Şimdi Ara

Çömez amfici

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.265
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar...

    Tüplü gitar anfisi uğraşlarım okulum yüzünden başlamadan sona erdi. Bir bakıma iyi de oldu. Burda ki bazı arkadaşların da belirttiği gibi yeni başlayan biri için gerçekten uygun değiller ayrıca tüpüydü trafosuydu derken astarı yüzünden pahalıya gelecekti. Gitarıma yaraşır, kaliteli ses verebilecek bir amfi yapmak istediğim için alternatif arayışlarına girdim.
    Sonuçtawww.tonepad.com sitesinden tüplü amfileri simüle etmekte adını duyurmuş Sansamp'ın şemalarını buldum. Prensip olarak bir "preamp"dan hiç farkı olmadığı için geriye sadece bir "power amp" bulmak kaldı.
    www.diyaudio.com'da yaptığım araştırmalarda çipli amfilerin ucuza mal edildiğini ve oldukça berrak ses verdiğini öğrendim.
    Ancak amfi ve elektronik konusuna genel olarak uzak olmam yüzünden anlamadığım şeyler var. (Yapmak istediğim amfi "Gainclone" olarak biliniyor ve lm3875 kullanıor) Yardımcı olursanız çok sevinirim...



    Amplifikatörün fotografı
     Çömez amfici


    Güç kaynağı fotografı
     Çömez amfici


    Komple
     Çömez amfici


    1- Burda adam 2 tane amfi ve 2 tane güç kaynağı kullanmış, bunu yapmasındaki amaç nedir?
    Gene 2 amfi ama tek trafo+güç kaynağı kullanan da gördüm. Aradaki fark nedir? Tek bir tane kullanamaz mıyım?

    2- ŞEMA - Bu şemayı pek anlayamadım. Bunu direk kullanarak nasıl PCB baskı yapabilirim? Daha önce gördüğüm layout lara benzemiyor...

    3- Türkçelerini bilmiyorum ancak, non-inverted ve inverted gainclonelar arasındaki fark nedir?

    Bazı sorularım ustalara garip gelcektir doğal olarak. Kusuruma bakmayın. Hazıra da konmaya çalışmıyorum yanlış anlamayın. Bu konuda göndereceğiniz genel bilgiler, kaynakları vs. okumaya üşenmem. Ödevimi yaparım :)

    Şimdiden teşekkürler

    NOT: ŞEMA linkini düzelttim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi almbfsek -- 22 Mart 2006; 22:01:26 >







  • "untayk" arkadaşımıza PM atsan faydalı olabilir. Şemayı indiremedim. **** yerine r a p i d s h a r e olacak ama açmadı. Neyse sen "untayk" arkadaşa PM at.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TA2LSM -- 23 Mart 2006; 20:30:53 >
  • burda iki adet amfi kullanılmış. bu amfi stereo olabilir. buradaki entegre (en alttaki resim) TDA7294 entegresine benziyor. en üstteki iki adet resimdeki entegre ise TDA7560 kılıfına benziyor.

    çift troit trafo kullanmış belki adamın parası boldur. şaka bi yana belki daha güçlüsünü bulamadığı için her kanala iki adet bağımsız trafo koymuş olabilir.

    pcb sini netten araştırma yaparak bulabilirsin. Veya eğerki buradaki entegre TDA7294 ise (ki ona benziyor)www.sesfrekans.sistemleri.com adresinden baskılı devresini+yerleşim planını bedava indirebilirsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taka8604 -- 22 Mart 2006; 22:56:47 >




  • Selamlar.
    LM3875 , sadece 8 Ohm luk yükler için tasarlanmıştır datasheet e göre ve 8 Ohm a 56W verir. LM3886 ise 4 ve 8 Ohm da çalışan bir entegredir. 4 Ohm a 68W ve 8 Ohm a da 50Watt verebilen bir entegredir. Ayrıca biraz önce LM4780 i de sormuştunuz. Bu entegrenin piyada olduğunu sanmıyorum , önceki ikisi ise var. Bu entegre tür olarak diğerlerinden çok daha yeni bir nesil. stereo bir entegre ve 4Ohm a 2x55W , 6Ohm a 2x55W ve 8 Ohm a ise 2x60W verebiliyor. Şayet köprü bağlarsanız da 8Ohm a 120-130Watt lar civarında bir güç verebildiği yazıyor datasheet de.
    Bu 3 entegreden 3886 olanını kullandım ve şahsen gayet iyi olduğuna karar verdim zamanında. muhakkak ki 4780 yeni nesil bir entegre ve daha iyi olduğuna da eminim verilere bakarak. gelelim sorularınıza:
    1. niçin çift trafo? iki ihtimal var. birincisi kutunun yüksekliğinin az olması için olabilir ki bence bu ihtimal biraz uzakça. teknik olarak ideal olan zaten bu şekilde olmasıdır. tek trafoda mesela sağ kanaldan çıkan bir bass bateri vuruşu , trafonun doğrultulmuş DC volatajını çökerterek , sol kanalın da sesinin düşmesine sebep olacaktır. Ayrıca tek besleme devresinde kanallar arasında sızıntı fazla olacaktır. Buna benzer şekilde birçok pro amplide tek trafoya 2 ayrı ampli voltajı sarımı ve ayrı da bir preampli voltajı sarımı olduğunu çok gördüm.
    Haa diyebilirsiniz ki o kadar da fark eder mi.... şahsen ben aradaki farkı çok fazla farketmediğimi söylemeliyim. Ancak müzisyen olan arkadaşlarım bu farkı algılayabiliyorlar rahatlıkla. Hatta bu yüzden DUVAR olduğum esprilerine de alıştım artık. yaani sağırmışım...
    2. o şema dediğiniz aslında şema değil , pcb deki eleman yerleştirme çizimidir.yani kartın üssten malzeme dizilmiş halini gösterir. şayet isterseniz hangi entegreyi kullanmaya karar verirseniz , daha detaylı bir pcb ve yerleştirme linki araştırabilirim. Ancak karar verdiğiniz entegrenin malzemelerinin olup olmadığını da araştırmanız gerek önce !!! özellikle de entegreyi !!! gerisi bir şekilde bulunur zaten.
    3. non-inverted ile inverted arasındaki tek fark ise giriş sinyalinin çıkışta evirilip evirilmediğidir ve çok büyük bir önem arzettiğini yine düşünmüyorum ben. Bu durum , pro-amplilerde bir anahtar vasıtası ile gideriliyor çok zaman. bir anahtarı açınca inverted , kapayınca non-inverted oluyor ampli.


    Benim tavsiyeme gelince , bulabilirseniz ki bence zor gibi , LM4780 entegreden 2 tane kullanarak yapılacak bir ampli en ideali bu seçenekler arasında. sonra da LM3886 yı tavsiye ediyorum. çünkü bu ikisi de hem 4 Ohm , hem de 8 Ohm hoparlörü sürebiliyor. sizin fotoğrafladığınız cihaz ise sadece 8Ohm luk bir hoparlörü çalıştırabiliyor maalesef. ama derseniz ki zaten hoparlörüm 8 Ohmluk , başka bir hoparlörde de kullanmayı düşünmüyorum , o zaman da favorim LM4780 ilk olmak üzere , LM3875 de 2. olmak şeklindedir.
    Saygılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 22 Mart 2006; 23:09:04 >




  • hocam yine döktürmüşsünüz

    benim yazdıklarımla alakası bile yok
  • sizde bir sorun yok. işin sırrı aslında 1-2 saat önceki değişik yazılmış olanları okumuş olmamdı
    selamlar.....
  • cevaplar için çok teşekkürler
    anlamadığım(bilmediğim) bir olayı sormak istiyorum.
    bu stereo sistemlerde sağ ve sol olmak üzere iki kanal var değil mi...ben gitar amfisi yaptığıma gore boyle birşeye ihtiyaç duymayacağım. amfinin zaten tek bir 12 inç hoparlörü olacak(8 ohmluk). Yani kısacası benm ihtiyacım olan yukardaki resmin tam yarısı mı? :)
    Öyleyse bu sistemlere mono sistem mi deniyor?

    www.gulentech.com sitesinde LM3875T LM3876TF LM3886T/TF entegrelerini buldum, LM4870 en azından internette yaptığım araştırmalarda çıkmadı.(bir karaköye/eminonu tarafına gideceğim tabi )

    PCB yerleşimini kendim yapayım diyecem ama "signal path", toprak vesaireleri nasıl yerleştireceğimi bilmediğim için heralde osilasyon yüzünden doğru düzgün ses alamam :)
    Interneti sabahtan beri araştırıyorum, heryer şema dolu ama yerleşim bulamadım açıkçası hiç
    Siz LM3886 veya 3875 için bir kart yerleşimi biliyorsanız çok makbule geçer

    tekrar teşekkürler hocam(herkez hocam diyor bende diyeyim artık :)




  • şu an epey geç oldu ama yarın akşam bir aksilik olmazsa bir araştıracağım...
    Hocalığımız falan yok. biraz tecrübe olabilir ama burada birçok arkadaşımız birbirine hocam diyor zaten...
    saygılar....
  • Hocam bir de 4780, 3875/86 datasheet lerini inceledim. Şemalarda filan hep bir giriş bir çıkış var. Ama hangi fotoya bakarsam 3 giriş/çıkış goruyorum. 1 giriş/çıkış fazla kalıyor. Bu nedir acaba ?
    saçmalıyorda olabilirim :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi almbfsek -- 23 Mart 2006; 10:19:23 >
  • hocam siz hiç araştırmayın ben yukardaki parça yerleşimine bakarak eagle'da bir kopyasını çıkarayım. Kopyasını çıkarmayı beceririm heralde :)
    Bir de, evde mavi kağıt + laser printer kullanarak tek yüzlü PCB bastım daha once ama 2 taraflı PCB nasıl basılır acaba? Evde yapılabilir diye okudum ama...

    teşekkürler
  • tek taraflı olarak çizmeniz daha mantıklı olacaktır. evde basacağınız çift taraflı bir pcb de hem üstten , hem de alttan lehimlemeler yapmanız gerekecek bazı pad lere. bu durumda o parçayı sökmek ve monte edebilmek sizi epeyce zorlayacaktır. bir pcb programı ile çizebilirseniz iyi olur. şayet isterseniz tek taraflı olan bir pcb de araştırılabilir.
    Saygılar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.