Şimdi Ara

corolla vsc(esp) yi test eden oldumu ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
86
Cevap
1
Favori
23.061
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • yeni corolla d-4d dizel elegantlarda vsc (esp) + trc (çekiş kontrol sistemi) var.

    ikisi birlikte çalışır.

    viraja keskin girişlerde, ani direksiyon manevralarında, patinaja düşme durumlarında devreye girer.

    eğer ciddi bir manevraysa vsc devreye panik sesli bir bipleme ve ekranda kayan araç resmi görünür.

    eğer daha az ciddi bir manevraysa sadece ekranda kayan araç resmi görünür.

    bence vsc + trc sisteminizi mutlaka yetkili serviste kontrol ettirin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acu___men -- 15 Ocak 2011; 16:25:03 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: rahan35

    Yapmayin arkadaslar, bu sistemin amaci virajlara hizli girmek degil zaten. Yazdiklarinizi okuyan biri bu sistemin hicbir ise yaramadigini dusunebilir.

    Bugune dek bu sistem sayesinde 3 kez %100 kaza ihtimalinden kurtuldum. Gunun birinde ummadiginiz anda onunuze cikan bir engel oldugunda ne kadar faydali bir sistem oldugunu anlarsiniz.

    Bu arada Verso'nun da arkalar torsiyon ve yuksekliginden dolayi savrulmaya daha musait bir aractir.



    verso hakkında dediğiniz doğru daha yüksek bir araç olduğundan savrulmaya müsaittir.fakat önceki araçlarımdan olan honda 2004 jazz ve 2006 toyota corolla versoyla eskişehir-afyon arasında seyitgazi yolu vardır.ve çok virajlıdır virajı kestiremezsiniz.iki araçlada herhangi birşey yaşamadım lastikler ötmesine ragmen hiçbir kayma olayı olmadı.aurisle o yolu geçtikten sonra birden arabadan soğudum ve dizel aurisi satıp benzinli yeni versoyu aldım.yani araba vsc veya espden önce arabanın yapısı daha önemli sonra vsc veya esp önemlidir.auris,corrolla ve versoyu küçük mukayesede farkı zaten hissedersiniz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: acu___men


    yeni corolla d-4d dizel elegantlarda vsc (esp) + trc (çekiş kontrol sistemi) var.

    ikisi birlikte çalışır.

    viraja keskin girişlerde, ani direksiyon manevralarında, patinaja düşme durumlarında devreye girer.

    eğer ciddi bir manevraysa vsc devreye panik sesli bir bipleme ve ekranda kayan araç resmi görünür.

    eğer daha az ciddi bir manevraysa sadece ekranda kayan araç resmi görünür.

    bence vsc + trc sisteminizi mutlaka yetkili serviste kontrol ettirin.



    vsc+trc yi kontrol edeceklerini sanmıyorum. Diyeceklerini söyleyeyim. "Kontağı açtığınızda VSC is Ok yazıyorsa sorun yoktur "diyeceklerdir. "Bir sorun olsa aracın beyni zaten uyarı verecektir" . Corollanın genel anlamda yol tutuşundan memnunum fakat araç yeni olduğundan Allah korusun terslik olurda vurursam diye bir yandan da üzerine titriyorum. O yüzden Vsc olayını kar yağana kadar rafa kaldırdım.




  • Ben corolla+vsc kullanmış ( 50 bin km) ve uzun yolda milyon km ye emin adımlarda giden birisiyim.

    VSC iki defa hayatımı kurtardı. Siz ne dersiniz bilemem.
    1) 2009 kasım ayı yerler çok hafif buzlu Isparta Eğirdir Komando çıkışı çift şerit sağa keskin virajda çok sert girdim kayınbiraderi korkutayım diye.Sonuç arabanın sol arkası doğal olarak önce sola sonra benim direksiyon tepkimden ötürü sağa yani tam tersi dönmeye başladı tam bu anda bir biiip sesi ve araba doğruldu.
    2) Afyon dinar çay kavşağına yeni yapılan saçma sapan eğimli kelebekten bağlanayım dedim. Hanıma konuşurken şöyle bir baktım, sonra önüme baktım sağa çok çook keskinleşen bir yol tabi yine aynı manevralar ve yine biip.

    Şunu söylemek isterim ki ben virajlarda aracı yana yaslamayı çok seven bir insanım. Merkezkaç kuvveti adrenalin salgılatıyor ama bu savrulma apayrı bir şey. Araç kontrolden çıkıyor sonra kendi kendine düzeliyor. Eğer esp olmasaydı şu an bunları yazıyor olmazdım.

    En kaba anlamda aracın önünün kayması gerek. Yalnız virajın döndüğü yöne değil tam tersi yöne. Burdakilerin yaşadıklarının hepsi yana yaslanma.Kontrolden çıkma ile alakası yok.




  • Unutmadan şunu da belirtmek isterim lastik basıncının ve mevsimine göre lastik kullanmanın her zaman viraj almada büyük önemi vardır. Bir de bazı arkadaşlar virajı alırken frene basıyorlar hoop bir şerit yana kaykılıyorlar; benim bildiğim kadarı ile plus olmayan esp sistemi frene basılıyorsa devreye girmiyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: adnan61


    quote:

    Orijinalden alıntı: kerim026

    Demek ki, vsc ye fazla güvenmemek lazım. Anlaşılan; gerçekten sürücünün araç kontrolünü kaybettiği koşullarda devreye giriyor. Her zaman temkinli olmakta yarar var.


    +1

    Ben yaşadığım olaya bakarım. VSC benim gözümde bitti...Artık eski usullerdeki gibi aracımı temkinli kullanacağım. Virajda savrulduğumda aracın dengesini sağlamıyorsa ne zaman sağlayacak? İllede vsc nin devreye girmesi için karlı zeminde mi kullanmam gerek?
    Böyle saçma mantık olmaz. İzmir'de kar yağmasını beklerim artık. Pöh!

    Abi esp marka seçmez tüm markalarda aynı mantıkla çalışır. En kaba anlatımla senin arabanın önü sağa eğimli bir virajda sola kaymadığı müddetçe devreye girmez.

    O da nasıl oluyor biliyor musun sen sağa eğimli virajda sağa çok sert kırarsan araba ilk önce önü sağa olacak şekilde tepki verir. Sonra sen baktın arabanın önü sağa doğru koptu gidiyor refleks olarak sola kırarsın ki bu kaçınılmazdır herkes böyle yapar; işte o anda arabanın önü sola doğru kaykılmaya başladığı anda esp durumu anlar ve devreye girer. Başka türlü araba nasıl anlasın senin kontrolü kaybettiğini.

    Virajlarda bir yandaki şerite panik kaydırmanın sebebi kişinin panik haliyle direksiyonu kırmak yerine sıkmasıdır.Bunların hepsini yaşadım ordan biliyorum. Hala daha yaşadıklarım oluyor. Sen gönlünü ferah tut abi senin araban on numara.




  • İçime su serptin ecz_mel, açıklamaların için teşekkürler..
  • ecz mel arkadaşa, bizi bu konuda aydınlattığı için sonsuz teşekkür ederim. Şimdi kafam daha rahat.
  • Bugün nihayet akşam üstü kar yağdı . Hemen vsc olayını test etmeye gittim. Arkadaşlar bu vsc ve trc galiba bizim 2011 kasalarda bip bip diye ötmüyor ve çalışıyor. Yada hiç çalışmıyor ve hiç ötmüyor , ben size söyliyeyim.

    Az önce geniş alanda komple sağ sol kırdım aracı iyicene kaydırdım , direksiyonu tam tersi yönde vs. çevirdim, yaklaşık 10-20 km hızda ne biiip sesi ne de ekranda yanıp sönen ışık var. Hatta birde vsc düğmesine 3-4 sn basılı tutup vsc off yaptım. Tekrar denedim. Araç sanki daha çok savruluyor gibi hissettim. Tekrar vsc on yaptım, tekrar denedim ama genede o biip sesini duymayı yada ne bileyim ekranda uyarı ışığı görmeyi beceremedim. Bilmiyorum belkide ben yorgunluktan fazla inceleyemedim. Çünkü işten yeni geldim felaket yorgunum. Yarın gündüz inşallah kar yağışı devam ederse gündüz tekrar deneyeceğim.


    Şu videoyu sonuna kadar bir izleyin.




    Arkadaşlar acaba yazılımla ilgili bir sorun olabilirmi.

    http://www.autoholiks.com/2010/04/video-toyota-tidies-up-lexus-gx460-via-a-software-fix/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerim026 -- 28 Ocak 2011; 23:50:36 >




  • Arkadaşlar, sabah tekrar test ettim. En sonunda 2. vitese attım biraz hızımı artırıp öyle denedim. Esp bip bip diye öttü. Ayrıca trc yide test ettim. vsc ile ikisini kapatınca inanın araba sürmek daha zorlaşıyor. Oh be Vsc çalışıyormuş
  • VSC, sürücünün kurtarabileceği durumlardan ziyade genellikle ipin ucunun kaçtığı durumlarda devreye giriyor. Bu yüzden daha evvel denememenizi tavsiye etmiştim

    Karlı veya yağmurlu havalarda 1. viteste gazı köklediğinizde %90 TRC devreye girecektir. Özellikle karlı ve buzlu yollarda patinajdan dolayı aracın sağa/sola çekmesini engelleyerek doğrusallığını korumada etkisi büyük
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kerim026

    ecz mel arkadaşa, bizi bu konuda aydınlattığı için sonsuz teşekkür ederim. Şimdi kafam daha rahat.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ecz_mel -- 2 Şubat 2011; 1:06:41 >
  • Arkadaşlar merhaba,
    Benim arabam, Corolla 1,6 MMT VSC+TRC XENON olan model..
    Öncelikle şunu belirtmek isterim,
    Yeni kasa Jetta ların ki kadar çekiş kontrol ve stabilite adam akıllı değil..
    Devamında,,
    Bir çok kereler bu arabayla savrulma tehlikesi atlattım..Olayı hemen söliiim.
    Viraja hızlı girilmesi ile VSC devreye girmiyor..Boşuna kasmayın...
    Ha nezaman virajda su olur (yada buz vs.) ve savrulma kaçınılmaz olur işte ozaman cayır cayır bağıra bağıra devreye sesli ve ekranda sağ tarafta işareti yakarak devreye giriyor..
    Peki devamında neoluyor??
    Virajda isen arka savurduğu anda toparlıyor..İşin enteresan tarafı sen nekadar agrasif direksiyona aksiyon versende,, lazım geldiği kadarı tekerleklere iletiliyor..180 derece çevir,, gereksiz bir hareketse lastikler okadar dönmüyor..Tecrübe ile sabittir.. :)Yanlız toparlama şekli jettalardan daha agrasif..savurgan...
    Artı,
    Bendeki MMT (O iğrenç olan şanzıman türü), karda "E" de iken gazı kökle,, arabanın devirmetresi yükseliyor ama araba tutunarak devam ediyor...Normalde okadar basmayla hızını alır uzar gider..!!!
    Hangi tekerlek patinaja düşüyor,, tak gücünü kesiyor yavaştan aldırıyor..
    Normal yolda kalkışta gaza sonuna kadar basmayın!!! TRC devreye girdiğinde inanılmaz arabayı sirkeliyor..Resmen döküyor..!! SAKIN...
    Karda özellikle savrulma muhabbetine kesinlikle güvenmeyin...Evet böyle bir teknolojinin olması muazzam ama kesinlikle tavsiye etmiyorum...
    Ama yiğidi öldür hakkını da ver demişler..
    Ford Focus WRC 'ye karşı kuru zeminde bu arabayla virajlara girdik.Makaslar attık..Ford taki arkadaşla ilerde kenera çekip sohpet ettik o bile hiç beklemediği bir performans gördüğünü söyledi..Ki,, fort focus virajlarda tutunması ile bilinir..!
    Velhasıl Kelam..
    1-Asvalt yolda hiç korkma...Tabi abartmada... :)
    2-Yağmurlu yoda ilk defa VSC ile müşerref olursan hayatını kurtarır..! Ama yinede ıslak zeminde güvenme
    3-Karda TRC şehir içinde muazzam..Ama hadi bir kartal kaya yapayım deneyeyim dersen yalan olursun..
    İnip paşa paşa zincirleri takacaksın..
    Baya uzun oldu yaww..
    Allah hepimize kazasız belasız sürmeyi nasip etsin..




  • Araştıralım. Konuyla ilgili geri dönüş yapalım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozdek -- 9 Şubat 2012; 15:13:16 >
  • Genelde pek cevap yazmadan ,okunanları takip ederim.Ama bu sefer müdahil olmaya karar verdim zira konuyla ilgili oldukça net bilgilerim mevcut.

    Toyota club ve servisleri dahil ,hatta yetkili dağıtıcısındaki üst düzey teknisyenleri dahil VSC olayına tam bir teknik açıklama getirmiyor ve bu konuya girmemekte bir yerde ustalaşmışlar.

    Zira genel kanı : ESP nin adının toyotada VSC olduğu gibi hoş bir imaj bütünleşmiştir marka ile .

    Ki tamamen YANLIŞ bir fikirdir ! ESP çalışma dinamikleri ve akıllı sistemi ile VSC nin alakası yoktur.

    Temelde ikisinin de denge stabilite aparatları olduğu gerçeğinin dışında da ortak bir paydaları yoktur.

    VSC yazıp google dahil her hangi bir motorda da aratsanız hiç bir teknik bilgiye ulaşamazsınız.

    Her iki sistemide çok çok uzun yıllar kullanmış biri olarak VSC ile temasım ,17 haziran 2011 günü solaklar

    kandıra yeni yol ,yuvam ışıklarda olmuştur.(KOCAELİ ikametli arkadaşlar çok net bilirler)

    Çok uzun yıllar ESP siz araç almayan ,kullanmayan ve bu konuda çok titiz biri olarak,2011 yılında auris top segment modelini aldım (Alırken bayiden de aynı şeyi defalarca sordum defalarca sadece ismi değişik bizde vsc dendi). Aracı kullanmaya başladıktan sonra bununla ilgili bir ZAMANLAMA sorunu olduğunu düşündüğümden servise 5-6 gidip devreye girmesi gereken zamanlarda girmiyor tarzı şikayetlerde bulundum,kontrol ettiler bir sıkıntı yok dediler.ESP nin dinamiğini devreye girdiği ve girmediği zamanları çok iyi kavrayan ve kullanan biri olarak durumu çok kabullenmedim ve genel merkezlerine girmesi gereken zamanlarda girmediğini gösteren videolar çekip yolladım .Yazışma süreci vs ; VSC nin dinamikte ESP ile uzaktan yakından bir alakası olmadığını , yaptıkları işin ismi dışında ortak bir paydalarının bulunmadığını anladım .

    17 haziran günü sabah 7:35 te (Kaza kaydı araç plakası vs trafikte kayıtlıdır) ıslak zeminde araç 5 ŞERİTLİ yolda kayarak en sağ şeride doğru giderken (Ki kayma işlemi düz bir yolda , arka komple atarak gerçekleşmiştir) saniyeler boyu süren durumda VSC çapma anından çok kısa süre önce devreye girmiş ,ondada yeterli toplamayı yapamamış bariyerlere çarpan araç 2 takla atarak yol dışına savrulmuştur.

    Vw Scirocco 1,4 tsı, volvo c 30 ,mazda 3 bu araçtan sonra şu ana kadar kullandığım (Volvo eşime ait)

    araçlar tamamında ESP var ve hepsi eskiden bildiğim ESP gibi çalışıyor.

    Benim kişisel tecrubelerim ve başıma gelenlerden derlediğim bir yazıdır.


    VSC= ESP diyen ,düşünen, bu şekilde anlatılanrı baz alan arkadaşlarıma çok ufak bir tavsiye (haddimize olmayarak affola)..

    Aynı yolda ve aynı şartlarda siz VSC li aracınızla gidin ,yanınıza da ESP li herhangi bir araç çağırın bir arkadaşınızdan tanıdığınızdan rica edip ,sadece düz yolda hiç bir tehlikeli hareket yapmadan, hızlı bir şekilde kalkın ve 80-100 km hızda kontra direksiyon hareketi yapın (sağ sol zig zag) bakınız orada ESP ile VSC aynı şeymidir değilmidir ?

    Ve son olarak ; bir çok forumda yazan " çok da gerekli değil ,olsa da olur olmasa da, ona niye 3-4 bin fark vereyim" gibi yorumlara kesinlikle itibar etmeyiniz.

    ESP insana ömründe 10 kere lazım olur olmaz (Benim gibi agresif bir kullanıcı iseniz bu rakam katlanarak hızla çoğalır) Ama şuna emin olun HAYAT KURTARAN bir teknoloji..Cam tavan ,deri koltuk aramak yerine ESP mantığı ile hareket etmeniz, bir gün sizin ve sevdiklerinizin çok zor bir durumdan kurtulmanıza yarayabilir.

    Saygıyla Kalın...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzZ. -- 20 Ocak 2012; 1:01:27 >




  • Sn. Ozz,
    Vermiş olduğunuz bilgiler için gerçekten teşekkür ederim..
    Uzun zamandır kafamı kurcalayan soruyada cevap vermiş oldunuz..!
    Demek ki,
    Jetta da ki savrulmalarımın daha derli toplu toparlamasının sebebi buymuş..!
    Bende hep kendime soruyordum,, neden toyota da bu kadar adrenalin yaşıyorumda jetta da herşey daha kolay oluyor diye..!
    Mevzu buymuş demekki..!
  • İyide her ESP sistemi bir değilki. Normalde ESP sistemi araç kaymaya başladığı anda devreye girer.
    Dediklerinizden anladığım kadarı ile toyotanın VSC'si çokta başarılı değilmiş, an azından corolladaki.
  • Ozzz arkadaşıma katılmıyorum. Yaşadığı olaylarla ve tecrübeleriyle VSC'yi açıklamaya çalışmış. Şimdi araştır birçok kişi de toyota VSC sisteminin zamanında devreye girmesiyle hayatının kurtulduğunu hikaye edecektir.

    VSC ile ESP aynı şeydir ve her ikiside "stabilite" yani aracın denge ve yol tutuşunu amaçlar.

    İşte toyota corolla katoluğundan VSC ile ilgili tanımlama:

    Araç Denge Kontrol (VSC)
    VSC, aracın kayarak yoldan çıkma riskinin olduğu anlarda
    otomatik olarak devreye girerek ilgili tekerleklere
    fren uygular ve motor torkunu düzenleyerek aracın
    yol tutuşunun korunmasına ve sürüş kontrolünün
    sağlanmasına yardımcı olur.

    Bu da ESP nin wikipedia da açıklaması:
    ESP, Bosch tarafından geliştirilmiş, otomobilerde kullanılan bir sürüş destek birimidir.Farklı firmalarda farklı isimlerle anılan bu sistemin mantığı genel olarak şöyledir; Bir merkezi kontrol ünitesi, direksiyon açı sensörlerinden, moment sensörlerinden, ABS fren sisteminin sensörlerinden gelen verileri değerlendirerek, aracın kayıp kaymadığını hesaplar. Buna göre gerekli tekerlere fren yaptırarak ve motor gücüne müdahale ederek aracı tekrar izine döndürmeye çalışır.

    Görüldüğü üzere sistem aynı şekilde çalışıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ertdur88 -- 9 Şubat 2012; 13:48:04 >




  • Arkadaşlar,
    Her iki sistemi deneme fırsatı bulmuş biri olarak, VSC = Adrenalin..! ESP = Zeka..!
    Öyleki,
    Bir (Toyotanın) MM/T şanzımanını kullanın,,,
    Birde DSG şanzımanı kullanın..
    halbuki ikisi de melez şanzıman..!!!
    Birinde vites geçişleri hissedilmiyor..Birinde ise araba kullanmayı yeni öğrenen biri gibi silkeleyip duruyor..
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.