin, çip üretimini artırmaya çalışıyor



    Çin, halihazırda yarı iletken üretiminde ciddi bir atılım yapıyor ancak gerçekliği tam olarak anlamak için doğru okumalar yapmak gerekiyor. Bizleri takip ediyorsanız Hollandalı litografi araçları üreticisi ASML’nin çip üretimi konusunda neredeyse tekel olduğunu biliyorsunuzdur. Çin, ABD’nin yaptırımları sonrasında ilk başlarda ASML’nin gelişmiş EUV litografi makinelerine erişimi kaybetti, bu makinelerle 3nm sürecinde üretim yapmak mümkün. Ancak geçtiğimiz haftalarda Hollanda, ABD ile yapılan görüşmeler sonucunda Çin’e daha önceki nesil olan DUV ekipman satışını da durdurdu. Ancak Çin’in bu engelleme gelmeden önce yüklü miktarda DUV makineleri -spesifik olarak NXT:2050i ve NXT:2100i- stokladığı ortaya çıkmıştı.



    Konumuza dönecek olursak SMIC’in 5 nanometrelik çipler üretmek için mevcut ABD ve Hollanda yapımı ekipman stokunu kullanmayı hedeflediği belirtiliyor. DUV yani derin ultraviyole tekniğiyle 5nm sürecinde üretim yapmak mümkün. SMIC, elindeki ekipmanlarla zaten 7nm sürecinde seri olarak üretilen ve Mate 60 serisine güç veren Kirin 9000s’i üretmişti. Mate 70 ailesinin lansman tarihi yaklaşırken, Kirin 9000S'in yeteneklerini her yönden aşan önemli ölçüde daha yetenekli ve verimli bir silikonun varlığından söz ediliyor ki bunu muhtemelen 5nm sürecinden çıkan bir yineleme olarak görebiliriz.



    Ayrıca Bkz.Çin'in en büyük 3D NAND üreticisi YMTC’ye ABD’den büyük darbe



    Bilmeyenler için, ABD'li şirketlerin özel bir lisans olmadan SMIC'e teknoloji sağlaması Washington tarafından kısıtlanıyor çünkü Çin ordusuyla yaptığı iddia edilen çalışmalar Amerikan ulusal güvenliğine tehdit olarak görülüyor. Bu kısıtlamalarla karşı karşıya kalan Çin hükümeti, kendi kendine yeten bir yarı iletken tedarik zinciri geliştirmek için büyük yatırımlar yapmaya devam ediyor.




    Kaynak:https://www.ft.com/content/b5e0dba3-689f-4d0e-88f6-673ff4452977







  • Aptal ABD

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Kötü komşu insanı ev sahibi yapar. Hep dedik bunları. Daha da ilerleyecek. Mevcut ABD politikası ambargo ile cezalandırma üzerine. Lakin bu istekli olmayanlara müthiş bir zorunlu teşvik demek. Yani bize İHA verseler, her türlü silahı sorun çıkarmadan verseler sizce biz bir arpa boyu yol alabilir miyiz?

    Ambargo saçmalığı ile ülkeleri kendine rakip ediyor sadece. Devam etsin böyle. Yakında Yunanistan ve Araplar dışında silah satacak ülke bulamayacak, teknoloji hakimiyetini kaybedecek. Bir kaç on seneye bakar.

  • 10 yıla kadar çin kendi döküm makinelerini üretir, conide totosunun üstüne oturur.

  • DISTURBED kullanıcısına yanıt
    Olacağı o büyük aptallık yaptılar sonuna da katlanacaklar

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Rusya bile sıfırdan 180nm silikon waffer dökmeyi hedefliyor. onlar da kendilerine özgü 60nm transistör üretmek istiyorlar. şu anda 90nm üretiyorlar. bu tabi silah sistemleri için çok fazla işlem gücü sunuyorken hali hazırda, sanırım 15-20 yıla birkaç ülke chip üretmeye başlayacak.


    olan arada kaynayan, yahudi amerikanın vassalları avrupa'ya olacak.

  • Biz neden üretmiyoruz bize engel olan nedir? KOLUMUZU BACAĞIMIZI KIRDILAR? Yahut aptal mıyız ulan biz daha iyisini üretiriz

  • ABD nin kafası güzel çini diğer ülkelerle karıştırdı yada yerse diye kısıtlamalar yapıyor ama yemiyecek ki zaten çin firmaları her konuda uzamaya başladı.. Yerli katliamcısının sonu geliyor..

  • Cinlilerin bu kadar kisa surede bu seviyeye gelmelerine inansak mi bilemedim. Keske gelseler..

  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt

    Terör göçmenler bölgesel çatışmalar deprem ekonomi senin sorunların var bunları çözmeden birşey yapamasın.




    Çin, ABD kısıtlamalarına rağmen çip üretimini artırıyordogruhaber.com.tr
    Dışişleri Bakanı Fidan uyardı: "Durum iyi değil"
    https://dogruhaber.com.tr/mobil/haber/999559-disisleri-bakani-fidan-uyardi-durum-iyi-degil



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi enja -- 8 Şubat 2024; 9:49:47 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • pskillercheto kullanıcısına yanıt

    Avrupa Çin ve Rusyanın fersah fersah önünde. ASML'nin ürettiği makinaları Abd bile üretemiyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.