Şimdi Ara

Çin'in Loongson CPU'su Zen 4 ve Raptor Lake’e kafa tutuyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
251
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çin'in Loongson CPU'su Zen 4 ve Raptor Lake’e kafa tutuyor
    Çin'in yerli Loongson 3A6000 CPU'su umut vaat ediyor ancak yine de gerçek dünya performansında AMD ve Intel'in en yeni tekliflerin önemli ölçüde geride kalıyor. Çinli teknoloji yorumcusu Geekerwan tarafından yapılan kıyaslamalara göre 3A6000, AMD'nin Zen 4 mimarisi ve Intel'in Raptor Lake'i ile aynı seviyede döngü başına komut sayısına (IPC) sahip.



    Loongson, ilerlemeye devam ediyor



    Çin tasarımı 3A6000, en yeni x86 ve Arm CPU'ların performans seviyesine yakın olmasa da, yüksek IPC'si, şirket daha yüksek frekansları yönetebildiği sürece Loongson'un gelecek nesil çipleri için umut vaat ediyor. SPEC CPU 2017 işlemci kıyaslamasını kullanan Geekerwan, ham kıyaslama sonuçlarını Zen 4 ve Intel'in Raptor Lake (Raptor Cove) işlemcileriyle karşılaştırmak için tüm CPU'ları 2,5 GHz'de çalıştırdı.



    Esasında Loongson 3A6000, bu karşılaştırmada Zen 3 tabanlı Ryzen 9 5950X'in önünde ve Zen 4 tabanlı Ryzen 9 7950X ve Intel’in Raptor Lake Core i9-14900K'nın çok az gerisinde kalıyor. Ancak kayar nokta performansı hala çok gerilerde. Bilmeyenler için IPC metriği temel olarak mimarinin performansını değerlendirir. IPC'yi geliştirmek oldukça zordur ve pek çok tasarımcı çekirdek sayısı, saat hızı ya da önbellek gibi diğer özelliklere odaklanarak performansı artırır.



    Dolayısıyla Loongson’un elde ettiği IPC başarımı takdir edilesi bir başarı. Ancak bu, tek başına işlemcinin iyi olduğu anlamına gelmiyor.



    Aşılması gereken engeller de var



    Çin'in Loongson CPU'su Zen 4 ve Raptor Lake’e kafa tutuyor
    Loongson 3A6000, 12nm'lik bir süreçte (muhtemelen Çin'in SMIC'inden) üretiliyor ve 50 watt TDP altında 2,5 GHz'e çıkabilen dört çekirdek ve sekiz iş parçacığına ev sahipliği yapıyor. İşlemcide 256KB L2 önbellek ve 16MB L3 önbellek bulunurken DDR4-3200 bellek uyumluluğu sağlanıyor.



    Ayrıca Bkz.TSMC, 3nm üretimini arttırıyor: Çok sayıda firmadan sipariş aldı



    Tüm bu detaylar esasında 3A6000’ü teoride AMD ve Intel'in en alt seviye CPU'ları ile rekabet edebileceğine işaret ediyor. 3A6000'in günümüz standartlarına göre çok düşük bir saat hızına sahip olduğu göz önüne alındığında genel performansta oldukça geride kalması sürpriz değil. Hatta, Intel'in 2020 dönemi Core i3-10100'üne bile yetişemiyor. Bu durum Loongson’un saat hızlarını, çekirdek sayılarını ve önbellek boyutunu artırmak için üretim süreci teknolojisini geliştirmesi gerektiğine işaret ediyor.



    Raporlar, yeni nesil Loongson 3A7000 CPU'ların SMIC 7 nm kullanacağını ve mimarinin potansiyelinden daha iyi yararlanmak için daha yüksek saatlere ve daha fazla çekirdeğe izin vereceğini gösteriyor.




    Kaynak:https://www.techpowerup.com/319040/loongson-3a6000-cpu-reportedly-matches-amd-zen-4-and-intel-raptor-lake-ipc







  • biz tutamaz demedik ki kafasını koparırlarsa ağlamak yok dedik :D iyi iyi gelsin abd tekelinden kurtulsun piyasa

  • Çin bu sorunları 3 vakte kadar çözer.

  • Benim senelerden beri hayret ettiğim Rusların nasıl oluyor da son kullanıcı cpu'ları üretmediği , kendi askeri ihtiyaçları için temel çipler yapıyorlar ancak işlemci mevzusunu bir türlü toparlayamadılar , hayretler içerisindeyim.

    (

  • Çin'in bu alanda eninde sonunda rakiplerini geçeceği yada çok daha kolay rekabet edecek seviyeye erişeceği aşikar, iş sadece zamana bakıyor.

    Yetişmesi aslında amerikan üreticilerinin tüketiciyi sadece para kazanmasına sebep inek gibi görmesi ve sağmasından ötürü gıdım ilerleme kaydetmelerinden. yoksa durduk yere her nesil'de %40~50 hızlanma çıkarmanın anlamsızlığını tahmin edebilirsiniz.
    Sadece Apple sıfırdan girişip geldi noktaya, AMD'nin de ezik durumdan çıkmayı planlayıp katettiği yola geldiği duruma bakarak aslında Çin'deki üreticilerin benzerini belki de daha iyisini yapabileceğini varsayabiliriz, ne kadar başarılı olacaklar zaman gösterecek.

  • sendemail kullanıcısına yanıt
    Hocam üretmek sorun değil, rekabet etmek sorun. Milyonlarca üretilen son kullanıcı işlemcileri bunlar. F/P olarak rekabet edemedikten sonra satamadıktan sonra üretip ne yapsın.

    Dünyada en fazla bilimsel makale yayınlanan koskoca çin bile halen daha tam anlamıyla rekabet edemiyor.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • onatba O kullanıcısına yanıt
    hocam vermedikleri zaman üretmek de sorun..

  • baybay17 B kullanıcısına yanıt
    Hocam vermedikleri çipler bu çipler değil. Onlar ayrıca üretiliyor zaten. Bir savaş uçağı bilgisayarı 200bin dolar fln olması lazım.

    Halbuki amatörde gayet ipadlede uçabiliyorsunuz. Üstelik haritalar ve bilgiler sürekli güncel.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • sanki bizim kullandıklarımız hızlımı? kapıları kapama bahanesiyle hızları düşürüyorlar

  • Çin fena geliyor... Amerika'nın yapması gereken Çin'e yaptırım uygulayarak x86 mimarisini kullanmasını engellemesi. Klasik yöntem :)

    Ha sonra Çin x186 mimarisini falan çıkarırsa ağlamak yok ama.

  • sendemail kullanıcısına yanıt

    UV yansıtan mercekleri japonya üzerinden alman Zeiss yapıyor


    helyum gazı amerika'nın tek elinde gibi birşey.


    Amerika ve avrupa'da 28 ileri gelen üniversite ile sürekli çalışma halindeler.


    Çin ve Ruslar'dan sürekli beyin araklıyorlar.


    Zeiss bunu sovyetler yıkıldığında yapmıştı.


    İntel de yaptı.



    batı pazarı; yahudilerin tekelinde. kendi iç pazarın kar getiremezse batarsın.


    ruslar bu sene silikon dökümü için 180nm deneyecek, 2025 hedefi ise 90nm düşürmek. sonra gate dökümü var. onda da 90nm dökebiliyor. bu askeri teknolojiler için fazlası ile yeterli, ama iş piyasasında çöp olarak kalıyorlar.

  • pskillercheto kullanıcısına yanıt

    bu forumu bu yuzden seviyorum ,


    Bir hususu o anda merak ediyorsun , onlarca sf. süreci bilgiyi bir arkadaş çıkıp gayet sade ve sarih şekilde açıklıyor ,


    katkınız için teşekkür ederim . @pskillercheto

  • sendemail kullanıcısına yanıt

    est. bildiğim kadarı ile yazıyorum.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.