Şimdi Ara

Cloaking Nedir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
865
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  Cloaking Nedir


    İnternetin dünya üzerinde yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte hemen her gün hayatımıza internet ile ilgili yeni kavramlar girmektedir. İşte bu yeni kavramlardan birisi de cloaking kavramıdır. Cloaking, bir web sitesinin arama motorlarının robotları için farklı bir tasarım, sitenin normal ziyaretçileri için farklı bir tasarım oluşturmasıdır. Cloaking ile amaçlanan ise web sitesinin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlamaktır.

    Arama motorları günümüz dünyasında oldukça büyük bir öneme sahiptir. Hatta yandex, Google, yahoo gibi arama motorları aynı zamanda oldukça büyük cirolara sahip şirketlerdir. İnternet dediğimiz elektronik ağ üzerinde aradığımız şeyleri bulabilmemizi sağlayan arama motorları bu nedenle milyonlarca kişi tarafından kullanılmaktadır. Arama motorları, kullanıcıların arama bölümüne yazdıkları kelimelere veya cümleler uygun web sitelerini onların önüne sunmaktadır. Bu sayede kullanıcılar istedikleri konu ile ilgili web sitelerine ulaşabilmektedirler.



     Cloaking Nedir




    İşte bu nedenle de arama motorları internetin şu anda bel kemiği durumundadırlar. Arama motorları içerdikleri ve adına spider, örümcek veya crawler denilen yazılımlar sayesinde internet sitelerini tarayabilmektedirler. Yaptıkları bu taramalar sonucunda da siteler hakkındaki bilgileri bir veri tabanına kaydetmektedirler. Böylece kullanıcının yaptığı bir aramada veri tabanında yer alan bu tarama sonuçları sunulmaktadır. Dolayısıyla arama motorları açısından en önemli konu işte bu tarama olayıdır. Çünkü arama motorlarının çalışma temeli budur. Eğer bir arama motoru tarama yapamazsa artık işlevsiz hale gelir. Arama motorlarının çalışma mantığını bilen bazı web siteleri ise bu mantığa uygun bir yöntem geliştirmişlerdir. Burada öncelikle yine bazı yazılımlar sayesinde web sitesine girenin bir arama motoru robotu mu yoksa gerçek bir ziyaretçi mi olduğu tespit edilmektedir. Bu tespit yapıldıktan sonra siteye girenin arama motoru robotu olması durumunda farklı bir site içeriği, gerçek bir ziyaretçi olması durumunda farklı bir site içeriği sunulmaktadır. Arama motoru robotları son derece kısa bir zaman diliminde tarama yapmak zorunda oldukları için site içerisindeki metinlerde başlıklara ve anahtar kelimelere dikkat etmektedirler.



    Tarama yaptıkları anahtar kelimeleri en çok içeren siteleri ise arama sonuçlarında ilk sıralara yerleştirmektedirler. Bunun farkına varan web siteleri ise siteye gelen arama motoru robotuna tamamen anahtar kelimelerden oluşan bu nedenle de anlam bütünlüğü olmayan ancak arama motoru mantığına uygun olan site içeriğini bu robota göstermektedirler. Bu sayede de web sitesi arama motorlarında üst sıralara taşınmaktadır. İşte web sitelerinin yaptığı bu işleme cloaking adı verilmektedir.



     Cloaking Nedir


    Günümüzde cloaking işlemi arama motorları tarafından yasaklanmıştır. Çünkü cloaking aslında arama motorlarının ve dolayısıyla kullanıcıların yanıltılması demektir. Bu nedenle de cloaking arama motorları tarafından yasaklanmıştır ve cloaking yapan bir sitenin tespit edilmesi durumunda bu site ile[simage][/simage] ilgili tüm bilgiler veri tabanından silinmekte, hiçbir arama sonucunda bu sitenin ismine yer verilmemektedir. Özellikle Google tarafından tespit edilebilen cloaking, bu yönüyle oldukça riskli bir uygulamadır. İlk başlarda seo çalışmalarında kullanılan cloaking artık günümüzde pek fazla kullanılmamaktadır. Çünkü cloaking, kısa vadede siteye gelen ziyaretçi sayısını artırsa da uzun vadede siteye çok büyük zararlar verebilmektedir. Arama motorları tarafından bir web sitesinin cloaking yaptığı tespit edildiğinde arama motorunun veri tabanında o site ile ilgili olarak yer alan tüm bilgiler silinmektedir. Bu da arama sonuçlarında bir daha asla o sitenin yer almaması anlamına gelmektedir. Tabi ki bu durumda da artık o sitenin internet dünyasında varlığını sürdürmesi mümkün olmayacaktır. Bu nedenle de cloaking artık internet dünyasında çok fazla kullanılan bir yöntem değildir.


    Bu makale http://webtasarimkurallari.com/cloaking-nedir/ sitesinden alınmıştır.







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.