Şimdi Ara

cismin görünebilir uzaklığı sonlu mudur

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
337
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,
    Benim merak ettiğim;
    elimizde yeterince gelişmiş bir teleskop olsa, 10.000 ışık yılı ötedeki insan boyutundaki bir varlığı görüp göremeyeceğimiz. Yani demek istediğim bir cisimden yansıyan fotonların sayısı sınırlı mıdır. Eğer sınırlı ise belli bir uzaklıktan sonra fotonlar yayılarak açıldığı için, teleskobumuza o cisimden bir kaç foton düşecektir bu da cismi tanımlamamıza yetmez sanırım, bu da o cismi göremeyeceğimiz anlamına gelir mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M@rKSm@N -- 5 Şubat 2012; 22:27:20 >



  • arada engel yoksa büyük ihtimalle görürsün dedi bizim coğrafyacı,aynı soruyu ona sorduk.ama o kadar gelişmiş bir teleskobu yapmakta mesele..
  • şu ana dek üretilebilmiş en hassas optik sensörlerden olan APD (çığ fotodiyodu) sayesinde birkaç foton bile, diyodumuzun sinyal üretmesine ve cismin "görülebilmesine" yetmekte. burada önemli olan nokta gözlem süresi, yani birim zamanda ne kadar foton yakalayabildiğimiz. eğer ortalamaya vurulduğunda sensörümüzün kesit alanından 100 yılda bir adet foton geçiyorsa, birkaç yüzyıl bekleyerek yine cismi görebilecek kadar foton yakalarız. fakat "hızlı" gözlem yapmak istendiğinde (örneğin saniyeler mertebesinde) o zaman bir sınır mutlaka olacaktır. uzay boşluğuna koyduğumuz bir el fenerini, milyonlarca ışık yılı uzaktan görmemiz imkansız olacaktır.
  • valla hangi fotonu göreceğiz de ayırt edeceğiz. fezadaki yani uzay boşluğundaki yıldız ve gezegenlerin her birinden ne olduğu belirsiz bir cisme ait foton gelse.. trilyon sene geçse bişi çıkmaz gibi geleyor bana. ama şöyle birşey geçti aklımdan, 10bin ışık yılı mesafe içerisinde 10 bin adet uydu ile aktarma yapmaya çalışsak ne olur? oynatalımi görelim:


     cismin görünebilir uzaklığı sonlu mudur








  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.