Şimdi Ara

Color Banding hk

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
4.873
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar.

    Geçen hafta Dell S2417DG aldım, paneli renkleri fonksiyonaliteleri çok iyi olmasına rağmen color banding sorunu var ve çözülemiyor. Oyunları geçtim, YouTube'da video izlemek dahi işkence, ve bir kere gözün takıldı mı görmezden gelemiyorsun. Denenebilecek tüm ayarları denedim ama ya ekran çok kararıyor, ya da aydınlık seviyesi uygun oluyor ama renk geçişleri çok kötü gözüküyor.

    Yaklaşık 8 senelik Inca LED monitörümde bile yoktu böyle bir sorun.

    Araştırıyorum uzun süredir; 4000 TL'lik Asus'da da var bu sorun, 1000TL'lik Philips'de de. Çözüm IPS'e mi geçmektir, veya daha iyi bir TN panele sahip monitör mü almaktır ?

    HB'den aldım monitörü, 1 hafta daha iade sürem var, sanırım iade edeceğim, ama sorun yerine ne alacağım.

    Kullandığınız ekran kartı / monitör ikilisini ve color banding veya başka sorunlar yaşayıp yaşamadığınızı yazar mısınız ?







  • Şu an kullanmakta olduğum Sony XE9005 TV'mde de, yeni almış olduğum HP Omen 27 monitörümde de maalesef bu problem var. Ama bundan önce kullandığım IPS panelli Viewsonic 2703-GS modelinde ve şu an kullandığım Lenovo V410Z IPS panelli AIO bilgisayarımda bu sorun yok. Yani ben IPS panellerde bu soruna denk gelmedim, VA ve TN panelde çok kötü. Ancak IPS panelde yaşadığım Backlight Bleed ve Glow sorunlarından sonra da yeniden almaya cesaret edemedim. Monitör piyasası gerçekten çok kötü durumda, kalite kontroller içler acısı, sorunsuz bir monitöre denk gelen olursa bence horoz kesmeli ya da bi fakire yardım etmeli...
  • color banding dediniz şey dalgalanmalar doğrumudur video izlerken falan arka planda farklı renk geçişlerinde yaşanıyor, eğer öyleyse bu sorun tüm monitörler de var bunun çözümü 10 bit panelli monitörler almak bu monitörler de profesyonel kullanım için yani fotoğrafçılar, renklerle alakalı ayarlamalar yapanlar, tasarımcılar, çizim yapanlar falan filan işte profesyonel amaçlı kullanım için tasarlanan monitörler fiyatları da epey tuzlu, normalde tn,va,ips panelli gaming sınıfı, yada günlük işlerde kullanabileceğimiz yani daha alınabilir monitörlerin hepsi 6 bit+frc(sahte 8 bit olarak geçer piyasada ki monitörlerin %80'i bu yöntemi kullanıyor maliyet'i minimize etmek için) veya gerçek 8 bit paneller, bu paneller de ise malesef dalgalanmalar oluyor asus un'da tut'ta samsung,aoc,viewsonic falan hepsinde var. panel bilgisini bazı monitör üreticileri ürün sayfasına yazmıyor bu konuda "https://www.displayspecifications.com/" sitesinden kontrol edebilirsiniz.

    https://www.displayspecifications.com/en/model/3c3d64a "Dell S2417DG"


    https://www.asus.com/tr/Monitors/PA329Q/

    mesela bu linkte ki ürün 10 bit panel renk geçişleri daha soft ürün özelliklerini mutlak inceleyin

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Aerosol 34 kullanıcısına yanıt
    Doğrudur, siyah ve koyu renk geçişlerinin homojen olmaması, dalgalı dalgalı gözükmesi. Araştırıyorum kaç gündür, aynı sorun neredeyse her TN panelde mevcut, IPS için de başka sorunlar mevcut backlight bleed veya glowing gibi. Kimisi diyor ki bu sorun yıllardır mevcut ve kaynağı nVidia driver'ları, Dithering desteği eklenmemiş, kimisi de diyor ki panel sorunu bu. Bilmiyorum ne yapayım açıkçası. 2000TL verip böyle bir görüntü almak gerçekten koydu bana, sanırım iade edeceğim.
  • Slammer kullanıcısına yanıt
    bu sorunun nvidia driverlarından kaynaklandığını düşünmüyorum çünkü amd kart kullandığım zamanda da aynı problem vardı, hatta ben bu durumu(color banding) arıza sanıp monitörü teknik servise göndermişliğim var sonuç olarak herhangi bir arıza yok deyip geri gönderdiler. yani ürünü iade edebilirsin ama yeni alacağın monitörde de olma olasılığı çok yüksek yani panelle alakalı bir şey olduğunu düşünüyorum hem ips (asus) hem va (samsung) hem de tn (aoc) panel kullandım hepsinde de vardı. dediğim gibi bunun şu an için tek çözümü 10 bit panelli monitörlerin son kullanıcılar için yaygınlaşması

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben de yeni HP monitör aldım aynı sorun bende de var, sizin son durum nedir çözebildiniz mi yoksa iade mi ettiniz?
    https://www.hepsiburada.com/hp-omen-27-165-hz-1ms-hdmi-display-gsync-qhd-led-monitor-z4d33aa-p-HBV000007VCYH?magaza=Hepsiburada
  • Aerosol 34 kullanıcısına yanıt
    doğru ancak eksik.
    piyasada satılan 10 bit panelleri kullanmak istiyorsanız quadro ekran kartlarını kullanmak zorundasınız.
    masa üstünde ve profesyonel anlamda 10 bit renk çıkışı sadece quadro ekran kartlarında destekleniyor. yani 10 bit monitöre gtx ya da rtx gibi bir ekran kartı takarsanız 8 bit görebilirsiniz.

    "Nvidia consumer class cards (Geforce GTX) can only output 10 bit color in a Direct X11 exclusive fullscreen mode. To get 10 bit color output on the Desktop in a way professional applications use it you need a Quadro card and drivers. Nvidia is blocking this for Geforce cards, regardless of the control panel setting a Geforce card will not process/output proper 10 bit color output."



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mageji -- 25 Şubat 2019; 11:31:42 >
  • Şu an kullanmakta olduğum Sony XE9005 TV'mde de, yeni almış olduğum HP Omen 27 monitörümde de maalesef bu problem var. Ama bundan önce kullandığım IPS panelli Viewsonic 2703-GS modelinde ve şu an kullandığım Lenovo V410Z IPS panelli AIO bilgisayarımda bu sorun yok. Yani ben IPS panellerde bu soruna denk gelmedim, VA ve TN panelde çok kötü. Ancak IPS panelde yaşadığım Backlight Bleed ve Glow sorunlarından sonra da yeniden almaya cesaret edemedim. Monitör piyasası gerçekten çok kötü durumda, kalite kontroller içler acısı, sorunsuz bir monitöre denk gelen olursa bence horoz kesmeli ya da bi fakire yardım etmeli...
  • mageji kullanıcısına yanıt
    Hocam sizin LG monitörde de var mı color banding sorunu?
  • Curimo kullanıcısına yanıt
    hayır yok. özellikle oyunlarda dikkat ediyorum. hiç bir şekilde görmedim.
  • valla yıllardır bu sorunun çözümünü arıyorum ama yok yani şu an samsung cfg73 kullanıyorum color banding malesef var önceki 2 monitörümde de malesef vardı yani bilemiyorum eskiden 6 bit + frc sahte 8 bit nedeniyle olabilir diyordum gerçek 8 bit panel aldık onda da var bazen oyunda göz zevkini ciddi anlamda baltalıyor ama yapacak bir şey yok galiba asus, samsung, aoc bu 3 markanın 3 farklı panelinde de aynı sorunla karşılaşdım acaba elektrik altyapısı ile alakalı bir şey olabilir mi? ama nvidia geforce forumlarında bununla alakalı bir çok konu vardı özellikle bu color banding olayına driverların yol açtığı ile ilgili
    https://forums.geforce.com/default/topic/815189/geforce-900-series/noticeable-color-banding-in-gradients-/
    https://forums.geforce.com/default/topic/815189/noticeable-color-banding-in-gradients-/?offset=67
    http://www.tomshardware.com/answers/id-2558277/color-banding-issues-changing-ati-nvidia.html




  • mageji kullanıcısına yanıt
    Hocam şuradan kontrol eder misiniz?
    http://www.lagom.nl/lcd-test/gradient.php
  • Aerosol 34 kullanıcısına yanıt
    Hocam, bence panel yapısı ile alakalı, IPS panellerde yok ama TN ve VA panellerde var diyorum ben hepsinde hem de iddia ediyorum, değişen oranlardadır ama muhakkak var.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Curimo

    Hocam şuradan kontrol eder misiniz?
    http://www.lagom.nl/lcd-test/gradient.php
    Monitörü ilk aldığımda burada ki tüm test ve kalibrasyonları yaptım. Color banding testini de yaptım ve olmadığını gördüm. Bende aynı zamanda Asus PA279Q da vardı grafik tasarım monitörü. Karşılaştırma da yapabildim yani. Her panel de color banding olacak diye bir durum yok.

    ayrıca BLB testi de yaptım. VA panel monitörümde ışık sızması da yok. Önceki IPS panel PA279Q ( Gerçek 10 Bit panel ) de ki ışık sızması ve IPS Glow dan sonra cennet gibi oldu bu LG VA ( Gerçek 8 Bit ) Renk testlerinde doğru kalibrasyonlar sonucunda elimde ki PA279Q ya yakın sonuçlar aldım ama tabi PA279Q kadar doğru bir sonuç yok. Olmasını da beklemiyorum. SRGB Renk uzayını tam olarak karşılaması yeterliydi bana LG VA ekranın ve bunu karşılıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mageji -- 26 Şubat 2019; 8:47:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Curimo kullanıcısına yanıt
    İps monitörde kullandım malesef onda da vardı hatta ben bu durunu ariza zannedip teknik servise göndermişligim var tabi ariza yok diyip geri gönderdiler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aerosol 34 kullanıcısına yanıt
    Hocam o zaman bu bir çeşit uyumluluk problemi gibi duruyor; yani ekran kartı ile kullanılan monitör arasında yaşanan bir sorun bu, çünkü bazıları ekran kartını değiştirerek, bazıları monitörü değiştirerek çözüm bulmuşlar ki dediğim gibi benim eski IPS monitörümde bu yoktu, sıkıntı çok büyük bir sıkıntı, monitörü muhakkak internetten iadesi sıkıntısız bir yerden almak lazım ki evde testleri yapıp sıkıntı varsa geri göndermek gerek... Muhtemelen bu monitörü satacağım bu iğrenç banding sorunu ile uğraşamayacağım.
  • bende de Asus VX229H vardı uzun süre kullandım, color banding diye bir sorunun olduğunu ilk defa bu monitör sayesinde öğrendim. şuan her bilgisayarı her açışımda ekran parlaklığı aşırı yüksek ve color banding sorunu da aşırı belli oluyor yazılımsal sanırım format atıcam, her açışımda ayar yapmak istemiyorum sorun düzelmezse iade edicem monitörü.

    bu linki eski monitörümde açıyorum renk geçişleri pürüssüz telefonda da aynı fakat hp de kat kat geçiyor.http://www.lagom.nl/lcd-test/gradient.php



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi recsoft -- 26 Şubat 2019; 21:20:21 >
  • recsoft kullanıcısına yanıt
    Gerçekten son derece sinir bozucu bir sorun...
  • Color banding her monitörde oluyor ama asıl mesele ne kadar fazla olup göze batıp batmamasında. Sebepleri biraz karışık aslında. Ama asıl en çok etkileyen konuya gelelim. Durum aslında çok ayrıntılı ama ben biraz daha kısaltmaya çalışacam.

    Herkes monitörde gammayla uğraşmayı denemiştir. Genelde 2.2 olması gerektiği söylenir. Şimdi kalibrasyon programlarıyla filan gammayı 2.2'ye getirebiliyoruz. Ama çoğu insan bilmez bu programla ayarlanabilen sadece ortalama gamma.

    Gamma dediğimiz şey bir nevi monitörde renklerin bir parlaklık seviyesinden diğer parlaklık seviyesine geçerken ne kadar seviyede artış olacağını gösteriyor. Yani misal bir merdiven düşünün. Bu merdivenin her basamağı eşit şekilde 10 santim olsa gözünüze batan birşey olmaz. Ama bir basamak 10'ken bi öbürü 20 bi diğeri 30 olsa o zaman dersiniz bu merdiven yamuk diye.

    Şimdi bu yazıyla ne demek istediğimi görsellik paylaşarak biraz daha anlaşılır olmasını sağlayayım. Daha önce bu konuyla ilgili çok yerde yazmıştım. O yüzden eski paylaştığım görsellerden alıntılayacam:

    İlk örnek benim monitörün kalibrasyonsuz gamma eğrisi:

    Color Banding hk


    Buda kalibrasyon yapıldıktan sonraki gamma eğrisi:

    Color Banding hk


    Şimdi görüldüğü gibi kalibrasyon olmadan önceki eğri aşırı berbat buda size çok fazla color banding olarak geri dönüyor. Kalibrasyondan sonra ise düz 2.2'ye çok yakın. Buda göze hiç batmayacak seviyede renklerde geçiş sağladığı için bandingi hissetmiyorsunuz. Tabi iş gammayı 2.2'ye almaklada bitmiyor, odanızın aydınlık derecesine göre monitör parlaklık seviyesinide ayarlamanız lazım. Yoksa 2.2 gammayı karanlık bir oda da monitörü yüksek parlalklığa ayarlarsanız gene banding görürsünüz. Yada çok parlak bir oda da monitör parlaklığını yükseltmezseniz 2.2 gamma yetersiz gelebilir bu sefer koyu renklerdeki detayları görmezsiniz.

    Yalnız işte buradaki en büyük sorun bu eğriyi kalibrasyon cihazı dışında hiçbir şekilde programla düzetme imkanı olmayışı. Ben kalibrasyon cihazı kullanarak yapıyorum kalibrasyonu. Ama kalibrasyon cihazlarıda çok pahalı bir monitör parası nerdeyse. O yüzden tavsiye etmem. Onun yerine düzgün gamma eğrili monitör alın. Türk incelemelerde pek bulamazsınız ancak yabancı sitelerde bulabilirsiniz. Yada almadan önce monitör modeli yazıp color banding yazarak araştırın. Eğer çok fazla sonuç çıkıyorsa o monitör genel olarak gamma eğrisi kötü demektir zaten.

    Birde görüntünün bitrate'i, monitörün kaç bit olduğu kısmı var. 10bit monitörde 10 bit içerik izlerseniz nerdeyse hiç banding görmezsiniz. 10bit monitörleride kullanabiliyorsunuz eskisi gibi kısıtlama yok yeni rtx,gtx amd ekran kartlarında. Quadrolar daha çok profesyonel uygulamalarda önemli(photoshop vs.). Bu tarz uygulamalarda monitör 10 bit'de olsa görüntüyü 10bit alamıyorsunuz bildiğim kadarıyla. Ama tam ekran uygulamalarda, oyunlarda 10bit kullanılabiliyor.

    Gerçek 8 bit düzgün gamma eğrili monitörde de yüksek bitrateli görüntü izlerseniz de pek farkına varmazsınız banding'in. Hatta gerçek olmayan 8bit(6bit+frc) monitörde bile yüksek bitrate görüntü izlerseniz banding çok göze batmaz. Ama tabi youtube da filan izlediğimiz çoğu tarz videolar genelde düşük bitrateli olduğundan monitörün gamma eğrisi ne kadar kötüyse o kadar daha fazla göze batıyor. Tabi birde insan gözü koyu renklere(grinin tonlarına) çok daha fazla hassas olduğu için koyu renklerde görüyoruz özellikle bandingi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi drhiziracil -- 1 Mart 2019; 12:5:20 >




  • Merhaba arkadaşlar
    Belirtilen color banding hakkında görüşlerinizi almak istiyorum gerekirse yeni konu açacağım.
    Ye aldıgım MSİ Optix MAG271CQR model monitörümde bu tarz sorunlarla karşılaştım monitör 8bit daha önce kullandığım asus VG248QE 6bit+frc olan monitörümde olmayan hatta kullandıgım tüm şirket bilgisayarları monitörlerinde hiçbirinde bulunmayan ama mag271cqr da karşılaştıgım bu sorunu napmam gerektiğini bilgilendirecek yardımınıza ihtiyacım var tüm ayrıntıları denedim araştırdım hiçbişekilde düzelmiyor tamamen donanımsal gibi görünüyor ama teknik bilgim yok gerekirse servise göndereceğim fotoğraflarını yüklerim önerileriniz nedir şimdiden teşekkürler.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • mageji kullanıcısına yanıt
    Merhaba Lg Ips monitörde bir haber spor kanalları filan izlerken altta kayan yazılar böyle hafif bulanık titrer gibi kayıyor. Yazılar net bir şekilde kaymıyor. Aynı kanala televizyonda bakıyorum orda net bir şekilde yazılar kayıyor. Senin monitörde nasıl acaba bu normalmidir. Sağol.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rainf -- 21 Nisan 2019; 3:11:48 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.