Şimdi Ara

Çok acil Yardım Dual pikaba tuner ve deck kasetçalar ekleme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
701
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar.Elimde bulunan Dual HS130 pikaba gayet uygun yollu bir tuner,bir kasetçalar deck ve bir CD player eklemek istiyorum arkadaşlar.Pikabımın arkasında tuner ve tape yazan iki ayrı giriş var.Bunlar 5pin Din girişli dişi jacklar.Pikabım anladığım bildiğim kadarıyla kendinden amfili yeni amfi problemim yok.Uygun fiyatlı tercihen Technics,Pioneer marka birer tuner,kasetçalar ve CD player alırsam bunları pikabıma girip istediğim sistemi oluşturabilirmiyim,ses alabilirmiyim sorun yaşarmıyım sizce.Tabi 5pin din to RCA dönüştürücü kablo almam gerekecek her biri için.Yorumlarınızı ve önerilerinizi alabilirmiyim naçizane.Birde tavsiye isteyeceğim gerçekten uygun fiyatlı sorun yaşamayacağım modeller nelerdir nelere bakmam lazım.Tabi bu arada pikabın boyutlarına uygun olursa görsel açıdan da çirkin olmaz.Hs130 boyutları 330X310 mm gibi..Şimdiden teşekkürler herkese..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Pikabınızın amfisinin çıkış gücü hayli düşük, yeterli bas ses alamayabilirsiniz. 3 kafalı bir kaset dek almanıza gerek yok çünkü gördüğüm kadarıyla pikap üzerindeki ön amfinin monitor özelliği yok yani tape/source arasında canlı kayıt esnasında geçiş yapamayacaksınız. Bu nedenle 2 kafalı bir dek yeterli olacaktır. 93-95 yıllarına ait bulabilirseniz çift sürücülü bir JVC dek sizi memnun edecektir. Yalnız dek alırken bakımının yapıldığına ve lastiklerinin değiştirildiğine emin olun, hatta mümkünse kapstanların ve kafaların kondisyonunu gözle kontrol edin, çizik-eğrilik vb. olmasın. "Pinch roller" denilen lastik tamburlar da değişmişse iyi olur, aksi halde sık sık şerit yerler. Spesifik bir tuner önermiyorum ama tuner alırken station memory/preset ve local/dx düğmelerinin olmasına dikkat edin.
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    3 Kafalı teyplerin tek avantajı kaynak ve kayıt monitörü sağlaması değildir.

    Bir teyp kafasının kafa açıklığı (head gap) ne kadar az (dar) olursa sesi o kadar iyi verebilir.
    Kayıt kafası açıklığının ise çalma kafası açıklığından çok daha fazla olması gerekir. Bu şekilde daha iyi çalışır.

    2 Kafalı teyplerde tek çalma/kayıt kafası olduğundan idealden taviz verilir ve ikisinin ortası bir kafa açıklığı seçilir.
    Bu nedenle 3 kafalı teypler 2 kafalı teyplerden daha kaliteli ses verir.

    Not: 3 kafalı teyplerin 2 kafalıya bir başka üstünlüğü çok kolay ve hassas bir şekilde bias ayarı yapılabilmesidir.
  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Bunları biliyorum hocam, bende 2 3 kafalı 2 de 2 kafalı dek var. Ancak arkadaşın ekipman kapasitesini göz ardı ediyorsun. Dual LS130 kombi pikaba 3 kafalı bir dek lükstür, gereksizdir. Bu nedenle 2 kafalı dek önerdim. Ayrıca alacağı 3 kafalı dek nerden baksan 30 yıllık olacak. Bu süre zarfında okuma kafası ile kayıt kafasının azimuth, zenith ve yükseklik ayarları bozulmuş olacaktır ve 2 kafa asenkron çalışacaktır büyük ihtimalle. Ayrıca 3 kafa dekler head demagnetizasyonuna gerek duyarken 2 kafalar duymazlar. Bu gibi sebeplerden 3 kafalı bir dek audio dünyasına yeni adım atan birine bence önerilmez, hele arkadaşın "tape dubbing"e izin vermeyen görece mütevazı amfisi (2x6w) söz konusu olduğunda...
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Bir ekipman alırken mutlaka ileride yapılacak güncellemeler düşünülmeli.
    Kafanın döndüğü (takla attığı :) tip auto-reverse'den uzak durulduğu takdirde kafa ayarlarında önemli bir bozulma olmayacaktır.

    "3 Kafa deck'ler demanyetizasyona gerek duyarken 2 kafalar duymazlar" ifadesi tam doğru değil.
    Kayıt yapılırken sönümlenen bias bir miktar çalma/yazma kafasını demanyetize etse de kayıt yapmayıp genelde çalma amaçlı kullanılan 2 kafalı deck'ler de demanyetizasyona gerek duyar.

    Her halükarda bir ucuz bir demanyetizer alınmalı ve nasıl doğru kullanıldığı öğrenilip peryodik olarak kullanılmalı. Aksi takdirde servise götürülebilir.
    Demanyetizasyon gerektiren parçanın sadece kafa olmayıp kapstan şaftı ve bandın geçtiği tüm metal yüzeylerin de aynı işlemden geçmesi gerektiği unutulmamalı.

    Esasında neden kaset diye de sormak lazım...
    Analog'a ilgi tekrar canlandı... Ama firmalarca kaydedilmiş kasetler yüksek hızlarda çoğaltılmış olduğundan oldukça kalitesiz idi. Bence bu saatten sonra da kasetten kasete çoğaltmanın da pek bir anlamı söylenemez.




  • Tabi arkadaşlar siz işin teknik yönünü çok çok daha iyi biliyorsunuz benden bundan çok eminim.Ben naçizane 45 yaşında bir müzik sevdalısıyım elbette ki sesteki kalite önceliklidir daha önce audio, hi-fi dünyasına çok giremedim fakat her zaman bir medya dinleyecek cihaza sahip oldum gençliğimden beri.Elimdeki Dual HS130 da baba yadigarı.Oldukça fazla LP ve kasedim var toplamda 300er tane takriben.Geneli dönem baskı.Aslında amacım her medya çaları bir araya toplayabilmek.Dualden vazgeçemediğim için.Yoksa farklı bir sistem düşünürdüm.Kayıt amacım yok açıkçası.2 kafa 3 kafa elbette biliyorum ama çokta mühim değil benim için.Ses olabildiğince kaliteli olsun(Minimum masrafa rağmen) ve mekaniğim sorunsuz olsun hem deckte hem tunerde yeterli.Tabi ilerleyen zamanda belki her hobide olduğu gibi doyumsuzluk olabilir ve bende farklı sistemler kurma isteği duyabilirim cüzdanımın elverdiğince bunuda göz önünde bulunduruyor değilim.Bir arkadaşımda var Marantz bir sistem decki,tuneri,ekosu, amfisi,turntable'ı müthiş zengin bir ses deneyimi yaşatıyor. Ama önceliğim bu değil.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    İleride güncelleme var mı bilmiyoruz, böyle bir beyan olmadığı için ben güncelleme olmayacağını varsaydım. Rotasyonlu auto-reverse 3 kafalar dışında sorun olmaz demişsin ama bu pek doğru değil. 3 kafa deklerde okuma ve kayıt kafası daha çok aynı kasa (housing) içinde olur ama ayrı kasalara sahip dekler de var. Kaldı ki aynı kasa içinde olsalar bile yine de zamanla azimuth-ları farklılaşır. Ayrı kasalara sahip deklerin çoğunda azimuth ayarı her bir kafa için ayrı yapılıyor. Mesela Tascam 122 MKII böyle bir örnek:

    http://lcweb2.loc.gov/master/mbrs/recording_preservation/manuals/Tascam%20TEAC%20122MKII%20Master%20Cassette%20Deck.pdf

    Yukarıdaki servis manuele bakarsan record ve play kafaları için ayrı ayrı azimuth ayar vidası göreceksin. Yani 3-kafa teyplerde işler senin söylediğinden daha komplike.

    Manuele bakmaya üşenirsin belki diye bir de Nak CR-7'den kafa resmi koydum ki premium 3 kafa deklerin neden çok daha sık kafa rekalibrasyonu gerektirdiği görülebilsin:

    Çok acil Yardım Dual pikaba tuner ve deck kasetçalar ekleme


    Ayrıca 2 kafa dekler için söylediğine maalesef katılamıyorum. Benim bildiğim ve uygulayarak gördüğüm kadarıyla ne kadar playback yapmış olursan ol, uygulanan bias sinyali o kadar güçlü ki, kayıt kafasını 1 kez çalıştırman playback kafasını demag etmeye yeter. Zaten tiz kaybından kafanın manyetize olduğunu anlarsın ve 3-5 dk. kayıt yapman kafanın eski kondisyonuna gelmesi için yeterlidir. Ama yalnızca kafalar değil kapstan/lar da demanyetize edilmelidir demişsin, buna katılıyorum. Zaten aksi bir şey söylemedim. ve konumuzla da ilgili değil. Benim söylemek istediğim şey 3-kafa deklerin 2-kafa deklere göre daha fazla servis/bakım/rekalibrasyon gerektirdiği ve audioya yeni başlayan biri için bunun zor ve sıkıntılı bir durum olacağını belirtmekti ve bu nedenle demag örneğini verdim. Hayatında belki ilk defa bir teyp deke sahip olacak birine bakımı ve rekalibrasyonu zor bir makine önermeyi doğru bulmuyorum. Kaldı ki bütün 3-kafa dekler kategorik olarak 2-kafa deklerden üstündür diye bir şey de yok. Azımsanmayacak sayıda 2 kafa dek var ki kimi 3 kafa deklerden daha iyi performansa sahip. İyi tasarlanmış bir 2-kafa dek kaliteli bileşenlerle imal edilmişse 3-lafa dekleri aratmayacak kadar iyi bir performans sergileyebilir. Mesela hangilerdir görmek istersen şuraya bir göz atabilirsin:

    http://www.hifi-classic.net/


    Bir insan neden kaset dek edinmek ister?

    Benim gibi gençliğinden kalma bir sürü CR2/metal kasedi vardır ama gençken parası yetmediği için bir kaset dek edinememiştir, gider bir dek alır nostalji yapar.

    Ya da analog kayda merak salmıştır, analog kayıt yapmanın bir keyif, zamanla ustalaşılan bir eğlence olduğunu fark etmiştir, gider bir dek alır. SACD veya vinyl-den kayıt yapar.

    Elinde çok ve koleksiyonluk plak vardır. Sürekli dinleyerek plakları aşındırmak istemiyordur ama dijital sound-dan da hoşlanmıyordur, gider bir dek alır, plakları kasetlere kaydedip daha çok onları dinler.

    Bilemiyorum, insan kaset dek almak için bir motivasyon unsuru bulmak isterse bulur. Benim gençliğim 80'lerin sonuna denk geldi. Parasızlıktan bir dek alamadım ama bir çok kaset kaydı yaptırdım. O zamanlar plak evleri vardı ve plakları ücret karşılığı kasetlere kopyalıyorlardır. Serbestti bu, telif falan hak getire... İşte o zamanlardan kalma elimde bir sürü kaset var. Para kazanmaya başlayınca hemen bir kaset dek edindim. Sonra diğerleri geldi. Zaten benim analog kayıt yapmaya ve teyp deklere özel bir merakım vardı. Yani mesele sadece müzik dinlemek değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 1 Aralık 2019; 15:3:53 >




  • bulutsuzluk16 kullanıcısına yanıt
    Denon DRM-555 veya diğer DRM modelleri, Onkyo TA-2030, JVC'nin TD-W serisi, Kyocera D-811, Pioneer CT-W606 veya CT-W706 gibi deklere bakabilirsiniz. Hepsi 2 kafadır. Madem kayıt yapmayı düşünmüyorsunuz, sizin yerinizde olsam bir sürücüsü sadece playback kafasına sahip çift sürücülü yukarıda önerdiğim JVC ve Pioneer ile Kenwood modellerine bakardım. Sadece playback kafası olan sürücü yüksek frekansları daha iyi çözecektir. Ancak bunların transportlarından pek bir şey beklemeyin. Özellikle uzun piyano tonlarında wow&flutter dediğimiz seste dalgalanmayı hafifçe hissedebilirsiniz. Söylediğim modellerin Onkyo hariç hepsi 1994 ve sonrası üretilmiş modeller. 80'lerde üretilmiş modellere bakmayın, çoğu işe yaramaz durumda. Hiç olmazsa genel kondisyonu daha yüksek bir dek alırsınız. Zaten sizin Dual arka panelde anladığım kadarıyla sadece "tape in" girişi var, "tape out" veya "rec out" çıkışı yok. O yüzden zaten kayıt yapamayacaksınız. Bu nedenle ilerde upgrade düşünmüyorsanız uber-süper bir dek almanıza gerek yok. "playback only" kaset dek modelleri işinizi gayet iyi görecektir. sadece playback yapan deklere bakın derim.

    Tuner için dediğim gibi spesifik bir önerim yok. Çoğu tuner işinizi görür. Pioneer F-5xx serisinden uzak durun. Bende bir tane var, pek memnun değilim. Elimdeki diğer 2 tunerle kıyaslama olanağı olduğu için bunu söylüyorum. Nerede yaşıyorsunuz bilmiyorum ama İstanbul gibi bir yerde yaşıyorsanız Local/DX düğmesi olmalı, bir de memory preset kesinlikle olmalı. Çok eski bir tuner almayın, 2000'li yıllara ait gayet güzel quartz-PLL uzaktan kumandalı tunerler var. Aslına bakarsanız 2000'li yıllara ait Teac, Tascam ve Denon'un dekleri de var piyasada ama fiyatları biraz yüksektir. Bulabilirseniz Tascam'ın CD/tape kombisi olan CD-A550 veya 750 modeli var. Sisteminize bir de CD çalar eklemiş olursunuz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Torlak Kemal

    İleride güncelleme var mı bilmiyoruz, böyle bir beyan olmadığı için ben güncelleme olmayacağını varsaydım. Rotasyonlu auto-reverse 3 kafalar dışında sorun olmaz demişsin ama bu pek doğru değil. 3 kafa deklerde okuma ve kayıt kafası daha çok aynı kasa (housing) içinde olur ama ayrı kasalara sahip dekler de var. Kaldı ki aynı kasa içinde olsalar bile yine de zamanla azimuth-ları farklılaşır. Ayrı kasalara sahip deklerin çoğunda azimuth ayarı her bir kafa için ayrı yapılıyor. Mesela Tascam 122 MKII böyle bir örnek:

    http://lcweb2.loc.gov/master/mbrs/recording_preservation/manuals/Tascam%20TEAC%20122MKII%20Master%20Cassette%20Deck.pdf

    Yukarıdaki servis manuele bakarsan record ve play kafaları için ayrı ayrı azimuth ayar vidası göreceksin. Yani 3-kafa teyplerde işler senin söylediğinden daha komplike.

    Manuele bakmaya üşenirsin belki diye bir de Nak CR-7'den kafa resmi koydum ki premium 3 kafa deklerin neden çok daha sık kafa rekalibrasyonu gerektirdiği görülebilsin:




    Ayrıca 2 kafa dekler için söylediğine maalesef katılamıyorum. Benim bildiğim ve uygulayarak gördüğüm kadarıyla ne kadar playback yapmış olursan ol, uygulanan bias sinyali o kadar güçlü ki, kayıt kafasını 1 kez çalıştırman playback kafasını demag etmeye yeter. Zaten tiz kaybından kafanın manyetize olduğunu anlarsın ve 3-5 dk. kayıt yapman kafanın eski kondisyonuna gelmesi için yeterlidir. Ama yalnızca kafalar değil kapstan/lar da demanyetize edilmelidir demişsin, buna katılıyorum. Zaten aksi bir şey söylemedim. ve konumuzla da ilgili değil. Benim söylemek istediğim şey 3-kafa deklerin 2-kafa deklere göre daha fazla servis/bakım/rekalibrasyon gerektirdiği ve audioya yeni başlayan biri için bunun zor ve sıkıntılı bir durum olacağını belirtmekti ve bu nedenle demag örneğini verdim. Hayatında belki ilk defa bir teyp deke sahip olacak birine bakımı ve rekalibrasyonu zor bir makine önermeyi doğru bulmuyorum. Kaldı ki bütün 3-kafa dekler kategorik olarak 2-kafa deklerden üstündür diye bir şey de yok. Azımsanmayacak sayıda 2 kafa dek var ki kimi 3 kafa deklerden daha iyi performansa sahip. İyi tasarlanmış bir 2-kafa dek kaliteli bileşenlerle imal edilmişse 3-lafa dekleri aratmayacak kadar iyi bir performans sergileyebilir. Mesela hangilerdir görmek istersen şuraya bir göz atabilirsin:

    http://www.hifi-classic.net/


    Bir insan neden kaset dek edinmek ister?

    Benim gibi gençliğinden kalma bir sürü CR2/metal kasedi vardır ama gençken parası yetmediği için bir kaset dek edinememiştir, gider bir dek alır nostalji yapar.

    Ya da analog kayda merak salmıştır, analog kayıt yapmanın bir keyif, zamanla ustalaşılan bir eğlence olduğunu fark etmiştir, gider bir dek alır. SACD veya vinyl-den kayıt yapar.

    Elinde çok ve koleksiyonluk plak vardır. Sürekli dinleyerek plakları aşındırmak istemiyordur ama dijital sound-dan da hoşlanmıyordur, gider bir dek alır, plakları kasetlere kaydedip daha çok onları dinler.

    Bilemiyorum, insan kaset dek almak için bir motivasyon unsuru bulmak isterse bulur. Benim gençliğim 80'lerin sonuna denk geldi. Parasızlıktan bir dek alamadım ama bir çok kaset kaydı yaptırdım. O zamanlar plak evleri vardı ve plakları ücret karşılığı kasetlere kopyalıyorlardır. Serbestti bu, telif falan hak getire... İşte o zamanlardan kalma elimde bir sürü kaset var. Para kazanmaya başlayınca hemen bir kaset dek edindim. Sonra diğerleri geldi. Zaten benim analog kayıt yapmaya ve teyp deklere özel bir merakım vardı. Yani mesele sadece müzik dinlemek değil.
    Sanıyorum bu mesajı bana yazdınız…
    Kusura bakmayın ama bu kadar uzun mesajları okumak için ayırabileceğim vaktim yok.

    Konuyu laf kalabalığına getirmeden kısa ama öz yazmak bir meziyettir.
    Bunu unutmamanızı öneririm.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.