Şimdi Ara

Çip dünyasında önemli gelişme: TSMC’den Japonya’ya dev yatırım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
258
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çip dünyasında önemli gelişme: TSMC’den Japonya’ya dev yatırım
    Dünyanın gelire göre en büyük yarı iletken üreticisi TSMC, yaptığı açıklamada, teknoloji devi Sony ve otomobil üreticisi Toyota'nın desteğiyle Japonya'da ikinci bir üretim tesisi açacağını duyurdu. Bu hamle küresel çip üretiminin manzarasında önemli bir değişimin sinyallerini veriyor.



    Günümüzde yarı iletken ve çip üretiminin büyük bir kısmı Çin, Tayvan ve Güney Kore’de gerçekleşiyor. Sadece bu üç ülkenin üretimde aldığı payın yüzde 70 dolaylarında olduğu biliniyor. Ancak Çin ve Tayvan arasındaki artan gerilim çip güvenliğini tehlikeye atıyor ve üreticiler alternatif bölgelere tesis kurmaya çalışıyor. Yüzde 13’lük paya sahip olan Japonya da bu çeşitlendirmeler arasında öne çıkıyor. Ülkenin ayrıca yarı iletken alanında ciddi hedef, yatırım ve sübvansiyonları da bulunuyor.



    5,26 milyar dolara ikinci tesis



    Yapılan açıklamalara göre TSMC’nin çoğunluk hissesine sahip olduğu üretim operasyonu Japan Advanced Semiconductor Manufacturing (JASM) yeni fabrikayı bu yıl inşa etmeye başlayacak. Fabrikanın 2027 yılına kadar faaliyete geçmesi hedefleniyor. TSMC, bu yıl faaliyete geçecek olan ilk tesis de hesaba katıldığında JASM'ye yapılan toplam yatırımın 20 milyar doları aşacağını söyledi.



    Ayrıca Bkz.TSMC dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi oldu: Intel ve Samsung’u geçti



    TSMC'nin Japonya'daki faaliyetlerinin genişlemesi, Japon hükümetinin otomobillerden akıllı telefonlara ve askeri silahlara kadar her şeye giren ve yapay zeka gibi teknolojilerde kritik bileşenler olarak görülen yarı iletkenlerin ülke içinde üretilmesi yönündeki çabalarını vurguluyor. Bununla birlikte yeni tesisin 5,26 milyar dolara mal olacağı belirtildi.



    Ek olarak bu iki fabrikada da en son üretim teknolojileri kullanılmayacak. TSMC, bu tesislerde 40, 22/28, 12/16 ve 6/7 nanometre süreçlerinde üretim yapacağını söylüyor. Dolayısıyla bu tesisteki ürünler daha çok otomotiv odaklı olacağı düşünülebilir. Ancak bantlardan çıkan ürünler elektronik ve HPC alanlarında da kullanılacak.




    Kaynak:https://pr.tsmc.com/english/news/3105
    Kaynak:https://www.gizmochina.com/2024/02/07/tsmc-toyota-semiconductor-plant-japan/







  • çok çok iyi haber.
    çin'in olası tayvan saldırısında çip krizi patlak verecektir. bunun için tsmc, tesislerini farklı ülkelerde çoğaltmalıdır.
    keşke bizim ülkemize de gelip burada çip fabrikası kursalar. çok iyi olurdu.

  • muammer816 M kullanıcısına yanıt
    Tamam

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • nereden nereye. eskiden japonya amerika gibi gelismis ulkelerde fabrika acar, oralara kendi uretim tekniklerini tasirdi, is ogretirdi, simdi dunku 3uncu dunya ulkeleri hatta kendi kolonisi ulkeler (1945e kadar tayvan japon kolonisiydi) japonyada fabrika kurup japonlara isi ogretecek.

  • muammer816 M kullanıcısına yanıt

    Aynen knk bize gelirler biz mevcut olanları kaçırmayalım da TSMC gelmiş kadar sevindirici olur Çip dünyasında önemli gelişme: TSMC’den Japonya’ya dev yatırım 

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.